Stolní soustruh do dílny

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
mahony

Re: soustruh

#76 Příspěvek od mahony »

a má někdo ten stejný soustruh? Rád bych věděl jestli to není nějakej šunt :o
diablotin

#77 Příspěvek od diablotin »

no takhle šunt to samozřejmě je.Jako každý soustruh který má pod 500kg váhy.to mi nikdo nevymluví.prostě to nemá tu tuhost jaká by byla potřeba.
Je to použitelné na malé součástky,malé odběry materiálu a ne zrovna velkou přesnost.
spalovací motor na tom asi neuděláš(nebo by jsi to musel hodně dobře umět) ale pro modelářské účely je dostatečný.
Jestli se chceš naučit se soustruhem tak jedině najít někoho poblíž kdo s tím alespoň trochu umí.jinak ho dokážeš velmi rychle zničit a to by byla škoda.
napiš odkud jsi.třeba se někdo ozve a pomůže ti.
Naděje umírá až po nás.
mahony

#78 Příspěvek od mahony »

jsem z olomouce
arda1
Kontaktovat uživatele:

#79 Příspěvek od arda1 »

diablotin píše:no takhle šunt to samozřejmě je.Jako každý soustruh který má pod 500kg váhy.to mi nikdo nevymluví.prostě to nemá tu tuhost jaká by byla potřeba.

No mám soustruh točná delka cca 450mm s hmotností přibližně 150kg(odhad nevážil jsem) a nemyslím že je to šunt. Tuhost je taková že jsem na něm stáčel "vidiákem" i třebas kotouče na osobák a ani nevrz. Takže bych všechny stolní soustruhy neházel do jednoho pytle. Radek
ICQ 638556901
arda1
Kontaktovat uživatele:

#80 Příspěvek od arda1 »

mahony píše:jsem z olomouce

Pokud máš zájem tak mám ICQ ,Skype nebo FB- když tak napiš soukromou zprávu - Radek
ICQ 638556901
jipav

#81 Příspěvek od jipav »

Možná máš štěstí, že je právě po dědovi. Já osobně mám Promu SPB 400, má točnou délku 400 mm a taky bych neřekl, že je to šunt. Dělám na něm bez problému třeba usazení ložisek s přesností 1-2 stovek, závity všeho druhu, jak vnitřní, tak vnější a spoustu dalších věcí. Pravda je, že se to musí trošku umět. A proč po dědovi? Já ho mám jako jeden z prvních, který se k nám dovezl a řekl bych, že kvalita je trošku jinde, než u těch, co se vozí dneska. Soustruh nad 500 kg je samo sebou už slušný soustruh, ale pro modeláře, který občas pořebuje něco osoustružit ??? A ten motor, bych klidně utočil i na té Promě, kdybych měl tu potřebu, ale to už je složitá záležitost a dělat přípravky kvůli jednomu motoru se asi nevyplatí. Parní stroj, jsem na něm už kamarádovi dělal. Není to ale jenom o soustruhu. Je k tomu třeba spousta nožů a hlavně ostrých, je třeba je umět nabrousit, protože právě u těch malých soustruhů je síla v dobrých nástrojích. Jsem sice samouk, ale snažím se. Pokud máš zájem, napiš SZ
racips

#82 Příspěvek od racips »

podívej se na stranky www.tumlikovo.cz
Golfista

Re: Stolní soustruh do dílny

#83 Příspěvek od Golfista »

arda1 píše:No jo ale taky ta mrška už něco hmotí (130kg)- tuhost sestavy a stojí- koukal jsem kolem 40k. Já pokud bych do toho chtěl už tolik investovat sháním asi http://www.mavslovakia.sk/pdf/stroje/mahos_22.pdf - občas se dá sehnat v dobrým stavu i pod 30k - a kvalita je prostě někde jinde co si budeme povídat. Radek

Tenhle Mahos mám. A řeknu vám, že po 13-ti letech práce na SV-čku (v práci) je tohle naprosto dokonalý stroj. Umí udělat v jedné setině, téměř cokoli. A s univerzálkou 160mm je to zase o kus jinde. Je malý, tuhý přesný. Co víc od soustruhu chtít...?
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
Rosta2
Kontaktovat uživatele:

#84 Příspěvek od Rosta2 »

Tenhle Mahos mám. A řeknu vám, že po 13-ti letech práce na SV-čku (v práci) je tohle naprosto dokonalý stroj. Umí udělat v jedné setině, téměř cokoli. A s univerzálkou 160mm je to zase o kus jinde. Je malý, tuhý přesný. Co víc od soustruhu chtít...?[/quote]

No a ještě, k tomu MAHOS 22 připojit frekvenční měnič, udělat nové ozubené kolo 120z - přímo nasazené na pohybový šroub posuvu, trochu profréznout drážku v lyře, aby šla nasadit lepší kombinace ozubených kol, a máme posuv skoro poloviční proti originálu, a ještě udělat pár drobností třeba provrtat čepy, na kterých se otáčí ozubená kola na lyře, udělat do nich závit na maznici, a čepy tak mazat tlakově, vyměnit některé maznice na soustruhu za jiný typ maznic, aby nebyl problém se k té maznici vůbec dekalamitkou dostat, kliku na ruční frekvenční měnič :wink: a to je asi tak všechno, dělal jsem tyto úpravy na 4ks MAHOS 22. A tímto získáte soustruh, který už si tak zaslouží, název profi. Tento soustruh, stál v době výprodeje 35 700 Kč s DPH :wink: A já jsem si ho za tuto cenu koupil a současně i několik dalších kamošů, no nekup to za tu cenu. Taková MN-80 se proti MAHOS 22, může jít zahrabat. Ona je spíše jenom taková legenda, kvalita u ní byla dosti různá, měl jsem ji jako funglovku taky pár let, tak asi vím o čem mluvím :D
arda1
Kontaktovat uživatele:

#85 Příspěvek od arda1 »

Kluci jak má ten Mahos vlastně řešený náhon vřetene (zezadu řemenici?) ? Radek
ICQ 638556901
Rosta2
Kontaktovat uživatele:

#86 Příspěvek od Rosta2 »

Tady si stáhni manuál http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=82&t=7683
motor má třířadou řemenici, předloha čtyřřadou řemenici, vřeteno - dvouřadá řemenice. Ale pokud máš frekvenční měnič, tak ty řemenice neřešíš :wink:
Golfista

#87 Příspěvek od Golfista »

Scháním k Mahosu pevnou i pohyblivou lunetu. Nemá ji někdo nepotřebnou doma?
Napínání řemeny není problém. Udělal jsem si napinák a můžu na standartní posuv brát i 5 mnm z ocele. Hliník jsem dělal na průměru 10 a víc mm.
Ale tu lunetu bych potřeboval... :wink:
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
Rosta2
Kontaktovat uživatele:

#88 Příspěvek od Rosta2 »

Víš, je to možná blbost, ale zkus poslat dotaz ohledně té lunety na původního výrobce MAHOS 22, tj. Kovosvit Písek, nebo Kovosvit Sezimovo Ústí - kde se vyráběla poslední serie MAHOS 22, odtud mám já svého MAHOS 22, :wink:
arda1
Kontaktovat uživatele:

#89 Příspěvek od arda1 »

Buď jsem slepej nebo nevím - ale ani ve zvláštním příslušenství je nevidím- ale zase že by je k němu vůbec nevyráběly? Radek
ICQ 638556901
Rosta2
Kontaktovat uživatele:

#90 Příspěvek od Rosta2 »

arda1 píše:Buď jsem slepej nebo nevím - ale ani ve zvláštním příslušenství je nevidím- ale zase že by je k němu vůbec nevyráběly? Radek

Víš, ty lunety, v tom manuálu ani nemusejí být, protože to je manuál, který jsem dostal k tomu svému soustruhu, a protože ten můj soustruh spadal do poslední serie vyroby těchto soustruhů, která už se vlastně dokončovala, jenom proto, že už ta rozpracovanost této serie, byla dost velká, a byla ještě malá šance na prodej, ale v té době už Čína tuto velikost soustruhů drtila svoji cenou, ale kvalitou ani náhodou. Tak tu serii v tom Sezimově Ústí dokončili, ale asi si byli vědomi, že asi odbyt těchto soustruhů, za původní cenu, je nereálný, takže k tomu už asi nebylo vyráběné žádné příslušenství, a soustruhy se nakonzervovali a skončili někde zapomenuté ve skladišti, až jednou ve firmě, kde jsem zaměstnám, byl zapotřebí nějaký menší soustruh, a přes nějakého prodejce, ktrerý dal tip, že asi tam v tom Kovosvitu by mohlo něco menšího být, jsme se dostali do toho Kovosvitu, první reakce z jejich strany, byla cena přes 100 000Kč, a pak najednou došel email, že cena je snížená na těch 35 700Kč s DPH, no a to už se do Slavkova a okolí stěhovalo 6ks Mahos 22. Ale mám takový dojem, že fotky těch lunet na ten soustruh jsem někde určitě viděl, do firmy, se nakonec kupovali 2 ks MAHOS 22 s kleštinovým upínáním, ale ty lunety nikdo z nás nepotřeboval, takže se po nich nikdy nepátralo, jestli jsou jako příslušenství, nebo ne.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“