Pomoc s výběrem elek. součástek
Pomoc s výběrem elek. součástek
Ahoj jsem tak trošku více amatér a potřebuji pomoc s jedním obvodem co bych chtěl udělat synkovi na kolo. Tady je odkaz http://danyk.wz.cz/polic.html - no co bych potřeboval... nějak mi nejde do hlavy označení některých odporů zejména R2 a R3, a taky C2, C3. Za rady, typy a nápady budu moc rád.
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pomoc s výběrem elek. součástek
U značení součástek se zhusta používá pouze předpona řádu hodnoty, že jde o Ohmy nebo Farady je jasné z toho, že je to odpor nebo kondenzátor.
1M = 1 megaohm, 270R = 270 Ohmů, může být zapsáno i jen prostě 270.
u kondenzátoru 1u = 1 mikrofarad, bývá někdy psáno i jako 1M
100n = 100 nanofaradů, bývá psáno i M1 (jako 0,1 mikrofaradu).
stačí?
1M = 1 megaohm, 270R = 270 Ohmů, může být zapsáno i jen prostě 270.
u kondenzátoru 1u = 1 mikrofarad, bývá někdy psáno i jako 1M
100n = 100 nanofaradů, bývá psáno i M1 (jako 0,1 mikrofaradu).
stačí?
OK2WY
R2 a R3 maji hodnotu 1MΩ (1 mega ohm) C2 ma hodnotu 1μF (1 mikro farad) a C3 ,a hodnotu 100nF (100 nano faradu)
Bylo to jen tesne, moh sem byt prvni....
- mior
- Kontaktovat uživatele:
janek16 píše:Ahoj jsem tak trošku více amatér a potřebuji pomoc s jedním obvodem co bych chtěl udělat synkovi na kolo. Tady je odkaz http://danyk.wz.cz/polic.html - no co bych potřeboval... nějak mi nejde do hlavy označení některých odporů zejména R2 a R3, a taky C2, C3. Za rady, typy a nápady budu moc rád.
R2, R3 = rezistor o hodnote 1MOhm (megaohm)
C2 = kondenzátor o kapacite 1 mikrofarad - elektrolytický
C3 = kondenzátor o kapacite 100 nanofarad - keramický
P.S:
Možno by stálo zato zvážiť nechať stavbu tohto blikača niekomu skúsenejšiemu (domnievam sa podľa Tvojej otázky, že nerozumieš označeniu súčiastok.)
Čo potom s polaritou diód? A ďalšie?
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
označení chápu jen jsem nevěděl ty hodnoty ale u těch odporů jsem si myslel že to bude megaohm, ale zdálo se mi to nějak moc
.. jinak polarita diod je mi celkem jasná.. myslím že to zvládnu.. už jsem si spájel osvětlení na RC auto na malou Losinu, tak je čas udělat krok dál
jinak moc dík za pomoc
- mior
- Kontaktovat uživatele:
Potom je to v poriadku.
Keby niečo, ozvi sa!
Keby niečo, ozvi sa!
Ok, a ještě jednou děkuji.
Ještě mne napadlo prosím vás u změny frekvence a charakteristiky blikání jak to bude se změnou těch hodnot rezistorů a kondíku.. čím větší hodnoty tím větší frekvence? a ještě jeden dotaz jak u takového zapojení LED vypočítat výsledný odpor R1 u nějakého jednoduchého zapojení bych to asi vypočítal ale tady jsem ztracen.
Chci to osadit 9 červenými LED 2,1V/20mA a 9 modrými LED jejich hodnoty 3,3V/30mA (v podstatě by ty hodnoty asi mohly být stejné jak u červených).
Opět za dobrou radu nad zlato budu moc vděčný
Chci to osadit 9 červenými LED 2,1V/20mA a 9 modrými LED jejich hodnoty 3,3V/30mA (v podstatě by ty hodnoty asi mohly být stejné jak u červených).
Opět za dobrou radu nad zlato budu moc vděčný
já bych nepoužíval jeden odpor pro oboje, ale pro každou sériovou větev vlastní.
jaký budeš mít napájecí napětí?
Tricopter ála RCExplorer, Rabbit, FlySky TH9x
Tamiya TT-01D typ E, FlySky GT3
Tamiya TT-01D typ E, FlySky GT3
- mior
- Kontaktovat uživatele:
janek16 píše:Ještě mne napadlo prosím vás u změny frekvence a charakteristiky blikání jak to bude se změnou těch hodnot rezistorů a kondíku.. čím větší hodnoty tím větší frekvence?
NAOPAK! Čím väčšia hodnota, tým MENŠIA frekvencia!
Trinom píše:já bych nepoužíval jeden odpor pro oboje, ale pro každou sériovou větev vlastní.
Zatím přemýšlím, jestli bude v hodná 9V baterka nebo tam dát pět AA baterek ... asi bude lepší ty tužkové takže 6V
-
JardaRůžička
Ze 6V Ti to moc fungovat nebude. Tedy všechno ano, až na ty modré diody. Dvě modré LED v sérii potřebují k rozsvícení asi 6,8V + nějaké napětí navíc na stanovení proudu ("přebytek" napětí : přerřadným odporem). To uvedené napájecí napětí 12V na schematu není náhodou. Z 9-ti voltové baterie to fungovat bude, ale jednak ne moc dlouho a také se nezanedbatelně bude měnit proud do diod (hlavně těch modrých) v průběhu vybíjení baterie.