Zdravím, potřeboval bych poradit. Včera ráno jsem létal s LOOPem a nechtěně jsem "přistál" v obilí. Nestalo se nic, jen zlomená vrtule (ani nevím jak, letadlo viselo v obilí čumákem cca 30cm nad zemí), ale letadlo bylo dost mokré od rosy. Pak jsem po výměně vrtule udělal ještě jeden krátký let a pak po výměně aku jsem chtěl odletět znovu a píchl jsem to do země čumákem - taky naštěstí bez škody. No a pak jsem zjistil, že nereaguje výškovka. Servo šlo jen sotva půl dráhy a ještě nepravidelně a jakoby nemělo sílu. Tak jsem to zabalil a doma po cca 3 hodinách znovu vyzkoušel a vše šlo jak má.
Řekl bych tedy, že se do serva musela dostat voda a po vyschnutí je to OK ??
Myslíte, že servo můžu provozovat dál nebo raději výměna? Zkoušel jsem servu klást i odpor a jelo normálně.
Jde o servo D-MG16 Metal Gear 2.9kg a má za sebou jen 20 letů právě v LOOPovi.
Nerad bych aby vysadilo ve vzduchu, na druhou stranu se mi ho nechce zbytečně vyhazovat ani vyndavat z trupu. Netuším, zda může zkorodovat a odejít časem.
Díky za názory podložené vlastní zkušeností.
Matouš
Výpadek serva
Re: Výpadek serva
Raz mi natiekla voda na príjmač, a teda bolo to v hydropláne a mal som ho nalakovaný (Plastik70) takže samotný príjmač fungoval aj mokrý(aj pod vodou..), ale prekvapivo nefungovalo servo. Našťastie len jedno krídelko a nejak som to s pomocou vody položil bez poškodenia.
Problém ale bola voda niekde na konektore príjmača. Pripadá mi to doteraz nezmyselne ale bolo to tak. Stačilo vybrať konektor a fúknuť a už zase išlo..
Takže možno nie práve servo..
Ale celkom prirodzene u Teba mohlo nefungovať ani namočené samotné servo, akože samozrejme (a prípadne mohlo aj vyhorieť, je tam mostík..) - ale to nie je závada ale fakt. A ak teda chceš aby fungovalo vo vode musel by si vymyslieť ako zabrániť aby sa dostala dnu.
Inak prvý zhorí takmer vždy regl, takže si výnimkou
Problém ale bola voda niekde na konektore príjmača. Pripadá mi to doteraz nezmyselne ale bolo to tak. Stačilo vybrať konektor a fúknuť a už zase išlo..
Takže možno nie práve servo..
Ale celkom prirodzene u Teba mohlo nefungovať ani namočené samotné servo, akože samozrejme (a prípadne mohlo aj vyhorieť, je tam mostík..) - ale to nie je závada ale fakt. A ak teda chceš aby fungovalo vo vode musel by si vymyslieť ako zabrániť aby sa dostala dnu.
Inak prvý zhorí takmer vždy regl, takže si výnimkou
-
JardaRůžička
Matouš : Pokud se Ti skutečně do serva dostala voda, na samotné vyschnutí bych nespoléhal. Problém bývá v tom, že to není voda destilovaná, ale má v sobě ledacos rozpuštěno a po tom zůstane na povrchu všeho povlak. Tomu pak stačí jen lehce navlhnout a je rázem vodivější než sama voda při zatopení. Pravda - máš výhodu, že pokud to byla rosa nebo déšť, obsahuje toho mnohem méně než voda třeba z rybníka. Přesto bych raději servo otevřel, propral v lihu (líh, žádná rozpouštědla) a nechal dobře vyschnout, třeba na slunci. Pak prostříkni potenciometr nějakým kontoxem či jiným k tomu určeným prostředkem a mělo (!) by být vystaráno. Tedy pokud potíže skutečně pocházely jen od vody.
Neverim, ze se do serva dostala voda timhle zpusobem, pouze pristanim do oroseneho pole. S EPP MXou letam i po desti a vzhledem k tomu, ze nemam kolecka pristavam do travy a kolikrat z letadla temer "kape voda" a nikdy jsem tento problem nezaznamenal. Pokud by se ti to stalo byla by to velka nahoda. Hledal bych problem nesouvisejici s vodou primo v servu. Vzhledem k tomu ze tam mas MG serva zkontroluj paku serva - mohlo to do serva tuknout - servo vydrzi, ale paka se mohla malinko "ocesat". A nebo pokud voda tak nekde spis v kontaktech od prijimace. Tezko posuzovat, ale tve vysvetleni mi opravdu prijde malo pravdepodobne.
FPVMANIA - MOTHER COPTER - FLY or DiE
Oficiální distributor Armattan Quads pro ČR
fpvmania.cz
Oficiální distributor Armattan Quads pro ČR
fpvmania.cz
Mal som podobný problém u Flasha - po pristáti do orosenej trávy sa mi pravdepodobne dostala rosa do regulátoru a keď som chcel ísť lietať s druhou baterkou, tak mi nešiel motor (len cukal) a servo na výškovke, tiež len cukalo a bzučalo. Doma som rozstrihol zmršťovačku na ESC, vyfúkal fénom na vlasy, trochu očistil celý ESC liehom a zazmrštil - ide v pohode ďalej.
SVK 34-12
Tak to jsi měl zatím jen velké štěstí a spoléhat při létání a štěstí může být smrtící.imagin píše:... a kolikrat z letadla temer "kape voda" a nikdy jsem tento problem nezaznamenal
To Matouš: vidím to v okamžiku závady na kapku vody v přijímači nebo v reglu. Servo bude nejspíš v pohodě.
I květák je jen vycepované zelí
Díky všem za názory. Ta voda v servu opravdu nemusela být. Jen mě to napadlo. Divné je, že po pádu jsem udělal ještě cca 2 minutový let a teprve po výměně baterky začala zlobit výškovka. Vše ostatní včetně motoru šlo. Servo na výškovce nešlo vůbec, a když jsem s ním pohnul rukou následně začalo reagovat a to jen cca v půlce dráhy a řekl bych že šlo i pomalu. No a za cca 3 hodiny šlo úplně v pohodě i při zátěži. Proto mě napadla voda na potenciometru. Ale v elektronice se moc nevyznám tak netuším jak by se to v takovém případě chovalo.
Díky všem a nějak se to pokusím řádně otestovat než půjde do vzduchu (nebo do koše)
.
Díky všem a nějak se to pokusím řádně otestovat než půjde do vzduchu (nebo do koše)
JardaRůžička píše: ... Přesto bych raději servo otevřel, propral v lihu (líh, žádná rozpouštědla) a nechal dobře vyschnout, třeba na slunci. Pak prostříkni potenciometr nějakým kontoxem či jiným k tomu určeným prostředkem a mělo (!) by být vystaráno. ....
Ahoj,
nevyjadřuji se k tomu jestli a kam se dostala voda, ale k výše citovanému postupu vysoušení, které bych trochu doplnil. (je to ale pouze můj názor, nejsem oborník na vysoušení elektroniky, každopádně tento postup se mi už párkrát při vyplavení něčeho osvědčil):
Před tím než to budeš vyplachovat lihem tak to pořádně vypláchni (a zkus při tom odstranit případné usazeniny z předchozí nechtěné koupele) destilovanou vodou. Je to z toho důvodu, že většina solí které jsou rozpustné ve vodě se v lihu nerozpouští a tudíž se ti lihem vysrážejí a to přímo v zařízení a nezbavíš se jich. Místo lihu bych použil radši isopropanol. V běžně dostupném denaturovaném lihu bývají kdejaké odpadní kapaliny, které můžou dělat problémy. (Isopropanol se dá koupit v některých drogeriích, nebo v obchodech s chemikáliemi, nebo elektronikou.) Dále pokračuj podle původního postupu.
Jirka