Teorie okolo Lipol, Ri, "Céčka", max.odběry...

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Odpovědět
Zpráva
Autor
JMalik

Re: Nanotech - zázrak sa nekoná(?)

#151 Příspěvek od JMalik »

leone píše:
Ešte doplním:

Nechcel by som dať ruku na rozpálenú 1,5 KW platničku na 2,5 sekundy :D

Ta baterka se ani neohřeje.
Víš jak to vím?
Létám to.
Když na té blbosti budeš trvat, změřím Ti to večer bezkontaktním teploměrem, srovnatelný pohon mám k dispozici.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
carlo

#152 Příspěvek od carlo »

JMalik píše:
To jo, máš tam magické číslo a zohledňuješ jen Ri.
Výrobce, který udal ty Céčka zohlednil komplet stav té baterky.
Ještě Ti nedokapalo, že pro tu "lepší" baterku z odkazu m2 Ti vyjde zase "C" někde kolem 90? Podívej se, kolik píše výrobce na obalu baterky.
( Ten pokles na 90 a 80% pro trvalý a burst proud souhlasí)

Áno! Výrobca naozaj v tých céčkach zohľadňuje stav baterky.
Preto sú céčka na okrúhle čísla, nie na 33, 51, 23C, ako by z hodnoty vnútorného odporu asi vyšlo.
Ale ten rozdiel percentuálne malý, preto možno zaokrúhľovať!

Ale nikdy NEMOŽNO u baterky, ktorá má odpor okolo 5 mOhmov (a teda vypočítané C cca 33C) povedať, že má 90C! Toto je zhovadilosť.

A tak ako už bolo povedané, ani dvakrát ťažšia baterka s rovnakým odporom nebude mať dvakrát väčšie C
carlo

#153 Příspěvek od carlo »

To JMalik:

Tak nám teda už povedz, ako Ty zhodnocuješ, že daná baterka má céčka vhodné pre Tvoje použitie.

Metódou pokus - omyl?
Atto

#154 Příspěvek od Atto »

coro píše:Mal by si sa zastaviť na hornej hranici na tých max céčkach udaných výrobcom ako špičkový prúd.
Nikto sa nebude môcť sťažovať ak po jeho prekročení prskne vývod článku ako poistka (alebo jeho spoj medzi hliníkom a niklom vnútri článku, alebo niečo vyvrie a vyšumí v elektróde..).

Ale iste. Na to tam výrobca udáva céčka, aby sa každý zastavil a neprekračoval ich. Ale niektorí ich kľudne prekračujú aj viac ako 2,5-násobne, Dalibor. A sú si vedomí následkov a sťažovať sa nepôjdu.
Problém s céčkami je ten, že výrobca nedokáže zohľadniť to, ako bude užívateľ baterku chladiť. Či ju vzduchotesne zabalí do molitanu, alebo ju bude chladiť aerosolom tekutého hélia.
Ale zohľadniť Ri je jednoznačné a zmerateľné. Aj postupne s jeho narastaním.
To by sme tu mohli paralelne rozbehnúť diskusiu o regulátoroch. Keď regulátor starostlivo zabalím do vaty, bude schopný znášať prúd, ktorý je na ňom uvedený? A keď ho budem intenzívne a účinne chladiť, čo potom? Isto to budú rozdielne hodnoty, ale výrobca tam niečo jednoznačné napísať musí. Ale výrobca nevie ako ja budem regulátor chladiť. A pritom Dalibor kľudne 200A regulátorom preháňa 325A.
JMalik

#155 Příspěvek od JMalik »

carlo píše:To JMalik:

Tak nám teda už povedz, ako Ty zhodnocuješ, že daná baterka má céčka vhodné pre Tvoje použitie.

Metódou pokus - omyl?

Už jsem to psal několikrát, budeš si to muset zpátky najít.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
leone

#156 Příspěvek od leone »

Zdá sa mi, že sa tu riešia už extrémne prípady, nie prípady pre bežný modelársky let.
Nezachádzajte do extrémov, nemôžeme chcieť, aby výrobca na každej baterke napísal celý elaborát, ako sa zmenia jej parametre pri tom a tom zaobchádzaní.
JMalik

#157 Příspěvek od JMalik »

carlo píše:
Ale nikdy NEMOŽNO u baterky, ktorá má odpor okolo 5 mOhmov (a teda vypočítané C cca 33C) povedať, že má 90C! Toto je zhovadilosť.

A tak ako už bolo povedané, ani dvakrát ťažšia baterka s rovnakým odporom nebude mať dvakrát väčšie C

Dochází Ti, že vám to tím výpočtem vychází pro tu 1mOhm baterku přesně obráceně?
mior
Kontaktovat uživatele:

#158 Příspěvek od mior »

JMalik píše:

Metódou pokus - omyl?

Už jsem to psal několikrát, budeš si to muset zpátky najít.

carlo, čo si pipi? Jasne povedal, že lieta do skončenia jej životnosti, vyhodí ju a potom vyhodnotí, že bola dobrá.
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
Atto

#159 Příspěvek od Atto »

JMalik píše:Dochází Ti, že vám to tím výpočtem vychází pro tu 1mOhm baterku přesně obráceně?

Mne to nedochádza.
Skutočne neviem, na čo poukazuješ.
Okrem Ri napíš aj ďalšie uvádzané parametre danej lipolky: kapacitu a deklarované céčka.
JMalik

#160 Příspěvek od JMalik »

Atto píše:
coro píše:Mal by si sa zastaviť na hornej hranici na tých max céčkach udaných výrobcom ako špičkový prúd.
Nikto sa nebude môcť sťažovať ak po jeho prekročení prskne vývod článku ako poistka (alebo jeho spoj medzi hliníkom a niklom vnútri článku, alebo niečo vyvrie a vyšumí v elektróde..).

Ale iste. Na to tam výrobca udáva céčka, aby sa každý zastavil a neprekračoval ich. Ale niektorí ich kľudne prekračujú aj viac ako 2,5-násobne, Dalibor. A sú si vedomí následkov a sťažovať sa nepôjdu.
Problém s céčkami je ten, že výrobca nedokáže zohľadniť to, ako bude užívateľ baterku chladiť. Či ju vzduchotesne zabalí do molitanu, alebo ju bude chladiť aerosolom tekutého hélia.
Ale zohľadniť Ri je jednoznačné a zmerateľné. Aj postupne s jeho narastaním.
To by sme tu mohli paralelne rozbehnúť diskusiu o regulátoroch. Keď regulátor starostlivo zabalím do vaty, bude schopný znášať prúd, ktorý je na ňom uvedený? A keď ho budem intenzívne a účinne chladiť, čo potom? Isto to budú rozdielne hodnoty, ale výrobca tam niečo jednoznačné napísať musí. Ale výrobca nevie ako ja budem regulátor chladiť. A pritom Dalibor kľudne 200A regulátorom preháňa 325A.

Na takhle veliké impulsní výkony to nemusíš prakticky chladit. Odděláš to na baterce na elektrodách, nepřeneseš už ten proud, ani kdyby to bylo chlazené zvenku heliem.
V motoru upálíš vinutí dřív, než se předá teplo na plášť.
Regl ani neohřeješ na chladičích, přesto to může ustřelit na těch polovodičích, na vlastním přechodu.
Už tam ani navrtáme chladící otvory, je to celkem zbytečné.
Někam jsem dával grafy, je tam i teplota, potom jsem teplotní čidla vyndal, jsou zbytečná.
(Na 280A jsem měl 160A regl s vyblokovanýma ochranama, v pohodě to létalo dva roky. Dal jsem 280A jenom proto, že jsem použil místo 5s, 6s a taky jsem chtěl snížit ty neužitečné odpory. Zkrátil jsem i vodiče.)
JMalik

#161 Příspěvek od JMalik »

Atto píše:
JMalik píše:Dochází Ti, že vám to tím výpočtem vychází pro tu 1mOhm baterku přesně obráceně?

Mne to nedochádza.
Skutočne neviem, na čo poukazuješ.
Okrem Ri napíš aj ďalšie uvádzané parametre danej lipolky: kapacitu a deklarované céčka.

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9503

U té co měl m2 psal cca 6mOhm/pack.
Udané to má od výrobce 30/40C.
Atto

#162 Příspěvek od Atto »

JMalik píše:http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9503
U té co měl m2 psal cca 6mOhm/pack.
Udané to má od výrobce 30/40C.

Sám m2 to tam dal s otáznikom, čím sám verohodnosť toho čísla spochybnil.
Mne vychádza 3,7 miliohmu na článok, čo je 22,2miliohmu na pack.
Ten Daliborov graf je oveľa spoľahlivejší zdroj informácií, pretože nereflektuje na nedôveryhodnosť merača, ani tam nevznikajú poruchy na trase ani neúčinkuje koeficient s názvom JPP.
A tam to krásne sedí.
Hodnote 6mOhm/pack pre baterku Turnigy 3300mAh 6S 30C Lipo Pack proste neverím. Dalibor by ju už dávno bol použil a napätie by mu nepadalo z 20,4 na 16,1Voltu.
LV
Kontaktovat uživatele:

#163 Příspěvek od LV »

Metódou pokus - omyl?

Tak mi povedz ako ja "zhodnotím" baterku na moje použitie bez toho aby som čiastočne veril výrobcom udávané C. Potrebujem pak 12S/10Ah pre prúdy 110/180A. Teoreticky mi na to stačí 20C akumulátor. Pre istotu si kúpim 25C. Kto mi zaručí že ten akumulátor má skutočné parametre rovnaké ako udávané? Alebo si mám kúpiť 4-5 sád po 400€ a zmerať ktorá sa mi hodí? Kupovať paky na laborovanie sa dá tak do 30€ (vaše modely). Pri väčších modeloch je to iné...
Chlapci ste číry teoretici. Leninská prax však býva trošku iná ako vaša teória...
Miesto toho aby ste si šli zalietať... tak riešite chujoviny tu i na vašich stránkach.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
leone

#164 Příspěvek od leone »

LV píše:Tak mi povedz ako ja "zhodnotím" baterku na moje použitie bez toho aby som čiastočne veril výrobcom udávané C. Potrebujem pak 12S/10Ah pre prúdy 110/180A. Teoreticky mi na to stačí 20C akumulátor. Pre istotu si kúpim 25C. Kto mi zaručí že ten akumulátor má skutočné parametre rovnaké ako udávané? Alebo si mám kúpiť 4-5 sád po 400€ a zmerať ktorá sa mi hodí? Kupovať paky na laborovanie sa dá tak do 30€ (vaše modely). Pri väčších modeloch je to iné...
Chlapci ste číry teoretici. Leninská prax však býva trošku iná ako vaša teória...
Miesto toho aby ste si šli zalietať... tak riešite chujoviny tu i na vašich stránkach.

A ako to teda robíš, keď neveríš v udávané céčka? Veď tie sú iba "reklamný trik".
Tak nejako sa asi rozhoduješ?
Tak ako?
carlo

#165 Příspěvek od carlo »

No Laco Ťa trochu zavádza.
On totiž tým céčkam aspoň trochu verí, nepriamo to ukázal na tej 1300 mAh lipolke.
Dokonca si myslím, že Laco meria aj vnútorný odpor.

A trochu si protirečí:
Na jednej strane hovorí, že " ako ja "zhodnotím" baterku na moje použitie bez toho aby som čiastočne veril výrobcom udávané C", čo značí, že tým vyrobčom čiastočne musí veriť, ale v druhej vete "Kto mi zaručí že ten akumulátor má skutočné parametre rovnaké ako udávané?" tak trochu o tom aj pochybuje.

Ak laco nemá krištálovú guľu, tak ak nelaboruje, musí verí céčkam a teda aj vnútornému odporu. Inak to ani nejde.
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“