Stavba podle plánku

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
StanleyT28
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavba podle plánku

#16 Příspěvek od StanleyT28 »

Nejlevnější je ARF. Potom rozsyp. A nejdražší se stavba od 0

Myslím, že toto nemusí být vždy pravda, sám teď stavím a při kombinování materiálů, jako polystyren, hnědý papír, ap. mě to při počítání ceny modelu příjemě překvapilo.
freddix

#17 Příspěvek od freddix »

Pane jo, to jsem nečekal takovou odezvu. Mockrát děkuji, vytvořila se tu úplná studnice informací. Děkuji VTjr, na jednom z odkazů jsem našel přesně to, co jsem hledal - Manuál stavby RC modelů od p. Blabola (rozdělení dřeva, lepidel, postupy.. no super). Zatím jsem do něj ponořený.
Ale díky i ostatním, určitě si to všechno projdu, velice mě to zajímá. Ty foto seriály při stavbě jsou bomba!

Jinak chtěl bych si právě něco postavit úplně od nuly, žádný rozsyp. Na každou korunu v tomto případě hledět nebudu, jde mi o to stavění, tak je jasné, že to něco stojí, jako každý koníček. A jestli koupit v rozsypu stavbu za 2 tisíce nebo to celé udělat od nuly za 4tis.... stejně bych šel od nuly :-) . Prvně bych chtěl nějaký základní první model, nějaký bezmotorový kluzák, pak něco základního motorového(horno plošník apod., nějaký Cub)... a časem bych si chtěl udělat Z126 nebo 226, ale první se do toho všeho chci pořádně dostat a naučit... a taky moje olšové ruce přeměnit na trochu zručné :-)

Takže díky a já se jdu ponořit do studia a kochat se nad těma foto seriálama :)
Letadla, hrtulníky a tak různě.
JK
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od JK »

Veľa úspechov. Držím ti palce. Aj na nohách.... :)
T16SZ
Jirka M

#19 Příspěvek od Jirka M »

AR1:
Je mě jasné, že nejsem jedinný, kdo něco staví, zbytečná poznámka. A k tomu Trenéru od Tigeru: Mám ho již postaveného od léta, máš pravdu, cena za tu stavebnici je výborná a je dobře vybavena. Nechybí lože motoru, palivová nádrž, kolečka (ty jsem nepoužil), i kužel vrtule tam je.

Ovšem, zrovna ten potah - folie o které se zmiňuješ, je to, o čem lze říci, za málo peněz, málo muziky. Vůbec se nejedná o několik druhů barevných folií, je to jen bílá folie nastříkaná barvou. Na mém modelu byla všude vrásčitá až hrůza. Něco se podařilo vypnout, něco ne, teď jsem na to křídlo koukal a už je zase samá vráska. Minimálně křidélka, budu muset potáhnout znovu, ale spíše celé křídlo.

Takže ano, bylo to levné a já bych to levněji asi nepostavil, to máš pravdu, ale bylo by to kvalitnější, protože bych použil lepší a tedy dražší materiály.
freddix

#20 Příspěvek od freddix »

Taký dotaz - mám doma celkem pořádnou sbírku časopisů rc modely i rc revue, hodně se píše o pláncích z těchto časopisů, ale moc to nechápu. Vím, že vždycky uprostřed je plánek na nějaké letadlo. Jenže ten plánek je maličký. Překresluje se to na větší, resp. menší měřítko? Nebo to tam je jen jakoby ilustrační plánek s tím, že ten opravdový se musí objednat?
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od koulinek »

freddix píše:Nebo to tam je jen jakoby ilustrační plánek s tím, že ten opravdový se musí objednat?

Ano tohle "B" je správně ;)
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
VTjr

#22 Příspěvek od VTjr »

Jirka M píše:AR1:
...
Ovšem, zrovna ten potah - folie o které se zmiňuješ, je to, o čem lze říci, za málo peněz, málo muziky.
...

Takže ano, bylo to levné a já bych to levněji asi nepostavil, to máš pravdu, ale bylo by to kvalitnější, protože bych použil lepší a tedy dražší materiály.

Přesně jsi vystihl můj názor. Ja mám úplně stejné zkušenosti s modelem Sonic. Za 50 nebo 60€ bych ho určitě nepostavil a když bych nějak ocenil svůj čas tak ani za trojnásobek. Nechci se chlubit, ale všechno co jsem kdy sám od nuly postavil je podstatně kvalitnější a vzhednější. :wink:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
VTjr

#23 Příspěvek od VTjr »

freddix píše:...
Děkuji VTjr, na jednom z odkazů jsem našel přesně to, co jsem hledal - Manuál stavby RC modelů od p. Blabola (rozdělení dřeva, lepidel, postupy.. no super). Zatím jsem do něj ponořený.
...

Rád jsem pomohl, a pokud mi dáš přes SZ svoji e-mailovou adresu, tak bych Ti poslal ještě několik jiných dobrých seskenovaných publikací v PDF, které kdysi vydal Svazarm pro modelářské kroužky. Ony se sice určitě dají dohledat na netu, ale momentálně nevím kde a nechce se mi to hledat.

Držím palce a jsem rád, že mezi zástupy modelářů-letců se občas najde i nový modelář-stavitel. Ať mi letci prominou, ale podle mne jen to jsou opravdoví modeláři. 8)

Jen si ale pře započetím stavby dobře uvědom, že díra v zemi a hora trosek po havárii je stejná ať se jednalo o dokonalou maketu s pracností tisíců hodin nebo stejně velká levná ARF polomaketa či jednoduchý účelový model. :!: :lol:

Takže hlavní rada pro začátečníka zní = postav něco stavebně jednoduchého (především hranatý skříňový balzový trup, SOP a VOP z plné balzy a obdélníkové křídlo nedělené vcelku). :!: Hlavně se nepouštěj do nějakých polomaket nebo dokonce maket, které především kvůli dodržení maketového tvaru (oblý trup, lichoběžníková nebo dokonce eliptická křídla, konstrukční oblá VOP a SOP a jiné fajnovosti) jsou stavebně i finančně mnohem náročnější. Navíc začátečník bez praktických zkušeností se stavbou je ani nedovede napoprvé postavit správně. K dokonalosti tvaru i vzhledu svého modelu se každý musí propracovat postupně! :wink:

Klidně můžeme na fóru probrat i ty plánky co nabízí RC-revue ve svém ešopu (ať už starší plánky časopisu Modelář - ty pokládám za nejkvalitnější), nebo novější z jejich vlastní edice. Modely určené pro pohon spalovákem do 5cm3 lze většinou celkem snadno předělat na elektropohon, a taky konstrukce ovládáné jen VOP a SOP lze doplnit křidélky. Vyhledával bych především plánky modelů, které mají ve svém popisu slovo "CVIČNÝ".
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
freddix

#24 Příspěvek od freddix »

Tak teda studuju a při tom ještě hledám nějaký rozumný plánek. A není to až tak jednoduché. Nemám vlastně nějaké speciální požadavky, jediné za čím si stojím jsou křidélka :) A taky, pokud tam bude motor, tak elektro a ideálně na 3s 2200mAh, ale to až tak směrodatné není.
Asi při koupi plánku z např. rc revue nebude podrobný postup co a jak, že? Něco jako krok po kroku :-) Ze začátku bych to určitě přivítal. Nebo jestli nemá někdo na svém webu podobný postup, když stavěl letadlo. Kdybych měl nějaký takový postup, tak bych se nebál ani něčeho motorového :D
Lněnička
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Lněnička »

Jestli opravdu toužíš po leteckomodelářském poznání, tak 19.1.2013 je další pokračování v Hradci Králové.
J.Lněnička
AR1
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od AR1 »

Jirka M píše:AR1:
Je mě jasné, že nejsem jedinný, kdo něco staví, zbytečná poznámka. A k tomu Trenéru od Tigeru: Mám ho již postaveného od léta, máš pravdu, cena za tu stavebnici je výborná a je dobře vybavena. Nechybí lože motoru, palivová nádrž, kolečka (ty jsem nepoužil), i kužel vrtule tam je.

Ovšem, zrovna ten potah - folie o které se zmiňuješ, je to, o čem lze říci, za málo peněz, málo muziky. Vůbec se nejedná o několik druhů barevných folií, je to jen bílá folie nastříkaná barvou. Na mém modelu byla všude vrásčitá až hrůza. Něco se podařilo vypnout, něco ne, teď jsem na to křídlo koukal a už je zase samá vráska. Minimálně křidélka, budu muset potáhnout znovu, ale spíše celé křídlo.

Ach jo. Tak od léta ho máš postaveného. Jestli je tam barva nebo si už nepamatuju. Jak to dělají, že se jim neloupe, to nevím. Nastříkat na bílou folii další 3 barvy je věc docela složitá, právě proto, že folie pracuje. Asi si ho raději pořádně prohlídni. Já na něm ty folie měl. Lítal na 2T 8,5, na 4T 10 a asi na 4 el. motory, křídlo jsem měl dělený a křidýlka každý svoje servo...Měli jsme ho s bráchou oba a žádné tebou popisované velké vlnění potahu tam nebylo.
http://ar1.rajce.idnes.cz/
AR1
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od AR1 »

StanleyT28 píše:
Nejlevnější je ARF. Potom rozsyp. A nejdražší se stavba od 0

Myslím, že toto nemusí být vždy pravda, sám teď stavím a při kombinování materiálů, jako polystyren, hnědý papír, ap. mě to při počítání ceny modelu příjemě překvapilo.

A špejle z jitrnic....Tak bavíme se snad o použití běžných letecko-modelářských materiálů, byť v těch stavebnicích to taky není žádná hitparáda.
AR1
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od AR1 »

freddix píše:Taký dotaz - mám doma celkem pořádnou sbírku časopisů rc modely i rc revue, hodně se píše o pláncích z těchto časopisů, ale moc to nechápu. Vím, že vždycky uprostřed je plánek na nějaké letadlo. Jenže ten plánek je maličký. Překresluje se to na větší, resp. menší měřítko? Nebo to tam je jen jakoby ilustrační plánek s tím, že ten opravdový se musí objednat?

Ke stavbě od nuly budeš potřebovat umět číst výkres. Při takovém dotazu se obávám, že přeceňuješ svoje síly. To neber zle, to jen aby ses vyvaroval zklamání. A vyřezat všechny přepážky a žebra, abys je měl pěkně všechny souměrný v ose a neměl jsi model zkroucený, chce taky fortel a zkušenost. Mě vyšlo křídlo křivě i u rozsypu, a potom jsem se u dvojplošníku nemohl potkat se 4. vzpěrami...Ale každý si zkusí svojí cestu, i kdyby měl zjistit, že je horší. Nic proti.
LV
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od LV »

AR1 píše:Nejlevnější je ARF. Potom rozsyp. A nejdražší se stavba od 0.

S tým sa dá súhlasiť pri modeloch "hračkách" v cene do 500€
Model ktorý má v ARF hodnotu 3-4000€ si dokážem postaviť za polovicu.
Ale tu sa jedná o inú kategóriu, takže ano.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
arda1
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od arda1 »

Do 500euro je to hračka a nad 500 co? :wink: :lol: :lol: :lol: Radek
ICQ 638556901
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“