Lepení tavným lepidlem jinak

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
VLak

Lepení tavným lepidlem jinak

#1 Příspěvek od VLak »

Tavné lepidlo s pistolí je super, ale někdy je lepidla zbytečně moc a špatně se dávkuje. Když jde o každý gram, není to ono. Navíc se pistolí dovnitř polystyrenového trupu nedostanu. Napadlo mě vzít tavnou tyčku a normálně jí nechat roztát v kovové formičce nad svíčkou. Lepidlo je tekuté a dá se nanášet v tenké vrstvě přesně tam, kam je potřeba. Kupodivu se lepidlo ani za hodinu nepřepálilo a funguje pořád. Je to větší piplačka na delších spojích, ale vyplatí se to, pokud jde o váhu. Je to podobné jako práce s vteřiňákem, ale nežere to polystyren. Lepidlo jsem zkoušel nanášet štětečkem, ale nakonec byl nejlepší kus špejle nebo párátka, které se prostě odlomí, když už je nepoužitelné. Třeba to ještě někdo vylepší.
Zkuste ;).
milode

Re: Lepení tavným lepidlem jinak

#2 Příspěvek od milode »

Chtěl bych využít tohota vlákna a zeptat se,jestli mohu tímto postupem přilepit plastová okýnka do makety??? Díky za info
Loop VA Models ; Spacewalker II SIG 1/4 ve výstavbě
paplik

#3 Příspěvek od paplik »

no já myslím že nejlepší to je zrovna z té pistole...moc nestojí a vyplatí se když tam kapneš trochu toho plastu tak to rozetřeš tím hrotem a je to stejné...
co si sám neuděláš, nedostaneš.
jez_cz

#4 Příspěvek od jez_cz »

Když si zapnu tavnou pistoli do zásuvky, tak musím chvíli čekat, naž se nahřeje. Při tom se zakoukám třeba tady do RcManie a když se vrátím k tavné pistoli, tak je pod ní pěkná loužička lepidla. Tohle je zajímavá myšlenka, jak si tu loužičku odpustit - díky za něj.
I květák je jen vycepované zelí
coro

#5 Příspěvek od coro »

Používam tavné lepidlá "na hulváta" v podstate zohriate hociakým použiteľným spôsobom (vrátane najdrsnejšieho - zohriať tyčku narýchlo nad zapaľovačom), ale niekde som videl že pri prílišnej teplote sa uvoľňuje kyselina chloroctová, takže zas nejak v kelímku nad sviečkou by som to vnútri variť nenechal - no, možno pri naozaj primeranej výške t.j. v podstate regulovanej teplote, prečo zas nie.
Popáleniny z tavného lepidla ale nemám rád, okamžite zlieza koža a nechce sa to zahojiť. Žeby kvoli tej kyseline?
edit: http://www.merckmillipore.cz/millipore/ ... ck-CZ-Site
VLak

#6 Příspěvek od VLak »

Je pravda, že je trochu cítit takový nakyslý smrádek, ale ten je cítit i z pistole. Nechám vždycky rozehřát jenom kousek lepidla, tak to snad nevadí. A taky je pravda, že z pistole mám věčně nějaké kapky, které vyhazuji, takhle je znovu můžu použít. Další plus.
googie
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od googie »

Dík za tip,

zrovna riešim ako sa dostať s tavnou pištolou do trupu a uchytiť mikromotor na hádzadle. 10 rokov sa mi válal na polici čínský gýč, taká konštrukcia, ktorá drží keramickú vaničku a pod ňou horí kahanec a zohrieva vonné oleje. Na tento účel by sa mi to hodilo.

Bohužiaľ som to vyhodil pred mesiacom so slovami, na čo mi bude taká ko...tina. :roll:

Ja už fakt nič nebudem vyhadzovať, pretož toto sa mi stalo už 5 krát za poslednú dobu.
F-86 Sabre EDF 92mm, Parkzone Typhoon, Haikong Spitfire, Zero
mirdab
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od mirdab »

tavit lepidlo mimo pistoli se mně zdá dost humpolácké řešení. Spíš bych využil zlepšováčku např. viz. http://www.letadlazpolystyrenu.cz/dilna/55-lepidla
a upravil pistoli dle potřeby na lepší dávkování
Některé věci na světě fungují jen proto, že mají svá tajemství
Hunger

#9 Příspěvek od Hunger »

Poslední dobou používám na tavne lepidlo jen fen... blbec jsem koupil tyčky o větším prumeru a přece to nehodim do koše... ale jde to s tím skvěle...
"Šmirgl to jistí!"
jio

#10 Příspěvek od jio »

Pánové, když už řešíte to lepení, nepoužíváte náhodou někdo Parkside pistoli na 11 mm tyčky, co ji kdysi prodávali v Lídlu?.

Je u ní ten problém, že spíše nefunguje jak funguje posouvání tavné tyčky. Ten podavač po tyčce sklouzává. Zkoušel jsem tyčku obrousit hrubým smírkem a trošku se to zlepšilo, ale i tak to pořád sklouzává.

Neznáte někdo lepší řešení? Samozřejmě mimo odpovědi Kup si jinou.

_DSC3180.jpg
_DSC3179.jpg
arda1
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od arda1 »

Ta červená "objímka" se o tu tyčku jen jakoby příčením zapře ? Radek
ICQ 638556901
jio

#12 Příspěvek od jio »

Ano, měla by se zapřít, ale klouže po té tyčce.
Když bych to šprajcovací pouzdro chtěl zevnitř vylepit smírkem, tak má obavu, že tam pak neprojde ta tyčka.
VLak

#13 Příspěvek od VLak »

No, myslím, že ta oranžová objímka není jenom objímka, ale zespodu objímky je trn, který se má do tyčky lehce zakousnout při stisku spouště. Zkusil bych pořešit ten trn. Asi je oběhaný. Možná zapustit špičku špendlíku nebo něco takového.

VLak
kovaco

#14 Příspěvek od kovaco »

Já mám obyčejnou pistolku, bez posunu tavné tyčinky. Tu musím posouvat palcem. A jde to úplně v pohodě.
Stork8 (3,82m),Maxi Swift(1,4m) /Futaba T18 SZ /Nabíječ CELLPRO POWERLAB 8/
jio

#15 Příspěvek od jio »

VLak:

Trn tam sice není, ale je tam něco podobného, co jsem se teď snažil namalovat. Pro změnu byl problém tu tyčku z toho vytáhnout i po rozehřátí pistole. :roll:
Ten palec se při zmáčknutí spouště zvedne a měl by se zaseknout do tyčky s lepidlem. Bohužel se nezasekne a klouže to po té tyčce. Rozebrat tu pistoli a nahradit to stejným kusem ze železa moc jednoduše nepůjde, je to šroubované šrouby, které mají drážku pro šroubovák jen na krajích a uprostřed je trn. Zkoušel jsem podle toho vybrousit šroubovák (a tím ho zničil) a zatím to nejde ven.

kovaco: Protože mi nic jiného nezbývá, tak to taky tlačím rukou, jenže ta silnější tyčka se tlačí hůř než ta 6 mm.
Přílohy
posuv.png
posuv.png (5.15 KiB) Zobrazeno 3803 x
Odpovědět

Zpět na „Dílna“