LittleFalco píše:Jj, bohuzel i tady plati, ze za prd taky prd dostanes.
...
Asi tak, se vším naprostý souhlas.
Jen k tomu mému Univerzálu-II.
Já ho kupoval v roce 1983 a bylo to to jediné, co jsem si mohl tenkrát dovolit. Stál v Moskvě 460 rublů - to bylo, když jsi sehnal rubly po 7 Kčs,celá jedna průměrná výplata 3220 Kčs, když jsi je kupoval v bance po deset kaček tak jeden a půl výplaty, v mém případě ještě horší, protože jako student jsem s bídou schrastil měsíčně tisícovku a ještě si z nich finacoval sudia.

A to jsi si ho pak ještě musel sem nějak propašovat (taky problém, dvě bedny jedna 45kg a druhá menší s přislušenstvím 25kg), anebo zaplatit ještě nemalé clo (asi 30%).
Nedá se to srovnat s tehdejšími mašinkami z TOSu (ani cenově, jejich hodinářský soustruh stál tehdá myslím cca 30 tisíc kaček) a dokonce možná i mnohé ty dnešní čínské "hračky" jsou v mnoha ohledech lepší. Ale tenkrát pro mne prostě jiná možnost nebyla.
Ale i tak mi za těch 30 let odvedl velký kus užitečné práce.
Výhoda dvou beden byla taky v tom, že rusové ho kompletovali se vším všudy, takže pro začátek tam bylo naprosto vše nezbytné (nože, frézy, pílky a pod. a taky nářadí). Samozřejmě, že časem se to příslušenství rozrostlo o mnoho dalších věcí, bez kterých se solidní soustružení neobejde.
LittleFalco píše:...
Pokud to nemas jako konicka, je VYRAZNE LEVNEJSI zajit za nejblizsim soustruznikem. A nemusi resit takove veci jako potrhani povrchu kvuli spatnym reznym podminkam. Ono to totiz neni zas az tak jednoduche, neco dobre vytocit.
Opravdu to není jednoduché a zvlášť když vlastní invencí a precizností musíš kompenzovat nedostatky stroje.

Tomu je v dnešní době lepší se vyhnout, ale dnešní doba na rozdíl od té minulé k tomu dává dost šancí.
Proto je škoda nad zdánlivými maličkostmi a drobnými nedostatky zbytečně mávnout rukou. Časem se ukážou jako limitující a člověk toho pak bude trpce litovat.
I když každý stroj má nějaké limity a vždy se najde něco co je bude překračovat, jde však o to, aby alespoň z 90% očekávaných potřeb splnil a těch zbylých 10% se už dá vyřešit jinde, dodavatelsky.