T-Rex 550 - UPGRADE PARTS

Opravdu větší kousky.
Zpráva
Autor
OPR
Kontaktovat uživatele:

Re: T-Rex 550 - UPGRADE PARTS

#16 Příspěvek od OPR »

pkotatko píše:......

Ten úplav vlevo může bejt v konečnym důsledku i přidušení celé transmise vrtulníku. A nasledný potřebný tah VR v důsledku prudkého nárůstu reakčního momentu od NR to celé jen umocní. Jak píše Petr. Zmenšit úhly a to především cyklické. A hlavně páčkovat s citem. Kolektiv okolo 12° je při těchto otáčkách dostatečnej. Tohlencto by Ti mohlo pomoct.
DaveLister

#17 Příspěvek od DaveLister »

Netusim jak litas, ale, ja bych ten problem pri tictocich taky tipoval na ruce.

Pokud mas par volnejch dolaru, tady se da koupit instruktazni video primo o tictocich od Berta Krammera:
http://www.smacktalkrc.com/
Nic prevratneho se tam ale nedozvis, v zasade to ze mas pouzivat plnou cykliku a co nejmin kolektivu a ze natocenim ocasu si to muzes presouvat kam chces. :wink:
Synergy E7 | Gaui NX4 | Trex 450 PRO 6s | Futaba T14SG
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od pkotatko »

OPR píše:
pkotatko píše:......

Ten úplav vlevo může bejt v konečnym důsledku i přidušení celé transmise vrtulníku. A nasledný potřebný tah VR v důsledku prudkého nárůstu reakčního momentu od NR to celé jen umocní. Jak píše Petr. Zmenšit úhly a to především cyklické. A hlavně páčkovat s citem. Kolektiv okolo 12° je při těchto otáčkách dostatečnej. Tohlencto by Ti mohlo pomoct.

Tak ted jsem teda vubec nepobral co jsi chtel vysvetlit :D . Nepisu o ubirani nejakejch stupnu nekde. Pisu o jemnejsim a presnejsim packovani. Btw. napsal jsi to presne naopak. Pri tictocu se jede daleko vic cyklikou a jen malo kolektivem.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od pkotatko »

Aby jsme se vratili k k tematu ktere je v nadpisu tohoto vlakna.
550tky jsem postavil a zaletal tento rok dve. Jednu padlovku a jednu s HC3SX.
Ta helina je klasika Align. Docela to lita, ale je potreba si s par vecmi pohrat.
1) vrtulka, vule na unasecich, tak z toho jsem byl besnej. Spekuloval jsem jak si pomoci. I kdyz je ten sroubek co drzi unasec dotazenej co nejvic, stejne maji loziska vuli a celej unasec se pohybuje na osicce. Vim, ze se to otackami vystredi, ale je otazkou jak. Vysrouboval jsem sroubek s podlozkou, nasel v supliku slabouckou podlozku s vnitrnim prumerem takovym, aby sla nasunout na hridelku. Pak jsem zasrouboval sroub s podlozkou zpatky. Vuli jsem vymezil a vrtulka je nyni podle mych predstav. Chodi volne ale naprosto bez vuli. Jediny problem tohoto reseni je ten, ze sroub nemuze byt uplne dotazen. Zalepil jsem ho s citem na cerveny Loctite a drzi to. Do ted to nalitalo cca 50 letu, vule tam neni zadna a sroub nema tendenci se povolovat. Udelano samozrejme na obou unasecich stejne. Doporucuji, ale jen na vlastni nebezpeci. Urcite to chce ze zacatku dost kontrolovat.
2) volnobezka se zacala zasekavat. Tady pomohla ocelova planzetka o sile 0.02mm. Vylisovat volnobezne lozisko, obalit planzetkou a nalisovat zpatky. Od te doby uz se lozisko nezaseklo a funguje. Problem vidim v tom, ze vnitrni prumer naboje je proste vetsi a lozisko pak ma moznost se pod zatezi roztahnout vice nez by melo. Nekomu to funguje, nekomu ne. Podle toho jak presne se ten otvor podari cinanovi vyrobit.
3) servo vrtulky. I s HC3SX se mi nepodarilo nastavit vrtulku ke spokojenosti. I ve visu ocas obcas zakmitnul do strany. Vyreseno vymenou serva za BLS251. Pak to zacalo fungovat velmi dobre.
4) posuvne motorove loze od KDE. Hodne dobra vychytavka. Doporucuji. Sice se to na letu nijak neprojevi, ale ten komfort pri nastavovani zubove vule za to stoji.
5) FBL hlava rotoru od KDE. Vypadala hezky, paky swash unasece jsou primo na ni. Takze vse je jednodussi. Bohuzel prisla s krive vyvrtanou dirou pro hlavni hridel. Takze hazi. Poslano na reklamaci. S tim se nedalo vymyslet nic.
OPR
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od OPR »

pkotatko píše:
OPR píše:Ten úplav vlevo může bejt v konečnym důsledku i přidušení celé transmise vrtulníku. A nasledný potřebný tah VR v důsledku prudkého nárůstu reakčního momentu od NR to celé jen umocní. Jak píše Petr. Zmenšit úhly a to především cyklické. A hlavně páčkovat s citem. Kolektiv okolo 12° je při těchto otáčkách dostatečnej. Tohlencto by Ti mohlo pomoct.

Tak ted jsem teda vubec nepobral co jsi chtel vysvetlit :D . Nepisu o ubirani nejakejch stupnu nekde. Pisu o jemnejsim a presnejsim packovani. Btw. napsal jsi to presne naopak. Pri tictocu se jede daleko vic cyklikou a jen malo kolektivem.

Ono je to jedno jestli začne páčkovat s citem nebo to omezí elektronicky.

Jinak...... myslím tím, že tam i tak dává moc cykliky. Respektive má na rozsahu chodu křidélek (ve swashmixu v bezpádle / nevim kde se tohle nastavuje) zkrátka moc ..... A pokud k tomu "jemně" naloží i moc velkej kolektiv ....... celou transmisi přidusí a pak následuje ten sled událostí kterej si nepobral .... :D
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od pkotatko »

Ono je to jedno jestli začne páčkovat s citem nebo to omezí elektronicky
No tak to si tedy rozhodne nemyslim. A co bude delat v jinech obratech az bude tu vychylku cykliky potrebovat ? Kdyz to bude mit omezemo elektronicky ?
Ne, tudy cesta nevede. Je potreba se naucit packovat tolik, kolik je potreba, nervat za to. A pamatovat si pravidlo, ze bud cyklika nebo kolektiv. Oboji naplno a najednou se fakt moc nepouziva. Pak, kdyz se tohle naucis, zjistis najednou ze se da litat agresivne, vyuzit energii v rotoru, snizit spotrebu a ulevit cele heli a pohonu. Nic si z toho nedelej, taky to neumim.
Jen, mam takovy pocit a nic ve zlem, ze jsi sice velky teoretik, ale z praxe ti cosi chybi. :wink:
OPR
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od OPR »

pkotatko píše: ...... Jen, mam takovy pocit a nic ve zlem, ze jsi sice velky teoretik, ale z praxe ti cosi chybi. :wink:

To bylo na mne? To máš velmi správný pocit :D
krtek2k

#23 Příspěvek od krtek2k »

No a pak prostě já nikdy nedokážu pochopit tvojí potřebu se sáhodlouze vyjadřovat k věcem , kterým nerozumíš, s kterýma nemáš zkušenosti. Myslím to jako radu a budu se opakovat : "Míň je někdy víc Ondro."
Frsky X10S Carbon
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
psena
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od psena »

Tic toc proste nejsou v realu zdaleka tak lehky jak na simu nebo jak vypadaji na profi videich. Uz se s nima trapim dost dlouho a vysledky jsou dost nejednoznacny.
Nekterej den to proste sedi jak prdel na hrnec a nekdy je to katastrofa.
Uz me nena jasny, jestli na to maji vliv jen ruce nebo i povetrnostni podminky a podobne.
V pohybu je to ok, ale na miste u me dochazi asi k necemu podobnemu co popisuje Marwei. Dochazi k tomu, ze se me cyklickej pohyb opozduje za povelem z packy a potom dochazi jakoby ke skubnuti...jakoby se veskera energie ktera se na chvili zadrzela najednou provalila . Pri tom samozrejme celej vrtulnik zaplave.
Uhly mam maly, packovani docela jemny...jeden den mam pocit, ze to je krasne plynuly i kdyz packuju jakkoliv i tvrdeji a druhej den i pres co nejjemnejsi packovani cykliky i kolektvu se objevi vyse popsany chovani.
Mam 3GX 1.0 verze 1.02 se me nedari nahrat na jednotku, je to skoda, protoze tic toc se prej na teto verzi vyrazne zlepsily.
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od pkotatko »

Treba Procko se mi s Alignimi listy krouti stejne jak popisujete. S Radixy FBL je to okamzite o rad lepsi. Ostatni nastaveni je stejne. Ale je to stale jen a jen o rukach. Proste ty Radixy ti jen pomuzou, protoze jsou tupejsi okolo stredu jak jsem psal vyse. Problem ale muze byt i v servech, pod zatezi se jednoduse nerozjedou stejne rychle, FBL to sice chytne ale se zpozdenim. Proto to zavlneni.
Ty ale mas setovky ve velkym Trexovi ne ? Aligny 610. Ty mi to nedelaly. Mel jsem je v Trexovi 700n a KSM, tzn. vetsi heli, vetsi zatizeni pro serva a bylo to v pohode. Taky zisk cykliky u FBL muze hrat roli. Pises ale ze to dela jen nekdy, tak spis je to zase jen o rukou. Kazdy mame nekdy den, ze jde vsechno, a nekdy jsem schopen spadnout pri osmickovani.. :D
psena
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od psena »

Ano serva jsou silny dost. Na ruce se soustredim na prvnim miste, me jen zarazi to, ze ten "dobrej den" s tim muzu delat co chci i dost necitlive a zadny zpozdeni a razy nepozoruju. Proste najednou je to skoro jak na simu.
pns

#27 Příspěvek od pns »

je to hlavou, tedy tou co mate na ramenou, jeden den litam jak, no proste uzo, druhy den nateseny jak to skvele zase pujde a rosekam to po 15s, hlava to proste nepobere, to je cely :lol:
EVIL IS BACK 15.5.2012
Marwei

#28 Příspěvek od Marwei »

DaveLister píše:Netusim jak litas, ale, ja bych ten problem pri tictocich taky tipoval na ruce.

Pokud mas par volnejch dolaru, tady se da koupit instruktazni video primo o tictocich od Berta Krammera:
http://www.smacktalkrc.com/
Nic prevratneho se tam ale nedozvis, v zasade to ze mas pouzivat plnou cykliku a co nejmin kolektivu a ze natocenim ocasu si to muzes presouvat kam chces. :wink:

Diky vsem k tomuhle tematu. Kazdy ma trochu jinou zkusenost a jde o to si to vyzkouset a poznat, kde muze byt zakopany pes.

DaveListere diky moc :idea: . Video jsem si koupil a ted jsem se cely vecer preucoval 8) . Preferoval jsem to presne obracene. Jde to taky, ale dusi to motor. Urcite to melo vliv.

Problem je trochu v tom, ze litam mod 1 na rozdil od Berta. Mod 2 je urcite alespon pro bocni tictoc vyhodnejsi. To uz asi menit po tech letech litani s erama nebudu.
Ve Phoenixu jsem si to tedy nejdriv namlacoval do hlavy s tou 700 spalovakem jako lital Bert. Dokonce jsem si zpomalil simulaci na 70 %, abych to dostal do makovice a preucil si to. Taky se mi zda, ze je daleko dulezitejsi to casovani cykliky a kolektivu v tomto pripade nez naopak. Pak simulace na 100 % a nakonec hup na 550ku. Tam uz to je vsechno rychlejsi. Par desitek minut trapeni, ale pak to najednou naskocilo a parada. Je to spravna cesta. The cyclic is your friend... 8).

Kdyz o vikendu nebude vylozene tragicky pocasi, vyzkousim v realu. Kdyz ani to nebude stacit, prubnu jeste ty SpinBlades listy. Nevite nekdo tip, kde se daji sehnat distacni podlozky pro kompenzaci mensi tloustku listu, ktere se tady zminovaly ? (10mm SpinBlades list vs 12mm u 550). Diky.
HK450v2HUDGESMD500; TRT450PROMB; TREX 550E ; Blade130X; Goblin 500
AURORA 9;SPECTRUM 8
krtek2k

#29 Příspěvek od krtek2k »

Marwei píše: Problem je trochu v tom, ze litam mod 1 na rozdil od Berta. Mod 2 je urcite alespon pro bocni tictoc vyhodnejsi.

Taky mám mod1 a můžu s klidem v duši říct, že mi boční tic-toc jde líp než ocasem dolů. Na mod bych to nesváděl. Mozek si to přebere.
Frsky X10S Carbon
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
DaveLister

#30 Příspěvek od DaveLister »

Je to tak, taky mam mod 1, tam staci machat tou pravou pakou trochu sikmo a de to samo(skoro) :lol:
Synergy E7 | Gaui NX4 | Trex 450 PRO 6s | Futaba T14SG
Odpovědět

Zpět na „Heli - nad 500“