SBACH 342 - dnešní haváre

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
Mirek J.

Re: SBACH 342 - dnešní haváre

#46 Příspěvek od Mirek J. »

Doctor2 píše:Pánové, musím se tady krátce vyplakat... Dnes jsem havaroval s SBACHEM 342, 2.2m, RCPILOT.
Po zalétání krátké obyčejné (neumělé) akro sestavy jsem šel jakoby na přiblížení na přistání, v tom se stalo letadlo za vodorovného letu neovladatelné a po marných pokusech jsem spadl asi z 15-20m do pole. Letadlo pochopitelně na mraky

Teď je otázka jestli to bylo příčinou pádu. Jak tak o tom přemýšlím a vybavuju si samotný pád, tak nevylučuju, že jsem byl dost pomalý po větru (docela silný J vítr) a normálně jsem ho utrhl.... I když - opakovaně jsem ho zkoušel utrhnou na minimálnce a vždycky byl hodný a jen prosedal....

No,možná by ta společná analýza nebyla od věci... Pokud už ses dal trochu dohromady,zkus nám tady detailněji promítnout "vteřiny před katastrofou".
1.v jaké poloze,výšce a vzdálenosti byl před a při manévru letoun k tobě (ztráta orientace a citu na rychlost,když se letí po větru směrem k pilotovi)
2. šel jsi na přistání na volnoběh nebo pod mírným plynem
3. ten okamžik neovladatelnosti se projevil jak-letoun sebou zamával a spadl po křídle,po ocase,po čumáku? Snažil ses v ten okamžik něco upáčkovat a nereagovalo to?
4.pokud byl s větrem v zádech na pádové rychlosti, nebyl čas zareagovat, dát plnej a přitáhnout?
5.místní nenadálé extrémně silné rušení???
Myslím, že by to pomohlo vyvarovat se podobných chyb (byla-li to chyba pilota) i ostatním. Přesně, jako u dospělých letadel...
Naposledy upravil(a) Mirek J. dne pon 26.09.2011 18:20, celkem upraveno 1 x.
Homer.Simpson

#47 Příspěvek od Homer.Simpson »

Neviem ci to pomoze, ale tu je napredaj presne taky http://inzerce.modelbazar.cz/inzerat/386160/ :wink:
Futaba T-14MZ,Proxima II,Skywalker EPO,DJI F450 + NAZA M V2 + H3-2D,Tricopter
L.Bily
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od L.Bily »

Doctor2 píše:
L.Bily píše:nezapomen potom napisat co si vybral, drzim palce nech sa to co najskorej podari :wink:

Díky
Tuším jsem zahlídl kdysi dřív, že prodáváš toho tvojeho SBACHA.... Už je pryč?

nie, nie, to musel byt niekto druhy uz si treti kto i myslel ze som to ja, ved ho este nemam ani uplne zalietaneho, u mna je to troska dlhsi proces, lieta perfektne, toho asi skorej rozmlatim ako predam.
Extra 300 60´ EXP Extreme Flight , Thunder 3D Krill 1,92, S-BACH 342 29% RC-PILOT 2,2m
L.Bily
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od L.Bily »

Homer.Simpson píše:Neviem ci to pomoze, ale tu je napredaj presne taky http://inzerce.modelbazar.cz/inzerat/386160/ :wink:

neni, to je goldwing, my mame RC pilot
Extra 300 60´ EXP Extreme Flight , Thunder 3D Krill 1,92, S-BACH 342 29% RC-PILOT 2,2m
L.Bily
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od L.Bily »

[/quote]
No,možná by ta společná analýza nebyla od věci... Pokud už ses dal trochu dohromady,zkus nám tady detailněji promítnout "vteřiny před katastrofou".
1.v jaké poloze,výšce a vzdálenosti byl před a při manévru letoun k tobě (ztráta orientace a citu na rychlost,když se letí po větru směrem k pilotovi)
3. ten okamžik neovladatelnosti se projevil jak-letoun sebou zamával a spadl po křídle,po ocase,po čumáku? Snažil ses v ten okamžik něco upáčkovat a nereagovalo to?
4.pokud byl s větrem v zádech na pádové rychlosti, nebyl čas zareagovat, dát plnej a přitáhnout?
Myslím, že by to pomohlo vyvarovat se podobným chybám (byla-li to chyba pilota) i ostatním. Přesně, jako u dospělých letadel...[/quote]

Sbach po kridle nepada, len sa presadne, ved pisal ze to bolo neovladatelne
Doctor2

#51 Příspěvek od Doctor2 »

L.Bily píše:nie, nie, to musel byt niekto druhy

jsem si říkal že je to divný že by ses ho chtěl zbavit... :D :D
Discus2 3,2m, EXTRA 330L 2,4m + DL50, FunJet 2x, ZOOM XXL
HELI: MINITITAN E325, T-REX 550 3gx
Doctor2

#52 Příspěvek od Doctor2 »

Mirek J. píše:No,možná by ta společná analýza nebyla od věci... Pokud už ses dal trochu dohromady,zkus nám tady detailněji promítnout "vteřiny před katastrofou".
Myslím, že by to pomohlo vyvarovat se podobným chybám (byla-li to chyba pilota) i ostatním. Přesně, jako u dospělých letadel...

Pokusím se, byly to vteřiny, ale mám to před očima. Foukal dost silný (neodhadnu rychlost) J vítr v ose dráhy, před SBACHEM jsem lítal asi půl hodiny s Optimou A123 a musím říct, že to nebylo moc příjemný, hodně turbulencí, občas docela silný termický stoupák ale vzápětí se rozpadající... za těchto okolností bych SBACHEM ani nešel nahoru, ale měl jsem ho seskládanýho a natakovanýho....

1. vteřiny před katastrofou: přímý let po větru na 3/4plynu, série rychlých výkrutů a následně přechod do vertikály na plný plyn, 1/4 plynu, souvrat a na volnoběh série výkrutů v kolmém klesání, přechod do vodorovného letu po větru asi na 1/3 plynu , výška asi 20m, tady jsem začal pozorovat že něco není ok, jakoby byl na pádovce, začal lehce klonit střídavě vpravo-vlevo, po přidání plynu dávám křidýlka do levé zatáčky a najednou zjišťuju že nemám éro pod kontrolou, vypadá to jakoby pád po křídle (ale SBACH to nedělá - opakovaně jsem si dřív zkoušel ho utrhnout - jen prosedá), následně zoufalé pokusy páčkovat - takže chování letadla už dál bylo ovlivnění mými pokusy - a nekontrolovaný pád po křídle na čumák

2. k přistání jsem se už nedostal
3. viz 1
4. dal jsem plný plyn a přitáhl - bez výsledku
5. rušení - nikdy jsem nazažil - tak zěžko říct - vyloučit nelze - ale lítám Futaba FASST, nikdy mě nezklamal. Fakt je ten, ž ev tom místě historicky spadly (není jasné proč) dvě letadla se Spectrem v průběhu asi roku. Lítáme na okraji sportovního civilního letiště.

Asi to už nikdo nezjistí, opakuju, že kdybych nezkoušel SBACHA opakovaně na pádovce tak bych řekl že jsem ho prostě urval....
L.Bily
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od L.Bily »

ale ked si dal plnu VOP a plyn tak to muselo nieco urobit nie? pocul si, roztocil sa aspon motor?
Doctor2

#54 Příspěvek od Doctor2 »

L.Bily píše:ale ked si dal plnu VOP a plyn tak to muselo nieco urobit nie? pocul si, roztocil sa aspon motor?

bylo to už dost daleko po větru, navíc mi za zádama startoval UL na letišti..... vážně nevím :?
Mirek J.

#55 Příspěvek od Mirek J. »

Ještě mě napadla poslední možnost (ale asi blbost), že jsi (možná) spadl na přijímačové zdroje... Myslím to tak, že jsi třeba Rx aku neměl nabitý na plné napětí a po sérii tech akrobatických obratů,kdy si něco cucla serva,mžikově spadlo napětí pro Rx Futaba a ta, něž se z toho vzpamatovala a znova se spárovala, tak nepřijímala těch pár vteřin povely... Nevím,je to jen dohad a taky nevím , jak rychlá je Futaba FASST pro znovuspárování, když k podpětí dojde...
von boberov

#56 Příspěvek od von boberov »

Velká škoda :( . U nás na letišti spadla MX2 se zablokovanou půlkou VOP - naplno přitaženo. HáDejte jaká serva vozila?
Doctor2

#57 Příspěvek od Doctor2 »

Mirek J. píše:..... že jsi (možná) spadl na přijímačové zdroje... ...

Určitě ne - všechny palubní zdroje byly plně nabité..... byl to první let ten den, normálně lítám i 6-7 letů a v pohodě
LV
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od LV »

Doctor2 píše:Je mi jasné že zhruba kvalita = příslušná cena. S tím počítám. Jen mi vadí že po slušné sezoně jsem bez letadla a pokud objednám jakoukoliv ARF RCpilot, BADAN apod, tak dodací doba je cca 4-6T co jsem zjišťoval, při mém vytížení pak další měsíc na poskládání a jsou vánoce....
takže snad na jaro.

Ale co teď? Představa že do jara nevzlítnu mě děsí :mrgreen:

Do zimy ti stačí akákoľvek EPP akrojebka...
Ja by som na tvojom mieste počkal na Badana či OM a zistíš že je to iná liga ako čínske stavebnice od Lindingera...
Čakať sa oplatí.
Ja som tiež rozprášil pred pár dňami Jaka 55 a tak som si musel opraviť EPP Blasta :lol:
Aj keď si Jaka dokážem postaviť za mesiac, moc sa do toho nehrniem. Nemá to cenu...
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
puma163

#59 Příspěvek od puma163 »

Ono jde taky o to, že ty extrémě předražené stavebnice a modely jsou vyrobené z nekvalitních překližek sice celkem přesně vypálených a kdoví čím jakoby slepených. Letadlo z kvalitního materiálu, dobře navržené a dobře slepené si myslím, že vydrží víc. Navíc je to všechno dimenzováno tak akorát na hraně. Asi před měsícem jsem našel komunistickou překližku v šopě trojku, zbytek ještě z ranného mládí. Má 6 vrstev a v ruce téměř nejde zlomit.
Každý modelář se stane pilotem, komu se to nepodaří, zůstane modelářem navždy.
graup15

#60 Příspěvek od graup15 »

Mirek J. píše:Ještě mě napadla poslední možnost (ale asi blbost), že jsi (možná) spadl na přijímačové zdroje... Myslím to tak, že jsi třeba Rx aku neměl nabitý na plné napětí a po sérii tech akrobatických obratů,kdy si něco cucla serva,mžikově spadlo napětí pro Rx Futaba a ta, něž se z toho vzpamatovala a znova se spárovala, tak nepřijímala těch pár vteřin povely... Nevím,je to jen dohad a taky nevím , jak rychlá je Futaba FASST pro znovuspárování, když k podpětí dojde...

FASST po obnovení zdroje naběhne okamžitě (tzn cca 120ms). Problém je, rozkmitání zdroje. Příklad..systém se rezetne, ale po náběhu jak serva zaberou zase dojde k podpětí....další rezet. A tak dokola..než si to uvědomíš, jsi na zemi.
Hroznej sráč je Spektrum..tomu trvá náběh skoro 5s!!! tam už je to pak stejně jedno :-)
Nejrychlejí se zatím jeví Duplex..taky cca 120ms a pak jednoduché rádia ale Assan. Ty jsou překvapivě neodolnější na nízké napětí. Ale neplatí to dogmaticky!!
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“