VSO 10

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Zpráva
Autor
geo
Kontaktovat uživatele:

VSO 10

#1 Příspěvek od geo »

Možná někdo řekne, že to sem nepatří :oops: , ale asi jo. Maketa to není, tam si netroufám, snad čtvrtmaketa. Stavím ji od loňska klasikou, vše vlastnorůčo vypižlaný, jen kabinu mi poslal Choze, čímž mi ušetřil má největší traumata - dělat kopyto :roll: . Až teď o těch delších volnech jsem pořídil pár fotek, tak se chci trošku pochlubit. Čmeláka stavím v Praze a Gradienta na chalupě když prší :) . Ona by se taky Vosa do Prahy nevešla, i ten Čmelda v mé "uklizené" dílně má problém a je o metr menší. Vosa je dle Fary, jen s úpravama ohledně křidýlek, serv ve VOP ( 2x ), prakticky bez vzpětí. Jen nevím jak s podvozkem, ..., tady nejsem úplně rozhodnut, ale asi trošku vykukující kolo napevno. Jo a bude tam motor, proto do elektrovětoňů, se sklopkou :wink:
trup.JPG
něco křídel.JPG
VOP a SOP.JPG
geo
paveld

Re: VSO 10

#2 Příspěvek od paveld »

Hurá, konečně modelář !
Držím palce :D
Vladan
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Vladan »

Zatím to vypadá na pěknou a poctivou práci.
Tak ať jde dílo od ruky... 8)
MX 16S - 35 MHz
Uvidíme, řekl moudrý, oční chirurg ....
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od lubo1 »

geo píše:

čo sa týka pevného kolesa .... Myslím, že musí pohlcovať náraz pri dosadnutí ....
Chcelo by to aspoň gumový tlmič. Ja osobne sadám do trávy, takže na kolesá kašlem, pretože to chce neúmerné zvýšenie pevnosti celej konštrukcie, nakoľko je celý náraz sústredený do jediného bodu. No a so zpevnením narastá aj váha....
V začiatkoch som to skúsil na pár laminátových trupoch - ak prežilo lepenie - vytrhlo to aj s kusom laminátu.... Podotýkam, že sa nejednalo o haváriu, len o tvrdšie sadanie vo vetre, prípadne trafenie neakej nerovnosti.
http://lubo111.rajce.idnes.cz
geo
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od geo »

Pevným kolem bylo myšleno - nezathovaný podvozek, nikoliv neodpružený :roll: . Jen jsem to blbě napsal. Pořádný zatahovací by byl zbytečně těžký.
geo
radekV77
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od radekV77 »

Paráda, těším se na pokračování. Na toto letadlo se pořád chystám (už dlouho) a ne a ne se k tomu dokopat,tak budu alespoň z povzdálí sledovat :D
http://radekv77.rajce.idnes.cz/
http://lmk-kladno.rajce.idnes.cz/
Toman
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Toman »

Překopávám VSO-10 a právě tam budu mít pevný podvozek, dokytovaný, jako u předlohy, To jsou myslím, jakože VSO-10C ... a jak mám tedy udělat nějáké odpružení? :(
PavelN

#8 Příspěvek od PavelN »

Nějak mi uniká smysl, vymýšlet gumové odpružení. Použiju-li klasické polopneumatické(či jak se to správně nazývá) kolo, nikoli mechové, tak ta guma sama o sobě pruží dostatečně. Budu-li vymýšlet odpružené, tak bude muset být kolo usazené v jakési vidlici, která bude otočně spojená čepem v jakési pevné části trupu. Navíc tam bude muset být tedy ten "gumový tlumič", který bude muset být taktéž upevněn nepohyblivě vůči té "kyvné" vidlici, která ho bude svými výkyvy stlačovat. To vše pravděpodobně vyrobeno z duralu. Náročnost na výrobu a přesnost poměrně značná, dle mého neúměrná užitku. Ale proč ne..
Variace na Motorspatz (2,3m), VSO-10 (3m-Fara), Aeronca -10ccm, Symfonik -V2 (3m), VT-116 (3m-Fara),L-13 Blaník - výstavba a další..
http://aero1000.rajce.idnes.cz/
Toman
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Toman »

:) ... přesně tohle jsem potřeboval slyšet. polopenumatické kolo bude, tákže. žádný další pružení ;) :) ..Díky! :)
geo
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od geo »

Teda já přemýšlím o polopneumatice (mám je na Spitovi, jsou z HK) a ocelový drát pevně zakotvený v trupu. Žádný vidlice atd -přesně jak píše PavelN - je to o přesnosti a tu s aku vrtačkou a dekupírkou opravdu neumím :roll:
geo
ztnext

#11 Příspěvek od ztnext »

Heslo dne: S kecama vydržíš než se roztočí vrtule.
Toman
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Toman »

Jojo..to jsou dobrý odkazy ...stavbu jsem viděl v RCR... :)
Já furt nevím jestli chci VSO čistej větron nebo jestli s motorem :( .... Vzhledoě by sem se obyl po čistým větroni, ale azse se mi to líbí natolik, že bych hctěl lítat furt :D ...takže bych byl pro elektro motorek .... ach jo..ale asi bude vyhrávat verze větron... protože na 3metráka nemám kolem domu přistávaci místo a jen tak do pole to sednou neenchám.... asi ... :D
Ale poradte :(
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od lubo1 »

Toman píše:Jojo..to jsou dobrý odkazy ...stavbu jsem viděl v RCR... :)
Já furt nevím jestli chci VSO čistej větron nebo jestli s motorem .....

Treba si odpovedať na otázku, či máš ako štartovať s tým bezmotorom......
Pokiaľ chceš elektro -treba patrične modifikovať trup... vyztužiť ho.
Nič ti nebráni tam vlepiť prepážku a v prípade vetroňa, prišrobovať kužel. Ja som takto riešil svoje VSO.... Nasávanie vzduchu sa dá urobiť vcelku nenápadne.
Toman
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Toman »

No tak nedaleko mám plochu kde se modelaří, kde borci tahají jednomu modeláři jeho 5metrové mazlíčky, takže v tom by asi problém nebyl..a neudělám to..nepřenesl bych přes srdce, dkybych si pokazil takhle vzhled svého nejoblíbenější typu větroně :D
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od lubo1 »

Toman píše:No tak nedaleko mám plochu kde se modelaří, kde borci tahají jednomu modeláři jeho 5metrové mazlíčky, takže v tom by asi problém nebyl..a neudělám to..nepřenesl bych přes srdce, dkybych si pokazil takhle vzhled svého nejoblíbenější typu větroně :D

Tak ešte pozri, ako to riešil ZZ - môžeš dať aj motor, aj hák.... http://www.rckozmodrom.com/RcModely/vso_2m.htm
Niekde som videl už aj predávať mechaniku takéhoto pohonu....
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“