Depron Cup - 22.7.2012 Dívčí hrady
Re: Depron Cup - 22.7.2012 Dívčí hrady
...............
Naposledy upravil(a) pepin dne úte 11.12.2012 8:36, celkem upraveno 1 x.
Faktem je, že za těch asi 5 let, co VDC tak nějak existuje, došlo k poměrně velkému výkonnostnímu posunu. Byl jsem už na prvním závodě v r. 2007, sice ještě jen jako pozorovatel, ale byl. Od té doby se to pohnulo, změnil se druh motoru, konstrukce se velmi přibližuje podobným kategoriím běžných soutěžáků (různé ty RCEN apod, za nepřesnost v názvu kategorie mě nebijte, tak hluboce to neznám, a ani po tom netoužím). Dnes už je, aspoň na špičce "pelotonu", opravdu tlačenice a výkony tam jsou více než vyrovnané, nepočítám sebe a kopeho, v mém případě musí být stoupák, že lítají i vrata od stodoly, abych ho našel. Míra ladí formu a je vidět, že se také zlepšuje. Bylo několik zájemců, kteří přišli, 2 - 3x si zapoletovali a odešli (Habakuk a ještě někdo, nevzpomínám si). Technologie jsou už také blízké těm kosmickým, ty vycizelované profily, speciální konstrukce koncových oblouků a různých typu "wingletů", speciálně konstruované a konstrukčně a technologický vymazlené trupy (např. Hawk), pohony převzaté z opravdových závoďáků atd., to už dávno není šuplíková kategorie, jako na počátku. Také už se po většinu letošní sezóny létal zkrácený motorový čas ze 60 na 30 vteřin a stejně většina dosáhla maxima ve všech rozletech daného kola. Nebylo vyjimkou, že byly po 4 kole další rozlety, aby se vůbec určil vítěz. A i tam byly výkony velmi vyrovnané a mnohdy záleželo spíše na štěstí, než na modelu. Určitě bych nechal omezení na velikost motoru a baterky + převážný stavební materiál křídla bublinky a vlastnoručně dělaný trup (byť třeba s uhlíkovou trubkou, ale gondola by měla zůstat vlastní, ne kupovaná). Jestli laminovaný Vlies zlepší výkony natolik, že to bude mimo regule, to nejsem schopen určit. Faktem je, že to není technologie pro každého. Určitě to nepřiláká někoho, kdo by si třeba jenom chtěl vyzkoušet své konstruktérské a stavitelské umění, a ti co opravdu závodí, chodit stejně nebudou (už jen pro rozdíl ve stavbě a konstrukci křídla, museli by dělat něco nového, jiného). Ale tyto úvahy mě neodrazují, abych nepřestal vymýšlet také novou konstrukci, zatím jsem se bohužel dál nedostal. Do jara to chci určitě stihnout
a pak se těšte!
Hitec Aurora 9X
pepin píše:bez té pohyblivé odtokovky nelze použít tenký profil a tenký profil nelze použít také bez skla a uhlíku---nic lepšího, nežli jak jsou depronáci ted už žádný znatelný posun ve výkonnosti nepřinese
No, aktualni Bossovo kridlo je o poradny "posun" pred ostatnimi. Tezko rict jestli uz je to v kategorii "nic lepsiho neexistuje", ale zbytek zavodniho pole ma minimalne hodne co dohanet...
...............
Naposledy upravil(a) pepin dne úte 11.12.2012 8:36, celkem upraveno 1 x.
Me by se asi libilo neco ve stylu http://www.rceo.eu/Pravidla/
Dokonce jsem si rikal, ze bych na nejaky zavod zasel. Bohuzel jsem ted pochroumal jeden stroj
ale pres zimu to snad dam do kupy.
udelej co chces a podle toho nalitej co umis. Muzem tam nechat to depronovy kridlo.
Uprimne - me jde vice mene o to, se s vama videt a politat si. Damocluv mec v podobe toho, ze neprijdu bo nemam nic noveho postaveneho me sejri - slusne receno.
Dokonce jsem si rikal, ze bych na nejaky zavod zasel. Bohuzel jsem ted pochroumal jeden stroj
udelej co chces a podle toho nalitej co umis. Muzem tam nechat to depronovy kridlo.
Uprimne - me jde vice mene o to, se s vama videt a politat si. Damocluv mec v podobe toho, ze neprijdu bo nemam nic noveho postaveneho me sejri - slusne receno.
Luzre a v podstatě všichni ostatní,podle mého je velice dobré si čas od času koupit nějaký referenční model, ono to, že tvuj další model létá lépe, nežli ten minulý muže v podstatě znamenat, že jde stále o špatně létající model, samozřejmě těžko to pochopí někdo, kdo si staví modely pouze sám
vždyt oni ty výrobci jsou vlastně uplný blbci, co nemají o tom co znamená létavý model vubec pojem a naopak se snaží postavit a navrhnout uplně to nejhorší co vubec jde
jinak je docela divné, že se vubec neprodávají modely potažené papírem a lakované parketovým lakem.zkus o tom někdy popřemýšlet, jestli to je technologie typu---no také to tak stačí, nebo--jinak lepších výsledku nelze dosáhnout.
Podtrhnu VDC současného stavu:
DAf bude donekonečna tvrdit, že se chystá na nový stroj, střídavě s informacemi, že se k ničemu nedostal.
Genagen v dobré víře spustí stavbu lehouše, která zkončí ingotem co povolený motor neudrží ani ve vodorovném letu
Howkovi zavřou lídl, tak zabalí modelařinu komplet, páč nebude mít pytlíky na rohlík zadáčo, aby mohl potáhnout křídlo
Bossák bude pruběžně provádět nekonečné pokusy s epoxydovou pryskyřicí na olaminování kousku skleněné tabulky.
pak se ty lidi sejdou na louce a poplácaj se vzájemně po zádech, jak jim to skvěle létá----ano, na to málo to létá opravdu velice dobře, ale stačí hodně málo a bude to létat lépe-----v podstatě jde jen o to, že vyrobíš vlastní stroj, který se dá ale naprosto běžně koupit, jen tě vyjde levněji, tak ti nebude vadit, že ten koupitelný létá možná jen o trochu lépe
vždyt oni ty výrobci jsou vlastně uplný blbci, co nemají o tom co znamená létavý model vubec pojem a naopak se snaží postavit a navrhnout uplně to nejhorší co vubec jde
jinak je docela divné, že se vubec neprodávají modely potažené papírem a lakované parketovým lakem.zkus o tom někdy popřemýšlet, jestli to je technologie typu---no také to tak stačí, nebo--jinak lepších výsledku nelze dosáhnout.
Podtrhnu VDC současného stavu:
DAf bude donekonečna tvrdit, že se chystá na nový stroj, střídavě s informacemi, že se k ničemu nedostal.
Genagen v dobré víře spustí stavbu lehouše, která zkončí ingotem co povolený motor neudrží ani ve vodorovném letu
Howkovi zavřou lídl, tak zabalí modelařinu komplet, páč nebude mít pytlíky na rohlík zadáčo, aby mohl potáhnout křídlo
Bossák bude pruběžně provádět nekonečné pokusy s epoxydovou pryskyřicí na olaminování kousku skleněné tabulky.
pak se ty lidi sejdou na louce a poplácaj se vzájemně po zádech, jak jim to skvěle létá----ano, na to málo to létá opravdu velice dobře, ale stačí hodně málo a bude to létat lépe-----v podstatě jde jen o to, že vyrobíš vlastní stroj, který se dá ale naprosto běžně koupit, jen tě vyjde levněji, tak ti nebude vadit, že ten koupitelný létá možná jen o trochu lépe
Vím, že "straším" už dlouho a zatím nic. Prostě mám nějaký nápad v hlavě a není to úplně ono a také něco nestíhám časově. Udělal jsem skoro celý model ze stavebky a něco málo na dalším projektu. Nezatracuju hotovky, ale když mě baví stavět. Sice raději klasiku z balsy a jiného dříví, ale raději si to vypižlám sám, přidávám informaci, že samozřejmě ale mám dvě ARF. Jak napsal Genagen, je to také o setkání, pokecáná, polétání a o zábavě. Když si vzpomenu na ty vášnivé debaty kolem toho jak kdo co udělal a jak to v další verzi udělá jinak a určitě lépe. Také jsme tyhle "učené dišputace" spolu vedli. Zrovna tyhle věci mě na té soutěži celkem baví. Ono není umění nasypat do compu s nějakým super SW pár čísel a vypadne ti projekt, případně koupit ten loňský vítězný model. Pro mě je zábava a odreagování v tom, že si něco sbastlím a ono to funguje, i když ne zcela špičkově.
Hitec Aurora 9X
pepin píše:Luzre a v podstatě všichni ostatní,podle mého je velice dobré si čas od času koupit nějaký referenční model, ono to, že tvuj další model létá lépe, nežli ten minulý muže v podstatě znamenat, že jde stále o špatně létající model, samozřejmě těžko to pochopí někdo, kdo si staví modely pouze sám
Trochu nechapu tyhle tvoje litanie. Co je presne cilem?
Chces nas presvedcit ze nase podomacku u vyrobene stroje jsou horsi nez profi zavodni specialy? To snad asi vime, ne?
Chces dosahnout toho abys mohl na soutez prijit s vakuovanym kridlem? Prosim, pokud to dobre chapu tak toto omezeni uz padlo.
Samozrejme, pokud ti jde o pouzivani tezsich motoru nebo 3s napajeni, tak aspon nejake jednotici pravidlo asi byt musi, ne? I kdyz pochopitelne, se 100g motorem a 3s baterkou by ta letadla vsechna stoupala podstatne vyse...
Dafe já vím, vy tam máte ty kontejnery a nutnost je pravidelně naplnit, což chápu, že není uplně sranda , to už musíš sakra natahat nějakého harampádí, aby bylo stále co vyhazovat 
Luzr píše:pepin píše:Luzre a v podstatě všichni ostatní,podle mého je velice dobré si čas od času koupit nějaký referenční model, ono to, že tvuj další model létá lépe, nežli ten minulý muže v podstatě znamenat, že jde stále o špatně létající model, samozřejmě těžko to pochopí někdo, kdo si staví modely pouze sám
Trochu nechapu tyhle tvoje litanie. Co je presne cilem?
Chces nas presvedcit ze nase podomacku u vyrobene stroje jsou horsi nez profi zavodni specialy? To snad asi vime, ne?
Chces dosahnout toho abys mohl na soutez prijit s vakuovanym kridlem?
v podstatě se dá říct, že ano, páč VDC vzniknul na principu--splácám ero z toho, co mám doma--no a já mám doma epoxyd, sklo, vakuovačku
Luzr píše:Samozrejme, pokud ti jde o pouzivani tezsich motoru nebo 3s napajeni, tak aspon nejake jednotici pravidlo asi byt musi, ne? I kdyz pochopitelne, se 100g motorem a 3s baterkou by ta letadla vsechna stoupala podstatne vyse...
Me by asi bavilo letat na prikon viz rceo
Luzre, třeba mě pochopíš---dokud jsem přišel na VDC a mohl nováčkum ukázat přímnou cestu k určité levné technologii, jak mít trochu létavý model ,mělo to smysl, ale přijít na VDC dnes a debatovat s nováčkem, o tom, že tento svuj model jsem sestavil pouze z duvodu omezení pravidel VDC, jinak mi ta technologie přijde hovadská je vážně uchylnost.
Genagen píše:Luzr píše:Samozrejme, pokud ti jde o pouzivani tezsich motoru nebo 3s napajeni, tak aspon nejake jednotici pravidlo asi byt musi, ne? I kdyz pochopitelne, se 100g motorem a 3s baterkou by ta letadla vsechna stoupala podstatne vyse...
Me by asi bavilo letat na prikon viz rceotim das velky konstrukcni prostor a pritom to zustane spravedlive (mozna
) A diky tomu by slo pozvat treba i ostatni lidi, co maj treba es nebo jinou bublinu
mě by bavilo, udělat vedlejší třídu---klidně se poser---maximálně pulminuty motoru a nalétej dalších 9,5 minuty----nesmíš být ovšem výrobcem a prodejcem letadel.Proč nemít možnost, jen kuliva pravidlum se tam potkat s někým, kdo ví jak udělaqt kompozitqa doma na kuchynském stole.----to je podle mého smyslk VDC, né kdo bude první a kdo poslední.
pepin píše:maximálně pulminuty motoru a nalétej dalších 9,5 minuty
To s kompozitem nalitas i s rukama v kapsach - nepotrebujes ani hledat termiku
S pepinem souhlasim v tom, ze je fajn mit model na litani i jinak nez na VDC. Vsichni nejsme luzri, kteri vysvihnou konkurence schopny model za dve odpoledne 
Na druhou stranu se to tu polarizuje - pepin proti vsem
Proste pojdme se dohodnout na pravidlech, abychom pres zimu staveli neco co pujde pouzit a kdo se bude chtit zucastnit tak smele do toho. Za me - pokud budou pravidla pocitat s tim, ze si bude moc prijit zalitat nekdo jen tak napr. s EGem - jenom lip.
Na druhou stranu se to tu polarizuje - pepin proti vsem