Nahon na "sikme" klapky
Nahon na "sikme" klapky
mam v umysle postavit nejaku SUM, ktora nema ale nabeznu hranu klapiek kolmo na pozdlznu os trupu ale sikmo - kridlo na odtokovke proste pri pohlade zhora nie je rovne ale sikme (ako Sanova Extra a aj ta jeho nova elektricka).
Ako spravne urobit nahon na taketo klapky ?
Skusal som to nakreslit v google kečupe a vyslo mi nieco taketo:
Re: Nahon na "sikme" klapky
co vím tak šaňo to má na extře jak u normálního a vyklá se to v te klapě. mě by taky ruzná řešení zajimala navíc když bude mít křídlo vzepětí.
Ja by som dal na kazde kridelko gulak,tiahla z gulakov zletoval dohromady a to spolocne naletoval na tiahlo od tecka ku vyskovke.A je po vtakach.
B
B
Futaba T14SG VELOX 2,2 EXTRA EF 60` EPP RCF PA XR61 ARDEA
jofrey007 píše:mam v umysle postavit nejaku SUM, ktora nema ale nabeznu hranu klapiek kolmo na pozdlznu os trupu ale sikmo - kridlo na odtokovke proste pri pohlade zhora nie je rovne ale sikme (ako Sanova Extra a aj ta jeho nova elektricka).
Jsou dvě možnosti. Jak píše Boro kulové čepy na každé páce od křidélka a Y drát od vahadla. Tak jsem to měl na CAPovi a fungovalo to bezvadně. Nebyly to ale běžné kuláky. Byly od firmy RPM, což je trochu jiná třída, než třeba MP-JET (promiň Milane)
A nebo to udělat, tak jako je to např. na plánku SUM Z-50. To znamená od vahadla drát, pak kus trubičky, která je příčně provrtaná a je v ní zaletovaný kolík z ocelové struny 2 mm. Na koncích drátů, které vedou z klapek jsou přiletované takové placky z ocel. plechu, které mají díru 2 mm.
A to je celé
Tento druhý způsob teď dávám do nové SUM na O.S. 25
Balsa je sice modelářský chléb, ale někdy je jí už moc...
no podla tvojho popisu si viem predstavit akurat to Tcko
))
ak mas nejake foto tak sem s tym
pripade fotku z tej casti vykresu Z50 kde to vidno..
dakujem
ak mas nejake foto tak sem s tym
dakujem
jofrey007 píše:no podla tvojho popisu si viem predstavit akurat to Tcko))
ak mas nejake foto tak sem s tympripade fotku z tej casti vykresu Z50 kde to vidno..
dakujem
Já si svoje stavební postupy nefotím. Najdi někde ten plán a uvidíš. V nejhorším případě ti to z něho oskenuju.
Boro píše:Ja by som dal na kazde kridelko gulak,tiahla z gulakov zletoval dohromady a to spolocne naletoval na tiahlo od tecka ku vyskovke.A je po vtakach.
B
riesenie z gulakom sa mi moc nepaci lebo to bude prznit maketovy dojem..
M píše:jofrey007 píše:no podla tvojho popisu si viem predstavit akurat to Tcko))
ak mas nejake foto tak sem s tympripade fotku z tej casti vykresu Z50 kde to vidno..
dakujem
Já si svoje stavební postupy nefotím. Najdi někde ten plán a uvidíš. V nejhorším případě ti to z něho oskenuju.
vopred dakujem za scan
jofrey007 píše:[
vopred dakujem za scan
Tady to máš. A neříkej, že tomu nerozumíš. Stavěl jsem podle toho poprvé asi už před 30 lety
[album]1385[/album]
jo....dik... teraz uz je to jasne... 
Nějak takto to má Šaňo (zjednodušeně). Myslím si, že je to mnohem jednodušší. Je potřeba zachovat ten úhel a bude to chodit parádně. Ten systém, který je u Z50 je taky docela dobrý, ale nevím zda by nenastal problém při kroucení klapek. A pravděpodobně bude ta Šaňova verze lehčí.
Foxik píše:Nějak takto to má Šaňo (zjednodušeně). Myslím si, že je to mnohem jednodušší. Je potřeba zachovat ten úhel a bude to chodit parádně. Ten systém, který je u Z50 je taky docela dobrý, ale nevím zda by nenastal problém při kroucení klapek. A pravděpodobně bude ta Šaňova verze lehčí.
Saňova verze je použitelná spíše u prostorového trupu.
Honzův plán na Z-50 vznikl začátkem 80. let a trup byl široký 25 mm. Toto řešení bylo tehdy dostupnější a já ho používám doteď. Ale je pravda, že na to naše létání máme trochu menší nároky, než F2B
Foxik píše:Nějak takto to má Šaňo (zjednodušeně). Myslím si, že je to mnohem jednodušší. Je potřeba zachovat ten úhel a bude to chodit parádně. Ten systém, který je u Z50 je taky docela dobrý, ale nevím zda by nenastal problém při kroucení klapek. A pravděpodobně bude ta Šaňova verze lehčí.
tak toto sa mi paci rozhodne viac ako na Z50 - predsa len okrem kazdeho usetreneho gramu je dolezita aj jednoduchost co minimalizuje moznost poruch
M píše:Foxik píše:Nějak takto to má Šaňo (zjednodušeně). Myslím si, že je to mnohem jednodušší. Je potřeba zachovat ten úhel a bude to chodit parádně. Ten systém, který je u Z50 je taky docela dobrý, ale nevím zda by nenastal problém při kroucení klapek. A pravděpodobně bude ta Šaňova verze lehčí.
Honzův plán na Z-50 vznikl začátkem 80. let a trup byl široký 25 mm. Toto řešení bylo tehdy dostupnější a já ho používám doteď. Ale je pravda, že na to naše létání máme trochu menší nároky, než F2B
...no presne tak... priestorovy trup
M píše:Foxik píše:Nějak takto to má Šaňo (zjednodušeně). Myslím si, že je to mnohem jednodušší. Je potřeba zachovat ten úhel a bude to chodit parádně. Ten systém, který je u Z50 je taky docela dobrý, ale nevím zda by nenastal problém při kroucení klapek. A pravděpodobně bude ta Šaňova verze lehčí.
Je to použitelné i na ploché trupy a plánek na Z 50 moc dobře znám. Chtěl jsem jen poradit.