Katana MX - Precision Aerobatics

Taky vás už nebaví jen tak poletovat? Zkuste létat akrobacii nebo si o tom aspoň tady povídat.
Odpovědět
Zpráva
Autor
honzis

Re: Katana MX - Precision Aerobatics

#136 Příspěvek od honzis »

No v létě se vždycky s klukama domluvíme a na letišti jsme i přes noc. Jinak jsme na letišti skoro každý den.
Musím říci, že ta KATANKA MX pěkně lítá a je to zas jedno vychytané éro.
HonzaS

#137 Příspěvek od HonzaS »

Tak joo, zalítáme, a tak... to bude dobrý! Docela zvažuji do KMX koupit ještě sadu baterek nebo dvě. Asi zas Nanotech 2650mAh, přijde mi to tak akorát hmotnost a doba letu.

(za 7-8 minut dobíjím kolem 1500mAh :lol: )
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#138 Příspěvek od Jindra_S »

Tak jsem včera konečně Katanu zalítal. Rozplývat se nad letovými vlastnostmi nemá smysl - letadlo udělá přesně to, co (ne)zvládne pilot. Vzhledem k tomu, že předchozí den jsem lítal se spalovákem, přišlo mi, že se dívám na zpomalený film. :)
Lítám na 2x Zippy 2200 a vypadá to, že si budu moci dovolit lítat 10 minut i s nějakou rezervou (zatím hlídám čas a kontroluji dobíjení, rozbít to na vybité baterie se mi nechce). A pomalu uvažuji o vožení velkého 12 V akumulátoru.
Pár méně příjemných skutečností:
- Vítr - díky váze je letadlo samozřejmě citlivější. A včera večer pofukovalo nárazově. :( Ale tak zlé to nebylo.
- Podvozek. Pokud někoho napadlo vyměnit kovové šrouby za plastové, jako mne, tak je vraťte zpátky. Včera při velmi pomalém a jemném přistání se mi polovina podvozku složila a botička prorazila potah v křídle. (přistávám na trávě, což je problém).
- Podvozek znovu - zadní kolečko zachytilo o trávu a vythrlo panty směrovky (je fakt, že jejich zalepení jsem očividně podcenil). Chtělo by to kolečko přichytit na držák k trupu, jako u větších letadel.
- Přeprava křídla je komplikovanější - při přepravě se mi podařilo ulomit jeden z uhlíkových stabilizátorů. Mám na křídla obaly a když jsem ho vytahoval, tak zůstal v obalu.

Nějaký tip na větší kolečka? Fakt je ta tráva je prostě nepříjemná, ale jiné letiště nebude. Pozorujete velký vliv s odělanými botičkami nebo je to jen estetický problém?
-
Vojc29
Kontaktovat uživatele:

#139 Příspěvek od Vojc29 »

Sundej botičky a není potřeba větších koleček :wink:
Graupner/SJ MZ 24 , PA CZ , VA models CZ , SU-26MM Hangar 9 2,5m
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#140 Příspěvek od Jindra_S »

Botičky jsem sundal včera, ale stejně mi přišlo, že by to chtělo i větší kolečka (na Kataně MD mám cca 63 mm).
No uvidíme s dalšími lety.
-
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#141 Příspěvek od Jindra_S »

Takže další lety proběhly bez botiček a k plné spokojenosti - lety i přistání.

A klasická story, jak je těžké být debilem, když konkurence je příliš vysoká, ale zvládám se držet na špici:
Tak jsem si blbnul, blbnul, samozřejmě těsně nad zemí a jednou jsem nevybral vývrtku a letadlo skončilo na zemi prudčeji - přišlo mi, že jsem letadlo chvilku neovládal, po testech na zemi bylo vše v pořádku, tak doufám, že to bylo na ruce. Po obhlídce škody byly minimální - zlomená vrtule a malý šrám na haubně. Zanadával jsem si do idiotů za lítání v malé výšce, vzal menší dřevěnou vrtuli a opatrně dolétal cca 2 starty. Kromě menšího tahu v pohodě.
Koupil jsem plastovou APC vrtuli, a dneska ráno, když bylo konečně zase pěkně, jsem ji rychle nasadil a utíkal na letiště. Cca 20 s po startu rána a motor se netočil - přistál jsem bez problémů, ale výsledek je jako po čenichovce - viz obrázky. Nejdříve jsem myslel, že to bylo načlé od minula, ale pak jsem na to přišel - ve spěchu jsem zapomněl dát vystřeďovací kroužek do APC vrtule! Tak nechť je moje chyba poučením pro další
Teď jsem zvědav, jaká bude dostupnost náhradních dílů. Haubna musí být nová, předpokládám, že to lože taky, jen ho bude problém sundat z trupu (jedině Dremelem). Nebo by jste lože opravovali?
Přílohy
IMAG0235.jpg
IMAG0230.jpg
IMAG0226.jpg
-
xener

#142 Příspěvek od xener »

motorovy domcek kup radsej novy, mal by byt ako nahradny diel.
dremel nepotrebujes, nahtrej to teplovzdusnou pistolov a pojde to oddelit.
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#143 Příspěvek od Jindra_S »

Hmm, horkým vzduchem na epoxid?
No nezkušel jsem to, neslyšel jsem o tom, ale pistole je doma, tak to opatrně prubnu.
-
Vojc29
Kontaktovat uživatele:

#144 Příspěvek od Vojc29 »

ROzhodně nové dělal jsem to dremelem už 2 krat a v pohodě když si s tím pohraješ...
Graupner/SJ MZ 24 , PA CZ , VA models CZ , SU-26MM Hangar 9 2,5m
pikus 1
Kontaktovat uživatele:

#145 Příspěvek od pikus 1 »

Jindra_S píše:Hmm, horkým vzduchem na epoxid?
No nezkušel jsem to, neslyšel jsem o tom, ale pistole je doma, tak to opatrně prubnu.

Opravdu to funguje.
Epoxid jako by "zmedovatí", ale opatrně - ohřívat jen potřebná místa, aby jsi si nerozlepil celý éro :)
Zbytek popř. dočistit po vychladnutí dremelem
K létání nepotřebuji mít v dosahu trafostanici...
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#146 Příspěvek od Jindra_S »

Tak opraveno - nahřátí epoxidu se mi nějak nedařilo, takže přišel ke slovu Dremel. :)
V neděli otestováno v letu - lítá jak předtím. :-)
-
HonzaS

#147 Příspěvek od HonzaS »

TomasRC natočil v Jiřicích jeden můj let s KMX (a pak k němu dal docela dobrou hudbu):

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=REdO68bm0Xg[/youtube]

Odkaz na reportáž z Jiřic: http://www.tomasrc.cz/2013/07/jiricka-show-2013.html
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
LittleFalco

#148 Příspěvek od LittleFalco »

Nevali se nekomu doma prebytecnej motor na Katanu??Koupim..
Zpátky doma, v kopcích :-)
LukeKluke

#149 Příspěvek od LukeKluke »

HonzaS píše:TomasRC natočil v Jiřicích jeden můj let s KMX (a pak k němu dal docela dobrou hudbu):

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=REdO68bm0Xg[/youtube]

Odkaz na reportáž z Jiřic: http://www.tomasrc.cz/2013/07/jiricka-show-2013.html

Parada.. libi se mi ten ctverec se snaprollama v rozich ci co to je presne.. a ten "watterfall do kruhu" nebo co to je :)
MC-20, T-rex450, VariantIII, RCF - CrackPittsMini CrackPitts SU29 Depron Extra300L, PA - KatanaMX
HonzaS

#150 Příspěvek od HonzaS »

Přesně! :D Ten čtverec s kopáčema se mi zrovna moc nevedl, to bylo potřetí co jsem ho s KMX zkoušel. Waterfall do kruhu taky ne moc čistý, ale když jste poznali pointu, tak je to super :lol: Budu to dál trénovat :-)
Odpovědět

Zpět na „Akrobacie a 3D létání“