student-gymnazia-ridi-modely-letadel-z-telefonu

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Zpráva
Autor
Drondys

Re: student-gymnazia-ridi-modely-letadel-z-telefonu

#16 Příspěvek od Drondys »

koulinek píše:Obávám se že o doplňku X nemusí tvůrci projektu vůbec vědět, ono taky dneska ty technologie se vyvíjejí mnohem rychleji než se chrlí podobné doplňky.

Zatím je ještě čas na podání žádosti o registraci modelu i pilota u ÚCL nejpozději do 30.6.2012.
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Jameson »

Chudák, keď sa o tom dozvie, tak sa vyonééé na lietadlá a začne radšej na PC hrávať WoW... A bude to ďalšia názorná ukážka, ako byrokracia a legislatíva likviduje mladé talenty :twisted:
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
Drondys

#18 Příspěvek od Drondys »

Jameson píše:Chudák, keď sa o tom dozvie, tak sa vyonééé na lietadlá a začne radšej na PC hrávať WoW... A bude to ďalšia názorná ukážka, ako byrokracia a legislatíva likviduje mladé talenty :twisted:

A to by byla ještě ta lepší varianta. Ta horší by byla pokud by se o tom nedozvěděl včas a případně dostal od ÚCL nějakou pokutu. :(
jendabek

#19 Příspěvek od jendabek »

Každá snaha by se měla cenit, určitě je to chytrý klučina, ale nerozumím, jaký je cíl tohoto projektu - pokud tedy nejde jen o to se na projektu něco naučit či si něco dokázat (nic proti tomu - každé snažení by se mělo cenit). Hlavní problém podle mě totiž spočívá už ve faktu, že za levné peníze chtějí nabídnout systém se spoustou složitých funkcí, což se prostě vylučuje. To by museli přijít s úplně novým konceptem, což nepřišli. Navíc pokud má let modelu záviset na notebooku, mobilu a internetu (tedy věcech, které se dost snadno dokáží pobláznit / spadnou / nefungují / jsou zbytečně složité), pak to podle mě bude dost trápení používat a při každém letu se člověk bude právem o model bát.
Ale třeba ho právě při tomto projektu napadne něco fajnového, co bude mít větší smysl nejen pro něj.
Troll

#20 Příspěvek od Troll »

baui píše:.... Doplnek X je svinstvo nejvyssiho kalibru...

P.S.: iPhone neni telefon :D

No, kdyby jsi se létáním živil, případně v něčem létal pro radost co ti kapsa dovolí, Tvůj názor na Doplněk X by nebyl tak velice radikální :mrgreen:
Jak by se ti líbilo, kdyby na silnici vyrazili lidi kteří o pravidlech provozu nic neví ve vehiklech co si sami doma vyrobili .
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Jameson »

Troll píše:Jak by se ti líbilo, kdyby na silnici vyrazili lidi kteří o pravidlech provozu nic neví ve vehiklech co si sami doma vyrobili .

Pokiaľ viem, modely áut tiež existujú a žiadnu podobnú vtákovinu na nich nevymysleli... Len pre úplnosť, nemám nič proti regulácii bezpilotných lietadiel nad 20kg, ale keď EasyStar s FY-21AP potrebuje povolenie úradu civilného letectva, tak niekde niečo strašne smrdí...
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
Drondys

#22 Příspěvek od Drondys »

Troll píše:No, kdyby jsi se létáním živil, případně v něčem létal pro radost co ti kapsa dovolí, Tvůj názor na Doplněk X by nebyl tak velice radikální :mrgreen: Jak by se ti líbilo, kdyby na silnici vyrazili lidi kteří o pravidlech provozu nic neví ve vehiklech co si sami doma vyrobili.

Doplněk X je především záležitost lobbistů z oblasti výrobců a dovozců UAV, kteří do něj protlačili své soukromé zájmy k tzv. ochraně svých investic tj. jde o čistě ekonomické zájmy a proklamace o bezpečnosti jsou v tomto ohledu pouhou zástěrkou. Doplněk X se právně nevztahuje na modely do 20 Kg používané pro rekreační létání. Takže neřeší to zda někdo bude rekreačně létat bez jakýchkoli znalostí s modelem 20 Kg (samozřejmě bez vybavení autopilotem), který si třeba koupí bůhví odkud a bude třeba bůhví jak ubastlený. To jen nasvědčuje tomu, že o bezpečnost v reálu vůbec nešlo. :wink:
baui

#23 Příspěvek od baui »

Troll píše:No, kdyby jsi se létáním živil, případně v něčem létal pro radost co ti kapsa dovolí, Tvůj názor na Doplněk X by nebyl tak velice radikální :mrgreen:
Jak by se ti líbilo, kdyby na silnici vyrazili lidi kteří o pravidlech provozu nic neví ve vehiklech co si sami doma vyrobili .

Můj názor by byl úplně stejně radikální ;)
Je totiž dost zásadní rozdíl mezi nutnou regulací za účelem zvýšení bezpečnosti a do očí bijícím preferenčním chováním zákonodárců a lobby. S bezpečností souhlasím, s evropským/českým politickým svinstvem nikoli. Pokud máš zájem, najdi si veřejnou debatu zástupců AMA a amerických vládních činitelů o tamní bezpečnostní regulaci a možná pochopíš, co myslím rozdílným přístupem k věci.
Co se týká provozu na silnicích, raději bych nezacházel do detailů toho, jak se chová 9 z 10 cyklistů. Mají snad povinné ručení a havarijní pojištění pro případ, že mi odřou šlapátky půlku auta, jako se mi stalo před pár lety? A jsou snad oni zkoušeni z pravidel silničního provozu? ;)
Tom
jendabek

#24 Příspěvek od jendabek »

a 9 z 10 řidičů by vůbec nemuselo jezdit autem ;-)
baui

#25 Příspěvek od baui »

jendabek píše:a 9 z 10 řidičů by vůbec nemuselo jezdit autem ;-)

Muselo nebo nemuselo, to není v kontextu mé analogie vůbec podstatné. Sám denně využívám služeb hromadné dopravy, jestli ti jde o tohle ;)
Jediné, na co jsem se snažil poukázat je fakt, že na silnici (často chodnících, když je na silnici zrova červená, delší fronta u semaforu nebo jiné nepohodlí...) se skutečně pohybuje spousta lidí, kteří o pravidlech provozu neví vůbec nic a reálná ochrana ostatních účastníků provozu taky neexistuje.
Tom
Troll

#26 Příspěvek od Troll »

Koukám že je to tady plné odborníků co jednohlasně považují Doplněk X za svinstvo spáchané na modelářích. Jenomže kdo z vás si uvědomuje že letadlo anebo vrtulník dokáže snadno sestřelit i půlkilový houbolet, kdo viděl proražené okno pilotní kabiny ptákem o hmotnosti cca 50g ? Chraň nás pánbůh, když si kdejaký diletant co nemá ani páru o pravidlech létání hezky doma naprogramuje to svoje kilové éro a pošle ho do světa s velmi chabou možností sledovat co se kolem éra děje a mnohdy s minimální možností cokoli za letu toho svého výtvoru ovlivnit. Já jsem taky modelář, a lítám i FPV , taky se mi nelíbí když mne někdo omezuje , jenomže si uvědomuji, že každá mince má dvě strany . A tak i když to " strašné svinstvo" není vůbec dokonalé , a pohnutky pro které byl ten dodatek vytvořen nejsou čisté jako křišťál ( a u kterého zákona jeho tvůrci něco nezkonili anebo nenechali zadní vrátka pro sviňárny) tak jsem přesvědčen, že je to užitečná věc. I kyž by to šlo napsat mnohem líp. A pro pilota ve vzduchu je naprosto jedno jaká byla pohnutka která mu zvýší bezpečnost létání. Když jsem ve vzduchu kašlu na to, jestli na tom někdo vydělá, podstatné je , abych se večer vrátil domů. Návrat domů je důležitější než všechny moje modely , a i než modely kohokoli jiného, a i dokonce než tohle fórum se všemi jeho členy. Létám třicet let, modelařím ještě déle a vidím jak se množství modelů a jejich velikost zvětšuje, jak výkony stoupají a jak se s modelm dá potkat kdekoli . Klidně s větroněm v 500m AGL , anebo s motorákem co umí letět rychleji než velká část ULL ve 300m. A proto si myslím, že je nejvyšší čas s tím něco dělat, že ten začátek regulace stojí za prd, to je věc jiná . Ale kolego Baui - i když to stojí za prd , a taky se mi to moc nelíbí - největším svinstvem to může nazvat egoista , co vidí jenom ten svůj koníček , omezení svých práv a všechno ostatní je mu ukradeno.
baui

#27 Příspěvek od baui »

I když mě těší, jak mě obratně nazýváš egoistou, zkus se na to podívat z jiného úhlu, než že by to mě osobně mělo vadit. Totiž... Doplněk X prakticky nemusím řešit - nelétám vysoko, protože nemám s čím a ani důvod. Nelétám ani extra daleko, s helinou to není zrovna praktické. Nevydělávám svým modelařením a nelétám ani obry. Tudíž by mi doplněk mohl být na výsost ukraden. Naopak se snažím existovat v tomhle světě ohleduplněji, než jak by mě omezoval zákonný předpis.
Motivace k nazývání onoho výplodu svinstvem je stejná, jako motivace proč mi vadí státní tunel do rozpočtu á la solární lobby nebo aktuální Rathoviny. Bezpečnost, svoboda, demokracie, nazývej to jak chceš, by měla být na prvním místě podobných předpisů, jenže není. Doplněk X není napsán "neobratně", ale je definován tendenčně ve prospěch komerčního zájmu, v čemž vidím podstatný rozdíl. Tenhle předpis mi vadí jako občanovi, ne jako modeláři ;)
Jen pro upřesnění, tím svinstvem jsou myšleny spíš cesty, jakými doplněk zjevně spatřoval světlo světa. Moc dobře si uvědomuju důvody pro nějaké regulace. Proto taky můj prvotní odkaz na debatu AMA. Doplněk X ale tuhle regulaci neposkytuje v žádné praktické rovině.
Tom
lucas

#28 Příspěvek od lucas »

Troll píše:Koukám že je to tady plné odborníků co jednohlasně považují Doplněk X za svinstvo spáchané na modelářích. Jenomže kdo z vás si uvědomuje že letadlo anebo vrtulník dokáže snadno sestřelit i půlkilový houbolet, kdo viděl proražené okno pilotní kabiny ptákem o hmotnosti cca 50g ? Chraň nás pánbůh, když si kdejaký diletant co nemá ani páru o pravidlech létání hezky doma naprogramuje to svoje kilové éro a pošle ho do světa s velmi chabou možností sledovat co se kolem éra děje a mnohdy s minimální možností cokoli za letu toho svého výtvoru ovlivnit. Já jsem taky modelář, a lítám i FPV , taky se mi nelíbí když mne někdo omezuje , jenomže si uvědomuji, že každá mince má dvě strany . A tak i když to " strašné svinstvo" není vůbec dokonalé , a pohnutky pro které byl ten dodatek vytvořen nejsou čisté jako křišťál ( a u kterého zákona jeho tvůrci něco nezkonili anebo nenechali zadní vrátka pro sviňárny) tak jsem přesvědčen, že je to užitečná věc. I kyž by to šlo napsat mnohem líp. A pro pilota ve vzduchu je naprosto jedno jaká byla pohnutka která mu zvýší bezpečnost létání. Když jsem ve vzduchu kašlu na to, jestli na tom někdo vydělá, podstatné je , abych se večer vrátil domů. Návrat domů je důležitější než všechny moje modely , a i než modely kohokoli jiného, a i dokonce než tohle fórum se všemi jeho členy. Létám třicet let, modelařím ještě déle a vidím jak se množství modelů a jejich velikost zvětšuje, jak výkony stoupají a jak se s modelm dá potkat kdekoli . Klidně s větroněm v 500m AGL , anebo s motorákem co umí letět rychleji než velká část ULL ve 300m. A proto si myslím, že je nejvyšší čas s tím něco dělat, že ten začátek regulace stojí za prd, to je věc jiná . Ale kolego Baui - i když to stojí za prd , a taky se mi to moc nelíbí - největším svinstvem to může nazvat egoista , co vidí jenom ten svůj koníček , omezení svých práv a všechno ostatní je mu ukradeno.

takže když tu máme doplněk x, tak je to vyřešený. a když zakážeme zbraně, tak až půjde někdo na banku, vykašle se na to, protože je zakázaný nosit kvér :)
mě je celkem jasné, že v republice, kde je taková hustota obyvatel a provozu musíme mít jisté normy. přijde mě na hlavu, že tato norma silně znemožňuje někomu prodat fotku z easystara, ale pokud si tu samou fotku schová do šuplíku, tak je to bezpečný. na druhou stranu když budu dostatečný hovado, můžu jít pobít mimina na hřiště nějakým 700 vrtulníkem... koukněte se kde máme modelářská letiště...? a to by se dalo pokračovat.. raději to ani nikde nepsat nebo se toho ještě někdo chytí a to by teprve vznikaly normy.
doplněk jsem se snažil laicky prostudovat a jako celek mě to špatné nepřijde, ale tato část doplňku je bazmek. neřeší s bezpečností nic a nejhorší na tom je, že i kdyby řešila, někteří lidé jsou hovada a tohle je stejně nezastaví :/

p.s. fpv podle úřadu mimochodem tedy košer vůbec není :)
Drondys

#29 Příspěvek od Drondys »

lucas píše:takže když tu máme doplněk x, tak je to vyřešený. a když zakážeme zbraně...

Naopak zbraně by měly být pro rekreační střílení po vzoru doplňku X volně v prodeji bez nutnosti zbrojního pasu s výjimkou zbraní velikosti tarasnice a větších kde bude zbrojní pas vyžadován vždy. U zbraní menších než tarasnice bude zbrojní pas vyžadován jen pokud by někdo s nimi chtěl střílet za peníze. :lol:

Stejně tak provoz vozidel bude uvolněn bez nutnosti mít techničák a řidičák pokud se tím nebudeš živit nebo pokud to nebude vozidlo těžší než 3.5 tuny. Takže pokud na tom nebude vydělávat a bude to vozidlo lehčí než 3.5 tuny pak na silnici bude moct kdekdo se sebehorší rachotinou bez papírů a bez řidičáku. :lol:
robinj
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od robinj »

Jameson píše:
Troll píše:Jak by se ti líbilo, kdyby na silnici vyrazili lidi kteří o pravidlech provozu nic neví ve vehiklech co si sami doma vyrobili .

Pokiaľ viem, modely áut tiež existujú a žiadnu podobnú vtákovinu na nich nevymysleli... Len pre úplnosť, nemám nič proti regulácii bezpilotných lietadiel nad 20kg, ale keď EasyStar s FY-21AP potrebuje povolenie úradu civilného letectva, tak niekde niečo strašne smrdí...

Todle je h........ protože pokud mám dobře nainstalované FY 21 AP a létám s ním tak je to bezpečnější než bez něj nemusím se dívat jen na obrazovku ale můžu koukat i na éro protože mi to stabilizuje.Nehledě na to že s ním s vrátím vždy.A co se týče pravidel ty uznávám je mi jasný že můžu lítat podle prostoru do výšky 300m ale pokud nemám v letadle nic co mi tu výšku neukáže tak to nevím ale todle dodržuji k letištím,dálnicím dětským hřištím apod.nelítám FPV je nejhezčí provozovat spíš v tzv.zemích nikoho kde nikdo nelítá.je třeba známože v FPV nevíš co je kolem tebe ale pokud letím do 150m mám na letadle poziční světla tak ul ke mě nemůže a o ostatních modelářských kolezích vim většinou létáme z 1noho místa takže tu jde o porušování minimální výšky i ze strany ul pilotů právě s tím sem se setkal žejsem letěl vedle UL letadla ve výšce 70m? :?:
Robbe FutabaFX 20
,Funtic Pelikán,SM Binary,Skywalker 1720 RCF su29 superlite series. MPX funcub NG
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“