Troll píše:Koukám že je to tady plné odborníků co jednohlasně považují Doplněk X za svinstvo spáchané na modelářích. Jenomže kdo z vás si uvědomuje že letadlo anebo vrtulník dokáže snadno sestřelit i půlkilový houbolet, kdo viděl proražené okno pilotní kabiny ptákem o hmotnosti cca 50g ? Chraň nás pánbůh, když si kdejaký diletant co nemá ani páru o pravidlech létání hezky doma naprogramuje to svoje kilové éro a pošle ho do světa s velmi chabou možností sledovat co se kolem éra děje a mnohdy s minimální možností cokoli za letu toho svého výtvoru ovlivnit. Já jsem taky modelář, a lítám i FPV , taky se mi nelíbí když mne někdo omezuje , jenomže si uvědomuji, že každá mince má dvě strany . A tak i když to " strašné svinstvo" není vůbec dokonalé , a pohnutky pro které byl ten dodatek vytvořen nejsou čisté jako křišťál ( a u kterého zákona jeho tvůrci něco nezkonili anebo nenechali zadní vrátka pro sviňárny) tak jsem přesvědčen, že je to užitečná věc. I kyž by to šlo napsat mnohem líp. A pro pilota ve vzduchu je naprosto jedno jaká byla pohnutka která mu zvýší bezpečnost létání. Když jsem ve vzduchu kašlu na to, jestli na tom někdo vydělá, podstatné je , abych se večer vrátil domů. Návrat domů je důležitější než všechny moje modely , a i než modely kohokoli jiného, a i dokonce než tohle fórum se všemi jeho členy. Létám třicet let, modelařím ještě déle a vidím jak se množství modelů a jejich velikost zvětšuje, jak výkony stoupají a jak se s modelm dá potkat kdekoli . Klidně s větroněm v 500m AGL , anebo s motorákem co umí letět rychleji než velká část ULL ve 300m. A proto si myslím, že je nejvyšší čas s tím něco dělat, že ten začátek regulace stojí za prd, to je věc jiná . Ale kolego Baui - i když to stojí za prd , a taky se mi to moc nelíbí - největším svinstvem to může nazvat egoista , co vidí jenom ten svůj koníček , omezení svých práv a všechno ostatní je mu ukradeno.
takže když tu máme doplněk x, tak je to vyřešený. a když zakážeme zbraně, tak až půjde někdo na banku, vykašle se na to, protože je zakázaný nosit kvér

mě je celkem jasné, že v republice, kde je taková hustota obyvatel a provozu musíme mít jisté normy. přijde mě na hlavu, že tato norma silně znemožňuje někomu prodat fotku z easystara, ale pokud si tu samou fotku schová do šuplíku, tak je to bezpečný. na druhou stranu když budu dostatečný hovado, můžu jít pobít mimina na hřiště nějakým 700 vrtulníkem... koukněte se kde máme modelářská letiště...? a to by se dalo pokračovat.. raději to ani nikde nepsat nebo se toho ještě někdo chytí a to by teprve vznikaly normy.
doplněk jsem se snažil laicky prostudovat a jako celek mě to špatné nepřijde, ale tato část doplňku je bazmek. neřeší s bezpečností nic a nejhorší na tom je, že i kdyby řešila, někteří lidé jsou hovada a tohle je stejně nezastaví :/
p.s. fpv podle úřadu mimochodem tedy košer vůbec není