Uchycení PVC fólie do kabinky

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
kazdiccc

Uchycení PVC fólie do kabinky

#1 Příspěvek od kazdiccc »

Ahoj všem,
pustil jsem se do výroby první náhradní kabinky... stará odešla... :roll:
[album]2171[/album][album]2172[/album]
došel jsem do tohoto stádia a teď dumám jakým inteligentním způsobem pokračovat a vpravit fólii do kabinky. Ještě příjde nařadu umístění pilota a nějaká ta barva interiéru, aby to bylo k světu + dva sloupky do okna...

Ale můj dotaz zní, jak finálně uzavřít kabinku PVC fólii??? Mám k dispozici průhlednou fólii tloušťky 0,3 a 0,5 mm a nechtěl bych to udělat způsobem, že budou kraje opatlané lepidlem... nevím jestli jsem tu fólii tam neměl už dávno nějak umístit a teď není pozdě...
Děkuji za rady
Turnigy T9x-Frsky Open9x, Beta 1400 v3.0, Mustang P-51 EPP
Fletout
Kontaktovat uživatele:

Re: Uchycení PVC fólie do kabinky

#2 Příspěvek od Fletout »

ja ji vetsinou prisroubuju malinkejma vrutama.
L-410, Čmelák, Turbočmelák, a další.
něco na http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=724&amode=
kazdiccc

#3 Příspěvek od kazdiccc »

zvenku přichytit malýma vrutíkama a pak to domaskovat? Nějak si to nedokážu představit jak to vypadá ve finální verzi :?
arda1
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od arda1 »

Jak je to velký? Já bych to vyfoukl z durofolu a normál přilepil. Radek
ICQ 638556901
Fletout
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Fletout »

Jo, nejdriv jsem to namaskoval, ale musis si pohrat s presnym tvarem, aby to fakt sedelo a pak to vypada takhle:
http://www.rcalbum.com/index.php?action=dtl&amode=&id=5295
Woita
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Woita »

Fletout píše:Jo, nejdriv jsem to namaskoval, ale musis si pohrat s presnym tvarem, aby to fakt sedelo a pak to vypada takhle:
http://www.rcalbum.com/index.php?action=dtl&amode=&id=5295

No já jenom němě žasnu co ty lidi dokážou udělat z pěny!!! 8O Bravo!!!
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
Fletout
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Fletout »

Já mám pěnu/kuličky rád. Kritizují to většinou lidi, kteří s tim neumí dělat...
Jinak díky.
veka1
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od veka1 »

Fletout píše:Já mám pěnu/kuličky rád. Kritizují to většinou lidi, kteří s tim neumí dělat...
Jinak díky.

... hmm, kritizují ?? Různé pěny používám taky, ale tebou použitá technologie mě neuspokojuje kvůli nepoměru času stráveného při tvorbě modelu a celkové doby, kdy se stroj vlivem provozního opotřebení dostane do skoro nekoukatelného stavu.

PS. ale letadlo si svořil pěkné , to jo. :wink:

veka1
Fletout
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Fletout »

Ano kritizují.
Nevim, jak můžeš soudit opotřebení modelu po třeba dvou letech, když aktuální fotky tam nemám !
Když se k tomu letadlu člověk chová tak jak má ...přistává na trávu a né do křoví a pod... tak je letadlo stále jako po dokončení. A nechápu tvoji námitku na dobu stavby, když tam neni zmíněn přesný čas. Mimochodem pokud si vzpomínám, tak mi to trvalo něco přes 2 měsíce, což mi hodně rozhodně nepřijde ! a to jsem nedělal samozřejmě v jednom kuse.
Jsem modelář už dost let a žádný model jsem do nekoukatelného stavu nedostal ! Nevim co s tim děláš, ale vzduch většinou éru nic neudělá.
Takže že tě to neuspokojuje, je mi někde hodně hluboko.
veka1
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od veka1 »

Fletout píše:Ano kritizují.
Nevim, jak můžeš soudit opotřebení modelu po třeba dvou letech, když aktuální fotky tam nemám !
Když se k tomu letadlu člověk chová tak jak má ...přistává na trávu a né do křoví a pod... tak je letadlo stále jako po dokončení. A nechápu tvoji námitku na dobu stavby, když tam neni zmíněn přesný čas. Mimochodem pokud si vzpomínám, tak mi to trvalo něco přes 2 měsíce, což mi hodně rozhodně nepřijde ! a to jsem nedělal samozřejmě v jednom kuse.
Jsem modelář už dost let a žádný model jsem do nekoukatelného stavu nedostal ! Nevim co s tim děláš, ale vzduch většinou éru nic neudělá.
Takže že tě to neuspokojuje, je mi někde hodně hluboko.

Myslím že kuličky, XPS, EPS, EPP ... a jiné PU pěny je celkem dobrý stavební materiál,ale... občas z uvedených materiálu postavím i nějaký model, tak vím jak časem vypadá a tj. nemusím znát aktuální stav tvého letadla po dvou letech. :)
Přiznám se,docela by mě štvalo , kdybych na letadle makal 2 měsíce a po roku ( někdy i dříve)přenášení a převážení na letiště ,rozebírání a skládaní by z něj měl být ožužlaný kus polystyrénu.
O lítání a výběru ploch pro vzlety a přistání to evidentně není.Bohužel , mě se vždycky v průběhu ca 10-15let používání modelu povede nesčetně krát trefit futra dveří, nebo jiné překážky, když model někam nesu. Občas jej na něco přimáčknu při manipulaci a údržbě a u modelů se spalovacím motorem ,tak se na povrchu vyřádí i chemie.
Koukni na fotky, jak časem a provozem degraduje dřevo. Mělo slušnou povrchovou ochranu, provedenou potažením papírem, stříknuto plničem, bází a 2K lakem.
Přední část trupu  nového modelu _1996.
Přední část trupu nového modelu _1996.

Degradace přední části trupu po ca 11letech provozu.
Degradace přední části trupu po ca 11letech provozu.

Přední část trupu  po elektrifikaci . Tři roky provozu  s elektromotorem - stav před celkovou rekonstrukcí.
Přední část trupu po elektrifikaci . Tři roky provozu s elektromotorem - stav před celkovou rekonstrukcí.

Model jsem postavil v roce 1996. Doposud je v provozu. Má za sebou víc než 3500 startů a přistání na různých modelářských letištích v Evropě a nikdy se nelíbal se zeměkoulí.
Přesto zchátral, až jsem se na něj nemohl koukat... tak jsem jej zrenovoval.
Jak vypadal v době vzniku a nyní si můžeš prohlédnout zde:
http://www.vekamodel.cz/rekonstrukce-%2 ... ve-upravy/

To jenom pro ilustraci vzhledu otlučeného modelu ,na který se již nedá koukat. :wink:

No a jak to vidíš u modelu z XPS, zvládneš to s ním taky tak?

Myslím, že pracnost tvého modelu bude skoro stejná s tím mým "dřevákem",který má křídlo z klasického PS potažené balsou a papírem.
Bych tipnul,že vzhled a životnost chráněné a nechráněné pěny ( kuliček) lze po krátkém provozu jen obtížně srovnávat.

Pozn. výše uvedený text však není odsouzením modelů z XPS a jiných typů kuliček, jež jsou pro některé kategorie modelů nenahraditelným materiálem, ale lehkým pokusem o bližší vysvětlení toho, co jsem napsal v předchozím příspěvku ...

veka1
veka1
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od veka1 »

kazdiccc píše:Ahoj všem,
pustil jsem se do výroby první náhradní kabinky... stará odešla... :roll:

.. skus prostudovat toto vlákno + odkazy v něm:
viewtopic.php?f=123&t=52587&start=0
Pár kusých informací najdeš i ve vlákně Marabu :
viewtopic.php?f=15&t=46315&start=135
...konkrétně na 10 a 19 stánce.
Pozn. Pokud bs chtěl kombinovat lepení a mechanické upevnění , kromě šroubků ,můžeš použít malé hliníkové nýty pr. 1mm nebo uštípané hlavičky špendlíků , které vlepíš do předvrtaných otvorů v kabince i v balse. Pod hlavy nýtů můžeš dát nějakou tvrdší podložku, např tenký hliníkový plech .
kabina 1.jpg

veka1
veka1
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od veka1 »

pro kazdiccc: mám podobnou kabinu na jednom starším letadle. Modrý materiál samotné kabinky je neexponovaný, ale vyvolaný a ustálený rontgenový film.
K trupu jsem ho přilepil po barevné úpravě vnitřku kabiny a přilepení figurky pilota. Lepil jsem řídkým kyanoakrylátovým lepidlem, po předchozím prosycení lepených ploch aktivátorem.
Spodní oblouk se mi nepovedlo dostatečně přesně zúhlovat s kabinkou ,moc nelícoval,tak jsem k vyplnění koutu použil hustý kanoakrylátový gel BSI - viz první a druhé foto.
Po zamaskování obvodu kabiny konturovací páskou a následném zakrytí celé průhledné plochy maskovací folii ,jsem karosářským polyesterovým tmelem srovnal a pak zabrousil plynulé přechody mezi kabinkou a povrchem trupu - viz poslední fotka.
Konečný vzhled trupu po nalepení kabiny , potažení a provedení provedení povrchové úpravy viz tento odkaz:
http://www.vekamodel.cz/historici/major ... roku-1966/
major_ lepeni kabiny_001.jpg
major_ lepeni kabiny_002.jpg
major_ lepeni kabiny_003.jpg

veka1
kazdiccc

#13 Příspěvek od kazdiccc »

Tak ještě nějakým způsobem upravit palubní desku (to taky nevím kde seženu :roll: :lol: ) a půjdu na uzavření kabinky. Mám připravený lepidlo "Formula 560", tak uvidíme co to udělá...
[album]2385[/album]
[album]2386[/album]
[album]2387[/album]
Woita
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Woita »

Parádní éra (Veka1 i kazdiccc), pěkně vymazlený. Takovýhle maketičky mám rád.
Já s tou 560tkou dělal jen jednou a nedopadlo to. :(
Lepil jsem tím průhledný okýnka na Catalině (takový ty vypouklý rybí oči), ale byl to plast na plast a to lepidlo se mi jevilo něco jako Herkules. Dal jsem ho tam moc, stékalo mi to, potřeboval jsem aby to drželo při sobě, nakonec jsem to umyl vodou a okýnka jem přilepil vteříňákem a pak tu 560tku přes to jako těsnění proti vodě. Docela jsem to zprasil, to lepidlo je tam dost vidět - housenky.
Pokud ti ta kabinka drží na místě sama od sebe, tak to s tou 560tkou půjde fajnově.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
Odpovědět

Zpět na „Dílna“