Konverze F3B a F3J na elektro

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
graup15

Re: Konverze F3B a F3J na elektro

#241 Příspěvek od graup15 »

ST píše:Dneska mi dorazil nový přijímač do ENJOYe a to Futaba R6308SBT HV. Jelikož mě už míra dobročinnosti přetekla tak ECLIPSE7 i přez Palíkovy softy šla do světa. S ní i pochopitelně i systém TWIN2,4GHz. Vydal jsem se zase cestou ke své značce se kterou jsem začínal ( Futaba ). Takže proto tenhle přijímač. Jeden už lítám v OPTIME XL a jsem z tohodle přechodu totálně hotovej. Ale k problému. Původní anténky u TWIN8 byly 20cm a u Futaby jen 15cm, takže musím znova pitvat trup pro vývody antén. Budou vycházet těsně za odtokovkou. Doufám, že to nebude dělat problémy s dosahem. Trup je celouhlík. O víkendu to testnu.

Všiml jsi si, že tyhle Fasstest přijímače mají uvedený menší dosah? Klasika 6208 má více než 3km a u Fasstest je uvedeno víc jak 1km....tak nevím jak tomu rozumět.
Už jsem hodněkrát byl (víš) než 1km...tak nevím. Možná je to jen vztažené ke zpětnému vysílání telemetrie.
Jinak aby jsi byl naprosto happy, aktivní část anténky musí být o svoji délku od uhlíkového trupu.
ST
Kontaktovat uživatele:

#242 Příspěvek od ST »

Jo ta délka antén je mi jasná. Jinak u tohodle přijímače je uváděno toto : přijímač R6308SBT vybaven integrovaným telemetrickým vysílačem FASSTest® a může s dosahem > 1000 m vysílat k zemi až 32 telemetrických datových sad.

Takže jde spíš o dosah telemetrie. A taky s jakým výkonem to vysílá zpátky. Telemetrie mě zatím nehoní, spíš jsem ty přijímače vzal jako plus do budoucna.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
ST
Kontaktovat uživatele:

#243 Příspěvek od ST »

Tak jsem dneska odpoledne po hrubém nastavení poslal ENJOY F3x zase do prostoru. Po zástavbě Futabího RX R6308SBT HV , který má pochopitelně jiné rozměry než TWIN8. Takže jsem musel zase operovat, protože ten původní tam byl na knop a Futaba je o něco delší. :roll:

Po prvním hodu trochu trimování na VOP a jinak OK. Pochopitelně jsem hned z 200m vytočil termiku do cca 500m +. Z 3,4m éra už byla jen čárka, naštěstí pod mrakem. Pak už jsem jen ladil letové režimy. Tak doufám, že s novým rádiem to půjde vyladit podstatně líp... :D

Jo zatím mám skore 12h ladění na sucho a 6h lítání a to jsem tak v 50% možností rádia. Je to mazec.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
tomashr

#244 Příspěvek od tomashr »

Jen naokraj - v galérii https://picasaweb.google.com/1099601370 ... y262752012 jsou moje fotky z víkendového Inter Tour F5J v Maďarsku. Myslím si, že je tam docela inspirativní řada fotek dnešních modelů pro tuto termickou kategorii...
Abe

#245 Příspěvek od Abe »

Přátelé,
název vlákna byl konverze F3B na
elektro. Tak co sem pletete F5J. To je trochu někde jinde. To si řešte na Stoupáku. Celé vlákno začalo hezky . Dingo elektro. Chybí mě ale konec. Poprosil bych autora prvního příspěvku o zveřejnění výsledku přestavby Dinga na elektru. Pokud to je někde jinde, já jsem to nenašel.
Ta Mega s Kontronikem je z hlediska dostupnosti velice zajímavá.
tomashr

#246 Příspěvek od tomashr »

Tedy že lidi nečtou reakce jsem si zvykl, ale nečíst i titul vlákna je docela síla - jmenuje se "Konverze F3B a F3J na elektro"...

No a pokud by ses obtěžoval o F5J něco vědět, tak bys věděl, že většina modelů jsou prozatím právě konvertovaná F3J, více odlišné speciály se sice objevují, ale zatím určitě nemají většinu.
Pohony se také s tímto vláknem shodují, ostatně jeden z prvních, kdo tu popisoval tu Megu s Kontronikem, jsem byl právě já, máme ji v Dragonfly Pro, se kterým létá syn :-)
tomashr

#247 Příspěvek od tomashr »

Když jsme u toho, tak tu jednotku s Megou 16/15/2 už mám druhou, viz foto, komplet hmotnost 135g.
V F5J se létá obvykle 3s1300 a vrtuli mám 12,5x8 - proud cca 32A, 2kg model stoupe cca 10m/s. Mám ale ověřeno, že s větší vrtulí při kratším chodu se dá zatížit až někam k 70A, to by mělo stačit i na "light" konverzi F3B.
Přílohy
_DSC3652.jpg
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#248 Příspěvek od Milan Nes »

njn ja budu trapit redlinera na 4s + 100A castle a snad tu 1 kW udejcha :)
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Abe

#249 Příspěvek od Abe »

Já jsem se neptal pana Tomáše Hr. na jeho F5j ,ale autora prvního příspěvku
na Dingo s elektropohonem. F5J mě fakt nezajímá. A myslím, že bude více lidí, které zajímá, jak omotorovat F3béčko smysluplně /žádný soft pohon/.
Plnokrevník, jakým správný F3B model je, si nic jiného nezaslouží.
A přátelé, když nejde o život jde o h......
Standa Stuchlý

#250 Příspěvek od Standa Stuchlý »

Abe Abe, Ty to nějak rozjíždíš. Tak pokud chceš pohon na F3B tak Ti popíšu, co mám já. Mega 16/20/2 + Maxon 4,4 . S vrtulí 13/6 si to maže asi 10m/s a mi to stačí. Není to sice bůhví jak IN pohon, ale za ty peníze mi to stačí. Pokud máš specifické požadavky a nároky, založ další vlákno, třeba pohon pro Abe střelu F3B.
Sosám tady dost dlouho a vůbec mi nevadí, když téma odbočí a určitě nejsem sám, tak voco de??? 8O
Standa Stuchlý

#251 Příspěvek od Standa Stuchlý »

tomashr píše:Když jsme u toho, tak tu jednotku s Megou 16/15/2 už mám druhou, viz foto, komplet hmotnost 135g.
V F5J se létá obvykle 3s1300 a vrtuli mám 12,5x8 - proud cca 32A, 2kg model stoupe cca 10m/s. Mám ale ověřeno, že s větší vrtulí při kratším chodu se dá zatížit až někam k 70A, to by mělo stačit i na "light" konverzi F3B.

hele, o tu Megu nemusíš mít obavy, já ji dával skoro 80A na 22V s vrtulí 14/10 jen to hučelo a jede stále. Těch 65A trvale dostává dodnes.
tomashr

#252 Příspěvek od tomashr »

Standa Stuchlý píše:hele, o tu Megu nemusíš mít obavy, já ji dával skoro 80A na 22V s vrtulí 14/10 jen to hučelo a jede stále. Těch 65A trvale dostává dodnes.

To ale předpokládám máš nějakou vícezávitovou, že? JInak já jsem netvrdil, že bych o tu mojí měl při 70A nějaké obavy, jen to prostě nepotřebuji, naopak mě těší ta velká rezerva a možnost jí provozovat v režimu velké účinnosti. Pokud to ale někdo potřebuje, tak určitě může jít s touto sestavou na minimálně dvojnásobek výkonu, spíš ještě více :D
Standa Stuchlý

#253 Příspěvek od Standa Stuchlý »

ne, je to dvouzávit s ventilátorem KV 3100. Megy mají docela zajímavou výkonovou rezervu a účinnost taky dobrá. Nikdy bych neřekl, že takový prcek bude tak tahat. Uvažoval jsem, že to dám do Ocelota, byl by to pro něj zajímavý pohon.
Abe

#254 Příspěvek od Abe »

Já ni nerozjíždím. Jen reaguji na text zakladatele vlákna. Cituji:" aby se to nepletlo s F5J". Toť vše.Další diskuse nemá smysl. Mějte se a letu zdar.
graup15

#255 Příspěvek od graup15 »

Abe píše:Já jsem se neptal pana Tomáše Hr. na jeho F5j ,ale autora prvního příspěvku
na Dingo s elektropohonem. F5J mě fakt nezajímá. A myslím, že bude více lidí, které zajímá, jak omotorovat F3béčko smysluplně /žádný soft pohon/.
Plnokrevník, jakým správný F3B model je, si nic jiného nezaslouží.
A přátelé, když nejde o život jde o h......

Jestli chceš do F3B pohon z kterého si sedneš na prdel....stačí říct, ale počítej jen za pohon 14 litrů...
To, že sem Tomas dává Light pohony je dobře...patří to sem!!!
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“