Porucha Roto 35

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
MPml

Re: Porucha Roto 35

#31 Příspěvek od MPml »

guchar píše:Když ty úsady jsou karbon - uhlík na hliníku, nejdou třeba spálit, vypálením. při vhodné teplotě? Bez poškození dílu?

Jde - stačí udělat ještě vyšší :lol: teplotu než je v spalovacím prostoru motoru.
Protože překvapivě :lol: ty karbonové usady vznikají i v spalovacím prostoru (a jaká je tam teplota) a taky neshoří.
Ono totiž je taky třeba místo klávesnice a ynternetu tušit, že karbon z ricínu, minirálního oleje a syntetiky (a ta taky může být různá) překvapivě je zcela rozdílný a tudíž i taky rozdílně čistitelný. Navíc jaksi je fatální rozdíl i podle teploty při níž vzniká - "měkké" nizkoteplotní úsady obvykle umejt jdou celkem dobře, naopak třeba vysokoteplotní úsady na výfukových ventilech neumeješ (rozumně) ničím.
MPml

#32 Příspěvek od MPml »

VTjr píše:Koncentrovanou, tak jak je v lahvi. 8)

No, on na to přišel IgorB, nevím o tom, že by to mnozí jiní znali. Každopádně ty hliníkové hlavy válců, pokud se do nich leje správná kapalina, a ještě k tomu se používá syntetický nebo polosyntetický motorový olej, tak po rozebrání vypadají velice čistě. Sám jsem se o tom přesvědčil, když jsem na svém Formanu měnil těsnění pod hlavou válců. Jen motoráři to asi nepoužívají protože ty díly od motorek a aut jsou velmi velké a s tím jejich vařením by byl problém. Na to mají některé servisy ultrazvukové čistící vany, kam vleze i motor z kamiona.
Každopádně Igor je mnohonásobný mistr světa F2B a on na spalovacích U-akrobatech toho odlétal opravdu hodně než přešel na elektriku. No a tam v tom tarokovém režimu, kdy akrobat v rovince a klesání má směs bohatou, takže motor snižuje otáčky a v stoupavých fázích se mu směs ochudí a motor přidá, tak tam byl s karbonováním motoru vždy velký problém. Proto to taky museli neustále řešit, jak ty motory čistit. No a Igor, koumák, asi vymyslel způsob jak to dělat maximálně efektivně a neublížit přitom výbrusu motoru. No, možná to vymyslel i někdo jiný od koho to Igor převzal, to nevím, ať napíše on. :roll: Ale pokud je to jeho objev, tak by si to asi měl dát patentovat. :wink:

A pokud to budeš vařit ve staré zasrané fritéze, tak vyčistíš i tu! :mrgreen:

No, nevím, kdo objevil :lol: že glykol rozpouští (napadá) skoro cokoli, co není kovové a že se teda (ne úplně jednoduše) dá používat k mytí zapráskaných věcí s olejovýma úsadama - ale bývalý společník, který kdysi měl co do činění s kombajnama (IL-10 - avia B33) tak vždycky vyprávěl, jak v fridexu (protože u kombajnů ho bylo vždy naprosto bez omezení - tekly jako necky) právě v glykolu mechanici myli co se jim pod ruku dostalo :roll: - no a jak to pak nemělo úplně pozitivní vliv na fci rostlináře (kontinuální problémy s dermatitidama, dokonce na ubikacích spali odděleně a i v hospodě šli poznat po čichu).
guchar

#33 Příspěvek od guchar »

"vznikají i v spalovacím prostoru (a jaká je tam teplota) a taky neshoří" Co třeba proto, že je přebytek paliva nad kyslíkem. Bylo by tam tolik úsad i když bude v přebytku kyslík, nutný pro hoření? Tlumiče 2T motorů z oceli, se dají čistit rozžhavením do rudého žáru cca 700°C, plamenem plynového hořáku. Bod tání hliníku je bohužel někde o cca sto stupňů niž. Ale třeba by se úsady odstranily aspoň částečně. Za použití pece na keramiku, s termostatem řízenou teplotou.
VTjr

#34 Příspěvek od VTjr »

tomaasz píše:... Plamenem bych to do hliníkového výfuku nedělal. ...

Ani kyslíkem, :!: :!: :!: protože hliník Al je na vzduchu stabilní pouze proto, že si na svém povrchu vytvoří souvislou, tvrdou, ochrannou vrstvu oxidu hlinitého Al2O3, kterou jinak známe jako minerál Korund s tvrdostí 9 podle Mohsovy stupnice tvrdosti.
Ale pomocí pokapání povrchu dusičnanem rtuťnatým, nebo i mechanickým vetřením pomocí smirku samotné čisté rtuti, lze souvislost této ochranné vrstvy narušit, a pak se dějí věci. 8O Hliník v zasažených místech na vzduchu oxiduje velmi intensivně, a to tak, že na něm viditelně rychle rostou bílé vlasy polykrystalického Al2O3 :!: A pokud se takto rtutí ošetřený kus Al hodí do vody, tak se z jeho povrchu uvolňují bublinky vodíku a po čase se celý obsah vody promění na suspenzi hydroxidu hlinitého (taková bílá pasta), přičemž hliníková součástka zmizí. :o

No a teď si představte co by se dělo kdyby se Al výfuk nahřál a do toho foukal čistý kyslík. No on by prostě celý shořel modrým plamenem i s tím karbonem. A to přece nechceme. :P

Poznámka od blembonda sice ve mně zviklala přesvědčení zda i karbon od spalování minerálních a syntetických olejů mísitelných s benzínem (tedy ne ricínového) lze glykolem rozpustit, nebo změkčit, ale za pokus to stojí, kde na rozdíl o vypalování kyslíkem se v případě nezdaru tomu výfuku nikterak neublíží. :wink:
Naposledy upravil(a) VTjr dne pát 18.10.2024 12:53, celkem upraveno 1 x.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
MPml

#35 Příspěvek od MPml »

VTjr píše:Ani kyslíkem, :!: :!: :!: protože hliník Al je na vzduchu stabilní pouze proto, že si na svém povrchu vytvoří souvislou, tvrdou, ochrannou vrstvu oxidu hlinitého Al2O3, kterou jinak známe jako minerál Korund s tvrdostí 9 podle Moohsové stupnice tvrdosti.
Ale pomocí pokapání povrchu dusičnanem rtuťnatým, nebo i mechanickým vetřením pomocí smirku samotné čisté rtuti, lze souvislost této ochranné vrstvy narušit, a pak se dějí věci. 8O Hliník v zasažených místech na vzduchu oxiduje velmi intensivně, a to tak, že na něm viditelně rychle rostou bílé vlasy polykrystalického Al2O3 :!: A pokud se takto rtutí ošetřený kus Al hodí do vody, tak se z jeho povrchu uvolňují bublinky vodíku a po čase se celý obsah vody promění na suspenzi hydroxidu hlinitého (taková bílá pasta), přičemž hliníková součástka zmizí. :o

No a teď si představte co by se dělo kdyby se Al výfuk nahřál a do toho foukal čistý kyslík. No on by prostě celý shořel modrým plamenem i s tím karbonem. A to přece nechceme. :P

Poznámka od blembonda sice ve mně zviklala přesvědčení zda i karbon od spalování minerálních a syntetických olejů mísitelných s benzínem (tedy ne ricínového) lze glykolem rozpustit, nebo změkčit, ale za pokus to stojí, kde na rozdíl o vypalování kyslíkem se v případě nezdaru tomu výfuku nikterak neublíží. :wink:

Přesně - ten kyslík, v hliníkovým vejfuku, plným ideálního paliva bych rozhodně zkusil :lol:
A hlavně by to chtělo natočit na video.
Pro ty co netuší, jak čistý kyslík v strojařině funguje - malá připomínka historické (a mimořádně funkční a efektivní) technologie.
https://www.vildman.eu/radce-dobreho-sv ... -i-zelezo/
VTjr

#36 Příspěvek od VTjr »

MPml píše:No, nevím, kdo objevil :lol: že glykol rozpouští (napadá) skoro cokoli, co není kovové a že se teda (ne úplně jednoduše) dá používat k mytí zapráskaných věcí s olejovýma úsadama - ale bývalý společník, který kdysi měl co do činění s kombajnama (IL-10 - avia B33) tak vždycky vyprávěl, jak v fridexu (protože u kombajnů ho bylo vždy naprosto bez omezení - tekly jako necky) právě v glykolu mechanici myli co se jim pod ruku dostalo :roll: - no a jak to pak nemělo úplně pozitivní vliv na fci rostlináře (kontinuální problémy s dermatitidama, dokonce na ubikacích spali odděleně a i v hospodě šli poznat po čichu).

Já opravdu nevím kdo to objevil a od koho to IgorB má. :roll: Možná jsem mu připsal příliš velké zásluhy, ale já to prostě vím od něj. :P

Připouštím, a už jsem to napsal výše, že není karbon jako karbon, pod tím názvem se mohou skrývat i dost rozdílné látky. Nicméně za pokus to stojí a pokud to tlumiči nepomůže, tak rozhodně ani neublíží. :wink:

A já jsem přece netvrdil, že si v tom glykolu má máchat ruce. :P Povařit při 150°C (i opakovaně), pak vyndat, vymýt vodou, a nakonec vše dokončit mechanicky za použití již běžných čistících prostředků, které nejsou zdraví tak škodlivé. :wink:
Tak to dělám já, ruky dávat do 150° glykolu, ale ani do studeného, by mě ani nenapadlo, prostě s mojí kůží to nepřichází vůbec do styku a ruce mi nesmrdí, v hospodě si nikdo ode mne neodsedá a nemusím ani spát odděleně. :mrgreen:
Naposledy upravil(a) VTjr dne pát 18.10.2024 12:44, celkem upraveno 2 x.
VTjr

#37 Příspěvek od VTjr »

Doporučil bych zakladateli vlákna, aby do jeho názvu doplnil slova "Čištění Al výfuku od karbonu", protože nakonec o samotný motor Roto tady vůbec nejde, to téma je obecné pro všechny výfuky benziňáků. :wink:
guchar

#38 Příspěvek od guchar »

● Použil jsem termín O2 = kyslík, protože jsem jej považoval za podstatnou podmínku hoření směsí, kdy má shořet všechno (co nejvíce paliv) do válců spalovacího motoru vpravené.
● Obrácený přístup zvyšování výkonu motorů je přebytek paliva, tak aby se využil veškerý dodaný kyslík ve vzduchu.
● Jiné cesty zvedání výkonu (zejména leteckých motorů WWII, systémy "GM-1") bylo vstřikování vody nebo N2O rajský plyn - oxid dusný. N2O. Krátkodobě aby motor zvýšené namáhání vydržel.
● Moc benzínu = nemůže všechen shořet - nemá kyslík. Pokud je moc kyslíku - nemá s čím hořet. Proto je snaha dopravit do válce maximum směsi, co může shořet. N2O Booster Jedna z výhod N2O = má 36% hmotnostní podíl kyslíku přičemž vzduch jen 23%.
● Závěr pro mne: Na čištění výfuků z ocelového materiálu jde (za vhodných podmínek) použít. U hliníkových je nutno zůstat u ohřáté Lavio ANTIFREEZE G12 EVO, koncentrát.

KROK 1. (KROK 2. = Použití LHC Cern :) )_______ Konspirační postup dle patentu
Vynález se týká způsobu odstraňování uhlíkových vrstev, zejména ta-C (tetrahedral amorphous carbon) vrstev čtyřstěnného amorfního uhlíku, z povrchů substrátů nástrojů a součástí. Substrát, kterého vrstva se má odstranit, je tedy uspořádán na nosiči substrátu ve vakuové komoře, vakuová komora je naplněna alespoň jedním reaktivním plynem, který napomáhá odvádění uhlíku v plynné formě a ve vakuu se vytváří nízkonapěťový plazmový výboj. komory pro aktivaci reaktivního plynu a tím napomáhání požadované chemické reakci nebo reakcím k odstranění povlaku z potaženého substrátu. Nízkonapěťový plazmový výboj je stejnosměrný nízkonapěťový obloukový výboj, povrchy substrátu, které mají být odkryty, jsou bombardovány v podstatě výhradně elektrony a jako reaktivní plyn se používá kyslík, dusík a vodík.

Kód: Vybrat vše

EP2718481A1 European Patent Office  https://patents.google.com/patent/EP2718481A1/en
— Odstraňování a nanášení karbonových vrstev
Kromě toho (patent) EP2180499 uvádí příklady, ve kterých byly DLC a diamantové filmy odstraněny na teplotně citlivých materiálech, při teplotách 100-250 °C. Jako reaktivní plyn byl použit kyslík. Vrstvy DLC obsahující vodík byly stripovány například pomocí jak bipolárního excitovaného plazmatu, tak unipolárního excitovaného plazmatu (pulzní stejnosměrné plazmové výboje) při výbojovém napětí 500-900 V a excitačních frekvencích 30-40 kHz. Doba stripování byla závislá na tloušťce vrstvy a pulzní modulaci. Diamantové filmy byly stripovány např. pomocí unipolárního excitovaného plazmatu při výbojovém napětí 800 V a excitační frekvenci 40 kHz. Doba stripování byla mezi 14 a 20 hodinami. Kromě toho bylo v EP 2180499 zdůrazněno, že odizolované substráty lze bezprostředně poté dále čistit při konstantním pracovním tlaku vodíkovým plazmatem (např. také vodík-argonovým plazmatem), aby se odstranilo zabarvení substrátů po stripovací úpravě.

_____ Za zmínku stojí i „spešl“ reverzní postup, kdy vrstva nevzniká reakcí v povrchu materiálu (nebo nespálenými úsadami) u daného dílu, ale nanášením ve vakuové komoře. „Physical Vapour Deposition“, což není totéž co povlak DLC. (Diamond Like Carbon, also called amorphous carbon (a-C))
Naposledy upravil(a) guchar dne sob 19.10.2024 1:38, celkem upraveno 1 x.
MPml

#39 Příspěvek od MPml »

Mazec. Musím přiznat, že tohle zatím překonalo úplně všechno, i to myslitelné.
Že někdo bude na hliníkovým vejfuku u modelářskýho motoru odstraňovat DLC :lol: vrstvu kyslíkem.
Jdu se převléci do suchého a čistého.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od Celeron »

VTjr píše:A pokud to budeš vařit ve staré zasrané fritéze, tak vyčistíš i tu! :mrgreen:

Do mojí fritézy se vejfuk nevejde ani šikmo napříč :( Ale ozval se mi výrobce, že mi za 1350 udělá přesnou kopii původního. Tak to nebudu řešit. Jen zkusím, jakej odpor má na profoknutí starej a novej výfuk.
Třeba to nitročištění bylo dost ůčinný a tak bude náhradní.
VTjr

#41 Příspěvek od VTjr »

Tak bych zkusil nějaký starý pekáč, nebo hlubokou pánev a vařit to venku na vařiči. :roll: Ale to samozřejmě bude vyžadovat víc toho G12, tak se to čišténí trochu prodraží. :( Nicméně ten použitý Glykol není třeba vylévat, dá se použít i opakovaně. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“