viewtopic.php?f=19&t=48111
ale asi to spravne patri sem, takze se chci poradne zeptat:
Muzete mi vysvetlit nebo poslat nejaky link na vysvetleni (v anglictine treba) principu serizeni hazedla (at uz hazeneho z otocky nebo jako ostep) aby spolehlive preslo z vertikalniho stoupani do horizonotalniho klouzani?
Nejde mi o principy vyvazeni normalniho letadla v rezimu ustalenho klouzani, nebo horizontalne hazeneho hazedla, tam je to jasne: Zavazi v predu klopi letadlo dolu konstatnim momentem, VOP v zadu klopi letadlo nahoru umerene druhe mocnine rychlosti. Takze cim letadlo leti rychleji, tim ho to vice zveda, cim ho to vice zvedne tim vice spomali ve stoupani, takze ho to nakloni zase dolu ono zrychli.... (=>negativni zpetna vazba) a kdyz jde vsecho dobre tak letadlo nakonec leti pod optimalnim klouzavym uhlem (jehoz tangenta je Lift/Drag ratio). Pokud mozno by tyhle tlumenene kmity meli odpovidat kritickemu tlumeni aby se letadlo ustalilo co nejrychleji.
Jenze co mi neni jasne - jak to muze fungovat u hazedla ktere napred hodim vysokou rychlosti vertikalne vzhuru (a ono ma letet co nejvice rovne - jako by VOP mely nulovy Cl ) a potom na vrhlolu drahy, pri rychlosti mnohem nizsi zacit klouzat - tedy aby VOP zapracovaly?
... Mi to prijde jako paradox, vzdyt rychlost tesne po vyhozenni je vyrazne vyzsi nez rychlost klouzani, tak jak je mozne aby to letadlo
(a) nezvedlao cumak po vyhozni ale zaroven (b) drzelo cumak pod klouzavym uhlem behem kluzu.?
(c) Aby v bode obratu pri rychlosti temer 0 m/s a se zavazim na rameni sily temer kolme k zemi (tzn. klopny moment od zavazi je taky vyrazne mensi nez pri vodorovnem letu) se dokazalo rychle preklopit do klouzaveho letu?
Co mne k tomu napadlo (jak mi prijde ze to asi ma fungovat)
1) moment setrvacnosti letadla podle "pitch" osy by mel byt maly ( ? ) aby ho dokazalo zavazi a VOP naklonit dostatecne rychle (?) drive nez priliz spadne
2) hod by mel zacinat na malem uhlu (skoro rovnobezne se zemi) a v duledku prace VOP v pocatecni fazi s vysokou rychlosti si ono hazedlo samo zvedne na 60°-80° podle toho jak silne to hodim.
ale stejne mi pripada ze na vrcholu drahy pri male rychlosti to ty VOP nemuzou zvladnout vyrovnat. Proste bud udelam VOP priliz vykone, ze to stoupa priliz prudce / udela premet, nebo jsou moc slabe na to aby ho stacily nahore pri male rychlsoti srovnat a ono spadne pohlave dolu (a zacne se rovnat az tesne nad zemi).
Jak teoreticky tak prakticky mi pripada ze to muze fungovat jen s nejakym trikem ktery by zajistil aby VOP mely nizsi vztlak pri velke rychlosti nez pri male. (nejaka magie