aj som to skúšal dopasovať v profili2 ale
profil krídla ALPINA 4001
profil krídla ALPINA 4001
mám trup na ALPINU 4001, problem je že na centorpláne je profil RG 15 mod.
čo si myslíte o profiloch HN 974 a HN975 sú najbližšie tvaru k tomu RG 
Naposledy upravil(a) ingwarr dne ned 17.11.2013 13:32, celkem upraveno 1 x.
Futaba FC-16, Frsky Taranis +, Fun Cub, Easy star, Easy glider4, Filip600T, kopia Tourist elektro,
Re: aký profil krídla
A proč tam nemůže být taky ten RG15 mod.? V Profili2 není přece problém ho modifikovat podle originálu na trupu. Nebo to opravdu nesedí ? Ty Habeho profily jsou oproti RG15 tlustší, takže určitě budou mít jiné vlastnosti. Plusem mohou být lepší zástavbové poměry u serv.
RG 15 čo je na trupe má 13% a jej spodná strana je upravená, skúšal som v profiloch úpravu, zdal som to
inak alpína má mať rozpätie 4m, a práve HN je 0.5% užší tak ide dopasovť k trupu, preto HN, skušal som aj RITZ aj HQ.
to je sken toho RG profilu čo je na trupe pre predstavu
to je sken toho RG profilu čo je na trupe pre predstavu
- Přílohy
-
- môj trup, výrezy na výškovku a smerovku.
- Alpina RG-15-centroplan.jpg (8.33 KiB) Zobrazeno 1921 x
Naposledy upravil(a) ingwarr dne stř 23.11.2011 20:48, celkem upraveno 4 x.
Futaba FC-16, Frsky Taranis +, Fun Cub, Easy star, Easy glider4, Filip600T, kopia Tourist elektro,
nakoniec som sa pokúsil upraviť profil RG-15, bola to hrôza vo free programe Profili
ale podarilo sa, ako tak dostať sa k profilu na centroplane.Som zvedavý aký bude v skutočnosti,
vrch profilu je ako na centroplane , spodok u nábežky nesedí a vzadu u odtokovky.
ale podarilo sa, ako tak dostať sa k profilu na centroplane.Som zvedavý aký bude v skutočnosti,
vrch profilu je ako na centroplane , spodok u nábežky nesedí a vzadu u odtokovky.
Bohužel zkušenost je taková, že když se u stavebnice napíše za profilem "mod", tak to velmi často znamená, že jde o profil čistě podle vlastní fantazie
Na tvém místě bych se tomu snažil přiblížit a zbytek přechodu se dotmelí...
Na tvém místě bych se tomu snažil přiblížit a zbytek přechodu se dotmelí...
aby tmel držal a neodpadol, tak to asi urobím, že rebro dosadajúce na centroplán bude presne ako je na trupe, a za ným bude to nové upravené, a prechod sa vytmelí, ako ste mi doporučili 
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
ingwarr píše:aby tmel držal a neodpadol, tak to asi urobím, že rebro dosadajúce na centroplán bude presne ako je na trupe, a za ným bude to nové upravené, a prechod sa vytmelí, ako ste mi doporučili
Zdar... když tak přemýšlím nad tvým problémem , tož mě napadá , že stačí na centroplán trupu přilepit stejné žebro jako chceš mít na křídle ( z textitu , v nouzi z překližky) . Zbytek pak dokončíš brousítkem ,tmelem a brousítkem.
Pokud se bojíš opadávaní tmelu , tak v místě velkých rozměrových odchylek centroplán trupu přebrosíš až na tkaninu a do koutů naneseš vrstvičku "zahuštěnky " Přilepené žebro bude pro tebe obrysovým vodítkem ,aby si nenanášel víc materiálu, než potřebuješ. "Zahuštenka " je L285 ( Letoxit, L 160..) s přimíchanou sekanou bavlnou ,nebo bavlněnými vločkami.Takto vytmelené přechody ještě za mokra přeplácneš cca 3mi vrstvičkami 50g/m2 skla. Na vršek můžeš a nemusíš dát strhávačku.
Po vytvzení strhávačku sejmeš, lehce přetmelíš, foukneš plničem a barevně upravíš . Po vytvrzení barvy povrch stáhneš 2000 brusným papírem pod vodou, naneseš brusnou pastu a přeleštíš molitanovým kotoučem, upnutým ve vrtačce ( cca 300-600ot/min ) ... a je hotovo.
veka1
ingwarr píše:aby tmel držal a neodpadol, tak to asi urobím, že rebro dosadajúce na centroplán bude presne ako je na trupe, a za ným bude to nové upravené, a prechod sa vytmelí, ako ste mi doporučili
já bych to udělal tak, že kořenové žebro (profil křídla) bych spasoval s trupem aby to pěkně sedělo, žádné lepení a tmelení. to je na novém trupu škoda, pak nechytíš odstín a budeš lakovat celý trup. Další profiláž křídla bych udělal s pozvolným přechodem dle vkusu/požadavku.
Fila píše:ingwarr píše:aby tmel držal a neodpadol, tak to asi urobím, že rebro dosadajúce na centroplán bude presne ako je na trupe, a za ným bude to nové upravené, a prechod sa vytmelí, ako ste mi doporučili
já bych to udělal tak, že kořenové žebro (profil křídla) bych spasoval s trupem aby to pěkně sedělo, žádné lepení a tmelení. to je na novém trupu škoda, pak nechytíš odstín a budeš lakovat celý trup. Další profiláž křídla bych udělal s pozvolným přechodem dle vkusu/požadavku.
Dobrý tip, ďakujem Fila. Ešte vytočiť na sústruhu kladky pre "pomocnika" ktoreho odkaz som dal sem viewtopic.php?f=18&t=32383&start=60 a môžem sa dať do vyrezávania krídiel.
môžem sa opýtať aký program využívate na tvorbu profilou?
Momentálně se učim ovládat program xflr5...což je škoda že jsem na toto téma nenarazil dříve mohlo to zakladateli ušetřit námahu s modifikací. ..plus mě na první pohled přijde že ta rg15ka je opravdu dost dotvarovaná:-)
dva roky uplynuli a nedostal som sa moc ďaleko
, keď bola chuť tak som vystrihoval vybrané profili a prirovnával s trupom
, nechcel som na trupe nič tmelit, až som jedeň vybraní vyrezal z preglejky aby to bolo čo najpresnejšie, a nakoniec z vystrihovania vyšiel HN832-TA "víťazne". Chcem sa opýtať o koľko by som mal urobiť negatív na konci krídla (na nete som čítal že sa to ťažko určuje) prikladam nákres krídla.Vzpätie polovice krídla je tak 2-3 stupne.
- Přílohy