Nejlepší základ pro stavbu "težké" hexacoptéry

Máte svůj copter nebo stavbu/užívaní plánujete a chcete popsat jeho stavbu, úpravy, zalétaní, létání.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Drondys

Re: Nejlepší základ pro stavbu "težké" hexacoptéry

#16 Příspěvek od Drondys »

Troll píše:...udělej ho největší jaký ještě budeš moci bez obtíží přepravovat...

Ten na videu níže bude zřejmě na přepravu poněkud obtížnější, ale za to je to už pořádně velký multikopter, který jen tak nepřehlédne. :D

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=L75ESD9PBOw[/youtube]

Jen pro zajímavost už chystají pokračování toho dřívějšího projektu obřího multikopteru a další vývoj je naznačen viz tento odkaz. Jsou to zatím jen studie, ale tentokrát o něco víc profi.

Obrázek

Obrázek
papaya

#17 Příspěvek od papaya »

vidim, ze ste tu fundovany kopteristi. Ja som sa pred par rokmi tiez o ne zaujimal, ale bolo ich malo , dalo sa s nimi lietat, ale autonomny system mal asi len mikrokopter a ten stal poriadne palky. Zbytok bolo skor na lietanie a zabavu.

S odstupom casu oprasujem opat myslienku koptery - robota. Nezauiimama az tak samotna stavba, ako moznost ovladania.
vyuzitie koptery: oblet pozemku (kopirovanie hranic), ako nosic kamery napriklad GoPro s wifi vysielanim obrazu spat.
velmi jednoducho povedane nieco ako strazny pes, bez detekcie pohybu len ciste prenos obrazu.

Problem v minulosti bol prave s programovanim trasy a sledovanim realnej polohy kde sa koptera nachadzala. Jediny kto myslim nieco na to mal ako APP bol mikrokopter, kde sa dala pomocou google maps nastavit trasa a sledovat kde sa prave koptera nachadza. Jednoduche ovladanie.

V dnesnej dobe uz existuje nejaka stavebnica, kde je uz aj slusne soft vybavenie a nie je draha ako heroin? Som ochotny pustit zilou, viem ze vsetka alektronika a moduly potrebne na zostavenie robota nie su lacna zalezitost, ale jedna sa mi hlavne o to ovladanie. Dakujem
DX9
Goblin 570 + Spirit
Compass Chronos + VBar
Henry1

#18 Příspěvek od Henry1 »

Chtěl bych moc poděkovat všem, kteří se doposud zapojili do diskuse i za cenu, že již poněkolikáté opisovali své zkušenosti a rady :D . Nebojte pročetl jsem skoro všechno :lol:
Dále se pokusím toto vlákno trochu "moderovat" a aktualizoval a zjednodušil jsem seznam, který by nám pomohl rekapitulovat jak na "ideální" středně větší koptéru. Došlo mi, že bez dalšího upřesnění to nepůjde, řada z vás na to správně upozorňuje.
Tedy nevylučuje se stavba doma z nakoupených polotovarů, dále vzletovou hmotnost posouvám až na 4-5kg, průměr tedy kolem 800mm, počet motorů na 6 (kvůli bezpečnějšímu provozu), řekněme, že budeme chtít vozit dražší techniku (která stojí více než samotná koptéra :-) ). Ovládání sofistikovanějším kontrolérem např. NAZA+popř. GPS. Vrtule určitě carbon asi 12", motory kolem 700KV cca 200W ... Tx/Rx zatím netuším, to bych nechal na později ...
No a nyní se můžeme přít o tom, zda je lepší sklotextil či karbon, zda trubky 21mm karbon nebo hliník 10x10, jaký stojánek či podvozek atd....
No a do finále bych poprosil diskutující, zda by nemohli smazat své příspěvky ohledně DPH, cla v ČR a SR. Je to sice užitečné, ale momentálně to zabírá více než polovinu vlákna a není to prioritní.
díky všem tožtak
T14SG Futaba, 3H V Copter (... tak už zme sa vznášali :-) ), DJI NAZA-M, DJI GPS
Drondys

#19 Příspěvek od Drondys »

Henry1 píše:No a do finále bych poprosil diskutující, zda by nemohli smazat své příspěvky ohledně DPH, cla v ČR a SR. Je to sice užitečné, ale momentálně to zabírá více než polovinu vlákna a není to prioritní.

Není nutné mazat. Stačí přesunout do jiného vhodného vlákna, a to jsem také jako moderátor udělal. Příspěvky, které byly původně v tomto vlákně a týkají se dohadů o placení/neplacení DPH na Slovensku jsou nyní v novém vlákně viz tento odkaz. V tomto tématu zůstal pouze jeden příspěvek na první stránce upozorňující na nevhodnost porovnávání cen s DPH s cenami bez DPH.
martinre
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od martinre »

Jak už psal Troll, hexa není o moc bezpečnější, takže jeslti chceš vozit něco drahýho-zrcadlovku atd, tak jedině octo. O materiálech je toho už taky hodně napsáno. Můžeš použít jak hliník, tak carbon. Obojí poslouží dobře. Carbon trubky 21mm jsou moc, já mam 16mm a je to dost. Podvozek, stojánek si musíš vybrat sám podle toho co chceš vozit.
Henry1

#21 Příspěvek od Henry1 »

Drondys píše:
Henry1 píše:No a do finále bych poprosil diskutující, zda by nemohli smazat své příspěvky ohledně DPH, cla v ČR a SR. Je to sice užitečné, ale momentálně to zabírá více než polovinu vlákna a není to prioritní.

... V tomto tématu zůstal pouze jeden příspěvek na první stránce upozorňující na nevhodnost porovnávání cen s DPH s cenami bez DPH.

Díky moderátore, dobrá práce :-)
T14SG Futaba, 3H V Copter (... tak už zme sa vznášali :-) ), DJI NAZA-M, DJI GPS
Henry1

#22 Příspěvek od Henry1 »

martinre píše:Jak už psal Troll, hexa není o moc bezpečnější, takže jeslti chceš vozit něco drahýho-zrcadlovku atd, tak jedině octo. O materiálech je toho už taky hodně napsáno. Můžeš použít jak hliník, tak carbon. Obojí poslouží dobře. Carbon trubky 21mm jsou moc, já mam 16mm a je to dost. Podvozek, stojánek si musíš vybrat sám podle toho co chceš vozit.

OK, nový pohled ... o kolik je bezpečnější Okto? Když Hexa o 20proc oproti Quadru. Nepodílí se na tom kvalita motorů a vrtulí daleko více?
Fajn, dávám zatím do soupisu 16mm trubky karbon ... asi lepší než hliník, ne?
tožtak
Drondys

#23 Příspěvek od Drondys »

Henry1 píše:OK, nový pohled ... o kolik je bezpečnější Okto?

A co teprve potom ten OctoDeca (tj. ten osmnáctivrtulák aneb plnoletý vrtulák) ? :lol:
Henry1

#24 Příspěvek od Henry1 »

Drondys píše:
Henry1 píše:OK, nový pohled ... o kolik je bezpečnější Okto?

A co teprve potom ten OctoDeca (tj. ten osmnáctivrtulák aneb plnoletý vrtulák) ? :lol:

Jo to myslíš tu obludu na tom skákacím balónu ... no co dodat, chtěl bych vidět tu bednu baterek na hromadě, tipuju, že to zvedalo tak cca 200kg, tj. 120W/kg, tj....... no to nechám těm chytřejším odsud :-)
Troll

#25 Příspěvek od Troll »

Henry1 píše:
martinre píše:Jak už psal Troll, hexa není o moc bezpečnější, takže jeslti chceš vozit něco drahýho-zrcadlovku atd, tak jedině octo. O materiálech je toho už taky hodně napsáno. Můžeš použít jak hliník, tak carbon. Obojí poslouží dobře. Carbon trubky 21mm jsou moc, já mam 16mm a je to dost. Podvozek, stojánek si musíš vybrat sám podle toho co chceš vozit.

OK, nový pohled ... o kolik je bezpečnější Okto? Když Hexa o 20proc oproti Quadru. Nepodílí se na tom kvalita motorů a vrtulí daleko více?
Fajn, dávám zatím do soupisu 16mm trubky karbon ... asi lepší než hliník, ne?
tožtak

Určitě uhlík, hliník je o hodně těžší . O kolik je okto bezpečnější ? No okto při vysazení jednoho motoru letí. Hexa témeř vždy spadne . Pokud bduete vozit drahou výbavu, tak nad ničím nepřemýšlej a udělej okto. Ona sice situace že vypadne některý motor není příliš pravděpodobná, ale já bych to riskoval pouze v závislosti na výšce ceny toho, co kopter veze . Kvalita motorů a vrtulí se na tom podílí vždy. Existovaly třeba shitové vrtule, které se za letu roztrhly, anebo motory u kterých se ulomil přivod . Regly které za letu shoří... Existuje spousta příčin, jak se dostat do potíží. :? Vyhnout se tomu znamená pustit chlup za kvalitní komponenty a také mít jisté zkušenosti aby člověk věděl co je třeba kontrolovat.
Drondys

#26 Příspěvek od Drondys »

Henry1 píše:
Drondys píše:A co teprve potom ten OctoDeca (tj. ten osmnáctivrtulák aneb plnoletý vrtulák) ?

Jo to myslíš tu obludu na tom skákacím balónu, no co dodat, chtěl bych vidět tu bednu baterek na hromadě, tipuju, že to zvedalo tak cca 200kg, tj. 120W/kg...

Ten OctoDeca je zatím jen studie. Ta obluda na tom skákacím balónu to byl jen HexaDeca tj. pouze šestnáctivrtulák a prázdný včetně baterií tj. jen bez pilota vážil cca 80 kg jak píšou ve stručné zprávě k tomu viz tento odkaz. Kolik vážil pilot to tam nepíšou. Pokud měl pilot taky okolo 80 tak to mohlo být dohromady okolo cca 160 kg a pokud by byl pilot nějaká "muší váha" okolo 60 kg tak by to bylo celkem okolo cca 140 kg. :D
Henry1

#27 Příspěvek od Henry1 »

Takže zkusím shrnout a posunout vlákno zase kousek dále:
- velikost min. 800mm rotor/rotor
- typ spíše okto než hexa
- ramena karbon trubky 16mm (cena např. 16/14 700,-/1m je normální?)
- středová desky/nosič řídící elektroniky karbon deska 1,5mm nebo 1mm nebo 2mm ??
- podvozek karbon/hliník
- gimbal 2osy ?? - je např. vůbec nutný pro foto DSLR, nestačí jen upevnit na odpružený nosič/podložku?
- vrtule karbon/APC cca 12"
- motory spíše kolem 700-750KV, cca 200W - co české AXI z Modelmotors, vypadají poctivě i podle ceny :-)
- ESC dle motorů a kontroléru, tak cca do 25A by měly s rezevou stačit
- kontrolér NAZA (+GPS?)
- T/R zařízení asi 8CH, zde jsem moc informací nenašel (Turnigy, Spektrum, Futaba....) i z hlediska spouštění expozice fotoaparátu
- LiPo 3S/4S dle výpočtu motor/vrtule/váha
Asi to není úplně vše, ale základ asi jo. Opravdu budu rád, když mi pomůžete zkompletovat vaše názory a bohaté zkušenosti do jednoho balíku a na jedno místo.
tožtak díky všem diskutujícím a omlouvám se za nepřesnosti
Troll

#28 Příspěvek od Troll »

Gimbal nutný není, zvláště pokud budeš jenom fotit. Motory AXi jsou kvalitní , to je dobrá volba,regulátory bych možná zvolil spíš 30A,. záleží jestli to bude okto anebo hexa. Víc motorů, stačí slabší regly. Naza je výborná volba, za GPS bych se silně přimlouval,posune to coptera na vyšší level. Středová deska -tady silně záleží na konstrukci, pokud nevíme jak to bude vypadat a kolik to bude nakonec vážit tak je těžko radit. Karbon 1,5 mm by ale měl stačit. Rádio- já bych se přimlouval za Futabu, ať si každý říká co chce, je nejspolehlivější . ( Tady bude bitva :lol: :lol: , ale já si na tom tvrzení stojím)
Henry1

#29 Příspěvek od Henry1 »

Trolle jsi fakt třída :wink:
Vidím, že stíháš na všechny strany a to ve všech levelech .... od nastavování gps až po takové elementární a přihlouplé dotazy jak řeším já ...
S tím gimbalem jsem si to myslel taky. Ty regle jsou jasné, spíše jen asi vyladit podle potřebné komunikace s NAZou. Jen jsem u těch AXI motorů nenašel nic pomalejšího (cca 700) s požadovaným výkonem, tedy asi s větším počtem závitů.
Jo mimochodem, vím, že máš NAZu - zvládne vůbec 8 motorů?
tožtak díky za čas
Troll

#30 Příspěvek od Troll »

Třída nejsem ani zdaleka, ale mám chytré kamarády co pomůžou když nevím. A nevím bohužel velice často. :( . NAZu já nemám, má to kamarád a tak jsem si to prohlédnul a mohl jsem si s tím i poskočit, ale praktické zkušenosti s provozu nemám. Myslím, že NAZA zvládá i 8 motorů, ale nejsem si jist. Mrkni se někam na popis anebo stáhni návod. S NAZou a regly je to trošku komplikovanější,pokud je mi známo, tak nespolupracuje úplně s jakýmkoli reglem. Někde je tady i seznam oveřených reglů. Zkus se mrknout do vlákna o NAZe. Já ji nemám a tak to moc nesleduju. Kde je to přesně , to už nevím.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - projekty“