Ufi píše:Je fakt, že mě to ani nenapadlo se do nabíječky po dobití mrknout...
Sledování dobíjené kapacity to je naprostý základ obecně.
Ufi píše:...ale vím, že po lítání měla obvykle kolem 5% zbývající kapacity. Mám těch baterií víc, sice od jiných výrobců, ale žádná to neudělala. Mě jde hl. o to, že takové regulátory by se asi neměli ani prodávat, když to ničí baterie
.
Problém je ten, že jsi nepochopil to, že regulátory nejsou k tomuto způsobu používání určeny, a ty mechanismy v nich jsou určeny spíš jen pro krajní výjimečné případy a ne pro běžné používaní. Létat na vypínání regulátorem nebo čekat na pokles výkonu tak jak to děláš namísto létání na čas nebo dle telemetrie je i když s určitou nadsázkou něco jako zastavovat auto namísto brzdou nárazem tj. používáním nárazníku.
Takže lze konstatovat to, že jsi tu lipolku odrovnal přílišným ždímáním, a to, že ti zatím neodešly další to bych při tomto stylu používání považoval za velké štěstí.
Vybíjet 95% jmenovité kapacity to je opravdu příliš moc. Hyperion doporučuje na základě ověřených zkušeností při mnoha testech pro lipolky obecně ponechat při vybíjení 20% jmenovité kapacity a jako absolutní minimum 10%
viz odkaz a citace z něj.
Hyperion píše:Discharge
...In the case of lithium polymer, it is best practice to always leave 20% of rated capacity in the pack at the end of a flight, with 10% as an absolute minimum...
Většina RC vysílaček, snad jen s výjimkou nějakých setovek, má nastavitelný časovač se zvukovým alarmem, ale dají se klidně použít i nějaké ruční stopky s alarmem apod. Pokud jsi tedy zaznamenal takové vybití pak tě to mělo okamžitě "praštit do očí". Například když jsi při průměrné době letu cca 10 minut vylétal 95% kapacity pak bylo vhodné do budoucna zkrátit dobu létání o cca 2 minuty a ověřit si kolik následně budeš dobíjet a raději se snažit abys nešel přes 80%.
Lepší variantou než je létání na čas je telemetrie s průběžným sledováním aktuálně odebrané kapacity v mAh z palubního aku v modelu s nastavitelným zvukovým alarmem při vyčerpání určité kapacity.