Stolní soustruh do dílny

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron
Kontaktovat uživatele:

Re: Stolní soustruh do dílny

#481 Příspěvek od Celeron »

VTjr píše:Každopádnĕ asi byly příliš vysoké otáčky.

480ot/min. Byl jsem línej přehazovat řemeny na míň.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#482 Příspěvek od jyrry »

Trochu vylepšuju NC frézku a potřeboval jsem zarovnat a zakrátit vodící tyče Ø16, cementované, broušené.
Prcek (Bernardo 400V) překvapil - dal to a ani moc neprotestoval. I ta kudlička to přežila :-)
Tyče jsem našmikal rozbruskou, pak ty konce potřebovaly zarovnat a tyče pak zakrátit na správný rozměr - na každém konci jsem si nechal cca 2-3mm od řezu tou rozbruskou.
20210320_100940.jpg
jyrry.webnode.cz
RC_FB

#483 Příspěvek od RC_FB »

Čtyřstovková řada je první trochu použitelná bez velkých úprav, i když je pořád dost měkká. Ale když máš všechen čas, který si na to vyhradíš, dá se leccos. Btw co je to za plátek? 0609.... VP15 nebo obdobný? Docela jsem koukal co se s tím dá, když jsem na MN80 upravoval dosedací plochy speciální matice na průměru 32-40 a post festup zjistil, že ta věc je zušlechtěná na 1100-1350 MPa s tvrdostí v hloubce 0,3-0,7 54-58 HRC...
(Ale to bych na 400 asi ani nezkoušel)
Taranis XD9+ na OTX 2.2.2
Django F5J-100
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#484 Příspěvek od jyrry »

RC_FB píše:... co je to za plátek? ...

Nějaká čína.
Něco ve stylu https://www.ebay.com/itm/10x-CCMT0602-C ... 3299830351
jyrry.webnode.cz
RC_FB

#485 Příspěvek od RC_FB »

Člověk se diví, so všechno se i s těmi nejlevnějšími plátky dá zvládnout a v tomhle případě docela koukám, co zvládl ten ostrý radius na řezném "rohu". (Před pár lety jsem "na zkoušku" začal s kudlou s deseti plátky celkem asi za dvě stovky "na hrubování před Radecem" a divit jsem se vlastně ještě nepřestal).
Kupuju teď plátky na Ali, od pár prodejců, kteří mají snahu dávat k nim víc informací.
Taranis XD9+ na OTX 2.2.2
Django F5J-100
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#486 Příspěvek od jyrry »

Konečně jsem se dokopal k vylepšení koníka :-)
Plastová posuvka za několik málo USD (i s poštou na 20.000km :mrgreen: ) a trocha obrábění. Byla 150mm a nevešla se; rázným řezem se z ní stala kratší a zůstala funkční (pravda, moc jsem to nečekal...). Přilepená je oboustrankou, co mě ještě nezklamala.
(prosím nekomentovat tu původní stupnici 8) )
Přílohy
20210412_173204.jpg
jyrry.webnode.cz
VTjr

#487 Příspěvek od VTjr »

Dobrá inspirace. :)

Jinak, já s tím zkracováním mám dobré zkušenosti. 8) Co jsem nakupoval tato čínská měřidla z Uni-maxu, tak tam se i v návodu přímo píše, že se mohou zkrátit podle potřeby. :wink:
Ale konkrétně u těch jsem zjistil jeden zásadní nedostatek, a sice chybu v metrickém odměřování. :cry: A dělá to docela dost, už na 100mm je rozdíl asi 2 desetiny. Na koníku nebo Z-tové souřadnici frézky to nejspíš vadit nebude, ale na podélném, nebo příčném posuvu soustruhu, či frézovacího stolu by to už vadit mohlo. Takže tam radši použít dražší skleněná pravítka.
Je to asi způsobeno tím, že ony jsou hardvérově palcové a metrika se tam jen přepočítává, a asi špatně dělí/zaokrouhluje.
Přišel jsem na to tak, že jsem pálil laserem popisky do vícenásobné vstřikovací formy, kde byl podle výkresu krok posunu kavit daný 80,000mm, tedy přesně na tisíciny mm. Tak jsem si to nastavil na první kavitu a jak jsem udělal podle těch pravítek posun na druhou, tak to najednou nesedělo a musel jsem korigovat do plusu (už ani nevím přesně kolik, ale byly to opravdu desetiny, čili chyba nezanedbatelná).
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
VTjr

#488 Příspěvek od VTjr »

Ještě otázka.
Na fotce vidím dole černý, teleskopický, pružinový kryt posuvního šroubu. :o To měl Tvůj soustruh od výroby, nebo sis ho tam dobastlil sám? :?:
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#489 Příspěvek od jyrry »

VTjr píše:... černý, teleskopický, pružinový kryt posuvního šroubu. :o To měl Tvůj soustruh od výroby, nebo sis ho tam dobastlil sám? :?:

Od výroby. Občas v něm při posuvu lupne, jak přeskakují někde jeho hrany a mě to napruží cože se to děje, ale jinak dobrý.
jyrry.webnode.cz
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#490 Příspěvek od Celeron »

jyrry píše:Konečně jsem se dokopal k vylepšení koníka :-)

Tohle já na svým Promákoj udělat nemůžu. Pokud se úplně vytočí šroub koníku, tak třeba při vrtání se celý pouzdro s morsákem vytáhne ven a protočí se. To by to pěkně lítalo. A navíc, ta objímka co jsi přidal kvůli měření nedovolí uvolnění morse kuželu na otočným hrotu nebo na pouzdrech či pevných hrotech, co nemají vzadu vyhazovací prodloužení jako mají morse vrtáky. Navíc má šroub skoro 1/3 otáčky vůli, která asi nejde nijak vymezit.
Podle fotky to je nejspíš stejnej koník. To na něm nemáš ty samý problémy?
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#491 Příspěvek od jyrry »

Problémy s vyhazováním morse kuželů nemám.
Protáčí se to tak o 3-5°, proto tam mám tu drážku a čepík na objímce.
A díky měření si můžu ohlídat to úplné vyšroubování.
jyrry.webnode.cz
VTjr

#492 Příspěvek od VTjr »

Ta drážka je rozumná, ovšem přesnost na setiny pak jde do háje :( . Naštěstí při vrtání jsem se nikdy nemusel hrát na ty setinky (většinou ani na desetinky). Měření je dobré spíš jen proto abych nemusel počítat otáčky kola a rysky na noniusu. Tam kdybych se spletl o celou otáčku - to už by byla chyba značná, a průser. :| Taky se už i stalo. :)

Co se týče vyhazování morsáků, No já mám na AT320 v koníku MK3, všechny kužely s čepy mi to vyhazuje na můj vkus až příliš brzo, jedině jeden, který je původně určen do vřetena frézky a má místo čepu vnitřní závit M12, ten byl moc krátký, nešel vyhazovat a musel jsem ho prodloužit tím, že jsem do něj zašrouboval krátký imbusový šroub M12. Možná by to na Promě šlo prodloužit vevnitř, navrtáním a našroubováním do konce posuvného šroubu nejakého dorazu. :roll:

Celerone, nevím do jaké míry je na Promákovi pouzdro koníka zušlechtěno, pokud není moc tvrdé, tak by se snad pravítko měřidla dalo uchytit ne objímkou za obvod, ale nejakým držákem přišroubovaným do vyvrtané dírky z čela pouzdra. Pokud je tvrdé, tak otvor se závitem lze si taky dát vyrobit na vyjiskřovačce.
Každopádně to Jyrryho řešení s objímkou se mi líbí víc. Musím se podívat u sebe, jestli mi pouzdro zaleze do koníka úplně, nebo zůstane trochu trčet.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#493 Příspěvek od jyrry »

VTjr píše:Ta drážka je rozumná, ovšem přesnost na setiny pak jde do háje...

Ona ta přesnost na setiny už v háji je, ta třídolarová posuvka hopsá po desetinách :-)

Ale je zajímavá stabilitou, můžu kdykoli kdekoli zapnout jen posunutím, nebo několik rychlých přejezdů a pak ji secvaknu, ukáže 0,0. A sama se po nějaké době vypne.
To třeba Mitutoyo co máme v práci se dají zblbnout rychlejším posunem. A nevypínají se samy, klidně se vybijí a ani se za to nestydí :-D
jyrry.webnode.cz
Golfista

#494 Příspěvek od Golfista »

Jirko používám mitutoyo 23 let. Doma mám dvě a zblbnout se mi jí nepovedlo nikdy. Vadí ji jenom voda. A na jednu baterii jedu 3 až 6 let a to jí nikdy nevypínám. Jenom ta v garáži kde je běžně i pod nulou vydrží tak dva roky zapnutá. Pak měří, ale vidět na čísla jde dost blbě. Nějak slábnou.
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#495 Příspěvek od Celeron »

to VTjr: Já Ti rozumím, co vše by se s tím dalo dělat. Jak ale chceš na otočným hrotu vzadu přidávat něco na vyhazování, když je tam poklička na ložisku? Morse pouzdro je tvrdý, vrtat pořádným vrtákem jde ale závit do něj ani náhodou. To spíš z čela přilepit kruhovou planžetu s dotykovou plackou. O ní by se mohla opírat posuvná část šupléry. Rozsah koníku je 70 mm, takže by se posuvná část dala pružinou tlačit proti dotykový placce, pak by to měřilo naprosto přesně a natáčení 3-5 st, co psal jyrry, tomu vůbec nebude vadit.
Jenže zase další problém. Na horní ploše koníku je čep vedení pro posuvný morse pouzdro. Ten čep se nasazuje zevnitř dírou pro posuvný pouzdro. Aby to šlo vůbec nasadit, musíš celej koník dát vzhůru nohama a pak se na čep trefovat drážkou na posuvným pouzdru. :roll:
No a ten doraz na šroubu, aby pouzdro nemohlo vyjet. Jak to chceš udělat, když závit v pouzdru přechází do díry morse kuželu? Pokud tam cokoliv přidáš, tak se to zase popere s vyhazovačem na vrtácích či redukcích. Už jsem přemejšlel udělat do posuvnýho pouzdra ještě jednu drážku "alá drážka pro pero 70 mm dlouhá" a z boku koníku tam šroubovat čep, kterej nedovolí aby posuvný pouzdro mohlo vyjet. Jenže zase narážím na tvrdost posuvnýho pouzdra. Na jiskrovce mě s tím všude vyhodí. Karbidovky fí 5 - 6 mm nemám možná by to s nima šlo.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“