Chtěl bych začít s rc lítáním

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
macecha

Chtěl bych začít s rc lítáním

#1 Příspěvek od macecha »

Chtěl bych začít s rc lítáním, mám zatím uživatelské zkušenosti se dvouma rc auty 2 kanálové = mají pouze 2 páčky :) jestli to chápu dobře nebo to je 4ch levá, pravá, přední, zadní. strašně mě totiž zaujalo natáčení krajin a podobně...

Omlouvám se za ty stupidní otázky, ale musím Vás ujistit, že jsem již věnoval deset hodin čtení... a pořád mám něco nejasného.

Když si koupím radio ovladač, tak ten bude fungovat jen s příjmači z příbuzenských vztahů ? a lze to nějak provozovat na jiné frekvenci aby nedošlo k rušení v případě, že bude poblíž stejný vysílač... ? je těžké ten příjmač namontovat do daného modelu ? například bych ho potřeboval i k RC Hummeru, kde se mi podělal setový vysílač, je složité ho tam dát? zvládnu to i bez pájky ? teď ten hummer jede na 40mhz, dále tu mám jedno starší rc auto u které ho jsem ztratil kolo, které mu už z neznámých důvodů upadlo¨a na vysílači je napsáno 27mhz

Chtěl bych si pořídit letadlo i vrtulník, a právě nevim jestli koupit již hotový set jedná se mi hlavně o ten vysílač a příjmač, baterie a nabíječka pro mě není problém.

Uvažoval jsem si koupit tenhle levný a slušně vypadající vysílač turnigy 9x http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ware_.html ale do té doby než jsem zjistil, že k tomu musí být i příjmač, a právě mám obavy abych to zvládl do toho modelu dát...upřímně jsem si myslel, že jenom naladím nějakou frekvenci na které to bude komunikovat...

Tak toho mám plnou hlavu, jo ještě jsem se chtěl zeptat, jak fungují letadla/vrtulník (co všechno se ovládá), jde mi o rozdíl mezi 2ch 4ch a 6ch.

Právě nevim jestli si koupit 2ch letadlo a nebo už rovnou 4ch.
cilek

Re: pár dotazů

#2 Příspěvek od cilek »

No, skoro na půlnoc je těch otázek docela dost. Doporučil bych pročíst místní fórum a dost se toho dozvíš. Pro začátek si udělej pořádek v pojmech - to, co přijímá signál z vysílače a je v modelu, se nazývá přijímač, ne příjmač. 8)
Další odpovědi třeba zítra. :wink:
Screwball671

#3 Příspěvek od Screwball671 »

Zkus si někoho najít ve svém okolí, kdo ti vše bude ochoten vysvětlit osobně, protože učit RC modely aut, letadel, vrtulníků a vše ostatní okolo od samého základu by zabralo tady na fóru několik desítek stran a na takovýho dobráka asi nenarazíš. Jinak držím palce.
Trex 700E, Trex 600 nitro, Protos 500, Trex 500, Trex 450 Sport, Yak 55M, RS352, Piper Cub, Variant
ko44

#4 Příspěvek od ko44 »

Koukni na tohle tema, resi se tam v podstate presne to stejne, na co se ptas ty. Projdi si to cele, myslim ze tazatel zacinal taky uplne bez jakekoliv predstavy, a postupne si udelal trochu nazor co vlastne chce a nechal si poradit.

viewtopic.php?f=38&t=42095
Libor
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Libor »

Mluvíš u rádiích v několika frekvenčních pásmech: 27 MHz, 40 MHz, 2.4 GHz. Nevyřešíš to nákupem jedné vysílačky. Já si vůbec myslím, že sis dal moc složité zadání. Já bych na tvém místě opustil myšlenku vyřešit problém se všemi těmi modely, co jsi uvedl, a soustředil bych se jen na jeden cíl. Zkusit létání s letadly - plošníky. Tady na fóru můžeš třeba hledat příspěvky na téma "model pro začátečníka".

Současně můžeš začít hledat na internetu pojmy jako "výškovka", "směrovka", "křidélka" a pojednání na téma "proč letadlo letí". Je jedno zda to bude o modelech nebo o velkých letadlech.

A opravdu platí zlatá rada. Najdi modeláře v okolí, nějaké modelářské letiště, plac, zajdi za nimi a ptej se tam. Dokud je ještě počasí a létá se venku. To co budeš na internetu louskat několik večerů se venku dozvíš za 1/2 hodiny.
Libor
googie
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od googie »

Mas v tom trochu este nejasno, ako pisali, najdi niekoho "ziveho", kto ti vsetko ukaze niekde na letisku.

Na ostatne ti mozem povedat, kup si set hornoplosnika, alebo mensieho vetrona. Hlavne nechod s tym sam hned lietat, pokial mas moznost sa s niekym zoznamit. Radsej prejdi 20 KM niekde na letisko, bude to lacnejsie, ako rozbit model, hlavne ked nevies co ten model ma robit a co nema. Uvediem ti priklad:

70 rocny pan bez skusenosti si kupil Betu - to je vetron s tlacnou vrtulou. Nastastie s tym prisiel za kamaratom, ktory mu to zlozil a isli sme zalietat. Mizivy dosah sme zizstili hned, dalsia zavada, oneskorene reakcie serv, jednoducho by to rozbil aj profik. Boli sme to reklamovat, bol vadny vysielac. Keby to ten panko odhodil sam, rozbije to a na reklamaciu moze zabudnut.

Aj zabudni na miesanie prijimacov z lacnych auticiek a lietadiel.
F-86 Sabre EDF 92mm, Parkzone Typhoon, Haikong Spitfire, Zero
darth.hokro
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od darth.hokro »

podle všeho se u těch autíček jedná spíše o hračky než o modely. Mají většinou sdílenou elektroniku. Přestavování na model je finanční sebevražda :) Nestačí jen vložit přijímač, je potřeba tam dát servo, regulátor, jiné aku atd...
http://darthhokro.rajce.idnes.cz/
macecha

#8 Příspěvek od macecha »

fíhy takovou reakci, jsem nečekal, předpokládal jsem že se se mnou nebude chtít nikdo bavit a odkáže mě do zajetí hledání :)

ko44 píše:Koukni na tohle tema, resi se tam v podstate presne to stejne, na co se ptas ty. Projdi si to cele, myslim ze tazatel zacinal taky uplne bez jakekoliv predstavy, a postupne si udelal trochu nazor co vlastne chce a nechal si poradit.

viewtopic.php?f=38&t=42095
to už jsem si prošel předtím :) díky tomu jsem přemýšlel o té vysílačce turnigy 9x

Vy jste všichn jak v autoškole, nejdřív teorie a pak zábava

osobně si myslím, že u 2ch modelu zas takový obavy nemám, že bych to rozflákal, ovládání regulace otáček a směrovky pro zatáčení nemůže být složitý

zas takový debil si myslim nejsem a rychle se učím

koukal jsem, a je tu nějaký kilometr ode mě RC klub ale je to určený pro děti a necítil bych se tam dobře, kdybych přišel na nábor nových členů

asi teda pro začátek vezmu něco takového http://www.rctoys.cz/letadla/2-kanalova , ale doufám, že s tím někam doletím...
je ten krám ok ? je nejblíž. nebo jaký jsou dobré a levné obchody?
Screwball671

#9 Příspěvek od Screwball671 »

Ten krám je úplně na h... ale určitě s tím někam doletíš, hodně štěstí ve světě hraček. :roll:
Trex 700E, Trex 600 nitro, Protos 500, Trex 500, Trex 450 Sport, Yak 55M, RS352, Piper Cub, Variant
googie
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od googie »

Screwball671 píše:Ten krám je úplně na h... ale určitě s tím někam doletíš, hodně štěstí ve světě hraček. :roll:

Kamarat to lietal, nie je to model, ale hracka. Ale uspesne z toho presiel na 4 kanalovy hornoplosnik
F-86 Sabre EDF 92mm, Parkzone Typhoon, Haikong Spitfire, Zero
Libor
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Libor »

macecha píše:osobně si myslím, že u 2ch modelu zas takový obavy nemám, že bych to rozflákal, ovládání regulace otáček a směrovky pro zatáčení nemůže být složitý
zas takový debil si myslim nejsem a rychle se učím

asi teda pro začátek vezmu něco takového http://www.rctoys.cz/letadla/2-kanalova

Říkáš, že jsi to tu všechno pročetl, ale z toho, co sis vybral za model a z věty "ovládání regulace otáček a směrovky pro zatáčení nemůže být složitý" to na tobě nezanechalo následky. ;-)
Libor
ko44

#12 Příspěvek od ko44 »

Zapamatuj si základní věc: modelařina je zatraceně drahá zábava. Ty se díváš na hračky za 500Kč RTF set, ale rozumné éro pro naprostého začátečníka, který to v životě nedržel v ruce v RTF setu (EasyStar, Beta, AXN Floater, Sky Runner) stojí kolem 4000Kč, když budeš chtít lepší vysílačku, nabíječ a víc akumulátorů, tak si připrav zhruba dvojnásobek.

Je fajn, že jsi se rozhodl pro modelařinu, ale když si koupíš hračku za pár stovek, tak s tím práskneš po prvním letu, budeš nas**nej že to nelítá a že jsi zbytečně vyhodil pětikilo, a velmi pravděpodobně si začneš hledat jiné hobby a na modelařinu se vykašleš.
2952

#13 Příspěvek od 2952 »

....ano...jestli chceš od někoho radit, pak se řiď jeho radami. Není nad to, poučit se z cizích chyb. A věř, že kluci tady jich udělali...ušetřili Tvoje peníze. Ty přijdeš k hotovému. Ale poslouchej!
Najdi si model. letiště, jezdi tam, hodně se dívej a hodně poslouchej. A také ptej. A uvidíš, že ta cesta bude pak MÍŇ bolestná. Honza
Libor
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Libor »

Pokud hledáš modeláře v okolí tak máš více možností. Třeba takovou jednoduchou, že zde v tomto fóru si do svého profilu vyplníš údaje o svém bydlišti. Další možností je třeba navštívit nejbližší kamenný modelářský obchod a zeptat se tam.

Létání není o tom "doprava - doleva" a "přidat plyn - ubrat plyn". Letadlo se pohybuje v prostoru, ten prostor unáší vítr, letadlo si zrychluje a zpomaluje, když zpomalí moc, tak se zřítí. U auta to je jednodušší. Zkusíš jet pomalu, rovně to jede samo, když se ti něco nezdá, tak šlápneš na brzdu, zastavíš, odpočineš ... U letadla musíš pořát "jet" docela velkou rychlostí, hned napoprvé to tam musíš nejen hodit, ale taky nějak kulturně to dostat na zem. A bude ti to připadat hrozně rychlé!

Nemyslím si a asi nikdo tady, že jsi nějaký nešika, který to nezvládne. Naopak, předpokládáme, že jsi normální, průměrně šikovný a takových se ptalo a bude ptát (ptát zhruba stejně jako ty) plno. Zkušenost všech těch lidí (nás) vykrystalizovala v nějaká doporučení, která tu můžeš najít. Já jsem se už před několika lety pokusil pro začátečníky sepsat takový manuál:

http://kolmanl.info/index.php?show=vl2_prvni_model

Podle toho by ses mohl naučit létat i sám někde za humny. Tady ty informace ale najdeš taky.
Libor
martinni

#15 Příspěvek od martinni »

Zkus se na to podívat tak, že modelařina není o nákupu čínských hraček za 500,- Kč, jdi se podívat třeba zítra, nebo v sobotu někam na modelářské letiště a pochopíš, že to není jen doleva, doprava. Nejde o to tě odrazovat, ale lepší cesta, zábava, bude jít rovnou do pořádného modelu.
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“