T9x s ER9x na 3,5m větroně?

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Odpovědět
Zpráva
Autor
kirisek95

Re: T9x s ER9x na 3,5m větroně?

#106 Příspěvek od kirisek95 »

JMalik píše:Teď jsem znovu dost pečlivě prošel celé vlákno, ale nenašel jsem nikde ve svých příspěvcích , že bych se vyjadřoval k barvě kůže.
Buď jsem něco přehlédl, nebo je to od Tebe, po té co došly argumenty, dost úlet.

Já zas přečetl příspěvky od tazatele... jasně se zmiňuje, že žádné závody neplánuji, tudíž tvoje hájení v tomto směru (ke konkrétnímu dotazu) je nemístné

Jinak... to se opravdu ptají, co používáte za rádio? To mi přijde jako by bylo někomu něco do toho, jaké pneumatiky používám na rally (taky nebezpečné, skoro bych řekl, že víc, než ty naše modýlky, když si vezmu, že od diváků je občas dělí i jen centimetry) jen dotaz na zde diskutované, žádné rýpání.
Když letím, jsem rád.
Když neletím, lepím.
JMalik

#107 Příspěvek od JMalik »

kirisek95 píše:
Jinak... to se opravdu ptají, co používáte za rádio? To mi přijde jako by bylo někomu něco do toho, jaké pneumatiky používám na rally (taky nebezpečné, skoro bych řekl, že víc, než ty naše modýlky, když si vezmu, že od diváků je občas dělí i jen centimetry) jen dotaz na zde diskutované, žádné rýpání.

Oni se neptají jaké používáš rádio. :wink: Kompletně to celé odevzdáš k technické přejímce a oni rozhodnou jestli je to v takovém stavu, aby jsi tam s tím mohl létat. A to má ještě další pokračování, než s tím vůbec na takové akci vylezeš.
(A nedával jsem to sem proto, abych někomu dokazoval, jestli ho tahle volba bude na podobných akcích omezovat, ale proto, abych některým dokázal, že kvalitou a spolehlivostí se ty vysílače liší.)
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Drondys

#108 Příspěvek od Drondys »

JMalik píše:Teď jsem znovu dost pečlivě prošel celé vlákno, ale nenašel jsem nikde ve svých příspěvcích , že bych se vyjadřoval k barvě kůže. Buď jsem něco přehlédl, nebo je to od Tebe, po té co došly argumenty, dost úlet.

Není to žádný úlet jen přirovnání. Obě ty skupiny jsou totiž zhruba stejně "přesvědčitelné".
ČKALOV
Kontaktovat uživatele:

#109 Příspěvek od ČKALOV »

JMalik píše:
ČKALOV píše:No jo, ale jak zjistíš jestli ta konkrétní T12 byla na opravě?

Ani v tom La Ferte nezjišťují stav Futaby, JR, Graupnera ..... Zkus tam přijít s T9X a zkus si zalétat.
Nebo myslíš, že to dělají špatně, mají taky jenom předsudky?

No a když už jsme u toho. Já jsem dvě ty T12FG teď rozebral a tohle jsem zkontroloval. Víš vůbec o co tam jde, proč tahle závada může vzniknout ?

Tak nejdřív nezjišťují, teď kontrola všech udělej si v tom pořádek.
StrycAlois

#110 Příspěvek od StrycAlois »

JMalik píše:Po tu přechodnou dobu Ti přeju abolvovat to bez rány.

Proboha, co to meleš?
Nedávno jsi tady psal, že jediné co ti vadí na T9X je její mechanické provedení a teplotní drift.
Pak jsme se na francouzské web stránce dočetli, že díky nějaké chybě Futaby bylo několik těžkých havárií s úplným zničení modelů.
A ty to teď otočíš vzhůru nohama a přeješ mu, aby dobu přechodu od T9X k Futabě asolvoval bez rány.
Pamatuješ si vůbec, cos psal předtím a co píšeš teď?
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#111 Příspěvek od RiMr »

JMalik píše:...Nebo si myslíš, že organizátoři těch akcí jsou blbci, kteří se dosud s kvalitou T9X prověřenou ročním provozem neseznámili?...

No a zatrhnou na podobných akcích třeba i Dx6i?
Jestli ne, tak to podle MÉHO názoru blbci, nebo spíš "lidé s malým přehledem zmítaní vichřicí předsudků a marketingu" jsou :)
Ale je to jejich právo a mě osobně to nijak nepobuřuje ani jinak neprudí. A naprosto rozumím jejich "zoufalé" snaze na minimum omezit riziko nějaké rány do lidí a nějakého neštěstí.

Ohledně programování rádií (plyn, motýlek, odtokovka atd), tak například tak jak to létám já (není to můj vynález, zkusil jsem to na radu některého ze zdejších pardů a jen jsem si to uzpůsobil), tedy při startu motor na páce plynu, v termice motor na spínači nad pákou plynu a spíná na hodnotu nastavenou na poťáku vedle a na páce plynu je odtokovka a při přistání mám plyn zpátky na páce plynu, ale jen od středu nahoru, od středu dolů (je tam nějaká mrtvá zóna na obě strany) se rozevírá butterfly.

Klasické 4servové křídlo, s let. režimy, samostatnými výchylkami, subtrimy, motýlkem atd, nastavím na DC-16 za "zlomek" času co na Open9x. Ale ty popsané "čachry" s plynem a jeho přesunem, budu mít zase naopak MNOHEM rychleji na Open9x. Popravdě řečeno, ještě jsem nepřišel na to, jak to na DC-16 udělat k mojí spokojenosti, ale přičítám to mojí nezkušenosti, ale proležel jsem v tom už hodiny a hodiny...

Pro mě osobně by bylo ideální rádio nějaká DC-16 s možnostmi jak FW JETI tak i FW Open9x, který by ale využíval kompletně možností daných Duplexem (telemetrií), což zatím nevyužívá, tam to "zamrzlo" u Jetiboxu na displeji (u Open9x pro T9x).

Ale vývoj FW u DC-16 pokračuje docela svižně (v nové verzi je sekvencér), tak věřím a doufám, že se tam časem nějaké to let. režimy podmíněné přiřazení ovl. prvků funkcím objeví.

No a rozumím i tomu, že nějaké "programování", kde se křidélko nejmenuje "LEvé křidélko č. 1" ale třeba "CH7" a kde se motýlek nenastavuje v menu "Motýlek" ale je to sestava mnoha a mnoha mixů na různých "CH", že toto je pro někoho naprosto nestravitelné.

Ale obecně si troufnu říct, že čím složitější, nebo spíš neobvyklejší požadavek po rádiu chceme, tím víc bude OpenSource FW (Open9x) vhodnější. Proto je tak oblíbené u pozemních modelářů, kterým jsou nějaké 4servové křídla a motýlci k ho*nu, ale uvítají možnost kombinovat "všechno na všechno", ovšem pokud to dokáží pobrat hlavou a to "programování" zvládnout.
Kontaktovat uživatele:

#112 Příspěvek od RiMr »

Jo, ještě jsem zapomněl, mě u přesnějších modelů (u bublin je to jedno) zajímá jemnost a plynulost chodu serv. Mám teď novou Magicam SD21, která umí v nějakém nižším rozlišení 120fps, takže zkusím natočit chod serva s dlouhou pákou na mix na přepínač (aby to nezáleželo na tom jak budu páčkovat) a po natočení to zkusím 4,8x zpomalit na 25fps a testnu to s T9x s orig. modulem, T9x s FrSky modulem, T9x s JETI modulem a DC-16.
Kontaktovat uživatele:

#113 Příspěvek od mihlit »

OT: Někde jsem viděl video, že při vzdálenostech TX-RX menších než půl metru bývá chod serv cukanější, takže prosím otestovat ne položené těsně vedle sebe :wink:
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#114 Příspěvek od RiMr »

OK. Díky za tip.

#115 Příspěvek od tomashr »

Na druhé straně ale případný problém na malou vzdálenost naznačuje problém se zahlcováním přijímače atd., což není právě ideální. Za letu sice nebude problém se vzdáleností TX-RX, ale zkuste si dát do modelu třeba nějakou kameru s videovysílačem nebo externí telemetrii, v tu chvíli to začne být důležité. Pokud by se proto Rimrovi testovat chtělo, tak nemusí být od věci zkusit na dálku i "natěsno", pokud by mezi výsledky byl rozdíl, tak to pak stojí za další výzkum...
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#116 Příspěvek od RiMr »

OK, taky díky za tip :D
Kontaktovat uživatele:

#117 Příspěvek od jyrry »

tomashr píše:Na druhé straně ale případný problém na malou vzdálenost naznačuje problém se zahlcováním přijímače atd....

ale to snad neni az tak desny problem, maji to i jina radia a treba Graupner u MX-20 na to upozornuje, ze prijimac (predevsim pri bindovani a nastavovani prijimace a telemetrie pres Tx) ma byt od vysilace alespon 0,5m. Mel jsem to vedle sebe a opravdu, do prijimace se nahraly "divne" hodnoty; kdyz jsem to opakoval ve vetsi vzdalenosti, bylo to ok.
Nic bych z toho nevyvozoval.
jyrry.webnode.cz
tomashr

#118 Příspěvek od tomashr »

Pokud máš v modelu jen přijímač (a případně v něm integrovanou telemetrii), tak to opravdu není zásadní problém. Zmiňoval jsem ale konkrétní (a ne zas až tak výjimečný) případ, kdy je v modelu i další možný zdroj rušení a pak už to roli hraje.
Samostatně bych to tu určitě neotvíral, ale když už se tu mluví o testu, tak mi to přijde docela zajímavé zkusit...
Drondys

#119 Příspěvek od Drondys »

Já mohu za sebe uvést z minulosti co jsem párkrát testoval s T9X serva s Tx/Rx Flysky a Frsky přičemž jsem měl vzdálenosti Rx/Tx v rozmezí od cca půl metru až do pár metrů, že jsem problém, který zmínil mihlit nezaznamenal. Buď je ten rozdíl velmi malý a málo postřehnutelný a nebo na tom videu co zmínil mihlit byl shodou okolností zrovna nějaký kousek Tx/Rx se závadou, která se projevovala tímto způsobem.

Zatím bych proto nedělal žádné závěry o tom, že je to obecná vlastnost projevující se u všech Tx/Rx určitého typu.

Mimochodem co to mělo být vlastně za Tx/Rx Flysky, Frsky nebo nějaký jiný ?
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#120 Příspěvek od mihlit »

Drondys: Byl to FrSky. Taky to byl ale jediný testovaný systém, tak nevím, jak se chovají ostatní systémy. Původně jsem ho tedy neuvedl úmyslně, aby z toho nebyl hon na čarodějnice. Při vzdálenosti nad půl metru byl chod normální. (EDIT: Nejednalo se o cukání, ale chod byl zkrátka trhanější. Stále by i v tom stavu byl model bez problému řiditelný. Asi přijímač nedekódoval každý signál. Přijímače při nedostupnosti signálu mají funkci hold, pokud je výpadek signálu menší než několik desítek milisekund. To se považuje za normální provozní stav a pokud vím, je to ve všech systémech.)

Mně se u jednoho přijímače a rychlého digi serva podařilo problém s FrSky reprodukovat.

U Hottu jsem to nezkoušel, ale vím, že s bindováním jsem měl také problém, když byl přijímač těsně vedle vysílačky (jak popisuje jyrry).

Větší problémy jsem zaznamenal, když byla anténa blíže než cca 5 cm od serva, to pak chodilo dost divně, méně přesněji, vrčelo, lehce pocukávalo. To už je ale jiné téma. (Pro zvědavce, jedno byl hitec 225(tuším) a druhé něco co bylo v ARF setu.)
Odpovědět

Zpět na „Turnigy T9x“