Stolní soustruh do dílny

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

Stolní soustruh do dílny

#1 Příspěvek od Dejfak »

Ahoj již dlouho se rozhoduji o koupi soustruhu.
Je to můj sen mít doma menší stolní soustruh.
Hodně jsem toho přečet a vše vychází skoro na stejno, tedy vše je z Číny a tak trochu a někdy víc nepřesné.
Vybíral jsem mezi

BOW ten je ale dost drahý a údajně je to stejná čína jako všecny jiné - http://www.bow.cz/produkt/3420251-stoln ... 250-vario/

Proma SM-300 - tam jsou dost špatné recenze - http://shop.boukal.cz/stroje-kovoobrabe ... 00e-proma/

Bernardo - ten je dost lehký a údajně se krouti nemá rychloupínák na koníka - http://shop.boukal.cz/stroje-kovoobrabe ... hobby-250/

A můj favorit Unimax CQ9318 - má vše co bych si představoval a co ostatní soustruhy nemají v základu a musí se dokupovat. http://www.uni-max.cz/soustruh-na-kov-cq9318-mini/d/
A maj na něj akci.

Máte někdo tento soustruh, mluvil jsem i s technikem a údajně v pohodě, prý reklamace jsou ale asi jako u ostatního zboží.
Třeba u té SM-300 jsem našel že se u soustruh musí spousta věcí přebrousit.
Ale záleží kdo se jak na to dívá, když se na to jukne nějaký mistr co se tim živý tak asi spokojen nebude.
Já to mám na občasné točení, žádná sériová výroba.
Tak mě zajímá jestli s ním nemáte někdo zkušenost.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
arda1
Kontaktovat uživatele:

Re: Stolní soustruh do dílny

#2 Příspěvek od arda1 »

Má ho kamoš- měl jsem ho komplet rozebraný někdy předloni. Co potřebuješ konkrétně vědět? Radek
ICQ 638556901
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Dejfak »

Jestli když ho koupím tak jestli na něm budu moct soustružit.
Někdo ty soustruhy nové rovnou rozebírá čistí a repasuje.
Pak také házivost, nikde jsem nenašel jakou má výrobní házivost to je asi otázka s tou použitelností.
Jaká je jeho použitelnost a hlučnost, budu ho mít v paneláku, lepší by byl s řemenem ale to je zase finančně jinde koukal jsem na MN80 ale to už je dost velké a drahé a většinou vyběhané.
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od RCStudio »

Od Bow to je Quantum to delaji tusim nemci nebo alespon zadavaji a je fakt slusnej. Presnej model ti muzu zjistit....
Kamarad ho ma v praci jako prirucni a veci co mi tam toci jsou paradni
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
jag42

#5 Příspěvek od jag42 »

Základní otázky: Co na tom zamýšlíš dělat?
Pokud drobné věci na modelařinu (unašeče vrtulí, vymezovací pouzdra, kolečka... z jakéhokoliv materiálu), tak to v pohodě zvládá 300.
Přesnost není problém, dělal jsem na tom duté hroty - průměr 2mm s dírou 1 mm 15 mm dlouhé. Chce to dobré nože a na začátku si vyhrát s nastavením vůlí.
Na řezání závitů nožem předem zapomeň. Naopak s očkem to je super, protože si ho opřeš a jde přesně v ose. (Ale musiš točit rukou)
Mám ještě jeden trochu větší. Je to docela velká investice , tak Ti nabízím - udělej si výlet a můžeš si u mě vyzkoušet oba a pak se rozhodnout. Když si to trochu ošaháš budeš vědět na co si dát pozor.
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Dejfak »

Na ten BOW jsem právě moc chvály neslyšel, jen že je to předražená čína i když je to údajně dělané v DE tam to spíš montují. BOW se mi líbil nejvíc ale je to dost drahé na to jak je to malé..
A má průchod vřetene 11mm to je na tužku
Naposledy upravil(a) Dejfak dne úte 11.09.2012 0:52, celkem upraveno 1 x.
Jirka M

#7 Příspěvek od Jirka M »

Ten BOW je šíleně předraženej, všechno se to vyrábí v číně, kvalita nic moc. Proma snad už dávno zkrachovala, ale nevím jak to je teď. Já mám Promu 300SM, sračka hrozná, snad měsíc jsem na ní dělal, aby to alespoň k něčemu bylo.

Zrovna včera jsem na ní předělával unašeč vrtule pro Gamu. Jenže ta moje mašina už má všechna ozubená kola, co jsou původně z plastu, vyměněna za ocelová, včetně ložisek, původní sklíčidlo jsem zahodil do kopřiv a pořídil větší TOS, bylo ale nutno vyrobit přírubu a spoustu a spoustu dalších maličkostí.

Nakonec se na tom dá dělat i s ocelí, ale stálo to spoustu prachů a práce, také počítej s tím, že za nástroje a přípravky dáš víc, než za samotný soustruh, jenom nože jsou kapitolou sama pro sebe, já si je brousím z Radeca. Jako je fajn mít doma tuhle mašinku, ale není to pro každého :)
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od RCStudio »

Kamos nekde schani noze ptal se me jestli nekdo nepotrebuje za rozumny peniz
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od pkotatko »

Existuji i ruzne bazary s obrabecimi stroji na netu.
Kdyby se ti podarilo sehnat starou MN-80, tak budes vysmatej.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
kovaco

#10 Příspěvek od kovaco »

Stork8 (3,82m),Maxi Swift(1,4m) /Futaba T18 SZ /Nabíječ CELLPRO POWERLAB 8/
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od pkotatko »

Jj. To je on. A v Celakovickem TOSu je stale opravuji a repasuji.
Mame doma dva s kompletnim vybavenim a neprodal bych je ani nahodou.
S jakoukoliv cinou je to nesrovnatelne.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
JardaRůžička

#12 Příspěvek od JardaRůžička »

To je ono. Jakákoli ojetina od TOSu je neskonale lepší než v současnosti nabízené atrapy soustruhů.
VTjr

#13 Příspěvek od VTjr »

Z těch obrázků se mi taky nejvíc líbí ten Unimax.
Hlavně proto, že se mi zdá, že má ze všech nejmasivnější lože. A to je základ. Taky je důležité, aby se tam daly dobře seřizovat/vymezovat všechny vůle. Pokud je soustruh lehký, tak je to spíš nevýhoda (nebude dostatečně tuhý).
Kdybych měl možnost, tak já bych taky radši koupil starší TOSku.
Co se týče házivosti - záleží na kvalitě univerzálky. V nejhorším případě by se dala vyměnit (ale samozřejmě je to pěkná blbost měnit hlavu hned na nové mašině). Aby neházela už samotná její příruba - tak to se srovnává po její usazení na vřeteno přímo na tom soustruhu. Měla by být ale litinová, ocelová se nedá tak přesně opracovat.
Jinak nesouhlasím, s tvrzením, že se na takovém soustruhu nedají řezat závity nožem. Já to dělám běžně a na mnohem horším soustruhu, než je kterákoli z těch čín (mám 30 let starý ruský Univerzál-II, který je opravdu spíš pro pionýry-kutily). Jen se to pochopitelně musí umět.

Ale poradit s těmi konkrétnimi typy nemohu. Uvádím jen svoje dojmy z webových stránek.

Tak šťastnou ruku :wink:
Naposledy upravil(a) VTjr dne úte 11.09.2012 13:28, celkem upraveno 1 x.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
VTjr

#14 Příspěvek od VTjr »

Jó ještě jedna věc.
Dal bych přednost typu, který je od výroby osazen čtyřčelisťovou hlavou. Z vlastních zkušeností vím, že pro modelářské účely je to mnohem praktičtější. Ja jsem původní 3-čelisťovou vyměnil za novou a tu starou jsem už nikdy nepoužil.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Dejfak »

Čínské soustruhy nejsou s 4čelistovkou, takový jsem nenašel, leda to tuningovat.
A MN80 tu bud seženeš za dobré peníze vylágrovanou nebo za to chtej kolem 40000,- aby byla v slušném stavu
Odpovědět

Zpět na „Dílna“