Do dielne sa dostanem tak raz za mesiac a tento model staviam už 3 roky a nie a nie ho dokončiť. Jediné s čím si mám čas zalietať je T-rex 450 keď prídem večer z práce a opravy mám povolené v obývačke na konferenčnom stolílu
SIG Smith Miniplane - stavba
Tak Můj Smith Miniplane je už skoro před dokončením. Tady mám nějaké fotky: http://javabuh.rajce.idnes.cz/Sig_Smith_Miniplane Ještě trochu potáhnout a je to...
Re: SIG Smith Miniplane - stavba
Až budeš létat, dáme "soulet"
Napiš pak SZ
DX6i, AXN FloaterJet, SIG Smith MiniPlane
Dáme, jen doufám, že zálet dopadne jak se sluší a patří. A co ty? Stavíš teď nějaký nový stroj?
Na zimu si pořídím stavebnici 2,2m Veloxe. Teď jsem si pořídil jen EPP pro zábavu
- Zbyněk Hadač
Já jsem teď dostavěl hydroplán. Vlastně létající člun. Taky od SIG - pobočka HERR. A jmenuje se to Aquastar. Takové metrové prdítko. Už jsem to zalétnul, zatím jenom na louce. A teď mě čeká jít na to ve vodičce. Jsem docela zvědavý, jak to dopadne.
Konečně nastal vytoužený den a Smith Miniplane byl dokončen, vyvážen a poladěn motor. Tady sou nějaké fotky: http://www.rcalbum.com/index.php?action=dtl&amode=&id=6014
Ještě mám jednu otázku ohledně výchylek kormidel. Jak velké výchylky máte? Slyšel sem že výškovka je hodně citlivá, tak bych na zálet šel rád s dobrýma výchylkama.
Ještě mám jednu otázku ohledně výchylek kormidel. Jak velké výchylky máte? Slyšel sem že výškovka je hodně citlivá, tak bych na zálet šel rád s dobrýma výchylkama.
Nemám jak změřit úhly, ale VOP je 2cm nahoru, 2,5 cm dolů. Křidélka byly nechány tak jak jsou. Na směrovku jsem si ve finále dal trošku expo.
Díval jsem se na tvé fotky. Ta modrá hadička u motoru propojuje co? Jinak jsem zvědav, jak ti to bude chodit s tím silnějším motorem.
Dnes jsem byl létat tak po dvou měsících. A jelikož už nebylo předtím s přistáním problém, namontoval jsem zpět i botičky. Dnes ale ze 3 letů dva skončily kotrmelcem a ohnutým podvozkem, který jsem vždy musel rovnat. Botičky proto půjdou navždy dolů a podvozek asi celý předělám. Ohýbá se pořád v jednom místě a přes tu maketovou balzu kolem nejde pořádně narovnat. Drát už bude také změklý. Nějak to pokutím a uvidíme.
Díval jsem se na tvé fotky. Ta modrá hadička u motoru propojuje co? Jinak jsem zvědav, jak ti to bude chodit s tím silnějším motorem.
Dnes jsem byl létat tak po dvou měsících. A jelikož už nebylo předtím s přistáním problém, namontoval jsem zpět i botičky. Dnes ale ze 3 letů dva skončily kotrmelcem a ohnutým podvozkem, který jsem vždy musel rovnat. Botičky proto půjdou navždy dolů a podvozek asi celý předělám. Ohýbá se pořád v jednom místě a přes tu maketovou balzu kolem nejde pořádně narovnat. Drát už bude také změklý. Nějak to pokutím a uvidíme.
malvin píše:Nemám jak změřit úhly, ale VOP je 2cm nahoru, 2,5 cm dolů. Křidélka byly nechány tak jak jsou. Na směrovku jsem si ve finále dal trošku expo.
Ta modrá hadička propojuje karter se sáním. Hádám, že přebytečný olej odvádí zpět do sání. Takhle to už zapojené bylo a nechávám to tak. Ale u všech ostatních sem viděl, že to mají vyvedeno ven z letounu a nikam se nic nevrací.
Ten podvozek sem pořešil tak, že sem drát ohnul a kola umístil asi o 2cm víc dopředu. Letadlo pak nepadá na čumák. Drát na podvozku, ten, na kterém je upevněno kolo sem zdvojil a vše po celé délce sletoval. Letadlo už mělo cca 4 nebo 5 přistání a nikde se neohnul. Jediné co se mi stalo bylo při hodně špatném přistání, že se rozjel do stran. To sem dneska opravil a celý podvozek napnul pomocí ocelového lanka. Tak doufám, že to pomůže.
Jinak létá hodně svižně. Motor mu dává dostatek výkonu, ale vzrostla tím váha o 260g oproti maximální hmotnosti udávané na krabici. Většinu letu si jen tak brblá a pro svižný rychlý let stačí tak 1/3 plynu. Velikost motoru a jeho minimální otáčky způsobily, že letadlo na asfaltu neumí stát s puštěným motorem a má snahu se rozjíždět. Na přistání je celkem rychlý. Plný plyn sem se ještě neodvážil dát na delší dobu, protože letadlo ještě není vyladěné. Budu muset motor vyosit trochu nahoru a doleva. Potom to poletí nádherně. Botičky sem ani nenasazoval. Na podvozku mám pro ně udělanou přípravu, ale asi zůstane jen u té přípravy a nebudu je dávat.
Tak i já jsem dnes toho svého zalétl. Měl jsem docela staženou prdel, protože jsem s dvouplochem letěl poprvé. Motor ASP .52 4T, vrtule APC 12x5. Příště zkusím vrtuli 12x6, protože s 12x5 motor točí 10500, což mi přijde dost. Jinak letí dobře, pěkně se s ním přistává. Jen bylo třeba docela dost potlačit výškovku trimem. Těžiště, výchylky dle výkresu. Jedna nekvalitní foto z letiště...
Je pěknej. Jak se s ním startuje? Já se toho mého pořád trochu bojím. Co motor, má dost tahu?
Startuje se s ním parádně. Je třeba plynule přidávat plyn a směrovkou ho držet rovně. Pak jede přesně jako po kolejích. To ale platí pro všechny éra. Přistání také paráda na tři body. Já se taky s dvouplošníkem moc necítím (nezvyk), tak jsem létal jen takové okruhy kolem letiště. Příště zkusím nějakou základní akrobacii. Myslím, že 4T 8.5 ccm stačí ažaž... 
- Zbyněk Hadač
No a čím ty čtyřtakty krmíte? Já jsem začal na normální palivo 80/20 ricín. Ale protože mě jeden kolega varoval, že se mu na čistý ricín začal zapékat pístní kroužek karbonem, tak to míchám. 2/3 dávám normální palivo s ricínem a 1/3 tornado se syntetikou a 5%nitra. Je to palivo určené pro 4takty. Motor na to běhá dobře a bez problémů, ale zdá se mi, že to docela karbonuje. Musel jsem sundat výfuk, a na ventilu i v tlumiči a výfukovém potrubí byla vrstva do tvrda upečeného karbonu.
Já ho krmím syntetikou Rapiconem s 10% nitra a motor si chrochtá blahem.
- StanleyT28
- Kontaktovat uživatele:
Taky Rapicon 1% nitro, chodí krásně a letos je cca po 20ti litrech paliva. Minulý týden jsem měl sundaná víka kvůli proplachu a konzervaci na zimu a zvenku i zevnitř je nádherně čisťounký. Bez jakékoliv známky karbonu, to samé uvnitř výfuku, prostě je čistý. Jediné co jsem našel, je pár teček koroze na zadním ložisku, ale nic velkého.