Reklamace Hyperionky 1600 mAh

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Zpráva
Autor
Ufi

Reklamace Hyperionky 1600 mAh

#1 Příspěvek od Ufi »

Reklamoval jsem u známého prodejce nadměrné nafouknutí Hyperionky Li-Pol 1600/3čl. 45C G3 EX :( . Bez podrobného popisu celého pohonu se tím ani nezabývají, takže jsem jim to sdělil, jak to provozuju na ZOOM 2 epp 3D a to:
Ray 3542/05 - motor
Eflite 10/5E - vrtule
Ray 40 - regulátor
Ray Tronic C14 - nabíjím 2C - nabíječka
cca.15 - 20 cyklů
Přijímač + vysílač Spektrum
Serva HS 55
Po necelém měsíci mi přišlo sdělení, že baterie nemá výrobní vadu a tuto závadu mohl způsobit regulátor, který nemá možnost nastavit vypínací napětí jaké má být u tohoto typu baterií a to 3,2V. Regulátor má nastavení z výroby 3V a to měnit nejde. Podotýkám, že při prvním náznaku poklesu výkonu jdu ihned na přistání.

Z toho pro mě plyne ponaučení :idea: a možná i pro další nekupovat regulátory, kde nejde nastavit vypínací napětí.
Drondys

Re: Reklamace Hyperionky 1600 mAh

#2 Příspěvek od Drondys »

Ufi píše:Reklamoval jsem u známého prodejce nadměrné nafouknutí Hyperionky Li-Pol 1600/3čl. 45C G3 EX :(...

...Podotýkám, že při prvním náznaku poklesu výkonu jdu ihned na přistání.

A kolik jsi při takovém létání pak do té baterky nabíječkou dobíjel tj. když jsi ji vylétal za cca X minut tak kolik se do ní pak dobilo mAh při následném nabíjení ?
PEO
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od PEO »

Hyperiony jsem reklamoval už dva,ležely mi doma bez použití,po dvou měsících se taky nafoukly-podotýkám,ani jednou jsem je nepoužil :idea: Byly to 2100,3s.Peníze mi byly vráceny,možná i díky tomu,že na nich nebyl naletovaný ještě žádný konektor :?
Dej blbci funkci,on vymyslí lejstro!!!
http://www.peomodel.websnadno.cz/
coro

#4 Příspěvek od coro »

Ležali tak ako sa predávajú, alebo boli nabité alebo vybité?
Ja len som zvedavý - lebo dva mesiace poležia baterky v hociakom obchode na pulte a ešte som tam nafúknuté navidel.

Hyperion mal kedysi aj taký program zvyšovania spokojnosti, že keď sa akokoľvek zničili (aj mechanicky), mohol človek kúpiť nové s nejakou peknou zľavou (40% alebo koľko). To ešte platí?
Ufi

#5 Příspěvek od Ufi »

Drondys píše:
Ufi píše:Reklamoval jsem u známého prodejce nadměrné nafouknutí Hyperionky Li-Pol 1600/3čl. 45C G3 EX :(...

...Podotýkám, že při prvním náznaku poklesu výkonu jdu ihned na přistání.

A kolik jsi při takovém létání pak do té baterky nabíječkou dobíjel tj. když jsi ji vylétal za cca X minut tak kolik se do ní pak dobilo mAh při následném nabíjení ?

Je fakt, že mě to ani nenapadlo se do nabíječky po dobití mrknout, ale vím, že po lítání měla obvykle kolem 5% zbývající kapacity. Mám těch baterií víc, sice od jiných výrobců, ale žádná to neudělala. Mě jde hl. o to, že takové regulátory by se asi neměli ani prodávat, když to ničí baterie 8O .
robotmz

#6 Příspěvek od robotmz »

nie je to moc vybiť z 1600-vky 1520 mAh /čo zodpovedá ponechaniu 5% kapacity/?
- druhá vec je ako si došiel k tým 5%? keďže si nepozeral na nabíjač po ukončení nabitia?
PEO
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od PEO »

coro píše:Ležali tak ako sa predávajú, alebo boli nabité alebo vybité?
Ja len som zvedavý - lebo dva mesiace poležia baterky v hociakom obchode na pulte a ešte som tam nafúknuté navidel.

Hyperion mal kedysi aj taký program zvyšovania spokojnosti, že keď sa akokoľvek zničili (aj mechanicky), mohol človek kúpiť nové s nejakou peknou zľavou (40% alebo koľko). To ešte platí?

Baterky byly nabité,nenafouknuté.Nafoukly se doma po dvou měsících,ale stále byly nabité.Skladované při pokojové teplotě,tak jako mám spoustu jiných, různých výrobců.Byly koupeny obě najednou,mohla být špatná serie.
coro

#8 Příspěvek od coro »

Ufi píše:...
Je fakt, že mě to ani nenapadlo se do nabíječky po dobití mrknout, ale vím, že po lítání měla obvykle kolem 5% zbývající kapacity. Mám těch baterií víc, sice od jiných výrobců, ale žádná to neudělala. Mě jde hl. o to, že takové regulátory by se asi neměli ani prodávat, když to ničí baterie 8O .

Prečítať si niečo o lipolkách a aj o zmenách ktoré prináša vylepšenie v najmodernejších typoch, by neuškodilo.
Ide o to že jedny baterky podržia pri nejakom vyššom odbere (napr pri rozbehu pri kvedlaní plynom) ledva 3V aj keď sú plne nabité, a iné podržia 3,4 aj keď sú už takmer prázdne.
S každým novým výraznejším zlepšením lipoliek, prichádzajú podobné správy že "odchádzajú" tam kde predtým hociaké normálne fungovali. No však hej, keď tie predtým vypli pri 70 percentách a tie nové pri 5..
Regl nemá šancu to urobiť za človeka komplet, ale niektoré sa snažia (MGM) a iné sa aspoň dajú nastavovať (napr. Turigy Plush ale má maximum 3,1V a to je už pre dobré baterky strašne málo)..

Nechať plne nabité baterky dva mesiace ležať, tiež znamená že človek nečítal ani návod od výrobcu.
PEO
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od PEO »

coro píše:
Ufi píše:...

Prečítať si niečo o lipolkách a aj o zmenách ktoré prináša vylepšenie v najmodernejších typoch, by neuškodilo.
Ide o to že jedny baterky podržia pri nejakom vyššom odbere (napr pri rozbehu pri kvedlaní plynom) ledva 3V aj keď sú plne nabité, a iné podržia 3,4 aj keď sú už takmer prázdne.
S každým novým výraznejším zlepšením lipoliek, prichádzajú podobné správy že "odchádzajú" tam kde predtým hociaké normálne fungovali. No však hej, keď tie predtým vypli pri 70 percentách a tie nové pri 5..
Regl nemá šancu to urobiť za človeka komplet, ale niektoré sa snažia (MGM) a iné sa aspoň dajú nastavovať (napr. Turigy Plush ale má maximum 3,1V a to je už pre dobré baterky strašne málo)..

Nechať plne nabité baterky dva mesiace ležať, tiež znamená že človek nečítal ani návod od výrobcu.

Kdo tu psal,že byly plně nabité? 8O
LV
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od LV »

Ufi píše:

No takže teraz už vieš prečo odišli a na budúce budeš lietať na čas, alebo telemetriu a nie na vypnutie regulátoru.
Nesmieš vylietavať viac ako 80% kapacity aby ti lipolky dlho vydržali.
Takže sledovať nabitú kapacitu a korigovať to letovým časom...
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
Drondys

#11 Příspěvek od Drondys »

Ufi píše:Je fakt, že mě to ani nenapadlo se do nabíječky po dobití mrknout...

Sledování dobíjené kapacity to je naprostý základ obecně.

Ufi píše:...ale vím, že po lítání měla obvykle kolem 5% zbývající kapacity. Mám těch baterií víc, sice od jiných výrobců, ale žádná to neudělala. Mě jde hl. o to, že takové regulátory by se asi neměli ani prodávat, když to ničí baterie 8O.

Problém je ten, že jsi nepochopil to, že regulátory nejsou k tomuto způsobu používání určeny, a ty mechanismy v nich jsou určeny spíš jen pro krajní výjimečné případy a ne pro běžné používaní. Létat na vypínání regulátorem nebo čekat na pokles výkonu tak jak to děláš namísto létání na čas nebo dle telemetrie je i když s určitou nadsázkou něco jako zastavovat auto namísto brzdou nárazem tj. používáním nárazníku.

Takže lze konstatovat to, že jsi tu lipolku odrovnal přílišným ždímáním, a to, že ti zatím neodešly další to bych při tomto stylu používání považoval za velké štěstí.

Vybíjet 95% jmenovité kapacity to je opravdu příliš moc. Hyperion doporučuje na základě ověřených zkušeností při mnoha testech pro lipolky obecně ponechat při vybíjení 20% jmenovité kapacity a jako absolutní minimum 10% viz odkaz a citace z něj.

Hyperion píše:Discharge
...In the case of lithium polymer, it is best practice to always leave 20% of rated capacity in the pack at the end of a flight, with 10% as an absolute minimum...

Většina RC vysílaček, snad jen s výjimkou nějakých setovek, má nastavitelný časovač se zvukovým alarmem, ale dají se klidně použít i nějaké ruční stopky s alarmem apod. Pokud jsi tedy zaznamenal takové vybití pak tě to mělo okamžitě "praštit do očí". Například když jsi při průměrné době letu cca 10 minut vylétal 95% kapacity pak bylo vhodné do budoucna zkrátit dobu létání o cca 2 minuty a ověřit si kolik následně budeš dobíjet a raději se snažit abys nešel přes 80%.

Lepší variantou než je létání na čas je telemetrie s průběžným sledováním aktuálně odebrané kapacity v mAh z palubního aku v modelu s nastavitelným zvukovým alarmem při vyčerpání určité kapacity.
Airdock
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Airdock »

Já mám také špatnou zkušenost s Hyperiony. Teď mám konkrétně dva nafouklé kousky 3S/1300mAh - cca. 8 měsíců staré, na každém 34cyklů, nabíjeno na dobrém nabíječi, létam na stopky a dobíjím cca. 200mAh.

Reklamace u Pecky neuznána.... Že by špatná výrobní série?
Drondys

#13 Příspěvek od Drondys »

Airdock píše:Já mám také špatnou zkušenost s Hyperiony. Teď mám konkrétně dva nafouklé kousky 3S/1300mAh - cca. 8 měsíců staré, na každém 34cyklů, nabíjeno na dobrém nabíječi, létam na stopky a dobíjím cca. 200mAh.

Reklamace u Pecky neuznána.... Že by špatná výrobní série?

Pokud ses neupsal a skutečně dobíjíš na jeden cykl pouze 200mAh do lipolky o jmenovité kapacitě 1300mAh nebo pokud ses upsal a jmenovitá kapacita té lipolky není 1300, ale 300mAh tak by to mělo být OK a v těchto případech se pak zřejmě jedná o nějakou vadu těch packů (pokud ti nehapruje nabíječka). Jakou máš nabíječku ?

Pokud ses ovšem upsal a ve skutečnosti dobíjíš cca 1200 mAh do lipolky o jmenovité kapacitě 1300mAh tak to je příliš moc tj. cca 92% a v takovém případě bys měl zkrátit čas letu tak abys nešel přes 80%.

8O Pokud ses neupsal a vybíjíš na jeden cyklus tak strašně málo pouze 200mAh z lipolky o jmenovité kapacitě 1300mAh tj. jen cca 15% jmenovité kapacity pak je to dost neobvyklé a nejspíš ti to u Pecky nevěřili. Co to máš za model, že bere tak málo a proč v něm máš tak velkou baterku když tam stačí v pohodě třetinová nebo když už tam máš takovou baterku tak proč z ní ji nevyužíváš větší část kapacity na jedno nabití ?
jh

#14 Příspěvek od jh »

Bohužel, také mám s Hyperiony špatné zkušenosti. V mém případě šlo o řadu 45C G3 EX; baterie 3s/2200mA a 4s/4200mA. Koupeno letos na jaře. Po několika desítkách cyklů se začaly nafukovat. Rozhodně jsem je nepřetěžoval, spíše naopak.
JH
coro

#15 Příspěvek od coro »

PEO píše:...
Kdo tu psal,že byly plně nabité? 8O

No šak Ty.
PEO píše:
coro píše:Ležali tak ako sa predávajú, alebo boli nabité alebo vybité?......
Baterky byly nabité,nenafouknuté.Nafoukly se doma po dvou měsících,ale stále byly nabité.Skladované při pokojové teplotě,tak jako mám spoustu jiných, různých výrobců.Byly koupeny obě najednou,mohla být špatná serie.

Alebo nabité a plne nabité bol rozdiel?
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“