kdybych obrousil hrany listů

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Zpráva
Autor
scaly

kdybych obrousil hrany listů

#1 Příspěvek od scaly »

Tak jsem přemýšlel co by se stalo, kdybych obrousil náběhovou stranu listů od vrtulníku-určitě menší spotřeba a lepší aerodinamika, ale co dál netuším...je to jenom teoreticky :D
caca

#2 Příspěvek od caca »

a proč by jsi to dělal jak víš že se aerodynamika nezhorší
scaly

#3 Příspěvek od scaly »

říkal jsem teoreticky....a myslel jsem jako že bude menší spotřeba-odpor vzduchu
mikyno12

#4 Příspěvek od mikyno12 »

to uz radsej skus pouzit nesumerne profily listov, ked chces usetrit
Raptor 50 SE V3
T-Rex 450 PRO
Futaba T-10CG 2,4 GHz
caca

#5 Příspěvek od caca »

hm zajimava teorie spiš tak jiny profil listu váha délka tím broušením nebo leštěním si ničeho nejde dosahnout a jestli ano tak mizivě spiš to ani nepoznaš
scaly

#6 Příspěvek od scaly »

no já jsem neříkal že to budu zkoušet, jen by mě zajímal váš názor co by se stalo...já je nehodlám lešťit, ani nic podobného a když už bych je měl vybroušené, tak bych sekal trávu :D
Georg9

#7 Příspěvek od Georg9 »

Zdravím.. Chlapy taky vám delají listy hrozný randál, jak by od pleskotu :-D listů? Děje se mi to kousek za 0stupnu a potom dále když přidávám kolektiv aby vrtas vzlétl tak to prestane.. Myslím ze je to normální.. Nebo si nejsem vedom ze by melo být neco spatne v nastavení.. Umí někdo z vás tento jev vysvetlit? Je to od doby kdy sem dal carbony.. Mejte se ready to fly :-)..
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od pkotatko »

Dělají to i velké, dospělé heliny. Proč ? Tak na to jsem malej pán.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
HALÍŘ

#9 Příspěvek od HALÍŘ »

Ahoj.Neni to takhle nahodou timi jak se meni uhel listi. schvalne pri letu prudce zatoc a uslysis to pleskani.U velke heli je to same kdyz zataci tak to taky pleska.
Chybama se člověk učí .
Chase 360, logo 700xxtreme , logo 600sx. Vbar Control
bigwolf

#10 Příspěvek od bigwolf »

To mas pravdu, ale neni to odpoved na otazku proc to dela? To ze se to deje diky zmene uhlu listu asi dojde kazdemu, ale co se presne deje v tu chvili s listama a obtekajicim vzduchem, to je to, co je potreba vedet. Ja odpoved neznam.
Rádio Futaba T8FG | Nabíječ FMA CellPro 10S
Vrťas T-REX 500 ESP, 3x DS510, DS520, mini V-bar 5.0 Express
Walhalla
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Walhalla »

1ondra9

#12 Příspěvek od 1ondra9 »

Walhalla píše:strejda google rad poradi....

http://ntrs.nasa.gov/archive/nasa/casi. ... 011376.pdf

No moc neporadí :cry:.........
anglicky Не понимаю ale přesto dík 8)
NEBE - PEKLO - RÁJ (...prej zlatá prostřední cesta :roll: ...)

T-rex 500 CF-> po ráně ->GF ;-)
AURORA 9
easy copter XS metal (na domácí acro) :)
Georg9

#13 Příspěvek od Georg9 »

Hoj chlapaci... Nemohlo by to být treba tím že se delá nákej vír na odběžné hraně kterej se trhá a v určitých otáčkách do nej narází ten druhej list a rozráží ho a dělá to ten zvuk? Něco jako když neco rezonuje, tak takhle podobne že by to delalo a při vyšších otáčkách už to ten druhej list rozráží jinak tak to nedelá už ten zvuk? :-) Na to pdfko sem nemel čas moc prostudovat, mám tu v práci plno jinech anglickej textů a jak to vidím jenom mi to drásá svědomí že mi práce stojí :-D... Měj te se ready to fly :-D Georg.. :)
walter2

Re: kdybych obrousil hrany listů

#14 Příspěvek od walter2 »

scaly píše:Tak jsem přemýšlel co by se stalo, kdybych obrousil náběhovou stranu listů od vrtulníku-určitě menší spotřeba a lepší aerodinamika, ale co dál netuším...je to jenom teoreticky :D

I vrtule má mít profil stejně jako křídlo. Odtržení proudnic je možné i na vrtuli.
off
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od off »

Georg9 píše:Hoj chlapaci... Nemohlo by to být treba tím že se delá nákej vír na odběžné hraně kterej se trhá a v určitých

V zásadě je to tak, akorát to nezálaží na otáčkách (ty jsou u opravdické helikoptéry konstantní), ale na zatížení, úhlu náběhu, trajektorii pohybu vrtulníku apod. - v zásadě to vzniká tak, že špička následujícího listu narazí na úplav (vzdušný vír) vytvořený předchozím listem a ten v podobě zvukové vlny jak tenisák "odpálkuje" před sebe dolů. Špička proto, že má nejvetší rychlost a tudíž se na vzniku toho zvuku podílí největší mírou.

Jmenuje se to BVI (Blade-vortex interaction) noise a zajímavou vlastností je poměrně vysoká směrovost toho zvuku (dolů a dopředu nabo dolů a dozadu, podle toho, jestli do víru naráží nabíhající, nebo ustupující list), zatímco z boku ten zvuk nebývá slyšet.
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“