ASP 2 ccm nechce chytnout radu prosim
Re: ASP 2 ccm nechce chytnout radu prosim
Proč to startuješ bez křídla? Myslím, že by se to nemělo dělat. Model má pak menší hmotu na pohlcení vibrací.
pouzivam stejne palivo jako on
MarthiR píše:to je pravda, jen příkladně u mě (mám akrobata)
85% Metyl
12% Aeorosynth
3% Nitrometan
Nevím jaké se používá u tak malého obsahu
Tohle palivo je ovšem pro větší kubatury, zhruba od 6,5 výš. Pro tu dvojku zásadně 20% ricinu, a ricin zdůrazňuji, zbytek metyl. Pokud tam bude tak 5% nitra, zlepší se přechody. Malé motory se nemají rady se syntetikou. Ale docela v pohodě se dá létat i bez nitra. Já jsemnapř. na nitro předčasně "vykloktal" jedničku motor.
Ještě ke žhavení, zkus upřesnit pojem "žhaví krásně". Svíčka by měla být oranžová. Navíc jsi psal, že máš motor z druhé ruky, jak je na tom třeba s kompresí? Dále, jestliž ti palivo spadne, nejspíš máš nádrž pod jehlou, osa nádrže by měla být (nejlépe) v ose jehly karbecu, milimetr sem nebo tam většinou nevadí, ale větší rozdíly už vadit mohou.
Hitec Aurora 9X
- MarthiR
mnov píše:Proč to startuješ bez křídla? Myslím, že by se to nemělo dělat. Model má pak menší hmotu na pohlcení vibrací.
Nastartoval sem to jen jednou jestli vše funguje , jinak startuji z křídlem a pak rovnou do luftu ale kolega to udělal stejně
Minulost: T9X,Graupner MZ 24 Hoot, Futaba T10J
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
Lítám ASP 2ccm s palivem se syntetickým olejem bez problémů.
Nemyslím si ,že by nastartování bez křídla na to mělo takoví vliv nebo ano? dvoutakty podle mne tolik nevybrují jako 4T.. Taky jsem takto zabíhal na tomto samém modelu motor. 
Možná bez problémů, přiznám,že informaci o oleji jsem někde získal, z malíčku jsem si jí nevycucal, a tak jí dodržuji. Syntetiku jsem do malých motorů nezkoušel, tedy zatím raději. Možná mě tvá zkušenost přesvědčí o změně názoru.
Hitec Aurora 9X
- StanleyT28
- Kontaktovat uživatele:
ASP 2,5 zatím taky běhala pouze na syntetiku, proběhl na ni i záběh, ale to už je jiná kapitola a chce to dodržovat jisté věci. Osobně se syntetiky nebojím v žádném ze svých motorů.
benest píše:pouzivam stejne palivo jako on
Tak nam napis jeho zlozenie.
Gaui 100,Rex 450,Prôtos 500,Frenzy TZ 50,Logo 600SE,FX18 DSM2,JR 9 DSM2,
MAX,Rival,BN-2 Islander
MAX,Rival,BN-2 Islander
DAF píše:Možná bez problémů, přiznám,že informaci o oleji jsem někde získal, z malíčku jsem si jí nevycucal, a tak jí dodržuji. Syntetiku jsem do malých motorů nezkoušel, tedy zatím raději. Možná mě tvá zkušenost přesvědčí o změně názoru.
V některých modelech létám i malé motory (nejčastěji 2,5 ccm)

Např. tento O.S. Max má za 6 sezon za sebou cca 270 soutěžních letů + cca 300 tréninkových.
Ve všech motorech (tedy i v těchto malých) létám syntetiku s 5% nitra. Konkrétně Graupner Titan S5.
Za těch 31 let, které spalováky létám, jsem nikdy žádný motor na nevhodné palivo nezničil.
Balsa je sice modelářský chléb, ale někdy je jí už moc...
Jak jsem koupil, tak prodávám. Prostě někde jsem získal informaci, že by menší kubatury do cca 6,5 ccm mělý být honěny raději na ricín s poměrem 20%. Od této kubatury výše je možné používat palivo s 15% ricínu, případně palivo se syntetikou, přičemž není radno po delší době používání jednoho přecházet na druhé. Větších motorů moc nemám. Pravda, motor 5,23 jsem také zkoušel na syntetiku, hlavně kvůli zasvinění modelu. I u těch menších by byla výhoda menšího zasvinění. Ale protože je delší dobu honím na ricín, nechce se mi přecházet, možná až s novým motorem. Jinak jak jsem psal, že jsem vykloktal motor, byla do jednička WASP. Mám jí v takovém větráčku. Dával jsem do toho 5% nitra a samozřejmě ricín. Po delší době, ten model létá doposud od r. 2004, jsem zjistil radiální vůli na klice. Motor blbě chytal, nešel seřídit, tak jsem ho vyměnil. Je to tak 2 roky, přesnou statistiku si nevedu a kolik přesně měl natočeno také nevím, ale myslím, že celkem dost, protože jsem s ním dost často (na své poměry) chodil létat. Přibaloval jsem ho k jiným modelům pravidelně. Dělával jsem s ním za letové odpoledne 2 - 3 lety s chodem motoru po cca 10 - 11 minutách. Za sezonu naběhal několik hodin. Po výměně už nitro nedávám a opotřebení motoru nepozoruji. Nemá sice ještě tolik naběháno, ale zatím prostě nic.
Takže syntetice se nebráním, jen jsem jí zatím z uvedených důvodů do prcků nedával.
Takže syntetice se nebráním, jen jsem jí zatím z uvedených důvodů do prcků nedával.
Hitec Aurora 9X
Syntetika by jim špatně udělat neměla, co vím, ale ricin těm prďolům sluší víc. Já jsem zkoušel do modely junior 2 dávat syntetiku, protože fakt děsně sviní, a vůbec se jí to nelíbilo... Prskala, nešla vyladit a běželo to slušně jenom na úplně bohato a to šlo z vejfuku prakticky palivo - nemluvě o tom, že to skoro nešlo nahodit (tyhle prďolové ale nechytaji nijak super na cokoli). A taky jsem to s tim ricinem už několikrát slyšel od starších harcovníků, že ty malé se mají lítat na něj. Inu, co modelář to názor, takže jak je vidno platí klasika - co si odzkoušíš a co umíš, to ti pak funguje.
madman píše:Syntetika by jim špatně udělat neměla, co vím, ale ricin těm prďolům sluší víc. Já jsem zkoušel do modely junior 2 dávat syntetiku, protože fakt děsně sviní, a vůbec se jí to nelíbilo... Prskala, nešla vyladit a běželo to slušně jenom na úplně bohato a to šlo z vejfuku prakticky palivo - nemluvě o tom, že to skoro nešlo nahodit (tyhle prďolové ale nechytaji nijak super na cokoli). A taky jsem to s tim ricinem už několikrát slyšel od starších harcovníků, že ty malé se mají lítat na něj. Inu, co modelář to názor, takže jak je vidno platí klasika - co si odzkoušíš a co umíš, to ti pak funguje.
Bože to jsou názory
To je jako bys napsal, že Watburg s obsahem 900 ccm má jezdit na jiný bezin mix , než třeba Trabant s obsahem 600 ccm.
Ricin má své opodstatnění hlavně tam, kde se chce u motoru maximálně využívat kroutící moment a chce se po něm aby běžel v tzv. taroku.
Takovým typickým příkladem jsou modely F2B (tam se ale létají motory 8 - 10 ccm)
98% modelářů v taroku motory neprovozuje. A tam je syntetika opravdu lepší. Ale pozor, není syntetika jako syntetika. Zvláště při použití nitra je důležitá kvalita syntetiky a její množství.
Balsa je sice modelářský chléb, ale někdy je jí už moc...