Křidélka ano - ne ??
Křidélka ano - ne ??
Zdravím,
stavím si RC větroň obdoba Albatrose od Topmodel
http://www.topmodelcz.cz/index.php?&des ... l&id=13554
Kdysi ( 25 let dozadu ) jsem létal RCV2 řízena směrovka a výškovka , tak že na křidélka nejsem zvyklý. Křídla budoucího větroně mám rozdělány v takovém stavu , že stojím před rozhodnutím : „ Křidélka , nebo bez křidélek ??? „
Můj dotaz : „ Dělat na tom větroni křidélka , když hodlám létat pouze „ pianko „ termiku ??? „
Díky za Váš názor a rady do života.
Mirek
stavím si RC větroň obdoba Albatrose od Topmodel
http://www.topmodelcz.cz/index.php?&des ... l&id=13554
Kdysi ( 25 let dozadu ) jsem létal RCV2 řízena směrovka a výškovka , tak že na křidélka nejsem zvyklý. Křídla budoucího větroně mám rozdělány v takovém stavu , že stojím před rozhodnutím : „ Křidélka , nebo bez křidélek ??? „
Můj dotaz : „ Dělat na tom větroni křidélka , když hodlám létat pouze „ pianko „ termiku ??? „
Díky za Váš názor a rady do života.
Mirek
Hrom do vrtule !!
Re: Křidélka ano - ne ??
Ja by som ich tam urcite dal. Teraz je to mozno na pohodove polietanie, ale casom urcite budes chciet aj nieco viac. A aj pri tej pohode sa kridelka obcas zidu. Zvlast ked ta nejaky poryv tesne nad zemou vyvedie z tej pohody a smerovka na rychle zrovnanie stacit nebude.
Futaba FX20; Ellipse 1, Elita, Durafly F4U Corsair, Sagita, Grace, ASW 19
PeterR píše:Ja by som ich tam urcite dal. Teraz je to mozno na pohodove polietanie, ale casom urcite budes chciet aj nieco viac. A aj pri tej pohode sa kridelka obcas zidu. Zvlast ked ta nejaky poryv tesne nad zemou vyvedie z tej pohody a smerovka na rychle zrovnanie stacit nebude.
jo presně
:) Graupner MZ-12, Superzoom 4D, Katana s50, T-rex 450, Pluto,
rači je tam dej při nejhorším je nebudeš používat

:) Graupner MZ-12, Superzoom 4D, Katana s50, T-rex 450, Pluto,
- kasssy
- Kontaktovat uživatele:
U modelu se vzepětím sice nebude účinnost nic moc, ale jsem pro. Jak píšou kluci, používat je moc nemusíš. A hlavně je můžeš použít třeba v mixu jako klapky a to se na zpomalení může hodit... A později do hotovýho křídla je těžko budeš montovat, takhle tam budou.... třeba i nějakou dobu zbytečný, ale je to investice do budoucna
Chybama se člověk učí..hmm asi jsem jeden z nejvzdělanějších lidí...
Dovolím si namítnout takovou drobnost.
Přidat křidélka do ušatého modelu, který je konstrukčně řešen na ovládání S+V bez změny vzepětí uší asi nebude to pravé ořechové.
Přidat křidélka do ušatého modelu, který je konstrukčně řešen na ovládání S+V bez změny vzepětí uší asi nebude to pravé ořechové.
- spitfiremk1
- Kontaktovat uživatele:
kmubajsek píše:rači je tam dej při nejhorším je nebudeš používat![]()
To je fakt. pokud ti dělá problém zaměstnat obě ruce, udělej to jako kdysi já.. dlouho jsem létal tříkanály-motor, VOP, SOP a to jak motoráky tak kluzáky. Lítám mod 2. takže pokud byl tříkanál jen s křidélky a výškovkou + motor, dal jsem si křidélka, na ten samý knipl vpravo místo směrovky. Jakmile nastala doba potřeby všech kormidel, nechtěla mi ruka co se flákala jen s plynem okamžitě reagovat na směrovku, jež byla nyní vlevo. Pomohlo mi pak s příchodem moderních aparatur možnost mixů a namíchal jsem si do křidýlek směrovku, aby mi to pomohlo při rozjezdech na zemi a kroužit líbivější zatáčky. Směrovkou jsem se nadále učil pohybovat kdy bylo třeba, ale jakmile došlo na pletení se , spravily to křidélka s mixem, takže ty si můžeš ta křidélka kvůli pohodě namixnout na směrovku, kterou máš asi jako primární kanál na ovládání směru a uvidíš..
nejde li o život, jde o hovno...
Richard Plíhal spitfiremk1
Richard Plíhal spitfiremk1
Já jsem pro: křidélka ANO!
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho co dělám...
Já jsem stál před stejným rozhodnutím,mazáci mi řekli,jenom se pěkně nauč lítat s křidélky.Samozřejmě,měli pravdu !!!

Aurora 9+letadla
Navíc na té fotce to vypadá, jako by to mělo malé vzpětí, takže ty křidélka budou nutné aby to vůbec zatočilo ..
Kiwira píše:...........jsem létal RCV2 řízena směrovka a výškovka , tak že na křidélka nejsem zvyklý. Křídla budoucího větroně mám rozdělány v takovém stavu , že stojím před rozhodnutím : „ Křidélka , nebo bez křidélek ??? „
Můj dotaz : „ Dělat na tom větroni křidélka , když hodlám létat pouze „ pianko „ termiku ??? „ .........
Mirek
Má to sice uši, ale to vzepětí není veliké a jestli to jde, tak ho ještě o něco zmenši.
Křidélka bych v tomto případě dal, bude to mít více pozitivních vlastností, než negativních.
Přestože jsi nikdy s křidélky nelétal, tak si myslím, že s tím nebudeš mít problém. Problém bývá pilotážně spíše se směrovkou, pokud jsou na letadle obě funkce (křidélka + směrovka). Můžeš využít i mix směrovky do křidélek, pokud to umožňuje Tvůj vyslílač.
Master budou křidélka, Slave směrovka, na začátek zvol ten mix cca 50%.
Pokud se rozhodneš křidélka osadit, nastav si rovnou mechanicky diferenciaci cca 50% (křidélko pohybující se směrem dolů, bude mít poloviční výchylku než to na druhé straně pohybující se nahoru).
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Pokud ve vzepětí malé (řekněme méně jak 5°), budou křidélka asi nutná pro zatáčení. Bez vzepětí se letadlo jen směrovkou nedá řídit - nedostaneš ho do správného náklonu. Na fotce to vypadá, že vzepětí je opravdu malé a s křidélky se počítá.
"Rozum, který zůstává stát, je v pořádku – jen si nesmí lehnout." J. Werich
- tromr
- Kontaktovat uživatele:
Taky bych měl otázku.
Mám rovné křídlo,tzn.bez vzepětí a bez uší ale s profilem.Chtěl bych si na něj dodělat křidélka,otázka zní:
1)Jak dlouhé mají být?
2)Na konci,nebo uprostřed křídel?
3)Ovlivní vzdálenost křidélek od samotného křídla učinnost těch křidélek ?Tím myslím mezeru u pantu.
Mám rovné křídlo,tzn.bez vzepětí a bez uší ale s profilem.Chtěl bych si na něj dodělat křidélka,otázka zní:
1)Jak dlouhé mají být?
2)Na konci,nebo uprostřed křídel?
3)Ovlivní vzdálenost křidélek od samotného křídla učinnost těch křidélek ?Tím myslím mezeru u pantu.
Aby byla křidélka účinná, měla by být na koncích. V blízkosti trupu jsou vždy pouze vztlakové klapky, nebo se použije klapka po celé délce ve funkci flaperonu (například u házedel). Pokud je to větroň, udělej je od konce asi do poloviny každého křídla. Hloubka klapky stačí asi 20% celkové hloubky profilu a ke konci by se měla klapka zúžit asi na 10%. Klapky se dělají s hloubkou i 30%, hlavně pokud mají sloužit i jako aerodynamické brzdy.
Mezera (štěrbina) vždy účinnost křidélek zmenšuje, proto se u menšího větroně dává přednost zavěšení po celé délce (lepící páska, fólie, nebo tkanina zalaminovaná v potahu u kompozitů). Pokud jsou použité panty, je vhodné nějak mezeru utěsnit například překrytím fólií, nebo zapuštěním křidélka do profilu křídla. Čím menší štěrbina, tím lépe.
Mezera (štěrbina) vždy účinnost křidélek zmenšuje, proto se u menšího větroně dává přednost zavěšení po celé délce (lepící páska, fólie, nebo tkanina zalaminovaná v potahu u kompozitů). Pokud jsou použité panty, je vhodné nějak mezeru utěsnit například překrytím fólií, nebo zapuštěním křidélka do profilu křídla. Čím menší štěrbina, tím lépe.
"Rozum, který zůstává stát, je v pořádku – jen si nesmí lehnout." J. Werich
- tromr
- Kontaktovat uživatele:
Díky,tohle jsem potřeboval vědět