Dĺžka antény vysielača.
Dĺžka antény vysielača.
Ahoj všetkým,
stala sa mi nemilá vec - zlomil som teleskopickú anténu vysielača graupner mc-18, náhradná anténa je ale o 11 cm kratšia ako pôvodná. Moja otázka znie - aký vplyv to bude mať na výkon, na dosah, zahrievanie vf časti, atd... Používam vysielač na 35 a 40 MHz. Za odpovede ďakujem. martel123
stala sa mi nemilá vec - zlomil som teleskopickú anténu vysielača graupner mc-18, náhradná anténa je ale o 11 cm kratšia ako pôvodná. Moja otázka znie - aký vplyv to bude mať na výkon, na dosah, zahrievanie vf časti, atd... Používam vysielač na 35 a 40 MHz. Za odpovede ďakujem. martel123
Re: Dĺžka antény vysielača.
martel123 píše:Ahoj všetkým,
Aje ta anténa originální.Aby jsi tam nedával nějakou pro hitec
Pokud používáš dva moduly(35a40MHz),tak bude délka antén jiná pro každý modul.Alespoň tak to má Multiplex.Pro 40MHz je delší-zhruba o ten poslední díl.Je ale možný,že to je u Graupnera jinak...
vodvi píše:Pokud používáš dva moduly(35a40MHz),tak bude délka antén jiná pro každý modul.Alespoň tak to má Multiplex.Pro 40MHz je delší-zhruba o ten poslední díl.Je ale možný,že to je u Graupnera jinak...
Čekal bych, že pro 40 MHz bude kratší.
OrDa píše:vodvi píše:Pokud používáš dva moduly(35a40MHz),tak bude délka antén jiná pro každý modul.Alespoň tak to má Multiplex.Pro 40MHz je delší-zhruba o ten poslední díl.Je ale možný,že to je u Graupnera jinak...
Čekal bych, že pro 40 MHz bude kratší.
U hitecu je stejná.
Tak jsem to oměřil:
35MHz - 100cm,7dílů EVO/PRO9
40MHz - 136cm,9dílů PRO7
Oba moduly HFM-S4
Multiplex Royal EVO/PRO
Jestli je to 7,nebo 9 kanál je snad jedno...
35MHz - 100cm,7dílů EVO/PRO9
40MHz - 136cm,9dílů PRO7
Oba moduly HFM-S4
Multiplex Royal EVO/PRO
Jestli je to 7,nebo 9 kanál je snad jedno...
Antena je navrhovana pro konkretni VF-dil, tzn. a je nasobkem (zlomkem) vlnove delky. Tzn. pro 40MHz by mela byt kratsi nez pro 35MHz.
info treba viz zde: http://www.rcauta.net/forum/topic8659-j ... nteny.html
slim píše:Antena je navrhovana pro konkretni VF-dil, tzn. a je nasobkem (zlomkem) vlnove delky. Tzn. pro 40MHz by mela byt kratsi nez pro 35MHz.
Jenže tam se řeší délka přijímačové antény (pokud jsem dobře četl) a tady délka vysílačové...
Zba píše:Aje ta anténa originální.Aby jsi tam nedával nějakou pro hitec.Jestli je od výrobce určená pro tento vysílač, tak nic neřeš.Bude to stejný.
Bral som to cez ebay a pri aukcii bola vymenovaná celá škála vysielačov a medzi nimi i mc-18, až keď mi to prišlo som zistil ten rozdiel. V najhoršom prípade objednám novú cez niektorý z e-shopov.
Každopádne ďakujem všetkým, kto sa v danej téme vyjadrili .
martel123
slim píše:Antena je navrhovana pro konkretni VF-dil, tzn. a je nasobkem (zlomkem) vlnove delky. Tzn. pro 40MHz by mela byt kratsi nez pro 35MHz.
Taky jsem čekal, že pro 40 MHz bude kratší, ale není to nutné.
Aby anténa na 40 MHZ byla čtvrtvlná, musela by mít něco přes 180 cm. A to nemá. Je elektricky prodloužena prodlužovací cívkou. Ta se za prastarých časů dávala do půlky antény, ale u teleskopické to nejde a tak je u paty antény ve VF dílu. Z nějakých (asi cenových) důvodů jim holt to prodlužování asi vyšlo takhle obráceně.
Anténa je predsa výrazne kratšia než vlnové dĺžky na MHz pásme - je tam prispôsobenie v module. A to môže byť naladené na hociakú dĺžku antény.
Rozumné by od výrobcu bolo, keby mal všetky rovnaké.
K tomu Multiplexu - kupoval som náhradnú na 40MHz na EVO, ale myslím že je rovnaká ako na 35MHz, len je veľký rozdiel medzi starými modulmi z EVO (ktoré ale fungujú aj po upgrade na PRO) a novými modulmi čo sú k PRO a majú aj možnosť PCM modulácie. Bolo veľa rečí o tom že sú dlhšie a ľuďom to nevyhovovalo.
Ale aj tak si myslím že rozdiel je stará/nová a nie 35/40 - nemáš ten druhý modul s PCM ? HFM4 sú všeobecne moduly pre EVO/PRO.. nie som si ale istý či sa nemýlim.
A keď predtým bola na nejakom vysielači nejaká dĺžka, asi tam pasuje rovnaká - nie je to jedno. Možno výrobca zmenil verziu modulu v Mc-18 a označil to rovnakým názvom??
Rozumné by od výrobcu bolo, keby mal všetky rovnaké.
K tomu Multiplexu - kupoval som náhradnú na 40MHz na EVO, ale myslím že je rovnaká ako na 35MHz, len je veľký rozdiel medzi starými modulmi z EVO (ktoré ale fungujú aj po upgrade na PRO) a novými modulmi čo sú k PRO a majú aj možnosť PCM modulácie. Bolo veľa rečí o tom že sú dlhšie a ľuďom to nevyhovovalo.
Ale aj tak si myslím že rozdiel je stará/nová a nie 35/40 - nemáš ten druhý modul s PCM ? HFM4 sú všeobecne moduly pre EVO/PRO.. nie som si ale istý či sa nemýlim.
A keď predtým bola na nejakom vysielači nejaká dĺžka, asi tam pasuje rovnaká - nie je to jedno. Možno výrobca zmenil verziu modulu v Mc-18 a označil to rovnakým názvom??
...coro... Ale aj tak si myslím že rozdiel je stará/nová a nie 35/40 - nemáš ten druhý modul s PCM ? HFM4 sú všeobecne moduly pre EVO/PRO.. nie som si ale istý či sa nemýlim
EVO9 je po upgrade na PRO v DE,modul je HFMS 4 35MHz (syntéza,PCM,PPM)-původní HFM4 na krystal.
PRO7 je origo koupené,modul je HFMS 4 40MHz (syntéza,PCM,PPM)
Tak nevím,ta délka antén je tak,jak jsem psal.
Dosah byl u obou v pořádku,žádné rušení jsem nikdy neměl,ani s jinýma přijímačema(Hitec,Rex,Futaba,a nějaký Euroline9).
Teď už je to ale jedno,v obou MPX mám Twin2,4GHz a naprostá spokojenost...
EVO9 je po upgrade na PRO v DE,modul je HFMS 4 35MHz (syntéza,PCM,PPM)-původní HFM4 na krystal.
PRO7 je origo koupené,modul je HFMS 4 40MHz (syntéza,PCM,PPM)
Tak nevím,ta délka antén je tak,jak jsem psal.
Dosah byl u obou v pořádku,žádné rušení jsem nikdy neměl,ani s jinýma přijímačema(Hitec,Rex,Futaba,a nějaký Euroline9).
Teď už je to ale jedno,v obou MPX mám Twin2,4GHz a naprostá spokojenost...
vodvi píše:Jenže tam se řeší délka přijímačové antény (pokud jsem dobře četl) a tady délka vysílačové...
- neni podstatne, jde o princip
- jak jsem psal, antena je navrzen pro KONKRETNI VF-dil (do hry vstupuje prizpusobeni VF-dilu antene (civka na konci VF-dilu, ...)
Jinak je to trochu loterie, proste zkusit dosah, ev. se podivat zda se neprehriva koncovy tranzistor (pokud se k nemu dostanes).
Ja mam FX-18 a ta vydrzi zapnuta i bez anteny, overeno
Dnes odpoludnia som skúšal dosah s tou "novou" anténou, ktorá je kratšia cca o 10-11 cm od pôvodnej, model som mal na strome vo výške cca1,5 m a na vzdialenosť cca 400-500 m bol signál bez zášklbov ako u 35 mHz, tak aj na 40 mHz.
Myslím si, že u vysielačov s výmennými VF modulmi môže byť zachovaná rovnaká dĺžka antény z dôvodu, že koncový stupeň - VF modulu je prispôsobený ku anténe z výroby cievkami - iné hodnoty sú pre 40 mega a iné hodnoty pre 35 mega. U mc 18 mám anténu výmeniteľnú, predtým som mal vysielač FF-9, kde anténa bola "pevná" a menil som iba vf diel a nebolo treba prispôsobovať dĺžku antény pri výmene 35 na 40 mega alebo opačne. U mc-18 to bude zrejme podobne, otázka čo tých 11 cm rozdiel urobí ale ako som to skúsil, pracuje bez závad a nebadal som ani náznak prehrievania VF modulov. Toľko z dnešnej skúšky. Ďakujem za pripomienky a rady všetkým prispievajúcim.
Zvlášť patrí poďakovanie kolegovi "mb" za nezištnú snahu mi pomôcť.
Myslím si, že u vysielačov s výmennými VF modulmi môže byť zachovaná rovnaká dĺžka antény z dôvodu, že koncový stupeň - VF modulu je prispôsobený ku anténe z výroby cievkami - iné hodnoty sú pre 40 mega a iné hodnoty pre 35 mega. U mc 18 mám anténu výmeniteľnú, predtým som mal vysielač FF-9, kde anténa bola "pevná" a menil som iba vf diel a nebolo treba prispôsobovať dĺžku antény pri výmene 35 na 40 mega alebo opačne. U mc-18 to bude zrejme podobne, otázka čo tých 11 cm rozdiel urobí ale ako som to skúsil, pracuje bez závad a nebadal som ani náznak prehrievania VF modulov. Toľko z dnešnej skúšky. Ďakujem za pripomienky a rady všetkým prispievajúcim.
Zvlášť patrí poďakovanie kolegovi "mb" za nezištnú snahu mi pomôcť.