Jaké mikro-letadlo pro začátečníka?

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
VTjr

Re: Jaké mikro-letadlo pro začátečníka?

#46 Příspěvek od VTjr »

miťo píše:...
K mým schopnostem po 21 leté pauze. Jediný RC model byl PICCOLO a souprava MARS II. Tudíž jen směrovka. Připadá mi nešťastné cpát nováčka hned do řízení modelu křidélky...

Proto taky moje rada zní koupit USB ovladač s FMS simulátorem za 5 stovek. Virtuálních modelů může pak začátečník rozmlátit stovky a nic ho to nestojí :!:
Naučí se koordinaci pohybů křížových ovladačů, mŮže létat nejprve směrovka-výškovka, nebo křidélka-výškovka a pak k tomu přidat tdalší povel. A hlavně se naučí reagovat na ty změny smyslu výchylek a reakcí modelu od sebe/k sobě, na břichu/na zádech a pod.
Simulátorem nic nepokazí a i později ho mŮže využívat pro trénink po delší pauze (třeba zimní) nebo pro nácvik složitějších obratů a pod.
miťo píše:...
Ceny 1890kč vražených do Robina nelituju. Hezky se mi s ním létá i teď. Další výhoda je cestování, vše složíš do origo krabice.
Jako každý model, má i Robin své mouchy. Občas zhasne motor při startu, tak házím do prostoru, kam může sednout. Ne nad vodu, oranici, zahrádky atd. Ona zpočátku i ta největší louka se nebude zdát být dost velká :lol:

Jinak my dva se lišíme v tom, že já už jsem dávno nelétal s MARSkou ale s proporcionálními vícekanálovými větroni F3B a cvičnými motoráky (samozřejmě i s křidélky). Proto jsem volil Foxe ale zvažoval jsem i Betu. Jen u té jsem měl obavu, že by mě brzo přestala bavit a s Foxem jsem se rozhodl správně.
Ale je to každého věc. Ta "hmyzí" nerozbitnost Robina je jistě výhodou. Jen se musíš spokojit s tím, že i jeho projevy ve vzdušném prostředí budou tak trochu "hmyzí".
:wink:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
coro

#47 Příspěvek od coro »

No a ja som nelietal RC nikdy, a napriek tomu ako prvý model postavil balzový dvojploch pôvodne na CO2 motorček (použil som brutálne ťažký MIG280) DH-82 Tiger moth zo stavebnice od hackera - lepil som a poťahoval tak maniacky že za tri dni bol zálet.. a letelo to - hlavne kým som nezasahoval do riadenia...
Aj o tom to môže byť - starý modelár čo vie postaviť a hlavne zalietať voľný model, si ho môže nechať lietať aj keď tam má RC, a do kniplov začať babrať len vyššie a veľmi opatrne..

Ale v dnešnej dobe je EPP pre začiatočníka dar z nebies čo môže ušetriť značné sumy alebo hodiny opravovania.
A malý model je už z princípu nejakej aerodynamiky nízkych Re, na riadenie ale aj na vybavenie elektronikou kvoli hmotnosti, oveľa náročnejší, než model čosi vyše metra.
Pritom EPP ako materiál by pri metrovom až 1,5m modeli do odhadom cca 800 gramov mal byť samonosný a nezničiteľný. Simulátor je možno dobrá vec ale mňa to nebaví, a s realitou ani až tak veľa spoločného nemá. Nemýliť si strany pri lete smerom k sebe, sa dá naučiť aj na autíčku z Tesca.
VTjr

#48 Příspěvek od VTjr »

coro píše:No a ja som nelietal RC nikdy, a napriek tomu ako prvý model postavil balzový dvojploch pôvodne na CO2 motorček (použil som brutálne ťažký MIG280) DH-82 Tiger moth zo stavebnice od hackera - lepil som a poťahoval tak maniacky že za tri dni bol zálet.. a letelo to - hlavne kým som nezasahoval do riadenia...
Aj o tom to môže byť - starý modelár čo vie postaviť a hlavne zalietať voľný model, si ho môže nechať lietať aj keď tam má RC, a do kniplov začať babrať len vyššie a veľmi opatrne..

Ale v dnešnej dobe je EPP pre začiatočníka dar z nebies čo môže ušetriť značné sumy alebo hodiny opravovania.
A malý model je už z princípu nejakej aerodynamiky nízkych Re, na riadenie ale aj na vybavenie elektronikou kvoli hmotnosti, oveľa náročnejší, než model čosi vyše metra.
Pritom EPP ako materiál by pri metrovom až 1,5m modeli do odhadom cca 800 gramov mal byť samonosný a nezničiteľný. Simulátor je možno dobrá vec ale mňa to nebaví, a s realitou ani až tak veľa spoločného nemá. Nemýliť si strany pri lete smerom k sebe, sa dá naučiť aj na autíčku z Tesca.

Jasné, simulátor je simulátor a lietanie na lúke nenahradí (i keď tie lepšie skoro hej). Ale ako tréningový predstupeň a neskôr doplnok je to výborná vec. Koľko balzových modelov a koľko hodín práce by som ušetril, keby som také niečo mal koncom 70. rokov, kedy som ja začínal. :wink:
EPP je fakt dar z nebies, len netreba pri ňom zostať naveky.
:-)
Autíčkom sa možno naučíš nemýliť si strany (aj to však musíš kúpit, stojí rovnako ako simulátorový 4-kanálový ovladač s FMS CéDéčkom namenej 20€, ale zvyčajne k nemu dostaneš volantový ovládač, čo je trochu iné ako u lietadla) ale určite sa ním nenaučíš spraviť peknú klopenú zatáčku bez zmeny letovej hladiny. Nemá to výškovku ani krídelká.

S ostatným napísaným plný súhlas.

Príjemný deň
miťo

#49 Příspěvek od miťo »

VTjr píše:Ta "hmyzí" nerozbitnost Robina je jistě výhodou. Jen se musíš spokojit s tím, že i jeho projevy ve vzdušném prostředí budou tak trochu "hmyzí".
:wink:

Máš pravdu, létá to jako hmyz, ale když nefouká, letí fakt klidně a plynule. Robin s kamerou udělal hodně dobré práce.

Mrkni na http://youtu.be/dcdo0VxSssc

Jinak dnes ráno:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=IUYuUgR7jho[/youtube]
10 bublinkoletů, F450 jako TBS Discovery, DX6, vimeo.com/martinkatera
VTjr

#50 Příspěvek od VTjr »

miťo píše:Máš pravdu, létá to jako hmyz, ale když nefouká, letí fakt klidně a plynule. Robin s kamerou udělal hodně dobré práce.

Mrkni na http://youtu.be/dcdo0VxSssc

Jinak dnes ráno:
...

Ty záběry z modelu jsou opravdu hezké. A z docela velké výšky - to ho už snad ani nebylo vidět, že? Na "hmyz" je ten obraz až neuvěřitelně klidný :o
No, docela mě to nadchlo. Tedy ani ne tak ten model, jako to létáni s kamerou.
Poraď jakou kameru a kde se dá taková koupit, normálně o tom uvažuji. Nemáš po ruce nějaký link? Dík. :D
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od TomasC »

Iiformace je v závěrečných titulcích.
Eltrinex W-HD
jkmbprg

#52 Příspěvek od jkmbprg »

Amater2 píše:Chtěl bych si pořídit nějaký menší model letadla (max cca do 100 g hmotnosti).

Já jsem taky začátečník. Začal jsem s Funticem a na samostatné začátky mi přišel výborný. Hlavně je opravdu téměř nerozbitný. Jen to chce počkat až nebude foukat, ve větru je to boj, ve bezvětří pohoda. Váží tuším 150g.

Teď mám ještě FloaterJet, který je větší. Létá lepší, ale přijde mi mnohem méně odolný.

Píšu o tom v jiném vlákně.

Honza
Funtic, Floater Jet, Mini Vertex, Mini Vertex E, HobbyKing Mini DLG, EasyCopter Colibri V4.5 Pro
miťo

#53 Příspěvek od miťo »

Honzo Funtic je velmi odolné letadlo díky tužší špici, to je hlavní výhoda oproti Robinovi. Ale jak má motor na pylonu, chová se jak středoplošník. Zalítával jsem ho bráchovi :wink: Robin je hodnější letadlo, stabilnější, ale nesmí spadnout na špic :roll:

Vkládám video ze včera, byla to docela sranda :lol:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2T7G7vu9FZg[/youtube]
Pekacek77
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od Pekacek77 »

Takhle vypadaly první lety s Funtikem: (pády vystříhány, za ty mohlo hlavně servo směrovky s vlastním rozumem, které jiný den přivedlo Funtika až do koruny stromu).
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Ysla36B545s[/youtube]
Funtic je opravdu nerozbitný, ale Robin je pohodovější, to můžu potvrdit, jen je citlivější na nos.
jkmbprg

#55 Příspěvek od jkmbprg »

miťo píše:Honzo Funtic je velmi odolné letadlo díky tužší špici, to je hlavní výhoda oproti Robinovi. Ale jak má motor na pylonu, chová se jak středoplošník.

Jako že je méně stabilní? Já můžu jenom říct že kdykoliv jsem ztratil orientaci, stačilo pustit páčky a Funtic se sám srovnal do vodorovného klouzavého letu. Pokud tedy je víc než pár metrů nad zemí a nefouká.

Motor na pylonu považuji pro začátečníka za zásadní výhodu. Být motor ve špičce, tak se obávám, že bych na začátku potřeboval na každý let jeden motor, nebo alespoň jednu vrtuli. :-) To by mne asi rychle přestalo bavit.

Honza
Funtic, Floater Jet, Mini Vertex, Mini Vertex E, HobbyKing Mini DLG, EasyCopter Colibri V4.5 Pro
VTjr

#56 Příspěvek od VTjr »

jkmbprg píše:...
Motor na pylonu považuji pro začátečníka za zásadní výhodu. Být motor ve špičce, tak se obávám, že bych na začátku potřeboval na každý let jeden motor, nebo alespoň jednu vrtuli. :-) To by mne asi rychle přestalo bavit.

Honza

No, já bych to nedramatizoval. Pokud je vrtule sklápěcí, tak vydrží opravdu hodně a i osička motoru je méně zranitelná.

Z hlediska aerodynamického je pylon výrazný odpor navíc. Taky neumožňuje optimální velikost vrtule (z konstrukčního hlediska je menší než by se hodila). A třetím nedostatkem je posunutí vektoru tahu na rameno, které vytváří nezanedbatelný klopný moment.
Já osobně pohonnou jednotku na pylonu považuji jen za náhražkové řešení. Třeba v případě dodatečné odnímatelné motorizace termického větroně, nebo u hydroplánů - létajících člunů.
VTjr

#57 Příspěvek od VTjr »

TomasC píše:Iiformace je v závěrečných titulcích.
Eltrinex W-HD

To je tak, když človek nevydrží se na ta videa koukat až do konce.
:lol:
Díky za informaci.
VTjr

#58 Příspěvek od VTjr »

Pekacek77 píše:...
Funtic je opravdu nerozbitný, ale Robin je pohodovější, to můžu potvrdit, jen je citlivější na nos.

No, je to fakticky zmenšenina EasyStaru nebo Bety.
Možná to pro začátečníka nakonec není zas tak špatná volba. A když ho hned nerozbije, tak se tím, že se bude muset vyrovnat s jeho hmyzím chováním, možná naučí z pilotáže mnohem víc. A pak, když si koupí nebo postaví větší éro, najednou zjistí jaká je to pohoda a jak dobře se to větší řídí.
VTjr

#59 Příspěvek od VTjr »

miťo píše:Honzo Funtic je velmi odolné letadlo díky tužší špici, to je hlavní výhoda oproti Robinovi. Ale jak má motor na pylonu, chová se jak středoplošník. Zalítával jsem ho bráchovi :wink: Robin je hodnější letadlo, stabilnější, ale nesmí spadnout na špic :roll:

Vkládám video ze včera, byla to docela sranda :lol:
...

Tak nebýt toho lezení, byla by to už nuda. :|
To video s létáním nad hradem bylo mnohem záživnější.
Ale ta vyprošťovací akce to docela hezky okořenila :D
Jen si myslím, že pak už to video nemělo pokračovat. Správný film pro široké masy přece končí Happy Endem
:lol:
miťo

#60 Příspěvek od miťo »

To video bylo testovací, zkoušel jsem držák kamery. Nebýt toho stromu, nedával bych to na net.
Ostatní videa dávám na tread "videa nejen začátečníků", dnes jsem tam vložil jedno nasnímané ze Spita.
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“