Dobrá inspirace.

Jinak, já s tím zkracováním mám dobré zkušenosti.

Co jsem nakupoval tato čínská měřidla z Uni-maxu, tak tam se i v návodu přímo píše, že se mohou zkrátit podle potřeby.
Ale konkrétně u těch jsem zjistil jeden zásadní nedostatek, a sice chybu v metrickém odměřování.

A dělá to docela dost, už na 100mm je rozdíl asi 2 desetiny. Na koníku nebo Z-tové souřadnici frézky to nejspíš vadit nebude, ale na podélném, nebo příčném posuvu soustruhu, či frézovacího stolu by to už vadit mohlo. Takže tam radši použít dražší skleněná pravítka.
Je to asi způsobeno tím, že ony jsou hardvérově palcové a metrika se tam jen přepočítává, a asi špatně dělí/zaokrouhluje.
Přišel jsem na to tak, že jsem pálil laserem popisky do vícenásobné vstřikovací formy, kde byl podle výkresu krok posunu kavit daný 80,000mm, tedy přesně na tisíciny mm. Tak jsem si to nastavil na první kavitu a jak jsem udělal podle těch pravítek posun na druhou, tak to najednou nesedělo a musel jsem korigovat do plusu (už ani nevím přesně kolik, ale byly to opravdu desetiny, čili chyba nezanedbatelná).