Nejlepší základ pro stavbu "težké" hexacoptéry

Máte svůj copter nebo stavbu/užívaní plánujete a chcete popsat jeho stavbu, úpravy, zalétaní, létání.
Odpovědět
Zpráva
Autor
koulinek
Kontaktovat uživatele:

Re: Nejlepší základ pro stavbu "težké" hexacoptéry

#61 Příspěvek od koulinek »

bratek píše:Tak se začínám "rozhlížet" co v zimě stavět a tohle je zajímavý projekt :-)

Jak se řeší rám jestli koupit nebo ne, co takhle použít kabonovou trubku z náhradních dílů na heli ??
Třeba tohle : http://www.benovoletadylka.cz/ocasni-tr ... -1262.html

Pevná by měla být dost. Co vy na to ??

Záleží jak moc si chceš stavbu užívat. dají se sehnat hotové kity (za dost peněz) nebo lze poskládat z vhodně zvolených komponent podle sebe (můj případ). Jinak ohledně trubky záleží jak velký stroj hodláš sestavit, pro běžné velikosti stačí i trubky z T-rex 500 což je 15x16x460 třeba viz http://helidirect.com/carbon-fiber-tail ... p-6221.hdx a zakrátit podle potřeby, ale dají se sehnat i levnější.
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
Henry1

#62 Příspěvek od Henry1 »

No já třeba si stavbu už užívám i když ne úplně od prvovýroby. Na řezání a zkracování trubek, popř. shánění držáků motorů zas až tak moc kreativního nevidím. A tak jsem sehnal polotovar, kde byly základní komponenty pohromadě. Ono i tak je na to bastlení ažaž. A jak píše výše koulínek, záleží i na velikosti, ale 16mm carbon trubky jsou dost pevné i na coptéru 800-900mm. No a v neposlední řadě cena trubek a desek z carbonu, když to sečteš, tak bys potřeboval pro hexu tři trubky a jseš skoro na 2000,- a to teprve příjde nosná deska spíše 2, držáky motorů a trubek a seš na 4000,- jen to hvizdne a strávíš týden na netu sháněním a objednáváním.
tožtak šel bych podel velikosti do polotovaru, ale kvalitního a zbytek už del libosti.
T14SG Futaba, 3H V Copter (... tak už zme sa vznášali :-) ), DJI NAZA-M, DJI GPS
skipeet

#63 Příspěvek od skipeet »

Zdravím. Vím, že jste pro vysokou cenu vyřadili CINESTAR 8, ale má někdo skutečně praktické zkušenosti, že materiálově, či výslednou kvalitou je totožný s ostatními? Ne nadarmo jej používají profesiálové. Nebo znáte nějakou jinou copteru, která třeba řeší přenos vybrací do gimbalu?
http://aerialmediapros.com/store/popup_ ... hp?pID=246

To je můj laický pohled na věc.
Graupner mx-20 / Cessna 182, r.2100mm / ASW 28 3,4m / Heron Multiple /xatd.
Michal Hvezda

#64 Příspěvek od Michal Hvezda »

Ahoj , jelikož se na podobný projekt chystám toto vlákno je pro mě důležité a hodně přínosné díky za něj ! Mám jenom otázku na Henryho1 jaký polotovar zvolil ? Docela řeším i otázku... Všichni tady pro dlsr nebo jakoukoliv zátěž.. doporučují hexu a nebo octo. Ale tenhle klučina se stím zrovna nemazlil a myslím že taky dobrý co vy na to ?

http://www.youtube.com/watch?v=dz-eai9WulE

řeši se tady stabilizace let atd... ale když vidím ty záběry a to jak to má provedeno tak to ve mě vyvolává touhu po debatě.

Nějaký názor ?
rcfrant!k
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od rcfrant!k »

Ahoj, zkoukl jsem to video a mám z toho dost rozpačité pocity. Myslím si, že to je o psychice a o penězích. Na takovýto stroj bych se já osobně pověsit DSLR bál. Ano, i stroj za desetitisíce může spadnout na selhání techniky, ale přece jen tam je ta pravděpodobnost menší. Pověsit zrcadlovku pod něco takového může někdo, kdo neví co s penězi a když s ní křápne, tak si zajde vedle do obchodu koupit novou a neřeší to. A nebo někdo, komu to nedochází. Já se přiznám, že patřím k těm chudším, a vím co mě to stálo úsilí, práce a nervů si na zrcadlovku našetřit. A kdybych o ni měl přijít jen proto, že mi na motoru upadl jeden silový kabel a nebo si řídící jednotka umanula, že zrovna tenhle větrný poryv nebude stabilizovat, tak bych asi nebyl moc rád.

Taky docela zajímavý moment jak mu to spadlo ze stolu. To už samo o sobě o něcěm vypovídá ... (navíc proč to měl vůbec na stole? :D )

PS: jen můj názor bezprostředně po shlédnutí. Jsem otevřený diskuzi.
http://rcfrantik.rajce.idnes.cz | www.youtube.com/user/fajnweb
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#66 Příspěvek od koulinek »

Ano, létat to bude, motory to unesou, ale... Svěřit zrcadlovku + sklo za XX řídící desce na 13 USD a prakticky bez jakékoliv redundance při výpadku réglu, motoru. To je pro každého na zvážení. Ono stačí nahlédnout do profi segmentu. My se nesnažíme o nic jiného jak o to se takovým zařízením přiblížit za relativně rozumné peníze a baví nás to zkoušení a bádání.
Michal Hvezda

#67 Příspěvek od Michal Hvezda »

jo i tak se dá létat :) Video jsem sem dal špíš opravdu na rozvíření ...:) (sám pro dslr připravuju hexu a tady hledám infa a zkušenosti) Jenom jedna otázka na vás zkušené bastlíře a letce .... Kolik jste měli cca nehod zapříčiněné selhání techniky ? Jen čistě teoreticky mě to zajímá . Zase je něco jiného jak už tu bylo řečeno deska za 13 usd :) Ale zkuste povzpomínat :)
rcfrant!k
Kontaktovat uživatele:

#68 Příspěvek od rcfrant!k »

Já jsem na techniku nespadl nikdy. Vždy to bylo " na ruce". Asi mám štěstí :D
http://rcfrantik.rajce.idnes.cz | www.youtube.com/user/fajnweb
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#69 Příspěvek od koulinek »

Já s coptérou ještě napadl, ťuk ťuk ťuk, dosud sem mlátil o zem jen EPPčkama a heli. S cvičným quadem sem dal i nějaké ty přemety, s Hexou ale létám vyloženě opatrně, přecijen je to už o jiných penězích ve vzduchu a néni postavená za účelem divočení. Snažim se k tomu přistupovat zodpovědně.
Henry1

#70 Příspěvek od Henry1 »

koulinek píše:Ano, létat to bude, motory to unesou, ale... Svěřit zrcadlovku + sklo za XX řídící desce na 13 USD a prakticky bez jakékoliv redundance při výpadku réglu, motoru. To je pro každého na zvážení. Ono stačí nahlédnout do profi segmentu. My se nesnažíme o nic jiného jak o to se takovým zařízením přiblížit za relativně rozumné peníze a baví nás to zkoušení a bádání.

Koulinek to popsal z mého pohledu poměrně přesně. Snaha postavit "slušnou" koptéru z již vyšší kategorie s použitím skoro profi komponentů, ale neplatit zbytečně za detaily, sice precizně zkonstruované a domyšlené, ale nepřinášející dostatečný efekt kontra peníze.
To video je z pohledu tohoto vlákna pěkný běs :lol: . Nenech se zmást kvalitou záběrů, většina nich je zpomalená, takže to dělá plynulejší dojem. No a samozřejmě zrcadlovka bude mít vždycky podstatně lepší záznam než jakýkoliv gopro nebo podobné i když má nasazen jen obyčejný setový plastový objektiv. Apropo ta zrcadlovka nemá větší cenu než pár tisícovek, ano jsou to taky peníze, ale nejde o fullframe s Lkovými skly za 100 litrů. Ale borec se evidetně baví na úrovni svých zkušeností a schopností a výsledky to má !!! Dobrý je ten jeho model s tlačnou vrtulí navíc !
T14SG Futaba, 3H V Copter (... tak už zme sa vznášali :-) ), DJI NAZA-M, DJI GPS
Henry1

#71 Příspěvek od Henry1 »

Michal Hvezda píše:Mám jenom otázku na Henryho1 jaký polotovar zvolil ? Docela řeším i otázku... Všichni tady pro dlsr nebo jakoukoliv zátěž.. doporučují hexu a nebo octo. Ale tenhle klučina se stím zrovna nemazlil a myslím že taky dobrý co vy na to ?

řeši se tady stabilizace let atd... ale když vidím ty záběry a to jak to má provedeno tak to ve mě vyvolává touhu po debatě.

No já použil jako základ kostru pro hexu komplet z karbonových vláken o průměru 80cm. Motory jsou popsány někde výše, ale i zde jsem použil typ, který je těsně pod špičkovými AXI motory - tady jsem slevil na referencích za cca poloviční cenu. No a na controlér a regle jsem vybral NAZu a jejich regle- co by entry level profi kategorie - třeba to časem posunu na jejich WK řadu včetně přidání dalších dvou ramen :D
Létací hmotnost rozhodně nebude pod tři kila a tak to bude určitě na rozvážné a klidné poletování zaměřené na pořizování špičkových krajinářských fotografií. Teda alespoň v to doufám :lol:
Michal Hvezda

#72 Příspěvek od Michal Hvezda »

Henry1 píše:
Michal Hvezda píše:Mám jenom otázku na Henryho1 jaký polotovar zvolil ? Docela řeším i otázku... Všichni tady pro dlsr nebo jakoukoliv zátěž.. doporučují hexu a nebo octo. Ale tenhle klučina se stím zrovna nemazlil a myslím že taky dobrý co vy na to ?

No já použil jako základ kostru pro hexu komplet z karbonových vláken o průměru 80cm. Motory jsou popsány někde výše, ale i zde jsem použil typ, který je těsně pod špičkovými AXI motory - tady jsem slevil na referencích za cca poloviční cenu. No a na controlér a regle jsem vybral NAZu a jejich regle- co by entry level profi kategorie - třeba to časem posunu na jejich WK řadu včetně přidání dalších dvou ramen :D
Létací hmotnost rozhodně nebude pod tři kila a tak to bude určitě na rozvážné a klidné poletování zaměřené na pořizování špičkových krajinářských fotografií. Teda alespoň v to doufám :lol:

Máš prosím někde odkaz na ten set ? mám vybrané asi 3 těla .. tak se rozhoduju... Mám vybrané už komponenty asi nejspíše podobné tvojim (Nazu a motory asi na tom budem stejně) Nechci kvůli tomu tady zakládat nové vlákno už tak jich tu je ohledně Hexy a foťáku docela dost:)

Kdyby měl někdo chuť na moje dotazy a nebude ho to otravovat budu vděčný za konzultaci :)

Díky :)
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#73 Příspěvek od koulinek »

Michal Hvezda píše:Kdyby měl někdo chuť na moje dotazy a nebude ho to otravovat budu vděčný za konzultaci :)

Klidně pokládej rovnou ty dotazy, buď do vlákna sem co se týká setupu nebo do vlákna kde se řeší NAZA co se týká konfigurace jednotky.
Henry1

#74 Příspěvek od Henry1 »

Michal Hvezda píše:Máš prosím někde odkaz na ten set ? mám vybrané asi 3 těla .. tak se rozhoduju... Mám vybrané už komponenty asi nejspíše podobné tvojim (Nazu a motory asi na tom budem stejně) Nechci kvůli tomu tady zakládat nové vlákno už tak jich tu je ohledně Hexy a foťáku docela dost:)

Kdyby měl někdo chuť na moje dotazy a nebude ho to otravovat budu vděčný za konzultaci :)

Použil jsem komponenty viz. bod 3. z první strany, je tam i odkaz a na něm spousta foto i videí k inspiraci ... vyhodil jsem ty nožičky a použil landing vhodnější pro montáž gimbalu.
Michal Hvezda

#75 Příspěvek od Michal Hvezda »

Hmmm tak si to tak dávám do kupy jaky průměr carbon tyček by jste doporučili na hexika rotor- rotor cca 900-1200mm full load cca 4-4,5kg ?? 16x už budou asi málo co ?
Odpovědět

Zpět na „Coptery - projekty“