Velký cirkus - Pierre Clostermann

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
MirekZ

Re: Velký cirkus - Pierre Clostermann

#16 Příspěvek od MirekZ »

Teď mě nekamenujte, ale bylo zajímavé přečíst si i knihu Pokryškin - Válka v oblacích.
M.

Kdybyste někdo věděl o knihách pana Scotta Bůh je mým druhým pilotem a Ten den mi patřilo nebe v digitální podobě - měl jsem je papírově ale už to neplatí :(.
M.
Dakota

#17 Příspěvek od Dakota »

Docela dobře se čte i : Toliver,Constable-Sundejte Hartmanna, F.S.Gabreski- Gabby, život stíhače, z knížek které vyšly v "poslední době" se mi docela líbily Vzpomínky nebeského jezdce od Filipa Jánského alias Richarda Husmanna. Výborná kniha je taky třeba: E.A.Luukkanen-Stíhač nad Finskem.
Kdo radši strohá fakta ale čtivě psaná pak cokoli od Jiřího Rajlicha, dobře se čte třeba Spitfire nad Evropou ( Ota Smik) nebo Stíhací pilot ( Polda Šrom)...

Edit: ten Hartmann a Luukkanen jsou na ulozto.cz ...
Naposledy upravil(a) Dakota dne pát 18.05.2012 18:59, celkem upraveno 3 x.
Zwobot
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Zwobot »

Ach ano Polda Šrom. Jeden z mých oblíbených.
Pokud by někdo chtěl, na ulož.to je Filip Jánský Nebeští jezdci jako audio. Je to krásně namluvené. Na vícedenních akcích školy jsem to poslouchal furt.
Jinak doporučuji přečíst i papírovou podobu. Moc krásné, i film se vyvedl.
Sunn

#19 Příspěvek od Sunn »

Líbily se mi od Pierre Clostermanna Ohně v oblacích (orig. Feux du ciel).
Pišta
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Pišta »

Taky ještě od pana Fajtla - Boje a návraty. Těch knih je hodně, každému se líbí něco jiného, ale koho chytne tato literatura, zvláště pak modeláře nebo letce, tak se ke svým titulům rád vrací. Přečetl jsem toho taky dosta z těch co tu nebyly uvedeny - Nad ledem a pouští (autor myslím nějaký Stahl - pilot Ju 88); Fajtl - poprvé doma; Podruhé doma (východní fronta a SNP); Liškutín - Bombardér KXB sestřelen. Jdu si najít nějakou knížku, vypínám ten blbej kompl a jdu bojovat nad kanál.
Futaba včíl 9Z opět 35 Mhz PCM
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Milan Nes »

Sunn píše:Líbily se mi od Pierre Clostermanna Ohně v oblacích (orig. Feux du ciel).

moc spokojenej perfektni kniha :) jinak jako vicemene i ty predtim psane :)
nevim proc by ses za klasiku od Pokriskina mel stydet ...

jeste sou dobre vzpominky a pameti Rudela (tusim Dubove ratolesti se menovala ?), ale to chce i pevnejsi nervy a vynechat propagandu je to nacek jak prase :)
nevim jestli tu nekdo zminoval Adolf Galland Velitel stihacu

jinak velmi doporucuju Janusze Piekalkiewitze (to meno sem uzrcite zkomolil ale nemam ted po ruce zadnou jeho knihu)

ja treba nemusim Fajtla, za to jak psal o Frantiskovi, kteremu jako pilot nesahal ani po kotniky ...
viz uspechy kolik toho Fajtl za valku sestrelil (to co Frantisek za jeden den kdyz se mu darilo)
ale tak Fajtl byl spis "politicka - manazerska" osobnost
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
OrDa

#22 Příspěvek od OrDa »

Jakovlev: Cíl života
Dakota

#23 Příspěvek od Dakota »

"ja treba nemusim Fajtla, za to jak psal o Frantiskovi, kteremu jako pilot nesahal ani po kotniky ..."

Kdyby jsi napsal, že nemusíš Fajtla proto, jak psal o Františovi a tečka, tak neřeknu ani popel, ale ten dovětek, to je jak z prvního stupně pomocné školy:-)

František byl o tolik lepší pilot než Fajtl, že dokázal přežít v bojovém nasazení "pouhý" rok. (to je úplně stejně dementní důvod jako ten tvůj)
Angličani svěřovali velení nad svými jednotkami určitě kdejakým nýmandům, kteří tak tak odstartovali se Spitem...( Fajtl velel jako první čechoslovák anglické peruti Sq.No.122 City of Bombay)
Co se týká počtu sestřelů tak šlo spíš o počet příležitostí a střeleckých kvalit daného pilota než o to, jak uměl létat.Třeba Václav Jícha byl považován za naprostou špičku v pilotáži Spitfiru za což si vysloužil flek přímo u Supermarine, ale i když se esem stal tak ke skore Františka si taky ani nečuchnul. Byl horším pilotem než František, Milane?:-)
Hluboce smekám před každým pilotem WWII ať už dosáhl sestřelu či nikoli a napsat o něm že jinému nesahal ani po kotníky...
Karel Mojžíš
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Karel Mojžíš »

denny1 píše:cau lidi,
pocitam, ze vsichni mame tuto knizku prectenou a zname ji skoro nazpamet...
a taky pocitam s tim, ze nekdo vi o cteni velmi podobnemu tomuto dilu, poradte neco;-)

Ahoj,ja to cetl asi sedmkrat,taktez i Sestrelen od Fajtla...byly to knihy meho mladi....
Z druhestrany barikady muzu vrele doporucit knihy:
Navzdory - Hans Ulrich Rudel

V posledni vterine - Adolf Galand

Pro priznivce letectvi v obdobi WWII naprosto skvele ctivo,pohled na nazory a vychovu pilotu na druhe strane fronty....
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Milan Nes »

Dakota píše:"ja treba nemusim Fajtla, za to jak psal o Frantiskovi, kteremu jako pilot nesahal ani po kotniky ..."

Kdyby jsi napsal, že nemusíš Fajtla proto, jak psal o Františovi a tečka, tak neřeknu ani popel, ale ten dovětek, to je jak z prvního stupně pomocné školy:-)

František byl o tolik lepší pilot než Fajtl, že dokázal přežít v bojovém nasazení "pouhý" rok. (to je úplně stejně dementní důvod jako ten tvůj)
Angličani svěřovali velení nad svými jednotkami určitě kdejakým nýmandům, kteří tak tak odstartovali se Spitem...( Fajtl velel jako první čechoslovák anglické peruti Sq.No.122 City of Bombay)
Co se týká počtu sestřelů tak šlo spíš o počet příležitostí a střeleckých kvalit daného pilota než o to, jak uměl létat.Třeba Václav Jícha byl považován za naprostou špičku v pilotáži Spitfiru za což si vysloužil flek přímo u Supermarine, ale i když se esem stal tak ke skore Františka si taky ani nečuchnul. Byl horším pilotem než František, Milane?:-)
Hluboce smekám před každým pilotem WWII ať už dosáhl sestřelu či nikoli a napsat o něm že jinému nesahal ani po kotníky...

Jícha byl hlavně testovací pilot Supermarinu a prvotřídní akrobatický pilot,
asi si mne špatně pochopil ale mne vysloveně vadilo jak Fajt mluvil o Františkovi, když František byl lepší pilot a dokázal o dost víc a i padl prostě pravděpodobně na celkové vyčerpání ... pro mne je ukázkou hrdiny a nechápu proč Fajtl měl zrovna potřebu ...

stejně tak jako hrdinu vidím Jánského ... ale tohle je forum, zde každý má právo na svůj názor ...

mne de o to že mi vysloveně vadí jak po válce mluvil o Františkovi ... proto u mne hodně klesl a znelíbil se mi ...

třeba i Osolsobě a jemu podobní ... ty mám rád ... ale prostě mi vadilo jak Fajtl psal a mluvil o Františkovi ... na kterého mám pocit se prostě tak nějak zapomíná ...
SOVA is YouR CO-pilot

Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Milan Nes »

Karel Mojžíš píše:
denny1 píše:cau lidi,
pocitam, ze vsichni mame tuto knizku prectenou a zname ji skoro nazpamet...
a taky pocitam s tim, ze nekdo vi o cteni velmi podobnemu tomuto dilu, poradte neco;-)

Ahoj,ja to cetl asi sedmkrat,taktez i Sestrelen od Fajtla...byly to knihy meho mladi....
Z druhestrany barikady muzu vrele doporucit knihy:
Navzdory - Hans Ulrich Rudel

V posledni vterine - Adolf Galand

Pro priznivce letectvi v obdobi WWII naprosto skvele ctivo,pohled na nazory a vychovu pilotu na druhe strane fronty....

díky, sem si nemohl vzpomenout na méno té knihy od Rudela, což byl bezpochyby nejefektivnější pilot dějin ... který měl za svůj život větší výsledky než kde jaká divize, armáda ...
SOVA is YouR CO-pilot

kure87
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od kure87 »

Nemáš nějaký bližší odkaz na V poslendí vteřině od Gallanda? Podařilo se mi jaít jenom první a poslední a podle všeho nic dalšího nenapsal.
Dakota

#28 Příspěvek od Dakota »

2 Milan Nes: V pohodě Milane, včera jsem neměl dobrý den, vůbec jsem neměl reagovat :-)

Abych nebyl tolik OT: Zbyšek Nečas: Dva odboje (jedna z mála o noční 68.sq.)
Jeffrey Quill: Spitfire. Příběh zkušebního pilota (bohužel ne moc povedený český překlad,ale jinak velmi zajímavé).
Sunn

#29 Příspěvek od Sunn »

Mark Gallaj - Příběhy zkušebního letce.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od jyrry »

Otakar Doubek - Ikarové bez legend a bájí

sice ne WWII, ale ctive, alespon pro mne velmi...
jyrry.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“