kdybych obrousil hrany listů
kdybych obrousil hrany listů
Tak jsem přemýšlel co by se stalo, kdybych obrousil náběhovou stranu listů od vrtulníku-určitě menší spotřeba a lepší aerodinamika, ale co dál netuším...je to jenom teoreticky 
Zdravím.. Chlapy taky vám delají listy hrozný randál, jak by od pleskotu
listů? Děje se mi to kousek za 0stupnu a potom dále když přidávám kolektiv aby vrtas vzlétl tak to prestane.. Myslím ze je to normální.. Nebo si nejsem vedom ze by melo být neco spatne v nastavení.. Umí někdo z vás tento jev vysvetlit? Je to od doby kdy sem dal carbony.. Mejte se ready to fly
..
To mas pravdu, ale neni to odpoved na otazku proc to dela? To ze se to deje diky zmene uhlu listu asi dojde kazdemu, ale co se presne deje v tu chvili s listama a obtekajicim vzduchem, to je to, co je potreba vedet. Ja odpoved neznam.
Rádio Futaba T8FG | Nabíječ FMA CellPro 10S
Vrťas T-REX 500 ESP, 3x DS510, DS520, mini V-bar 5.0 Express
Vrťas T-REX 500 ESP, 3x DS510, DS520, mini V-bar 5.0 Express
Hoj chlapaci... Nemohlo by to být treba tím že se delá nákej vír na odběžné hraně kterej se trhá a v určitých otáčkách do nej narází ten druhej list a rozráží ho a dělá to ten zvuk? Něco jako když neco rezonuje, tak takhle podobne že by to delalo a při vyšších otáčkách už to ten druhej list rozráží jinak tak to nedelá už ten zvuk?
Na to pdfko sem nemel čas moc prostudovat, mám tu v práci plno jinech anglickej textů a jak to vidím jenom mi to drásá svědomí že mi práce stojí
... Měj te se ready to fly
Georg.. 
Re: kdybych obrousil hrany listů
scaly píše:Tak jsem přemýšlel co by se stalo, kdybych obrousil náběhovou stranu listů od vrtulníku-určitě menší spotřeba a lepší aerodinamika, ale co dál netuším...je to jenom teoreticky
I vrtule má mít profil stejně jako křídlo. Odtržení proudnic je možné i na vrtuli.
Georg9 píše:Hoj chlapaci... Nemohlo by to být treba tím že se delá nákej vír na odběžné hraně kterej se trhá a v určitých
V zásadě je to tak, akorát to nezálaží na otáčkách (ty jsou u opravdické helikoptéry konstantní), ale na zatížení, úhlu náběhu, trajektorii pohybu vrtulníku apod. - v zásadě to vzniká tak, že špička následujícího listu narazí na úplav (vzdušný vír) vytvořený předchozím listem a ten v podobě zvukové vlny jak tenisák "odpálkuje" před sebe dolů. Špička proto, že má nejvetší rychlost a tudíž se na vzniku toho zvuku podílí největší mírou.
Jmenuje se to BVI (Blade-vortex interaction) noise a zajímavou vlastností je poměrně vysoká směrovost toho zvuku (dolů a dopředu nabo dolů a dozadu, podle toho, jestli do víru naráží nabíhající, nebo ustupující list), zatímco z boku ten zvuk nebývá slyšet.