Nový typ KK dosky - KK2.0 s LCD displayom

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
bzukyn

Re: Nový typ KK dosky - KK2.0 s LCD displayom

#301 Příspěvek od bzukyn »

s3030150 píše:Kk2.0 nema hardware na to, aby rovnal kopteru cumakom v smere letu.

Puvodně jsem si myslel,že headlock deska má.Podle diskuze ne,to znamená že ho nemůžu(a ani nepotřebuji) vypnout.Pro srovnání do směru si můžu pomoci ploutvičkou,která by měla vytvořit aerodynamickou sílu pro srovnání koptera po směru při rychlejším letu ,a zároveň mi to vylepší přehled o orientaci koptera.
Myslim si, že bych měl umět zaletět péknou,ladnou a trochu rychlou 8 na ploše hřiště.abych taky trochu viděl,jak to upaluje :D Copter 620mm.
K tomu ,a ostatním lepším pocitům by mi stačilo umět nastavit rozdílný zisk pro akro a self lefel,ještě lépe přepínat zisk za letu.
KK2 s hefny firmwarem umí přepínat konfiguraci + a X za letu. (k čemu je to dobré ? ,pro natáčení ?a potom pro ryclý let?),co dál a jak, budu zkoumat.Buddy přepínání přijímačů na desce bude dobré k ovládání mnoha piloty z mnoha různých míst :?:
Takže mi jde o verzi firmware,která by vyhovovala nejlépe.ještě si také myslím,že mám rezervy ve vyladění self levelu.
Verze KK2.0 V1.2 ACCmod 2by Kapteinku modified by Shane Colton je ta původní?podle data vydání by měla být opravená.Zkusím najít podrobnější info.
Hefny používá rozšíření desky o modul.Takže je (budoucí)připojení GPS k téhle desce opravdu nereálné?
s3030150

#302 Příspěvek od s3030150 »

no text entered...
Naposledy upravil(a) s3030150 dne stř 23.04.2014 15:18, celkem upraveno 2 x.
Homer.Simpson

#303 Příspěvek od Homer.Simpson »

s3030150 píše:...Kk2.0 nema hardware na to, aby rovnal kopteru cumakom v smere letu. Bez kompasu alebo idealge gps nie je mozne zistit, ktorym smerom koptera leti...

Ako ze nie?Ved ona vie kde je predok...Montujes ju "sipkou" v smere letu...A na self-level uplne staci 3-ose gyro a akcelerometer :wink:
Magnetometer a GPS potrebujes az v pripade, ze sa chces pohybovat v priestore po danej drahe...Ako napriklad vratenie na miesto startu a tak...
Futaba T-14MZ,Proxima II,Skywalker EPO,DJI F450 + NAZA M V2 + H3-2D,Tricopter
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#304 Příspěvek od Jameson »

s3030150 píše:To si vies namixovat aj na radiu, pretoze: Doska pusti do yaw kanalu signal na otocenie koptera, ale odkial bude vediet, ze "toto uz staci, uz mam dobry smer" bez kompasu ? Kk2.0 nema hardware na to, aby rovnal kopteru cumakom v smere letu. Bez kompasu alebo idealge gps nie je mozne zistit, ktorym smerom koptera leti

Kompas príde vhod pri lete s GPS, presne ako popisuješ - na určenie smeru letu (gps) a otočenia koptéry (kompas). Takže ak koptéra stojí na mieste, bez kompasu by autopilot nemal ani tucha, ktorým smerom sa má vydať. Jedine, že by naklonil koptéru dopredu a porovnávaním súradníc určil kurz - tak, ako sa to robí pri lietadlách. Len tie nevedia stáť a cúvať.

Ale pre popisované správanie, tj. natáčanie sa nosom k smeru letu, kompas nepotrebuješ. Je totiž predpoklad, že koptéra poletí tým smerom, na ktorý je naklonená. Samozrejme, netuší, kde je aký smer, tj. nedá sa nastaviť, aby ostala natočená presne určitým smerom (napr. nosom k severu), ale to po nej ani nechceme. Som lenivý kresliť, ale predstav si koptéru naklonenú doľava a trochu dozadu. Koptéra samozrejme cúva a uteká doľava, lebo fyzika jej (ak nie je práve extra silný vietor) iné správanie nedovolí. Akcelerometer vie vyhodnotiť náklon a vie teda, že koptéra je nahnutá doľava a dozadu. Ak by si zapol autostabilizáciu, ľavý zadný roh dvihne nahor a koptéra sa zrovná. Ale pri móde "vypnutý heading hold" by namiesto toho začala otáčať celú koptéru doľava (k smeru, do ktorého je naklonená). Postupným otáčaním v "yaw" by sa teda predok postupne presunul doľava. To už by nebola koptéra nahnutá doľava a dozadu, ale doľava a dopredu (predtým "zadná strana" by bola vľavo a "bok" postupným natáčaním už vpredu). Riadiacia jednotka by teda trošku znížila rýchlosť otáčania, no ďalej točila stroj doľava. Výsledok by bol, že by už nebola naklonená ani vľavo a dopredu, ale iba dopredu. Vtedy by skončila s automatickým otáčaním. Takže by spravila niečo ako súvrat - avšak iba čo sa týka polohy, smer letu by inak nezmenila.

s3030150 píše:Btw s cim si lietal pred 7 rokmi ? O kopterach som vtedy tusim este nepocul

Čo ja viem, tak RC quadkoptéry staval prvý Draganfly, od r. 1999, volalo sa to vtedy Draganflyer a stálo to neskutočne moc. Išlo o profi výrobok, ktorý mal slúžiť armáde, policajtom a podobnej hávedi. Číňanov to ale zaujalo a v rámci značky Silverlit spravili v 2005 quadkoptéru X-ufo s mechanickým gyrom. Neuveriteľná technológia. Nemci sa toho chytili a začali k tomu vyrábať dosku s elektronikou, ktorá sa dala pomerne jednoducho zapojiť namiesto pôvodného mechanizmu. Volali to X3D. Samozrejme, takej ponuke sa nedalo odolať, takže ak by niekto mal o tento kus histórie záujem, mám ho dakde pod posteľou aj s vymontovaným mechanickým gyrom :-). Kúpil som ju v roku 2006 a trýznil som ju nosením FlyCamOne. Nedávno som našiel niektoré videá z toho, pri porovnaní s GoPro to bolo ako camera obscura oproti Polaroidu... Neskôr k X3D dorobili ďalšie vychytávky, vlastnú dosku na riadenie regulátorov, automatickú stabilizáciu (pôvodné X3D sa správalo rovnako ako KKboard), kompas, uhlíkový rám a pod... Cenovo to narastalo dakde k 2000 eurám, takže sa cena začala pomaly blížiť k originálnym Draganfyerom. Potom sa však objavila Davidova prvá "gyroskopická" trikoptéra a Kaptainkukova doska "za lacíka" (tuším v r. 2010, pôvodná cena bola okolo 150 dolárov, čo bolo neskutočne lacné), čo spôsobilo masívny rozkvet quadkoptér, hexakoptér a iných potvor. Číňanom sa podarilo cenu samozrejme stiahnuť na pár dolárov, ďalší výrobcovia začali dosky vylepšovať - a to už sme vlastne v súčasnosti...
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
s3030150

#305 Příspěvek od s3030150 »

no text entered...
Naposledy upravil(a) s3030150 dne stř 23.04.2014 17:12, celkem upraveno 3 x.
s3030150

#306 Příspěvek od s3030150 »

no text entered...
Naposledy upravil(a) s3030150 dne stř 23.04.2014 14:08, celkem upraveno 2 x.
rcfrant!k
Kontaktovat uživatele:

#307 Příspěvek od rcfrant!k »

Já myslím že by to s tím mixem v radiu nejspíše nefungovalo. Protože byste museli mixovat i plyn. Při plném plynu bude účinek yaw jiný než při polovičním. Mělo by to pak tendenci se přetáčet nebo nedotáčet v závislosti na plynu a konstrukci koptery.
http://rcfrantik.rajce.idnes.cz | www.youtube.com/user/fajnweb
s3030150

#308 Příspěvek od s3030150 »

no text entered...
Naposledy upravil(a) s3030150 dne stř 23.04.2014 18:27, celkem upraveno 2 x.
rcfrant!k
Kontaktovat uživatele:

#309 Příspěvek od rcfrant!k »

Pak by mě určitě zajímalo video s letovou ukázkou jak se to chová ... jako myšlenka mi to přijde zajímavé, uvidíme co ukáže praxe :)
http://rcfrantik.rajce.idnes.cz | www.youtube.com/user/fajnweb
s3030150

#310 Příspěvek od s3030150 »

no text entered...
Naposledy upravil(a) s3030150 dne stř 23.04.2014 17:28, celkem upraveno 2 x.
macil

#311 Příspěvek od macil »

Keď som to dobre pochopil, tak sa jedná o klasický mix smerovky do krídelok.
Ale v súvislosti s "automatickým" natáčaním coptery do smeru letu len na základe údajov z gýr a akcelerometrov, opýtam sa inak. Dokáže to niektorá iná, múdrejšia, doska?
s3030150

#312 Příspěvek od s3030150 »

no text entered...
Naposledy upravil(a) s3030150 dne stř 23.04.2014 17:05, celkem upraveno 2 x.
bzukyn

#313 Příspěvek od bzukyn »

macil píše:Keď som to dobre pochopil, tak sa jedná o klasický mix smerovky do krídelok.

To si nemyslím.Bylo by to pouze řízeni směrovky,protože nic jiného řídit není potřeba./jen čumák do směru/.
U vrtulníku snížím citlivos,a aerdynamika mi vrťase srovná.
Tady se to musí srovnat podle Acc,to znamená ,že z ACC odečtu směr a srovnám tam čumák.Do křidélek a výškovky asi zasahovat nemusím,jde mi o srovnání čumáku do směru,a kopter může být klidně nakloněný.V případě self levelu se o tuto stabilizaci postará self level.Takže nemusím měnit citlivost gyra ale zapnout funkci směr.(mě by stačila citlivost s ploutvičkou .ten let by potom byl jako u letadla,kde nepoužívám směrovku.
U jiných desek jsou tyhle režimy - sledování azimutu,sledování linie a sledování středu(ale gimbal).abych si to vysvětlil přesně:
KK2 vlastně pracuje v režimu "headlock".Pracuje nepřesně,protože nemá"head".
(V začátcích pilotáže ) pilot snaží o styl letu (visu)kdy drží ocas k sobě,a hlídá "pravou a levou" a směrovkou si drží ocas ve směru k sobě.,sledování sebe.>bodu.
Pilot letí a směrovkou dorovnává čumák do směru letu,>sleduje linii./tohle by šlo naprogramovat/
Pilot letí,směrovkou upravuje směr čumáku koptera a ostatním udržuje správný náklon ,aby byl bod "zaměřen"/tohle bez gps nepůjde./
ALe honit psa se světýlkem po parkovišti je fakt legra :D
zaja.cz

#314 Příspěvek od zaja.cz »

Chlapi, řeším malý problém. Postavil jsem si qadrocopter z dílů z HK (velikost shodná s DJI naza 450). Jen tak na blbnutí a použil jsem desku KK 2,0. Dle videa na netu jsem v menu nastavil, že to bude qadrocopter X, pak jsem zkontroloval ovládání-upravil reverzy, vyvážil vrtule a zkaliboval ESC a taky zkalibroval senzory desky. Pak jsem si lehce polítal a zavisel v obyváku.

Zjistil jsem, že se mi kopter pomalu otáčí vpravo :( (toto musím po celou dobu letu složitě vyrovnávat) Také při téměř plném, nebo plném plynu - kdy prudce stoupá je toto s náklonem vpravo.

Poradtě prosím, co jsem mohl popést, nebo co může toto způsobovat. Jsem na koptery laik, lítám hlavně klasické vrtulníky. :?
Hexacopter "Sklo" Hero Spy, Goblin 380, Hotwing 750, 4copter FPV racer 250
bzukyn

#315 Příspěvek od bzukyn »

zaja.cz píše:Také při téměř plném, nebo plném plynu - kdy prudce stoupá je toto s náklonem vpravo.

To jseš na tom dobře.Mě se při prudkém přidání stane copter naprosto neovladatelným,a to,co provede nejsem ani schopen identifikovat.Teď řeším nastavení a firmware ESC,zdá se mi ,že ESC z Becem ,a Opto se chovají rozdílně.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“