Laguna V ARF Kostka Modelcentrum

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
Barvínek

Re: Laguna V ARF KOSTKA MODELCENTRUM

#256 Příspěvek od Barvínek »

Zdravím,
podařilo se mi zlomit nosníkovou trubku co se tam zasouvá uhlíková tyč.Jinak je křídlo v pořádku. Má někdo zkušenost s opravou? Je to jeden díl a prodává se jen komplet celé křídlo.
Dík :(
petris

#257 Příspěvek od petris »

Po delší době oživuji tohle vlákno, abych se jako novopečený majitel Laguny zeptal na několik věcí ohledně tohoto větroně. Trochu mě zaskočilo, že je křídlo připevněno pouze jedním plastovým šroubem M5. Jaké s tím máte zkušenosti? Můžete mě ujistit, že je to dostatečně dimenzované a vydrží to i namáhání při kladném přetížení jaké vydrží konstrukce křídla? Na druhou stranu je pravda, že vpředu je křídlo ukotveno dost pevně. Dále by mě zajímalo, jak je to se šachtami pro serva v křídle (jak je to předpřipravené). Na spodní straně křídla jsou patrné dvě kružnice (průměr asi 44 a 12 mm). Je to jenom naznačené vytlačením a musí se to podle těchto kružnic vyříznout nebo je to již vyříznuté? Dutina šachty je již pod potahem hotová nebo se musí vydlabat? Díry pro kabely k servům jsou předpokládám již hotové. A ještě k náhonům křidélek a klapek. Máte oboje na spodní straně křídla nebo někdo zkoušel náhon klapek na vrchní straně (táhlo vnitřkem křídla) tak jako to mají větroně kat. F3X? Ještě by mě zajímala konstrukce klapek a křidélek kvůli ukotvení (zalepení) ovládacích pák. Předem děkuji za rady a zkušenosti.
Barvínek

#258 Příspěvek od Barvínek »

Šroub drží bez problému. Tvrdý pád po ztrátě signálu. Vylomená spojka křídla šroub držel.Šachty sem vyřízl a vydlabal. Díry pro kabely k servům jsou již hotové.Klapky a křidélka oboje na spodní straně křídla a jsou u mne celo balzové. Slabé závěsy časem se kroutí. Těžký ocas. Ve předu olovo a Li-Fe čtyř článek. Lítá pohodově.
martin z

#259 Příspěvek od martin z »

Já tam měl od předchozího majitele daný šroub ocelový, při lítání tedy vydržel, při nárazu do země (havárie po ulítnutí) vytrhnul z trupu tu plastovou matici co je tam zalepená. Já bych se na vedení táhel pro klapky i křidélka horem vykašlal, není to kompozit, je to celkem slušný model, ale ne brus. Páky klapek předělával, protože se vytrhávaly, plastové jsem vyhodil a do drážky v klapce zalepil epoxidem sklotextitovou, to už bylo ok. Pokud nejsou šachty vydlabané tak to není problém dělal jsem to loni na siriovi od reicharda, je z toho jen trochu bordelu.
petris

#260 Příspěvek od petris »

martin z píše:.....Já bych se na vedení táhel pro klapky i křidélka horem vykašlal, není to kompozit, je to celkem slušný model, ale ne brus.

Uvažoval jsem tak, že kdyby bylo táhlo vyvedeno nahoru, mohla by být páka serva při otevřené klapce rovnoběžná s táhlem a tím pádem by při náhodném nárazu klapky o nějakou překážku (přistávání) bylo namáhané pouze ložisko serva a ne jeho ozubení. Něco jako ovládání podvozku - krajní poloha zamčená. Jinak děkuji všem za rady a postřehy z provozu Laguny.
martin z

#261 Příspěvek od martin z »

Na klapky rozhodně jedině serva s kovovými převody! Můj model koupený z druhé ruky měl všude na křídle hs81 a velice rychle jsem předělal jak uchycení pák klapek tak vyměnil serva klapek za hs81mg (nebo do obyčejných hs81 nandal kovové převody, to už nevím). Na křidélkách myslím ty obyč hs81 vydržely do konce provozu modelu.

Ještě k tomu co popisuješ o táhlu zeshora aby bylo servo zamčené - ano, tak to je u kompozitů a pokud se ti do toho chce tak to tak udělej a vyhraj si s tím, ale pro lítání to potřeba není, ostatně klapky jsou zavěšené jen na izolepě nebo lepící folii a časem i nějaký to jejich kroucení nebo odchlipování postřehneš - já bych to nechal bejt.
rcplachtař

Laguna versus ostatní, výběr

#262 Příspěvek od rcplachtař »

Zdravím, chtěl bych poprosit o radu.
Chtěl bych se po 2 letech vrátit k lítání a přemýšlím jaké letadlo pořídit. Měl jsem 3 elektrovětroně. Jeden Reichrad (model Joly) a pak Lagunu V od Kostky. S Lagunou jsem byl velmi spokojenej, ale velmi vážně jsem s ní havaroval a oprava již nění asi smysluplná. Na laguně se mi líbilo trojdílné křídlo kvůli přepravě a letové vlastnosti za mě super (oproti tomu co jsem měl v ruce). Osobně bych si ji skoro koupil znovu, ale chci se předem zeptat, jestli byste doporučili jít do ní znova (mám funkční vybavení) nebo doporučíte jiný výkonný termický elektrovětroň, přece jen, doba se nám mění a modelů přibývá.

Díky za rady!

PS pokud opakuju dotaz, omlouvám se, ale tema Laguny co jsem tu našel je už docela staré.
kocour
Kontaktovat uživatele:

Re: Laguna V ARF Kostka Modelcentrum

#263 Příspěvek od kocour »

Vrátil jsem se před chvílí z letiště. Lítala tam taky Laguna, já se svým otloukánkem společně s ní. Viděl jsem, že lítá výš než já (byla tak ve 300 m). Najednou jsem viděl odcházet hledací skupinu, která byla v podstatě úspěšná. Našli netknutý trup s ocasními plochami a s těžce pochroumaným středním dílem křídla. Uši se hledaly dál. Bylo vidět, že při nějakém prudším sestupu a vybrání se vyrvaly uši i se spojkami ze středního dílu. Udivilo mě, že pouzdra pro spojky nebyly nejspíš vůbec olaminovány kolem hlavního nosníku, ani nějak jinak zajištěny proti vytržení posouvající silou. Možná výrobce by namítl, že tyhle síly má zachytit kořenové žebro, ale to já nepovažuji za dostatečné řešení. Focením třísek jsem nechtěl zbytečně provokovat. Já to dělám takhle: :( http://kocour111.rajce.idnes.cz/ES_49/#P2050002.jpg
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
martin z

#264 Příspěvek od martin z »

Já už svou Lagunu V nemám protože mi ulítla a našla se dost dobitá, ale na vlastní oči jsem viděl jak se kamarádovi za letu s Lagunou s normálním ocasem ulomilo jedno ucho, udělal nějaký prudší obrat. Model nešel přímo dolů, ale podařilo se s ním "přistát" do zoraného pole pod značným náklonem i úhlem, totálka to ale nebyla, jen přeraženej trup a podobné šrámy. Zajímavý bylo vidět to ulomený ucho který se vrtělo kolem své podélné osy a vydrželo ve vzduchu snad minutu. Koukali jsme proč to prasklo v tom pouzdru spojky a podle mě tomu kamarád pomohl tím, že nechtěl uši přilepovat izolačkou, tak zespodu uší vyvrtal do pouzder spojek díry a zajišťoval to červíkem - v podstatě to tím přitažením sám opakovaně načínal. Že to ale prasklo i někomu jinému mě překvapilo.

Dodatečně po pár minutách si uvědomuju, že ta pevnost křídla nebyla úplně ono, během několika prvních letů se svým modelem jsem se pokoušel vyzkoušet i dive test a křídlo změnilo vzepětí (do roviny nebo snad i do záporu?) že jsem se to bál vybrat. Tak už jsem pak radši dive test nezkoušel.
kocour
Kontaktovat uživatele:

#265 Příspěvek od kocour »

Ta Laguna se mi líbí, ale po tomhle zjištění si ji asi nepořídím. Bohužel to není poprvé, co jsem zjistil, že to není s tou pevností ARF modelů tak akorát. To vyztužování dá dost práce, možná víc, než pracnost křídla bez vyztužení. Já lítám s RC větroni od r. 1969 (s víceletými přestávkami) a podařilo se mi vzpažení křídel u několika větroňů, zejména na gumicuku, než jsem začal pouzdro spojek ovinovat - stačily proužky sklotextilu, s uhlíkovým rowingem je to snadnější..
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#266 Příspěvek od Milan Nes »

hele tohle bych teda křídlu nepřisuzoval :) Lagunu mám a pevnostně mi to teda nepřijde žádná tragedie ... neni to F3B brus ale na krut drží,
nepovysunulo se mu spíš ? nebo neměl vůle ve spojkách ? protože Laguna i lehce svižnější lítání zvládá, dive test určitě ... stačí se podívat na youtube ...

martin z píše:Já už svou Lagunu V nemám protože mi ulítla a našla se dost dobitá, ale na vlastní oči jsem viděl jak se kamarádovi za letu s Lagunou s normálním ocasem ulomilo jedno ucho, udělal nějaký prudší obrat. Model nešel přímo dolů, ale podařilo se s ním "přistát" do zoraného pole pod značným náklonem i úhlem, totálka to ale nebyla, jen přeraženej trup a podobné šrámy. Zajímavý bylo vidět to ulomený ucho který se vrtělo kolem své podélné osy a vydrželo ve vzduchu snad minutu. Koukali jsme proč to prasklo v tom pouzdru spojky a podle mě tomu kamarád pomohl tím, že nechtěl uši přilepovat izolačkou, tak zespodu uší vyvrtal do pouzder spojek díry a zajišťoval to červíkem - v podstatě to tím přitažením sám opakovaně načínal. Že to ale prasklo i někomu jinému mě překvapilo.

Dodatečně po pár minutách si uvědomuju, že ta pevnost křídla nebyla úplně ono, během několika prvních letů se svým modelem jsem se pokoušel vyzkoušet i dive test a křídlo změnilo vzepětí (do roviny nebo snad i do záporu?) že jsem se to bál vybrat. Tak už jsem pak radši dive test nezkoušel.
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
kope
Kontaktovat uživatele:

#267 Příspěvek od kope »

Tak se chystám objednat Lagunu (klasický ocas) a když už to budu brát, tak se chci zeptat na osazení, jestli nejsem někde úplně mimo.
Motor: NTM 35-48/900 ot/V
regl: tady mám největší nejistotu - určitě to bude YEP, ale stačí 60A nebo je lepší 80A? (motor má max zatížitelnost 55A podle údajů na HK)
serva klapky: Hitec HS 125MG (alternativa je TGY555MG)
serva křidélka: buď stejné jako klapky nebo Hitec HS 82MG
serva VOP/SOP (servo VOP nebudu asi dávat do kýlovky, ale dám ho dopředu): Hitec HS 82MG
Co ještě zvažuju, je použití přijímačovek-YEP má poměrně silný BEC 5A. Co vy na to?
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
Abu
Kontaktovat uživatele:

#268 Příspěvek od Abu »

Na klapky NEDAVEJ 125ky, maj titerny ozubeny kolecka, fakt hodinovej strojek ikdyz z kovu. Skrtnes pri pristani o zem a je po nich. Na kridelka budou ok, ale na klapky dej co nejmasivnejsi serva co se vejdou, aspon ty HS-82 MG.
Je docela dobre kupovat serva az kdyz mas model doma a muzes si zmerit kam se ktera vejdou (treba zrovna ta kridelkova).

A samozrejme prijimacovky. Par rozbitejch vetronu na vypadek palubniho napajeni uz jsem videl a taky par stastnych pristani s horicim reglem a prijimacovkama.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
kope
Kontaktovat uživatele:

#269 Příspěvek od kope »

Abu píše:Na klapky NEDAVEJ 125ky, maj titerny ozubeny kolecka, fakt hodinovej strojek ikdyz z kovu. Skrtnes pri pristani o zem a je po nich. Na kridelka budou ok, ale na klapky dej co nejmasivnejsi serva co se vejdou, aspon ty HS-82 MG.
Je docela dobre kupovat serva az kdyz mas model doma a muzes si zmerit kam se ktera vejdou (treba zrovna ta kridelkova).

A samozrejme prijimacovky. Par rozbitejch vetronu na vypadek palubniho napajeni uz jsem videl a taky par stastnych pristani s horicim reglem a prijimacovkama.

Ok, v nějakém prastarém návodu, co jsem našel na webu jsou HS 81MG (Ty jsou teď nahrazená jak jsem pochopil těmi HS 82MG), HS 85MG a HS125MG jako doporučené alternativy, tak se asi všechno vejde. Já chtěl původně spolu s motorem z HK brát TGY 777MG (na pohled stejné jako KST 125/135) které tady někdo docela chválil, ale pak jsem narazil na ty hitec 125.
Ale je pravda, že oproti původním plánům nebudu serva kupovat u Kostky spolu s Lagunou, tak si počkám až přijde, oměřím a koupím.
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
Abu
Kontaktovat uživatele:

#270 Příspěvek od Abu »

Kdyz se na klapky vejdou HS 85 MG, tak tam dej ty.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“