Konverze F3B a F3J na elektro

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
Standa Stuchlý

Re: Konverze F3B a F3J na elektro

#31 Příspěvek od Standa Stuchlý »

tak mi prosím poraď, jaký příkon ( výkon ) potřebuji pro vrtuli 13/7 a 10500ot.
german

#32 Příspěvek od german »

Je takyto motor pouzitelny do F3X ? Co sa da od neho ocakavat s 3clankom Lipol 2400mAh ?

http://www.hvp-modell.cz/file/r300w.pdf
Standa Stuchlý

#33 Příspěvek od Standa Stuchlý »

asi nic moc. Do vzduchu to dostaneš, ale nečekej zázrak. Měl jsem ho v Dionovi. 5S A123, vrtule 10/6. Lítalo to pěkně, ale byl to malý lehký Dion, do 2Kg nebude nezajímavý, při příkonu okolo 500W.
tomashr

#34 Příspěvek od tomashr »

german píše:Je takyto motor pouzitelny do F3X ? Co sa da od neho ocakavat s 3clankom Lipol 2400mAh ?

Dovolím si zcela obecný názor na tyto "zapouzdřené oběžky" - týká se i třeba MVVS...
On je to na jednu stranu lákavý koncept, kdy je proti normální oběžce snažší montáž do úzkého trupu, přitom ale není třeba převodovka, ale... Při větším průzkumu výkonu zjistíte, že cena za tento kompromis je poměrně velká - já to teď řešil a porovnával jsem nějaký MVVS s Hyperiony GS. Závěr byl takový, že daný MVVS při hmotnosti jako GS3025 byl výkonově tak na úrovni GS3014, tedy o dva stupně menší motor s podstatně menší hmotností. Pokud se hmotnost neřeší, tak MVVS i Roton klidně doporučím - pohodový pohon, ale jakmile je nějaký vyšší nárok na poměr výkon/hmotnost, tak je lepší buď vyřešit montáž klasické oběžky anebo holt jít do inrunneru s převodovkou...
graup15

#35 Příspěvek od graup15 »

tomashr píše:
german píše:Je takyto motor pouzitelny do F3X ? Co sa da od neho ocakavat s 3clankom Lipol 2400mAh ?

Dovolím si zcela obecný názor na tyto "zapouzdřené oběžky" - týká se i třeba MVVS...
On je to na jednu stranu lákavý koncept, kdy je proti normální oběžce snažší montáž do úzkého trupu, přitom ale není třeba převodovka, ale... Při větším průzkumu výkonu zjistíte, že cena za tento kompromis je poměrně velká - já to teď řešil a porovnával jsem nějaký MVVS s Hyperiony GS. Závěr byl takový, že daný MVVS při hmotnosti jako GS3025 byl výkonově tak na úrovni GS3014, tedy o dva stupně menší motor s podstatně menší hmotností. Pokud se hmotnost neřeší, tak MVVS i Roton klidně doporučím - pohodový pohon, ale jakmile je nějaký vyšší nárok na poměr výkon/hmotnost, tak je lepší buď vyřešit montáž klasické oběžky anebo holt jít do inrunneru s převodovkou...

Ono dost hovoří i Ri motoru. Dost se podle toho pozná jak na tom motor bude. Důležité je ale ten údaj získat, což je někdy i problém:-)
Obecně tyhle zapouzdřené oběžky nejsou nic moc.
graup15

#36 Příspěvek od graup15 »

Standa Stuchlý píše:tak mi prosím poraď, jaký příkon ( výkon ) potřebuji pro vrtuli 13/7 a 10500ot.

Vrtuli (a nepíšeš jakou) 13/7 zrovna v databázi nemám, ale počítej že na 10000 ot vrtule Cam Aeronaut 12,5 /8 a motoru Hyperion GS3020-08 je potřeba cca 1050W, příkonu.
Kdy předpokládám slušnou účinnost motoru..tzn nad 80%!!!
Takže jestli koupíš nějaký sráč za 15 dolarů z HobbyCity, nemůžu ti to garantovat :-)
Standa Stuchlý

#37 Příspěvek od Standa Stuchlý »

graup15 píše:
Standa Stuchlý píše:tak mi prosím poraď, jaký příkon ( výkon ) potřebuji pro vrtuli 13/7 a 10500ot.

Vrtuli (a nepíšeš jakou) 13/7 zrovna v databázi nemám, ale počítej že na 10000 ot vrtule Cam Aeronaut 12,5 /8 a motoru Hyperion GS3020-08 je potřeba cca 1050W, příkonu.
Kdy předpokládám slušnou účinnost motoru..tzn nad 80%!!!
Takže jestli koupíš nějaký sráč za 15 dolarů z HobbyCity, nemůžu ti to garantovat :-)

dík za resumé. Mám tu vrtuli na motoru Mega 16/20/2 s Maxonem 4,4:1. Za letu příkon nějakých 960W. S Aeronautem to bylo horší, proto jsem použil Graupnera. Líp táhne.
graup15

#38 Příspěvek od graup15 »

Jo,jo..vrtule to je věda. Obecně se dá říct, že Aeronaut i Graupner líp (táhne), ale RF zase líp táhne v letu.
Ono je to dost vše na hraně. Do určité rychlosti (a záleží na modelu) líp vychází Aeronaut, ale od určité a zase záleží na typu modelu RF. Od určitých otáček a velikosti vrtule je pak uhlíkovka (RF či GM) nenahraditelná, neb Aeronaut se spolehlivě roztrhne.
Např jsme přišli na to, že RF 17/13 od otáček na d 7000 přejde do režimu, kdy na listech vzniká velký vztlak (proudění již je ve správných re-číslech) a model letí rychleji, než by jen prostým přepočtem stoupání vrtule/otáčky vycházelo. Takže fakt věda :-) :-)
Jsem přesvědčený o tom, že kdyby na to byl prostor a vědomosti, šli by vyrobit vrtule šité modelu přímo na míru a rozhodně by to bylo na výkonech znát. Takhle se musí vycházet z toho co je. A to má k ideálu daleko.
ST
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od ST »

Dotazoval jsem se u p.Hořejšího na konverzi převodovky KONTRONIK pro motor HET. Příruba 16mm je potřeba upravit rozteče na 19mm, neb ta s 19mm je vysoká a je pro motory s delším hřídelem což je pro HET problem. To by nebyl pro mě problém převrtat. Co mě ale překvapilo, že doporučuje pro dobré přilepení pastorku zdrsnit hřídel motoru nebo nějak jinak ? Jsou nějaké možnosti jak to inteligentně zahrubovat ?
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
graup15

#40 Příspěvek od graup15 »

Stačí 600 brusný papír. A jen Lehce!!!!! Důležitější je to kvalitně odmstit a pak lepit 72 hodin .(nechat stát 72 hodin)
ST
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od ST »

Vím, že so to tady propíralo, ale jakej LOCTITE tipoval bych 2701. Je to OK ?
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
Acid

#42 Příspěvek od Acid »

Pokud to nema uz nikdy povolit, tak 648, pri spare do 0,15mm je plne vytvrzeni do 24h, pri spare 0,05mm do 3h.
Zdrsneni povrchu vidim spis jako nadelani vrubu do povrchu, ale delej jak myslis. Kazdopadne dukladne odmastit.
Fila
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od Fila »

konečně se mi povedlo uveřejnit článek s postupem předělávky Ascota F3B na elektro verzi.. lehké a levné řešení..

http://www.f3f.cz/clanky/ascot-elektro

už se pracuje na dalším projektu.. 8)
kratas
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od kratas »

To se někdo má, když má dílnu :)). Já to vše dělám v kuchyni na jídelním stole a má drahá polovička mě za to miluje :D.
SOVA is YouR CO-pilot
http://rc-sovy.blogspot.com
http://www.rcsovy.cz
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od TomasC »

Fila píše:konečně se mi povedlo uveřejnit článek s postupem předělávky Ascota F3B na elektro verzi.. lehké a levné řešení.

Ta předělávka hlavice je dobrý nápad!!!
Máš fotku Vnitřek hlavice je vybroušen pomocí speciálního přípravku?
Díky
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“