Spektrum ma zase zostrelil...

Motory, gyra, serva, regulátory, stabilizátory, ale i ložiska a jiné obecné technické problémy
Zpráva
Autor
zdzd

Re: Spektrum ma zase zostrelil...

#31 Příspěvek od zdzd »

Krtko6 píše:Ja mám zlú zkusenosť s DX6tkou s lietaním v zime, keď sú teploty po nulou a zem je pokrytá snehom. Po pár metroch to skončilo haváriou. Mám totálne znížený dosah a je jedno, či to je prijímač AR 6200 alebo orange. Ináč celý rok bez problémov. Myslím, že to tu tiež niekto písal. Nerozumiem prečo to niekomu v zime lieta inému nie. Na novú sezónu sa chystám pre istotu pridať na prijímač kondenzátor http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ector.html Má zabraňovať výpadkom napájania(brown out).

Nemusí to být sněhem, ale teplotou. Kdysi mne zarazily nějaké údaje o Spektru, kde v datasheetu hlavních součástek byl teplotní limit 0°C, ale u celého rádia -10°C. Tak to mi tedy nějak neštymovalo.

Ty limity si úplně přesně nepamatuji, chtělo by to zagooglit, ale v každém případě tam byl rozpor tohoto typu.
eco

#32 Příspěvek od eco »

paicreat píše:To ninja949:
Nerobí.. robí to úplne náhodne či som vysoko nízko letím rýchlo alebo pomaly visím v normále alebo inverte...
To IgorGSM
Vysielačka/prijímače boli kupované nové a mali by byť ešte v záruke. Trexa mám od užívatela eco a ten nič podobné nepopisoval. Myslím že lieta futabu možno sa vyjadrí keď to tu nájde.
edit: ešte som zabudol Trexa mám od októbra 2011.

Helina je ode mě, lítal jsem ji asi jen 30-40 startů, na T8FG, měl jsem ale regl Koby(kvůli governoru) takže ten Align byl vlasně nový nepoužitý. Já jsem žádný problém nepozoroval a párkrát jsem byl taky lítat okolo 0°C ...
Těžko říct, může to být bateriemi TX v kleci, konektor na baterii bych vyloučil když mu to letělo dál, načnutý kablík u serv...kde máš antény přijímače? co přidat satelit??
MPX Royal SX 2,4Ghz...F3J Enjoy3
saint21

#33 Příspěvek od saint21 »

Teplota dělá hodně. Lítam spektrum rok a zatím takoví problém jako ty jsem neměl. Teď přes zimu jsem byla snad každý víkend venku i dnes a teplota 0°C a bez problému. Jaký tam máš Rx? Možná jsi to psal,ale asi jsem to přehlídl.
T-Rex 600E Pro Spirit, T-Rex 600N AR7200BX, UH-60 (T-Rex 500)
DX9
Carbon Cub SS, Traxxas Summit
paicreat
Bydliště: BA-víkend,TN-týždeň,NZ/TT-prázdniny+volný čas Trvalý pobyt: Šurany

#34 Příspěvek od paicreat »

Prijímač mám Spektrum AR 6200 umiestnený bol na boku trupu s pravej strany a satelit na tej ploche pod gyrom na prednom domčeku kardanu. To bolo núdzové riešenie na rýchlo aby som zistil či to funguje. Nejakú dobu som s tým lietal tak a viem že to pár krát cuklo ale nič závažné. Potom som dal prijímač do trupu a anténky vystrčil dierami v spodnom plate rámu a satelit prilepil na bok trupu. Cuká stále...
Takže moje protiopatrenia budú:
Dať tam druhý prijímač (mám ešte ten pidi AR 6100 ktorý som mal v Gaui)
Upraviť napájanie Dx6i
Počkať na plusové teploty vonku prípadne skúsim v hale
Keď to po tomto cukne zase tak vymením regulátor a keď ani toto nezaberie tak zbohom Spektrum. Nebyť tohto problému veselo si lietam bez crashu :roll:
c3cilka

#35 Příspěvek od c3cilka »

paicreat píše:Prijímač mám Spektrum AR 6200 umiestnený bol na boku trupu s pravej strany a satelit na tej ploche pod gyrom na prednom domčeku kardanu. To bolo núdzové riešenie na rýchlo aby som zistil či to funguje. Nejakú dobu som s tým lietal tak a viem že to pár krát cuklo ale nič závažné. Potom som dal prijímač do trupu a anténky vystrčil dierami v spodnom plate rámu a satelit prilepil na bok trupu. Cuká stále...

Chtěl jsem napsat polarizace signálu, ale potom jsi se zmínil o tom přeosazení.

Zkus jiný regulátor nebo zkrátit délky kabelů - možná jsou příliš dlouhé(kvůli rušení). Zrovna nyní řeším problém se samovolným otáčením serv...
JMalik

#36 Příspěvek od JMalik »

paicreat píše:Prijímač mám Spektrum AR 6200 umiestnený bol na boku trupu s pravej strany a satelit na tej ploche pod gyrom na prednom domčeku kardanu. To bolo núdzové riešenie na rýchlo aby som zistil či to funguje. Nejakú dobu som s tým lietal tak a viem že to pár krát cuklo ale nič závažné. Potom som dal prijímač do trupu a anténky vystrčil dierami v spodnom plate rámu a satelit prilepil na bok trupu. Cuká stále...
Takže moje protiopatrenia budú:
Dať tam druhý prijímač (mám ešte ten pidi AR 6100 ktorý som mal v Gaui)
Upraviť napájanie Dx6i
Počkať na plusové teploty vonku prípadne skúsim v hale
Keď to po tomto cukne zase tak vymením regulátor a keď ani toto nezaberie tak zbohom Spektrum. Nebyť tohto problému veselo si lietam bez crashu :roll:

Dělej to krok po kroku, ať zjistíš čím to bylo. Jinak to můžeš odstranit jen zdánlivě a problém se zopakuje.
(To, že to párkrát cukne na 2,4GHz přenosu je velmi závažné. Nesmí to cuknout vůbec!!!)
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
paicreat

#37 Příspěvek od paicreat »

Budem to robiť krok po kroku je mi jasné že inak by to nemalo zmysel a buď by som chybu neodstránil alebo by som nevedel kde bola. Každopádne zase budem riskovať rozbitie heliny pri hladaní kurvítka :roll:

c3cilka ktoré káble myslíš ?
janch

#38 Příspěvek od janch »

[quote="paicreat"]Budem to robiť krok po kroku je mi jasné že inak by to nemalo zmysel a buď by som chybu neodstránil alebo by som nevedel kde bola. Každopádne zase budem riskovať rozbitie heliny pri hladaní kurvítka :roll:

[b]c3cilka[/b] ktoré káble myslíš ?[/quote]

Mám cca 10 přijímačů Spektrum, bez dobrého elytu bych s SBECem nelétal.
MAXION,IONPRO i mini,Jantar 3,6m MVVS 8E, EDGE 540-MVVS 80ccm, Graupner MC-20 HOTT.
OK1VOX
c3cilka

#39 Příspěvek od c3cilka »

Signální kabely - to jest vše, co je napojeno mezi přijímačem a "periferiemi"(BEC, serva + možná i kabel vedoucí od serva vrtulky do gyra)

Úplně nejlepší by bylo, kdyby ti někdo půjčil Čítač, Sací měřič nebo něco podobného k úplnému vyloučení vnitřního rušení(tedy čehokoli uvnitř heli).

Nebo pro 100% jistotu: Můžeš zkusit, "takovéty" punčošky přes kabely(musejí být kovové) a s jejím následným uzemněním budeš mít 90% jistotu, že nejde o rušení kabeláží. Z 10% může být způsobeno přenesením rušení přímo do obvodu - to bys musel ještě zkontrolovat Osciloskopem.
paicreat

#40 Příspěvek od paicreat »

No kábel od regulátoru k prijímaču je dlhý dosť mám ho zmotaný do takej osmičky a stiahnutý sk-páskou tak ho skúsim skrátiť možno to pomože. A a s tými meraniami vobec netuším na čo tie veci sú 8O . Robil som jedine v škole z osciloskopom keď sme merali impulzy jednoduchého plošáku ale ako by som to napojil na helinu fakt netuším a už k tomu ani nemám prístup. Jedine že by bol niekto ochotný v Bratislave, Nových Zámkoch alebo Trenčíne prípadne okolie.
JMalik

#41 Příspěvek od JMalik »

Vezmi rozum do hrsti (tam se ti snadno vejde :wink: ), vykašli se na osciloskop a odněkud systematicky začni.
Třeba tak, že opojíš BEC a rozchodíš to spolehlivě na přijímačovky!
Pokud nebudou problémy na přijímačovky, tak zkontroluješ napájení z BECu, případně budeš skutečně nucený dát na vstup RX ten elyt.
V každém případě sletuj ten pack baterek do vysílače. Jak to necháš jenom v kleci na pružinkách, tak to budeš hledat nekonečně dlouho, případně na to spadneš hned příště, pokud to teď bylo něčím jiným.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
petr_P
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od petr_P »

Mé potíže s Dx6i : Mě při létání v chladném počasí ale bylo stále nad 0 asi cca +5ºC začal ustřelovat ocas vrtulníku, posléze i do jiných směrů.. ještě jsem s tím přistál ale při testech na zemi docházelo k jasným výpadkům signálu.. stejné to bylo i s jiným přijímačem zabudovaným v letadle. Doma při pokojové teplotě vše fungovalo spolehlivě..ale po cca půlhodině pobytu vysílače na balkoně při teplotě cca +5ºC zase potíže... výpadky signálu... po zahřáti na pokoj teplotu opět OK.. zkoušel jsem to cca 3x a stále totéž. Následovala reklamace - bylo to měsíc ještě v záruce a dle protokolu z reklamace mi vyměnili vadný RF modul (vysokofrekvenční)... od té doby to funguje ale páč to bylo v prosinci 2011 tak moc letů s tím od té doby nemám... co si budeme nalhávat důvěra v to zařízení ještě nebyla úplně obnovena.
PKZ F4U Corsair, F16 Alfa Model,
CopterX 450AE V2, KK Tricopter
Blade mCP X V2, DX6i
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od RiMr »

Poslušně hlásím, že když jsem létal s DSM2 (Dx6i - sletovaný pack), tak mě ve velké zimě několikrát letadlo přestalo poslouchat a zase se to po chvilce (vlastně po celé věčnosti, i několik vteřin) zase chytlo. Tehdy jsem to přičítal nějakým mým chybám na palubě, ale s jiným rádiem (Zebra!!!) to bylo bez problémů a když jsem dal stejný Rx (AR6200) do auta, tak to tam zablblo taky. Ale nějak jsem to do hloubky neřešil (původně jsem chtěl měnit přijímače, vysílače, měl jsem doma dvě kompletní sady), byl to totiž další opruz typu "nevím kdo nebo co za to může, asi já..." a brzy po tom jsem se DSM2 zbavil a "už to nechcem, ani ani ani, ani za tú ****" :wink:

#44 Příspěvek od fire »

RiMR: mas bohate skusenosti s turnigy 9x, nestalo sa ti nieco podobne? zatial som lietal len pri asi -5 a nepocitoval som ziadne vypadky, ale radsej sa chcem informovat.
edit: otazka upravena nebolo umyslom vyvolat flame
Naposledy upravil(a) fire dne čtv 02.02.2012 15:19, celkem upraveno 1 x.
PRÔTOS
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od RiMr »

...já bych to sem netahal, najdeš toho dost v jiných vláknech.
Netřeba flajmovat o stejném ve více vláknech :)

Zpět na „Heli - technika“