Dostupný soustruh - jemná práce s dřevem - prosím poraďte
Re: Dostupný soustruh - jemná práce s dřevem - prosím poraďt
Mahos jsem tady už taky zmiňoval (je tady těch threadů několik - a koukám že jsi o něm psal už tehdy ještě přede mnou) - ten bych taky bral za slušnou cenu všemi deseti. Prostě mašina do průmyslu a dle toho se odvíjí i zpracování a životnost. Radek
ICQ 638556901
- Rosta2
- Kontaktovat uživatele:
Víš ono jde taky o to, že na MAHOS 22, můžeš dělat jak malé až miniaturní věci, a současně i průměr 100mm a víc, není pro tento soustruh žádný problém. Skutečně užitná hodnota tohoto soustruhu, je úplně někde jinde, než té MN80, china je už úplně mimo soutěž 
Vím - mám starýho Volmana -točná délka zhruba jak ten Mahos a utočím na něm od pidivěcí až po kotouče na osobák( to jsem dělal jednou a nikdy víc- soustruh sice ani nevrz ale toho bordela z litiny - tfuj) - nevyměnil bych ho za nic - teda za Mahose jo

ICQ 638556901
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Dojl píše:Ahoj modeláři,
můj dotaz se úplně netýká RC modelů, ale koukal jsem, že tu se soustruhy hodně lidí pracuje, tak mi snad bude odpuštěno a poraděno. Sháním soustruh pro jemnější práci převážně s tvrdým exotickým dřevem (výroba dutých dílů s tloušťkou stěny okolo 1 mm), ...
Z těch navržených bych bral ten předposlední FERM MD-500. Pokud nebudu brát že je jetý, tak oproti ostatním vidím jeho výhody v relativně tuhém loži, hmotnost 130Kg tomu nasvědčuje, pohání ho asynchronní motor (ostatní mají motor komutátorový s odcházející elektronikou).
Osobně se ale obávám, že pro soustružení dřeva se tyto vybrané soustruhy příliš nehodí, protože jsou primárně určené k soustružení kovů. Co já vím, tak na soustružení dřeva se používají soustruhy s opěrkou na dláta a potřebují dost vysoké otáčky. Třeba si s tím nějak poradíš a podaří se ti ty nože správně nabrousit, případně otáčky zdvyhnout výměnou řemenic nebo motoru.
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
Mám doma tento: http://aukro.cz/stolni-soustruh-sm-300e ... 87749.html,není špatný,kupoval jsem v r.2009 přímo od firmy Proma.Jen chce dodělat:vymezit vůle,stírátka na pojezdy,mazání posuvů atd.
Zdravím všechny a díky moc za odpovědi. Ani jsem nečekal takovou úrodu
Taky jsem lavíroval nad tím, že pro práci s dřevem nebudu potřebovat soustruh na kov, ale na dřevo (určitě totiž budu využívat i ručního soustružení s dláty), jenže mi pak přišly ty kovové mnohem variabilnější.
Už z toho důvodu, že bych na (snad teď nepomotám terminologii) vřeteni potřeboval sklíčidlo (ideálně čtyřčelisťové, ale nemusí být) a na koníka střídat hrot a sklíčidlo třeba z vrtačky s vrtákem kvůlivá těm dutinám. A taky očka a závitníky na ty závity. To jsem v základu na žádném dřeváku neviděl.
Nebo to zkusím jinak, abych se tady nezapletl do něčeho, čemu nerozumím. Představte si, že byste chtěli vyrobit ze dřeva třeba propisku (to tak zhruba odpovídá tomu, co chci dělat rozměrově i vlastnostmi). Jaký soustruh na toto? Na dřevo? Na kov? Nebo mám zvolit nožní variantu s lukem?
S tím souvisí i to, že cena okolo těch 15 000,- je pro mě ještě přijatelná a v případě nezdaru nebudu na soustruhu zas tak tratnej. A hlavně nemám rád lidi, co sjedou celej svah pluhem na nejnovějších lyžích od Elanu. Zatím se mi vždy vyplatila teorie: "Na starým kole se naučíš nejlíp jezdit." Jen nevím, jestli to platí i v téhle oblasti. Nejvíc se mi zatím asi líbí ta Proma SM 300 a taky ten unimax cq9318, ale je to jen dojem.
Ještě jednou díky moc a kdyby se ještě někomu chtělo odpovídat, budu moc rád!
Taky jsem lavíroval nad tím, že pro práci s dřevem nebudu potřebovat soustruh na kov, ale na dřevo (určitě totiž budu využívat i ručního soustružení s dláty), jenže mi pak přišly ty kovové mnohem variabilnější.
Už z toho důvodu, že bych na (snad teď nepomotám terminologii) vřeteni potřeboval sklíčidlo (ideálně čtyřčelisťové, ale nemusí být) a na koníka střídat hrot a sklíčidlo třeba z vrtačky s vrtákem kvůlivá těm dutinám. A taky očka a závitníky na ty závity. To jsem v základu na žádném dřeváku neviděl.
Nebo to zkusím jinak, abych se tady nezapletl do něčeho, čemu nerozumím. Představte si, že byste chtěli vyrobit ze dřeva třeba propisku (to tak zhruba odpovídá tomu, co chci dělat rozměrově i vlastnostmi). Jaký soustruh na toto? Na dřevo? Na kov? Nebo mám zvolit nožní variantu s lukem?
S tím souvisí i to, že cena okolo těch 15 000,- je pro mě ještě přijatelná a v případě nezdaru nebudu na soustruhu zas tak tratnej. A hlavně nemám rád lidi, co sjedou celej svah pluhem na nejnovějších lyžích od Elanu. Zatím se mi vždy vyplatila teorie: "Na starým kole se naučíš nejlíp jezdit." Jen nevím, jestli to platí i v téhle oblasti. Nejvíc se mi zatím asi líbí ta Proma SM 300 a taky ten unimax cq9318, ale je to jen dojem.
Ještě jednou díky moc a kdyby se ještě někomu chtělo odpovídat, budu moc rád!
Asi takhle - soustruh na kov zvládne dřevo levou zadní -a pokud potřebuješ přesný průměry tak bez suportu (jen od ruky dlátem) to půjde stěží. Naopak soustruh výlučně na dřevo si s kovem neporadí. Nevím jak ta Proma ale ten Unimax má kámoš a je to strašněj šunt- prošel už defakto komplet repasí (první co se po chvíli vysypalo byly plastový řemenice a ozubený řemen - vyměněno za kovový řemenice a kvalitní řemen od T.E.A) - univerzálka šmajdá(čelisti) -suporty nejdou pořádně seřídit - celkově lagricová konstrukce - prostě za mě nebrat. Narval do toho(a ještě narve) peněz a stejně to nikdy nebude pořádně fungovat. Je to spíš trápení než radost z práce. Radek
ICQ 638556901
Já mám tu Promu 300 SM, už jsem to tady někde psal, když jsem to koupil, no prostě je to čínská levná sračka.....
Když už jsem to ale koupil, tak nezbylo, než se s tím nějak popasovat, spoustu věcí jsem musel dodělat a vyměnit. Dneska tam jsou jiná ložiska vřetene, ozubená plastová kola jsem vyměnil za kovová (od Tumlíka z c-n-c fóra), sklíčidlo mám 100 IUS ze Svitav a mohl bych ještě chvilku pokračovat.........
Už se na tom dá docela dobře dělat, ale s tím, že to má malou tuhost a lože z té nejhorší možné litiny (měkké), s tím nic prostě udělat nejde. Pokud trváš na tom, že budeš opracovávat jenom dřevo a řekněme plasty jako je silon atd. , tak to asi půjde docela dobře i bez těch úprav. Jenže já bych se docela vsadil, že občas se bude hodit i nějaká ta maličkost v oceli a tady pak tutově narazíš
Zase je fakt, že když se chce, tak se lecos dá ... obvzláště, když člověk nemá volné finance a také prostory na nějakou schopnější mašinu. Dneska už jsem s tím strojkem celkem spokojenej, páč to co jsem chtěl dělat, nakonec po těch úpravách dělat lze. Kdybych ale tenktrát před koupí věděl to, co vím dnes, tak bych ho nekoupil.
Když už jsem to ale koupil, tak nezbylo, než se s tím nějak popasovat, spoustu věcí jsem musel dodělat a vyměnit. Dneska tam jsou jiná ložiska vřetene, ozubená plastová kola jsem vyměnil za kovová (od Tumlíka z c-n-c fóra), sklíčidlo mám 100 IUS ze Svitav a mohl bych ještě chvilku pokračovat.........
Už se na tom dá docela dobře dělat, ale s tím, že to má malou tuhost a lože z té nejhorší možné litiny (měkké), s tím nic prostě udělat nejde. Pokud trváš na tom, že budeš opracovávat jenom dřevo a řekněme plasty jako je silon atd. , tak to asi půjde docela dobře i bez těch úprav. Jenže já bych se docela vsadil, že občas se bude hodit i nějaká ta maličkost v oceli a tady pak tutově narazíš
Zase je fakt, že když se chce, tak se lecos dá ... obvzláště, když člověk nemá volné finance a také prostory na nějakou schopnější mašinu. Dneska už jsem s tím strojkem celkem spokojenej, páč to co jsem chtěl dělat, nakonec po těch úpravách dělat lze. Kdybych ale tenktrát před koupí věděl to, co vím dnes, tak bych ho nekoupil.
Tak ta litina ( na tom Unimaxu) to je kapitola sama o sobě - to je fakt úplný bláto - do ní udělám rýhu snad i obyč hřebíkem. Radek
ICQ 638556901
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Dojl píše:... Představte si, že byste chtěli vyrobit ze dřeva třeba propisku (to tak zhruba odpovídá tomu, co chci dělat rozměrově i vlastnostmi). Jaký soustruh na toto? Na dřevo? Na kov? Nebo mám zvolit nožní variantu s lukem?![]()
Při tvém plánovaném využití bych se ještě zaměřil na velikost otvoru ve vřeteni. Je to dost důležitý rozměr pro zpracování dlouhých tyček. Dále bych zauvažoval nad upevněním dalších obráběcích elementů například frézeky na suport. Docílíš při kombinaci soustruh - fréza mnohem vyšších řezných rychlostí a tím pádem kvalitnějšího povrchu. Na to ale potřebuješ už dostatečně tuhý a přiměřeně velký stroj, takže pod 500mm točné délky bych nešel. A opět zdůrazňuji, čím těžší tím lepší!
U kombinace soustruh kov/dřevo, přibudou ještě problémy s prachem a mazáním. Ten dřevní prach se dostane všude a s olejem vytvoří dost nepříjemnou tvrdou hmotu která se bude nabalovat na převodech a vedeních.
Mrkni na moje stránky http://www.volny.cz/jova1/dilna/index.htm je to sice hlavně o práci s kovem, ale většina je toho dělaná právě na obdobném stroji co hledáš a dovedu si představit, že by to po úpravě mojí frézky nebo brusky, fungovalo i při obrábění dřeva.
Naposledy upravil(a) jova dne úte 19.03.2013 11:12, celkem upraveno 1 x.
EPP samokřídla
Souhlasím s tím vším co napsal Jova. Otvor ve vřeteni je dost důležitý parametr když se pracuje třeba i jen malosériově. Jinak se většinou dá žít i s tím, že to neprostrčíš, ale budeš pak muset materiál dělit na krátké polotovary a taky z důvodu upínání Ti poroste procento odpadu. Ale opracování delších kusů bude nemožné.
Dále k řezání závitů - trochu jsem nepochopil zda je budeš chtít řezat jen do kovů nebo i do toho dřeva
Rozhodně soustruhy na dřevo, které nemají klasický support s posuny a kde se jen přikládá ruční dláto opřené o opěrku, na závity nejsou.
Se závity do kovů by si většina soustruhů na kov měla poradit. Tam bych se však zajímal o to jaké posuny jsou k dispozici, zda umí jen metrické, nebo i palcové, a taky jakým způsobem se ty posuny přepínají. U těch hobby se běžně posuvy volí i tak, že se ručně skládá převodovka ze sady kol podle předpisu, ale jsou i takové, kde je převody jednoduše navolíš ovládacími prvky. To první je dost časově náročná otrava, zvlášť když pracuješ na součástce, kde je více různých závitů o různých stoupáních.
Ovšem ty závity do dřeva, zejména vnější (na šroub) nejsou zdaleka triviální záležitost.
Tam se to většinou nedá ani očkem, ani nožem. Ďrevo je materiál, kterého pevnost není stejná ve všech směrech a tak se ty závity drolí a trhají, co se dá překonat jedině vyší řeznou rychlostí a malým úběrem. Čili ty závity do dřeva se musí frézovat, a to znamená, že v suportu je upnuta namísto statického nože nebo očka malá frézka s modulovou frézou s patřičným profilem odpovídajícímu modulu toho závitu a sklonem odpovídajícímu průměru a stoupání. Vnitřní závity (do dřevěné matice) jsou z hlediska frézování ještě mnohem náročnější, ale ty se většinou dají vyřezat i závitníky, ale taky radši speciálními s jinými úhly.
A dost se obávám, zda to vše se na takových "hobby" mašinkách vůbec bude dát zrealizovat.
Dále k řezání závitů - trochu jsem nepochopil zda je budeš chtít řezat jen do kovů nebo i do toho dřeva
Rozhodně soustruhy na dřevo, které nemají klasický support s posuny a kde se jen přikládá ruční dláto opřené o opěrku, na závity nejsou.
Se závity do kovů by si většina soustruhů na kov měla poradit. Tam bych se však zajímal o to jaké posuny jsou k dispozici, zda umí jen metrické, nebo i palcové, a taky jakým způsobem se ty posuny přepínají. U těch hobby se běžně posuvy volí i tak, že se ručně skládá převodovka ze sady kol podle předpisu, ale jsou i takové, kde je převody jednoduše navolíš ovládacími prvky. To první je dost časově náročná otrava, zvlášť když pracuješ na součástce, kde je více různých závitů o různých stoupáních.
Ovšem ty závity do dřeva, zejména vnější (na šroub) nejsou zdaleka triviální záležitost.
A dost se obávám, zda to vše se na takových "hobby" mašinkách vůbec bude dát zrealizovat.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Jesti jsi ještě nic nenašel, tak tady máš jeden typ:
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=8&t ... ead#unread
Za ty peníze a v tomhle stavu, bych moc dlouho neváhal.
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=8&t ... ead#unread
Za ty peníze a v tomhle stavu, bych moc dlouho neváhal.
EPP samokřídla
Nazdar, Jovo díky moc za tip, leč jsem se k tomu dostal až dnes v poledne a už bylo prodáno. Škoda.
Asi jsem se rozhodl pro tu Promu SM 300. Vím, většina zde mě od toho v dobré vůli odrazuje, ale věřím, že pro moje potřeby by to opravdu mohlo stačit. Aspoň bude 2 roky záruka a kdyby to bylo hodně špatný, tak ty tři reklamace na vrácení peněz nějak do kupy dám
A až bude nejhůř po záruce a vysypou se plastová kolečka nebo něco dalšího, dokoupím z Tumlikova, kde, zdá se, mají všechno důležité pro tydle soustruhy náhradní.
Díky moc všem za rady, ať se daří a držte mi palace
Dojl
Asi jsem se rozhodl pro tu Promu SM 300. Vím, většina zde mě od toho v dobré vůli odrazuje, ale věřím, že pro moje potřeby by to opravdu mohlo stačit. Aspoň bude 2 roky záruka a kdyby to bylo hodně špatný, tak ty tři reklamace na vrácení peněz nějak do kupy dám
A až bude nejhůř po záruce a vysypou se plastová kolečka nebo něco dalšího, dokoupím z Tumlikova, kde, zdá se, mají všechno důležité pro tydle soustruhy náhradní.
Díky moc všem za rady, ať se daří a držte mi palace
Dojl
Dojl píše:...
Aspoň bude 2 roky záruka a kdyby to bylo hodně špatný, tak ty tři reklamace na vrácení peněz nějak do kupy dám![]()
...
Já Ti taky držím palce, aby's měl šťastnou ruku a byl s ním spokojen.
Jen spoléhat se na ty 3 reklamace
Věc která váží několik desítek kg (celý komplet spíš blíž ke stovce) se reklamuje poměrně těžko a i to samotné reklamování je nákladné, protože prodejců je málo (možná v ČR jen jeden), něco stojí doprava k němu, nebo jeho k stroji atd. To máš to samé, jako kdybys koupil ledničku, kterou by prodávala jen nějaká firma 100 a víc km daleko a neměl by místního technika, který by to přišel za levný peníz posoudit na místě.
Já když kupuji takovou věc, tak s reklamací radši vůbec nepočítám.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
§ 598
Kupující má právo na úhradu nutných nákladů, které mu vznikly v souvislosti s uplatněním práv z odpovědnosti za vady.
Kupující má právo na úhradu nutných nákladů, které mu vznikly v souvislosti s uplatněním práv z odpovědnosti za vady.