Výběr foťáku

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
FlyBear

Re: Výběr foťáku

#76 Příspěvek od FlyBear »

RiMr píše:Já si zkrátka jen myslím, že se (stejně jako v modelařině) kolem focení toho velmi často zbytečně moc "učeně" nakecá, místo toho aby se fotilo/lepilo/létalo :)

To máš pravdu, souhlasím...

RiMr píše:....Místo toho, aby to dotyčný po zjištění základních prvotních informací vyzkoušel a NAUČIL se to PRAKTICKY.

I zde máš pravdu, jen nechápu, proč ji tedy potom tak neguješ - vždyť i v tom pájení se nejprve snad rozumný člověk naučí pravidla (jednoduchá, základní - ale pravidla) a teprve potom to jde prakticky zkoušet, čímž se to konečně naučí...
A to je to, o čem zase mluvím já. Naučit se nejdřív základní pravidla, není to složité... To platí v téměř jakékoliv známé činnosti, nebo snad ne?

RiMr píše:Vzhledem k tomu, že se pohybuju v oblasti s fotografováním úzce související a velmi často se stýkám a potýkám s různými "profesionálními fotografy" a "fotofilozofy", už nějakých dvacet let, tak jsem asi na ty abstraktní moudra zakrývající často obyčejnou našlehanou neschopnost už trochu alergický. :) :wink:

Jó, tohle asi dokážu pochopit, sem tam jsem se asi s něčím podobným setkal :twisted:
Ale protože tímhle nejsem profesně poznamenaný - a naštěstí už vůbec né do stádia alergičnosti z "našlehaných art-filozofů" - nedělá mi problém alespoň malá snaha působit drobnou osvětu... :wink:

Tohle, prosím, neber osobně, i když chápu, že v tomhle okamžitém kontextu může následující věta znít blbě, nemyslím to tak :) - ale IMHO je dobré, a to zcela obecně, oponovat nepravostem hlásaným alergickými reakcemi a snažit se užitečné informace uvést na správnou míru.
pepin

#77 Příspěvek od pepin »

[quote="RiMr"]:)
Já si zkrátka jen myslím, že se (stejně jako v modelařině) kolem focení toho velmi často zbytečně moc "učeně" nakecá, místo toho aby se fotilo/lepilo/létalo :)

já si zase myslím,že někdo zbytečně nafotí příliš mnoho fotek a nebo slepí příliš mnoho špatných letadel,páč bez základních informací musí zbytečně vědomosti získávat pouze ze svých pokusu.

veškeré ty poučky pomáhají především běžným uživatelum,zvlášt pokud nemají nějaké to umělecké střevo,proto je také někdo sepsal,navíc si určitě myslím,že pokud někdo pujde studovat filmařskou školu,určitě nebude jako předmět ke vzdělávání pouze chemie matika a tělocvik. :wink:

na druhou stranu musím uznat,že dobrá muzika taky vznikla i bez znalosti not a hudební teorie,stačil k tomu často jen heroin :D
kdo s těch píchaču ale dožil dnešních dnu,povětšinou si to hudební vzdělání doplnil,páč komunikovat s nájemnými muzikanty bez vzdělání jde hodně těžko.
PiNa
Kontaktovat uživatele:

#78 Příspěvek od PiNa »

Já tomuto stavu říkám "technologický komunismus" - každý (téměř) může mít špičkové vybavení, jenomže to v žádném případě není zárukou kvalitních fotografií (v případě fototechniky) a po koupi zákonitě přichází zklamání. Protože fotografie naštěstí stále ještě dělá a ještě dlouho bude dělat člověk - fotograf. A komu není dáno, v apatice nekoupí - jasně, spoustu věcí se dá nadřít, natrénovat ... ale potom přijde chlapík, kterému je dáno, koukne, cvakne a je "to" tam a o několik levelů jinde...

Příběh z praxe: V době, kdy se kolem roku 2002 (+/-) dělala reklamní kampaň pro ČSA, pozvali si renomovaného zahraničního fotografa, aby jim na letáky vyfotil konkrétní letadlo při startu, které odlétalo někam do pryč, takže byl jenom jeden pokus. Pan fotograf si řekl o pořádný prachy a zakázku vzal. V den D se dostavil, letadlo startovalo a on pořád nic, jenom tam tak prý stál s foťákem a letadlo pozoroval ... když už byli všichni nervózní jako sviňa, tak v naprostém klidu přiložil k oku foťák, cvakl dvě fotky s lehkým odstupem, usmál se a že prý je hotovo. Výsledek předčil všechna očekávání, protože to prý bylo přesně to, co se po něm chtělo.

Chodí mi hodně mailů na téma, poraďte, jaký foťák si mám koupit. Chci aby dělal perfektní fotky, byl kvalitní a hlavně aby nestál moc peněz. Ani slovo o rozpočtu, ani slovo o oblasti, které se při focení chtějí věnovat, ani slovo o dosavadních zkušenostech... lidi si jednoduše myslí, že není potřeba se učit, sbírat zkušenosti praxí a teprve potom v potu krve vypotit (třeba) dobrou fotku. Oni chtějí zaplatit a mít výsledek hned bez práce a nejlépe na úrovni profíků. Přijde mi to stejné, jako kdyby si majitel EasyStaru koupil Jeti DC-16 a očekával, že se z něho obratem stane nejlepší pilot na planetě.

Svého času o tom hezky psal Thom Hogan - http://www.pina.cz/2010/04/07/thom-hoga ... na-vybavu/

Je jasné, že tenhle stav vyhovuje všem výrobcům, protože lidi nepřemýšlí a nedojde jim, že když nejsou šťastní s jedním foťákem, nebo vysílačem, modelem, zákonitě nebudou šťastní ani s tím dalším, lepším ... atd. Ale to by bylo na dlouhé povídání.

A k těm fotografiím. Nejlepší je fotit si jen a jen pro sebe. Pokud z vlastních fotografií máte dobrý pocit, je to to nej, čeho můžete dosáhnout. A pokud se náhodou vaše fotky líbí i ostatním, je to bonus navíc.
Martin 'PiNa' Pilný
http://www.PiNa.cz
Kissman
Kontaktovat uživatele:

#79 Příspěvek od Kissman »

Jako dlouholety fotograf, ktery se zabyva predevsim air-spottingem bych se pod tohle s radosti podepsal ;)
Jeti DC-16 | „Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora“
pepin

#80 Příspěvek od pepin »

Rimre,případně někdo jiný--chci jen kompakt ,zrcadlovka mi stačí ještě stále na kinofilm.

jde mi v podstatě jen o nějakou fotku letadla a možnost natočit občas nějaké video --třeba modelu.

stačil by mi tudíš ten sony cyber shot dsc-hx 5 ?

určitě nebudu fotky promítat na stěnu :D
jio

#81 Příspěvek od jio »

PiNa píše:Příběh z praxe: A k těm fotografiím. Nejlepší je fotit si jen a jen pro sebe.

Se zbytkem se nedá nesouhlasit, ale s touto "vypíchnutou" větou bohužel souhlasit nemohu.

Poměrně dlouho jsem si fotil jen pro sebe, ale teprve až jsem občas nějaký snímek zveřejnil ke kritice, tak jsem obvykle musel přiznat, že kritizující mají pravdu a já to bez jejich upozornění neviděl. A jako druhý poznatek doplním to, že i účast na několika společných foceních spojených s klábosením kolem toho, dá opět víc, než si jen stále fotit pro sebe.

Takže si to dovolím rozšířit - Nejlepší je fotit si jen a jen pro sebe, ale je dobré mít nějakou zpětnou vazbu. Bez zpětné vazby (max s pochvalou od maminky, manželky, milenky atd., pro které je fotka zdařilá, když se na ní poznají), to není o focení, ale jen o mačkání spouště.
jio

#82 Příspěvek od jio »

pepin píše:Rimre,případně někdo jiný--chci jen kompakt ,zrcadlovka mi stačí ještě stále na kinofilm.

jde mi v podstatě jen o nějakou fotku letadla a možnost natočit občas nějaké video --třeba modelu.

Má zkušenost říká, že je pro tento účel už kompakt zbytečná investice. Viděl jsem fotky z nových smart mobilů a pokud netrvám na používání typově 10 let starém mobilu, tak si myslím, že není moc o čem uvažovat.
pepin

#83 Příspěvek od pepin »

jio píše:
pepin píše:Rimre,případně někdo jiný--chci jen kompakt ,zrcadlovka mi stačí ještě stále na kinofilm.

Má zkušenost říká, že je pro tento účel už kompakt zbytečná investice. Viděl jsem fotky z nových smart mobilů a pokud netrvám na používání typově 10 let starém mobilu, tak si myslím, že není moc o čem uvažovat.

něco jsem už v tomto ohledu také zaslechl,přecijenom bych asi raději měl foták,jako samostatnou věc,at si to muže doma kdokoli kamkoli pujčit,to by s mobilem nešlo.

ještě jeden dotaz,musím se přiznat,že pokud by to ještě bylo pro mě zaplatitelné,určitě mi chybí alespon PRIORITA CLONY :cry: jen se obávám,že za to u kompaktu zaplatím příliš mnoho za příliš málo.
Kissman
Kontaktovat uživatele:

#84 Příspěvek od Kissman »

tak samozrejme ze sklo zadny mobil nenahradi... napr. jako doplnek k zrcadlovce bych zvolil nejaky hezky ultrazoom kompaktik ;) Laika nemusi trapit neduhy, ktere tento objektiv bude mit a pritom se mu vejde do kapsy a vyfoti s tim letadlo z poza plotu na par set metru ;)
Jeti DC-16 | „Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora“
FlyBear

#85 Příspěvek od FlyBear »

pepin píše:...ještě jeden dotaz,musím se přiznat,že pokud by to ještě bylo pro mě zaplatitelné,určitě mi chybí alespon PRIORITA CLONY :cry:

Tady jsem se ti pokusil nastřelit seznam kompaktů, které mají schopnost snímání videa alespoň nějak a umí použít buď rovnou manuální nastavení expozice nebo alespoň "Áčko" - tedy Aperure Priority, což je tebou požadovaná priorita clony.
http://www.dpreview.com/products/search/cameras#criterias=SpecsCoreParams%2CSpecsExposureModesSearch%2CSpecsVideoFormat&includeDiscontinued=No&sort=newestFirst&view=list&page=1&paramSpecsCoreParamsBodyType=UltraCompact%2CCompact&paramSpecsExposureModesSearch=aperture-priority%2Cmanual-exposure&paramSpecsVideoFormat=MJPEG%2CMPEG4%2CAVCHD

Ze známých a hodně rozšířených značek, je to v rozumné cenové relaci třeba tohle:
http://www.dpreview.com/products/canon/compacts/canon_sx240hs
http://www.dpreview.com/products/panasonic/compacts/panasonic_dmczs20

Nebo tohle je ještě levnější, co už bys víc chtěl?
http://www.dpreview.com/products/samsung/compacts/samsung_wb150f

pepin píše:jen se obávám,že za to u kompaktu zaplatím příliš mnoho za příliš málo.

To záleží jen na tom, co je pro tebe ještě snesitelné a co už je příliš mnoho.
Ale jak sám vidíš, řešení existuje, stačí si jen vybrat. To už tu my za tebe neuděláme...
pepin

#86 Příspěvek od pepin »

pepin píše:jen se obávám,že za to u kompaktu zaplatím příliš mnoho za příliš málo.

To záleží jen na tom, co je pro tebe ještě snesitelné a co už je příliš mnoho.
Ale jak sám vidíš, řešení existuje, stačí si jen vybrat. To už tu my za tebe neuděláme...[/quote]

díky,asi to domu z raný vezmu přez elektroworld,ten samsung by mi asi určitě stačil,to maximální přiblížení je trošku špatný,ale zase za ty peníze nesmím chtít zázrak.

zkouknul jsem z něj nějaká videa a i ta recenze není uplně špatná,sice jsem slyšel o nějak horší optice v případě samsungu ale když nemám přímé porovnání tak mě to stejně trápit nebude a fotka jak ze zrcadloivky za 50000 stejně z žádného kompaktu nakonec nevyleze.

http://www.digineff.cz/art/recenze/sams ... cenze.html
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#87 Příspěvek od mihlit »

pepin píše:...
Mám staršího bratříčka toho samsungu. Jen nemá wifi, ale místo toho gpsku pro tagování fotek. Fotí na kompakt dobře, video také ujde. Nevím ale jestli výrobce odstranil jeden problém, který ten foťák měl - při zoomování motorek zoomu způsobuje slušné rušení, takže při videu jak zazoomuješ, tak ti to nahraje vrčení (ty ho neslyšíš, "slyší" ho jen ten mikrofon). Mám dojem, že tam kvůli tomu přibyla volba "při zoomování ztlumit mikrofon".
FlyBear

#88 Příspěvek od FlyBear »

pepin píše:díky,asi to domu z raný vezmu přez elektroworld,ten samsung by mi asi určitě stačil,to maximální přiblížení je trošku špatný,ale zase za ty peníze nesmím chtít zázrak.

Samsung obecně v téhle kategorii špatnou pověst nemá.
Tak když koupíš, ať slouží... :)

pepin píše:...sice jsem slyšel o nějak horší optice v případě samsungu ale když nemám přímé porovnání....

Víš, v případě kompaktu této cenové kategorie jsou jakékoliv diskuse o optice IMHO bezpředmětné.
Mnohdy můžeš být rád, když tam vůbec nějaká opravdová optika je :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ale pro požadované účely a za tu cenu si myslím, bude zrovna tenhle Samsung sloužit dobře.
Vždyť si v té recenzi výsledky viděl sám. Pokud se ti líbí, cos viděl, tak není důvod to dál řešit, ne?
pepin

#89 Příspěvek od pepin »

mihlit píše:
pepin píše:...
Mám staršího bratříčka toho samsungu. Jen nemá wifi, ale místo toho gpsku pro tagování fotek. Fotí na kompakt dobře, video také ujde. Nevím ale jestli výrobce odstranil jeden problém, který ten foťák měl - při zoomování motorek zoomu způsobuje slušné rušení, takže při videu jak zazoomuješ, tak ti to nahraje vrčení (ty ho neslyšíš, "slyší" ho jen ten mikrofon). Mám dojem, že tam kvůli tomu přibyla volba "při zoomování ztlumit mikrofon".

video tak maximálně nějaký letadýlko,děti už mi odrostli takže musím vystačit s jejich záznamem na kameře 8ce :D tam to zese cvaká když jede promítačka :D já tomu videování nějak moc nikdy nepropadnul a s kvalitou záznamu si taky moc velkou hlavu nedělal,ted mám jen mrnavý samsung ,to je ale třeba na video letadla,naprosto nepoužitelný,to už snad i líp filmuje turnigácká klíčenka.
pepin

#90 Příspěvek od pepin »

kluci díky moc,jedu pro něj.manželka bude taky určitě štastná jak blecha,vždycky byla děsně nadšená když musela čekala,až všechno perfektně našteluju :D
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“