Atto píše:coro píše:Mal by si sa zastaviť na hornej hranici na tých max céčkach udaných výrobcom ako špičkový prúd.
Nikto sa nebude môcť sťažovať ak po jeho prekročení prskne vývod článku ako poistka (alebo jeho spoj medzi hliníkom a niklom vnútri článku, alebo niečo vyvrie a vyšumí v elektróde..).
Ale iste. Na to tam výrobca udáva céčka, aby sa každý zastavil a neprekračoval ich. Ale niektorí ich kľudne prekračujú aj viac ako 2,5-násobne, Dalibor. A sú si vedomí následkov a sťažovať sa nepôjdu.
Problém s céčkami je ten, že výrobca nedokáže zohľadniť to, ako bude užívateľ baterku chladiť. Či ju vzduchotesne zabalí do molitanu, alebo ju bude chladiť aerosolom tekutého hélia.
Ale zohľadniť Ri je jednoznačné a zmerateľné. Aj postupne s jeho narastaním.
To by sme tu mohli paralelne rozbehnúť diskusiu o regulátoroch. Keď regulátor starostlivo zabalím do vaty, bude schopný znášať prúd, ktorý je na ňom uvedený? A keď ho budem intenzívne a účinne chladiť, čo potom? Isto to budú rozdielne hodnoty, ale výrobca tam niečo jednoznačné napísať musí. Ale výrobca nevie ako ja budem regulátor chladiť. A pritom Dalibor kľudne 200A regulátorom preháňa 325A.
Na takhle veliké impulsní výkony to nemusíš prakticky chladit. Odděláš to na baterce na elektrodách, nepřeneseš už ten proud, ani kdyby to bylo chlazené zvenku heliem.
V motoru upálíš vinutí dřív, než se předá teplo na plášť.
Regl ani neohřeješ na chladičích, přesto to může ustřelit na těch polovodičích, na vlastním přechodu.
Už tam ani navrtáme chladící otvory, je to celkem zbytečné.
Někam jsem dával grafy, je tam i teplota, potom jsem teplotní čidla vyndal, jsou zbytečná.
(Na 280A jsem měl 160A regl s vyblokovanýma ochranama, v pohodě to létalo dva roky. Dal jsem 280A jenom proto, že jsem použil místo 5s, 6s a taky jsem chtěl snížit ty neužitečné odpory. Zkrátil jsem i vodiče.)
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka