Výpadek serva

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
Matouš

Výpadek serva

#1 Příspěvek od Matouš »

Zdravím, potřeboval bych poradit. Včera ráno jsem létal s LOOPem a nechtěně jsem "přistál" v obilí. Nestalo se nic, jen zlomená vrtule (ani nevím jak, letadlo viselo v obilí čumákem cca 30cm nad zemí), ale letadlo bylo dost mokré od rosy. Pak jsem po výměně vrtule udělal ještě jeden krátký let a pak po výměně aku jsem chtěl odletět znovu a píchl jsem to do země čumákem - taky naštěstí bez škody. No a pak jsem zjistil, že nereaguje výškovka. Servo šlo jen sotva půl dráhy a ještě nepravidelně a jakoby nemělo sílu. Tak jsem to zabalil a doma po cca 3 hodinách znovu vyzkoušel a vše šlo jak má.
Řekl bych tedy, že se do serva musela dostat voda a po vyschnutí je to OK ??
Myslíte, že servo můžu provozovat dál nebo raději výměna? Zkoušel jsem servu klást i odpor a jelo normálně.
Jde o servo D-MG16 Metal Gear 2.9kg a má za sebou jen 20 letů právě v LOOPovi.

Nerad bych aby vysadilo ve vzduchu, na druhou stranu se mi ho nechce zbytečně vyhazovat ani vyndavat z trupu. Netuším, zda může zkorodovat a odejít časem.
Díky za názory podložené vlastní zkušeností.
Matouš
coro

Re: Výpadek serva

#2 Příspěvek od coro »

Raz mi natiekla voda na príjmač, a teda bolo to v hydropláne a mal som ho nalakovaný (Plastik70) takže samotný príjmač fungoval aj mokrý(aj pod vodou..), ale prekvapivo nefungovalo servo. Našťastie len jedno krídelko a nejak som to s pomocou vody položil bez poškodenia.
Problém ale bola voda niekde na konektore príjmača. Pripadá mi to doteraz nezmyselne ale bolo to tak. Stačilo vybrať konektor a fúknuť a už zase išlo..
Takže možno nie práve servo..
Ale celkom prirodzene u Teba mohlo nefungovať ani namočené samotné servo, akože samozrejme (a prípadne mohlo aj vyhorieť, je tam mostík..) - ale to nie je závada ale fakt. A ak teda chceš aby fungovalo vo vode musel by si vymyslieť ako zabrániť aby sa dostala dnu.
Inak prvý zhorí takmer vždy regl, takže si výnimkou :)
JardaRůžička

#3 Příspěvek od JardaRůžička »

Matouš : Pokud se Ti skutečně do serva dostala voda, na samotné vyschnutí bych nespoléhal. Problém bývá v tom, že to není voda destilovaná, ale má v sobě ledacos rozpuštěno a po tom zůstane na povrchu všeho povlak. Tomu pak stačí jen lehce navlhnout a je rázem vodivější než sama voda při zatopení. Pravda - máš výhodu, že pokud to byla rosa nebo déšť, obsahuje toho mnohem méně než voda třeba z rybníka. Přesto bych raději servo otevřel, propral v lihu (líh, žádná rozpouštědla) a nechal dobře vyschnout, třeba na slunci. Pak prostříkni potenciometr nějakým kontoxem či jiným k tomu určeným prostředkem a mělo (!) by být vystaráno. Tedy pokud potíže skutečně pocházely jen od vody.
imagin
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od imagin »

Neverim, ze se do serva dostala voda timhle zpusobem, pouze pristanim do oroseneho pole. S EPP MXou letam i po desti a vzhledem k tomu, ze nemam kolecka pristavam do travy a kolikrat z letadla temer "kape voda" a nikdy jsem tento problem nezaznamenal. Pokud by se ti to stalo byla by to velka nahoda. Hledal bych problem nesouvisejici s vodou primo v servu. Vzhledem k tomu ze tam mas MG serva zkontroluj paku serva - mohlo to do serva tuknout - servo vydrzi, ale paka se mohla malinko "ocesat". A nebo pokud voda tak nekde spis v kontaktech od prijimace. Tezko posuzovat, ale tve vysvetleni mi opravdu prijde malo pravdepodobne.
FPVMANIA - MOTHER COPTER - FLY or DiE
Oficiální distributor Armattan Quads pro ČR
fpvmania.cz
mb

#5 Příspěvek od mb »

Mal som podobný problém u Flasha - po pristáti do orosenej trávy sa mi pravdepodobne dostala rosa do regulátoru a keď som chcel ísť lietať s druhou baterkou, tak mi nešiel motor (len cukal) a servo na výškovke, tiež len cukalo a bzučalo. Doma som rozstrihol zmršťovačku na ESC, vyfúkal fénom na vlasy, trochu očistil celý ESC liehom a zazmrštil - ide v pohode ďalej.
SVK 34-12
jez_cz

#6 Příspěvek od jez_cz »

imagin píše:... a kolikrat z letadla temer "kape voda" a nikdy jsem tento problem nezaznamenal
Tak to jsi měl zatím jen velké štěstí a spoléhat při létání a štěstí může být smrtící.

To Matouš: vidím to v okamžiku závady na kapku vody v přijímači nebo v reglu. Servo bude nejspíš v pohodě.
I květák je jen vycepované zelí
Matouš

#7 Příspěvek od Matouš »

Díky všem za názory. Ta voda v servu opravdu nemusela být. Jen mě to napadlo. Divné je, že po pádu jsem udělal ještě cca 2 minutový let a teprve po výměně baterky začala zlobit výškovka. Vše ostatní včetně motoru šlo. Servo na výškovce nešlo vůbec, a když jsem s ním pohnul rukou následně začalo reagovat a to jen cca v půlce dráhy a řekl bych že šlo i pomalu. No a za cca 3 hodiny šlo úplně v pohodě i při zátěži. Proto mě napadla voda na potenciometru. Ale v elektronice se moc nevyznám tak netuším jak by se to v takovém případě chovalo.

Díky všem a nějak se to pokusím řádně otestovat než půjde do vzduchu (nebo do koše) :D .
Medved74

#8 Příspěvek od Medved74 »

JardaRůžička píše: ... Přesto bych raději servo otevřel, propral v lihu (líh, žádná rozpouštědla) a nechal dobře vyschnout, třeba na slunci. Pak prostříkni potenciometr nějakým kontoxem či jiným k tomu určeným prostředkem a mělo (!) by být vystaráno. ....

Ahoj,
nevyjadřuji se k tomu jestli a kam se dostala voda, ale k výše citovanému postupu vysoušení, které bych trochu doplnil. (je to ale pouze můj názor, nejsem oborník na vysoušení elektroniky, každopádně tento postup se mi už párkrát při vyplavení něčeho osvědčil):

Před tím než to budeš vyplachovat lihem tak to pořádně vypláchni (a zkus při tom odstranit případné usazeniny z předchozí nechtěné koupele) destilovanou vodou. Je to z toho důvodu, že většina solí které jsou rozpustné ve vodě se v lihu nerozpouští a tudíž se ti lihem vysrážejí a to přímo v zařízení a nezbavíš se jich. Místo lihu bych použil radši isopropanol. V běžně dostupném denaturovaném lihu bývají kdejaké odpadní kapaliny, které můžou dělat problémy. (Isopropanol se dá koupit v některých drogeriích, nebo v obchodech s chemikáliemi, nebo elektronikou.) Dále pokračuj podle původního postupu.

Jirka
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“