Křidélka ano - ne ??

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Zpráva
Autor
Kiwira
Kontaktovat uživatele:

Křidélka ano - ne ??

#1 Příspěvek od Kiwira »

Zdravím,
stavím si RC větroň obdoba Albatrose od Topmodel
http://www.topmodelcz.cz/index.php?&des ... l&id=13554
Kdysi ( 25 let dozadu ) jsem létal RCV2 řízena směrovka a výškovka , tak že na křidélka nejsem zvyklý. Křídla budoucího větroně mám rozdělány v takovém stavu , že stojím před rozhodnutím : „ Křidélka , nebo bez křidélek ??? „
Můj dotaz : „ Dělat na tom větroni křidélka , když hodlám létat pouze „ pianko „ termiku ??? „
Díky za Váš názor a rady do života.
Mirek
Přílohy
DSC_0003.JPG
Hrom do vrtule !!
PeterR

Re: Křidélka ano - ne ??

#2 Příspěvek od PeterR »

Ja by som ich tam urcite dal. Teraz je to mozno na pohodove polietanie, ale casom urcite budes chciet aj nieco viac. A aj pri tej pohode sa kridelka obcas zidu. Zvlast ked ta nejaky poryv tesne nad zemou vyvedie z tej pohody a smerovka na rychle zrovnanie stacit nebude.
Futaba FX20; Ellipse 1, Elita, Durafly F4U Corsair, Sagita, Grace, ASW 19
kmubajsek

#3 Příspěvek od kmubajsek »

PeterR píše:Ja by som ich tam urcite dal. Teraz je to mozno na pohodove polietanie, ale casom urcite budes chciet aj nieco viac. A aj pri tej pohode sa kridelka obcas zidu. Zvlast ked ta nejaky poryv tesne nad zemou vyvedie z tej pohody a smerovka na rychle zrovnanie stacit nebude.

jo presně
:) Graupner MZ-12, Superzoom 4D, Katana s50, T-rex 450, Pluto,
kmubajsek

#4 Příspěvek od kmubajsek »

rači je tam dej při nejhorším je nebudeš používat ;) ;)
:) Graupner MZ-12, Superzoom 4D, Katana s50, T-rex 450, Pluto,
kasssy
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od kasssy »

U modelu se vzepětím sice nebude účinnost nic moc, ale jsem pro. Jak píšou kluci, používat je moc nemusíš. A hlavně je můžeš použít třeba v mixu jako klapky a to se na zpomalení může hodit... A později do hotovýho křídla je těžko budeš montovat, takhle tam budou.... třeba i nějakou dobu zbytečný, ale je to investice do budoucna
Chybama se člověk učí..hmm asi jsem jeden z nejvzdělanějších lidí...
jio

#6 Příspěvek od jio »

Dovolím si namítnout takovou drobnost.
Přidat křidélka do ušatého modelu, který je konstrukčně řešen na ovládání S+V bez změny vzepětí uší asi nebude to pravé ořechové.
spitfiremk1
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od spitfiremk1 »

kmubajsek píše:rači je tam dej při nejhorším je nebudeš používat ;) ;)

To je fakt. pokud ti dělá problém zaměstnat obě ruce, udělej to jako kdysi já.. dlouho jsem létal tříkanály-motor, VOP, SOP a to jak motoráky tak kluzáky. Lítám mod 2. takže pokud byl tříkanál jen s křidélky a výškovkou + motor, dal jsem si křidélka, na ten samý knipl vpravo místo směrovky. Jakmile nastala doba potřeby všech kormidel, nechtěla mi ruka co se flákala jen s plynem okamžitě reagovat na směrovku, jež byla nyní vlevo. Pomohlo mi pak s příchodem moderních aparatur možnost mixů a namíchal jsem si do křidýlek směrovku, aby mi to pomohlo při rozjezdech na zemi a kroužit líbivější zatáčky. Směrovkou jsem se nadále učil pohybovat kdy bylo třeba, ale jakmile došlo na pletení se , spravily to křidélka s mixem, takže ty si můžeš ta křidélka kvůli pohodě namixnout na směrovku, kterou máš asi jako primární kanál na ovládání směru a uvidíš.. 8) no teď jsem se úrobudil a vidím a čtu že model je ušák a já ti radím jako novicovi, ale stejně, někomu to může pomoci :lol:
nejde li o život, jde o hovno...

Richard Plíhal spitfiremk1
REX

#8 Příspěvek od REX »

Já jsem pro: křidélka ANO!
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho co dělám...
postylion
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od postylion »

Já jsem stál před stejným rozhodnutím,mazáci mi řekli,jenom se pěkně nauč lítat s křidélky.Samozřejmě,měli pravdu !!! :D :D :D
Aurora 9+letadla
Prorock
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Prorock »

Navíc na té fotce to vypadá, jako by to mělo malé vzpětí, takže ty křidélka budou nutné aby to vůbec zatočilo ..
JMalik

#11 Příspěvek od JMalik »

Kiwira píše:...........jsem létal RCV2 řízena směrovka a výškovka , tak že na křidélka nejsem zvyklý. Křídla budoucího větroně mám rozdělány v takovém stavu , že stojím před rozhodnutím : „ Křidélka , nebo bez křidélek ??? „
Můj dotaz : „ Dělat na tom větroni křidélka , když hodlám létat pouze „ pianko „ termiku ??? „ .........
Mirek

Má to sice uši, ale to vzepětí není veliké a jestli to jde, tak ho ještě o něco zmenši.
Křidélka bych v tomto případě dal, bude to mít více pozitivních vlastností, než negativních.
Přestože jsi nikdy s křidélky nelétal, tak si myslím, že s tím nebudeš mít problém. Problém bývá pilotážně spíše se směrovkou, pokud jsou na letadle obě funkce (křidélka + směrovka). Můžeš využít i mix směrovky do křidélek, pokud to umožňuje Tvůj vyslílač.
Master budou křidélka, Slave směrovka, na začátek zvol ten mix cca 50%.
Pokud se rozhodneš křidélka osadit, nastav si rovnou mechanicky diferenciaci cca 50% (křidélko pohybující se směrem dolů, bude mít poloviční výchylku než to na druhé straně pohybující se nahoru).
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
petan64

#12 Příspěvek od petan64 »

Pokud ve vzepětí malé (řekněme méně jak 5°), budou křidélka asi nutná pro zatáčení. Bez vzepětí se letadlo jen směrovkou nedá řídit - nedostaneš ho do správného náklonu. Na fotce to vypadá, že vzepětí je opravdu malé a s křidélky se počítá.
"Rozum, který zůstává stát, je v pořádku – jen si nesmí lehnout." J. Werich
tromr
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od tromr »

Taky bych měl otázku.
Mám rovné křídlo,tzn.bez vzepětí a bez uší ale s profilem.Chtěl bych si na něj dodělat křidélka,otázka zní:
1)Jak dlouhé mají být?
2)Na konci,nebo uprostřed křídel?
3)Ovlivní vzdálenost křidélek od samotného křídla učinnost těch křidélek ?Tím myslím mezeru u pantu.
petan64

#14 Příspěvek od petan64 »

Aby byla křidélka účinná, měla by být na koncích. V blízkosti trupu jsou vždy pouze vztlakové klapky, nebo se použije klapka po celé délce ve funkci flaperonu (například u házedel). Pokud je to větroň, udělej je od konce asi do poloviny každého křídla. Hloubka klapky stačí asi 20% celkové hloubky profilu a ke konci by se měla klapka zúžit asi na 10%. Klapky se dělají s hloubkou i 30%, hlavně pokud mají sloužit i jako aerodynamické brzdy.

Mezera (štěrbina) vždy účinnost křidélek zmenšuje, proto se u menšího větroně dává přednost zavěšení po celé délce (lepící páska, fólie, nebo tkanina zalaminovaná v potahu u kompozitů). Pokud jsou použité panty, je vhodné nějak mezeru utěsnit například překrytím fólií, nebo zapuštěním křidélka do profilu křídla. Čím menší štěrbina, tím lépe.
"Rozum, který zůstává stát, je v pořádku – jen si nesmí lehnout." J. Werich
tromr
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od tromr »

Díky,tohle jsem potřeboval vědět :wink:
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“