Teorie okolo Lipol, Ri, "Céčka", max.odběry...

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Odpovědět
Zpráva
Autor
coro

Re: Nanotech - zázrak sa nekoná(?)

#31 Příspěvek od coro »

Myslím že sa naťahujete o možnosť zovšeobecnenia, a že práve tam je ten priestor na polemiku.

- Keď naskladám do nejakého tranzistoráku (rádia) 4 rôzne lipo články paralelne tak aby mi vydržal hrať bez nabíjania aspoň mesiac, ničím im tak neublížim.
- Keď mám dve sady čo znesú 40A ale pri 45A by vyšumeli, a pritom jedna drží o desatinku voltu iné napätie, tak keď ich spojím paralelne a zaťažím 80A, je vysoko pravdepodobné že sa prúd rozdelí trošku nerovnomerne a v prvej polovici letu zničím jednu časť (viac sa zohreje tá čo preberie viac prúdu, a tým ešte klesne jej vnútorný odpor a preto sa usmaží úplne), a v druhej polovici letu usmažím tú druhú (lebo prvá už je vybitá, alebo po smrti a všetko ťahá druhá sama..).

V tej nestabilite spôsobenej poklesom vnútorného odporu teplejšej sady, vidím možný dôvod výskytu problémov.
Nie vo vyrovnávacích prúdoch, podľa mňa neexistujú (rozumej sú tak nízke že nevadia, stačí si pozrieť napätie pri ktorom prebieha nabíjanie a zamyslieť aké napätie by druhá časť musela držať aby to tieklo).

Takže ak spojí niekto dve sady preto aby DLHŠIE lietal pri menšom zaťažení, nemyslím že by mal mať problém. Chce to trochu zdravého rozumu aj znalosť o stave bateriek (práve tú pomernú zaťažiteľnosť by mali mať rovnakú, t.j. obrátenú hodnotu vnútorného odporu na jednotku kapacity - to aby sa aj krátke prúdové špičky a pulzy rozložili v pomere kapacít), aj v a aj ohmovho zákona (kam privedie káble aby neťahala všetko jedna časť sady)...

Ak ale niekto zloží paralelnú sadu preto aby papierovo vydržala maximálny PRÚD, môže ľahko naraziť na problémy.

Myslím že o druhej možnosti píše JMalik - zo svojho pohľadu, pri stovkách ampérov odberu pár sekúnd v hotlineri, alebo aj pri priebehu zaťažení v F3A kde pri obratoch prúd asi výrazne prekračuje priemerný odber a dosahuje ak neprekračuje, to použiteľné maximum - pre kapacitu ktorú model vezie ako nežiadúcu hmotnosť, zrejme by im stačilo na zalietanie zostavy aj menej a tak šetria hmotnosťou.. V takom režime sada asi vydrží, len keď sa prúd rozdelí rovnomerne, a to znamená presna dodržať pomer vnútorných odporov, čo je podľa mňa správne označené ako nereálne (v prírode neexistujú dve presne rovnaké veci, a teda ani dva presne rovnaké lipo články.....)
Keď to ale urobím ja pre odber 18A, lebo chcem mať 15 či 20 minút motorového letu v hydropláne na návrat k brehu, napríklad k 2200 sade spokojne pridám 1500mAh sadu paralelne - ktorá by to udržala celé sama.. a neodíde. Jo a nabíjať to môžem paralelne spojené tiež, AK bude pomer vnútorných odporov zodpovedať pomeru kapacít (= "rovnaké Céčka ale skutočné)..
..tož je to rozdiel...
StrycAlois

#32 Příspěvek od StrycAlois »

Myslím, že vyjádřit to podrobněji, přesněji a výstižněji, jak to napsal coro, už snad ani nelze.
Coro, dík.
coro

#33 Příspěvek od coro »

No zas nepreháňaj :)

Napadá ma analógia s fet tranzistormi regulátora - to čomu sa hovorí chladič.
To má od chladiča fakt ďaleko, rovná hladká plocha (=povrch oveľa menší než samotné tranzistory so svojimi nožičkami....).
Ale fet tiež pri raste teploty preberá vyšší prúd, než ostatné chladnejšie. Tá doštička vyrovnáva ich teplotu, prenejšie aspoň zabraňuje veľkým rozdielom ktoré by skončili prsknutím toho naj"aktívnejšieho" čo sa náhodou viac zohreje.. možno že je najmenej chladený..

Takže sa dostávam v úvahe späť k paralelným lipolkám, k faktu že aj paralelná sada zložená z dokonale rovnakých častí, počítačom vyberaných pár minút pred štartom, môže pri vysokej záťaži skončiť zle - stačí aby jedna strana bola menej ofukovaná vzduchom a dostala sa na vyššiu teplotu, zbytok deštrukcie sa dokoná automaticky vďaka tej nestabilite, tomu že teplejšia sa kvoli poklesu odporu zaťaží ešte viac.
Platí to ale len pre sady použité blízko maximálnej zaťažiteľnosti (nie podľa názvu či popisu obchodníka, ale podľa toho či už výrazne hrejú).
JMalik

#34 Příspěvek od JMalik »

coro píše:..................- Keď mám dve sady čo znesú 40A ale pri 45A by vyšumeli, a pritom jedna drží o desatinku voltu iné napätie, tak keď ich spojím paralelne a zaťažím 80A, je vysoko pravdepodobné že sa prúd rozdelí trošku nerovnomerne a v prvej polovici letu zničím jednu časť (viac sa zohreje tá čo preberie viac prúdu, a tým ešte klesne jej vnútorný odpor a preto sa usmaží úplne), a v druhej polovici letu usmažím tú druhú (lebo prvá už je vybitá, alebo po smrti a všetko ťahá druhá sama..)...............

Jenom ještě napiš, že JMalik to tak vidí i pro jmenovité proudy.
Nesouhlasíš?
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od jyrry »

Mam ero, ktere basti na plny kotel 100A (2 motory). Aku mam 2 packy Turnigy 5000mAh 20C. To je asi v poradku. Teda skoro, jedu na hranici papirovych udaju...
Ale mam i 4 packy Turnigy 2650mAh 20c (takove ty tenke cokolady). Puvodne mely pohanet mensi ero, proto jsou tak male. Ted je provozuju v parech - pro let i nabijeni je paralelne spojim, pro nabijeni propojim obcas i balancni konektory. Po letu jsou mirne vlazne, oba packy stejne (podle dotyku). Nabijim je 10A, obvykle dobijim kolem 3200-3500mAh do spojenych sad. Zdaji se mi porad stejne, jsem zvedav, jak dlouho mi v takovem rezimu vydrzi. Slouzi mi cca od jara, kdyz vydrzi sezonu, staci mi to. Pri cene 10USD na sadu (+ postovne 0,03USD na gram) je beru jako spotrebak.
coro

#36 Příspěvek od coro »

JMalik: ano, ak to beriem tak že pri tom menovitom prúde to už bude na hranici kde to už dosť hreje.
Bola raz taká diskusia, že vlastne nevadí ak má baterka aj vyšší odpor, veď tým že sa zohreje ten odpor klesne a potom už funguje rovnako ako lepšia sada ktorá to isté odlieta studená - Tak v tom prípade to asi paralelne spojené nebude dobrý nápad.

Jyrry: asi to "mierne vlažné" znamená že nepracujú na hranici toho čo zvládnu.
Máš pravdu že ak vydržia sezónu tak to je v pohode, lebo lipolky aj starnú vekom a keď lietajú tak ich využiješ na väčší počet letov ako keby ležali v poličke.
Ale keby sa odpor Ri alias IR postupne zvyšoval a po lietaní by boli postupne vlažnejšie a vlažnejšie až už dosť teplé, mohol by posledný let sezóny alebo prvý let po zime, ohroziť model - nejde len o baterky.

Mne tie lipolky prestali byť sympatické, hneď ako som sa presvedčil že A123 svoj odpor naozaj časom znižujú a staré sa stávajú lepšími než boli nové..
JMalik

#37 Příspěvek od JMalik »

coro píše:JMalik: ano, ak to beriem tak že pri tom menovitom prúde to už bude na hranici kde to už dosť hreje.
Bola raz taká diskusia, že vlastne nevadí ak má baterka aj vyšší odpor, veď tým že sa zohreje ten odpor klesne a potom už funguje rovnako ako lepšia sada ktorá to isté odlieta studená - Tak v tom prípade to asi paralelne spojené nebude dobrý nápad.

Graup15 kdysi zahříval před startem lipolky, aby se snížil Ri a dalo to větší proud hned v prvním stoupání. Nevím, jestli tak činí dosud, ale já jsem tuhle podporu výkonu opustil, protože to dál zkracovalo životnost těch akumulátorů.
Je lepší mít sadu s nízkým odporem ve studeném stavu, než sadu se stejným odporem po zahřátí. Ty baterky nefungují stejně. Dokonce je na tom lépe ta s o málo vyšším odporem ve studeném stavu.
Tohle když spojíš paralelně, tak to s naprostou jistotou vyhulí.
Když spojíš paralelně baterky ze kterých budeš odebírat jen rozumné hodnoty proudu, tak jim zkrátíš životnost. Pokud se lehce rozjedou napěťově články v seriovém zapojení, tak se to dá ještě dlouho provozovat za spolupráce balanceru. Pokud se to stane v paralelní zapojení, velmi rychle odejdou obě dvojice článků.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
JMalik

#38 Příspěvek od JMalik »

jyrry píše:Mam ero, ktere basti na plny kotel 100A (2 motory). Aku mam 2 packy Turnigy 5000mAh 20C. To je asi v poradku. Teda skoro, jedu na hranici papirovych udaju...
Ale mam i 4 packy Turnigy 2650mAh 20c (takove ty tenke cokolady). Puvodne mely pohanet mensi ero, proto jsou tak male. Ted je provozuju v parech - pro let i nabijeni je paralelne spojim, pro nabijeni propojim obcas i balancni konektory. Po letu jsou mirne vlazne, oba packy stejne (podle dotyku). Nabijim je 10A, obvykle dobijim kolem 3200-3500mAh do spojenych sad. Zdaji se mi porad stejne, jsem zvedav, jak dlouho mi v takovem rezimu vydrzi. Slouzi mi cca od jara, kdyz vydrzi sezonu, staci mi to. Pri cene 10USD na sadu (+ postovne 0,03USD na gram) je beru jako spotrebak.

Nejde mi o to, aby mi lipolka vydržela dva roky.
Dřív jsem všechny skladoval v šuplíku v obýváku volně ložené vedle papírů, přijímačů.....
Pár mi jich ale chytlo. Vždy na letišti, hořelo to volně v trávě, žádná událost naštěstí nebyla ani v letadle. Už nejsem takový hrdina, doma to strkám aspoň do plechové krabice a ty nejprůserovější z hotlinera a Vekova Mustanga bych viděl nejradši někde venku.
Tím paralelním spojováním dál zvyšuješ možnost těchhle radostných událostí. :wink:
Hlavně na nabíjení bych to paralelně nespojoval vůbec, protože pak je zbytečný balancer i případné hlídání na odstavení koncového napětí jednotlivých článků.
JMalik

#39 Příspěvek od JMalik »

Kenny McCormick píše:To sa pytas prave ty?
Kolko napr. tvojich prispevkov v tomto vlakne sa tyka temy?
Modelari co si chcu porovnat skusenosti s pouzivanim Nanoelektroodpadu tu na poslednych dvoch stranach nenajdu o nich ani zmienku.

Jameson si stěžuje na nanotechy, které provozuje v paralelním zapojení a někteří se z toho snaží vyvodit závěry o tom, jestli jsou tyhle baterky (nano) lepší, nebo horší než jiné.
Napsal jsem, že porovnávat se to dá, pokud to bude provozované v seriovém zapojení a provozované za shodných podmínek.
Létal jsem Kokamy, G3...... a taky ty nano Turnigy. Existují různé "nano" s různě udávanou zatížitelností. Já jsem provozoval baterky s nejvyšší udanou zatížitelností buď na hranici jejich proudového zatížení (akrobaty), nebo hodně přes ty hodnoty v impulsním režimu.
Pokud někdo uvádí, že mu lipolka vydržela tři roky, zatímci jiná rok, tak to není parametr, který by dnes měl někoho zajímat. Rok stačí, pokud si ta baterka podrží výkon, nenafoukne se to, nezhavaruje to na nějaký vadný článek.
Nemyslím si, že nano jsou nějak výrazně lepší, nebo horší, než baterky bez tohoto přívlastku.
Zabýval bych se konkrétním typem toho "nanoaku" a zkusil to porovnat ve stejném provozu s jiným typem aku, který měl solidní výdrž.
Nano jako technologie lipol je blud prodejců (výrobců).
coro

#40 Příspěvek od coro »

JMalik píše:...
Hlavně na nabíjení bych to paralelně nespojoval vůbec, protože pak je zbytečný balancer i případné hlídání na odstavení koncového napětí jednotlivých článků.

Tu nesúhlasím, nie je zbytočný
- kým tie kábliky neprehoria (ale to zase zároveň nevylučujem), tak to cez ne bude napätie vyrovnávať a teda napätie na článkoch bude zodpovedať tomu čo vidí balancer - akurát pozmenené o prípadnú stratu na odpore káblikov ktorými to je privedené do spoločného konektoru.
Lipolky neodchádzajú do skratu že by to napätie znižovalo, a aj prechádzajúci nabíjací prúd cez odpor káblikov by merané napätie zvýšil, a teda balancer by to mal vidieť a nabíjanie nejak riešiť - v tomto prípade najradšej bez váhania zastaviť a začať hlasito pískať.
Pokiaľ ide o zdravú použiteľnú sadu, tak to balancer zrovná takisto akoby to bola jedna väčšia sada, prípadné rozdiely medzi časťami sady pretekajú cez spojené konektory. Ako som písal, nemali by sa roztaviť, ale to by hrozilo len pri zlyhaní článku.
StrycAlois

#41 Příspěvek od StrycAlois »

JMalik píše:Je lepší mít sadu s nízkým odporem ve studeném stavu, než sadu se stejným odporem po zahřátí. Ty baterky nefungují stejně. Dokonce je na tom lépe ta s o málo vyšším odporem ve studeném stavu.

Doufám, že si tímhle konstatováním nechtěl cora ohromit.
Při změně teploty např. z 0 stupňů na 50 stupňů se vnitřní odpor lipolky nezmění o málo, jak píšeš, ale třeba čtyř- až pětinásobně. Takže tvůj výrok lze upravit: Dokonce je na tom lépe ta s mnohem vyšším odporem ve studeném stavu.
JMalik píše:Tohle když spojíš paralelně, tak to s naprostou jistotou vyhulí.

Nevyhulí. S naprostou jistotou. Hulit by to mohlo začít, až když odběr překročí možnosti té teplejší. Pokud to jen paralelně spojíš, nic hulit nebude.
JMaliku, pokud se tobě běžně stává, že ti lipolky jen tak z ničeho-nic začnou hořet volně v trávě, jak tvrdíš, tak něco děláš špatně. Ale to neznamená, že se to zákonitě musí stát každému, pokud s nima bude zacházet zcela normálně.
JMalik píše:Když spojíš paralelně baterky ze kterých budeš odebírat jen rozumné hodnoty proudu, tak jim zkrátíš životnost.

Nesmysl. Tohle je jen a pouze JMalíkův ničím nepodložený výmysl.
JMalik píše:Pokud se lehce rozjedou napěťově články v seriovém zapojení, tak se to dá ještě dlouho provozovat za spolupráce balanceru. Pokud se to stane v paralelní zapojení, velmi rychle odejdou obě dvojice článků.

Opět nesmysl. Nebo spíš výmysl.
JMalik píše:Tím paralelním spojováním dál zvyšuješ možnost těchhle radostných událostí. :wink:

A další dva nesmysly.
Kenny McCormick píše:Nemohol by Zakladatel vlakna alebo nejaky moderator zmenit Nazov vlakna? :twisted:

Kenny McCormick má pravdu. Původní téma tohodle vlákna je o něčem úplně jiném, ale paralelní spojování sem zatáhl JMalik. A ačkoli jsem jej na to hned v úvodu vlákna upozornil:
StrycAlois píše:
JMalik píše:Už několikrát se tady diskutovaly teorie jak "úplně v pohodě" spojovat lipolky paralelně, různých kapacit.......

JMalik je známým zapřisáhlým nepřítelem paralelního zapojení baterií.
Jeho věta Už několikrát se tady diskutovaly teorie ... by šla upravit na Už několikrát se tady diskutovaly teorie i praktické zkušenosti o porovnávání Nano a obyčejných LiPo.
V naprosté většine těchto porovnání vůbec nešlo o nějaké paralelní spojování, téměř všichni porovnávali singl Nano se singl klasika LiPo.
Zamotávat tady vyrovnávací proudy, obzvláště pokud se jedná o lety v trvání pěti minut, je poněkud nesmysl. V noteboocích jsou články paralelně zapojeny dlouho, hodně dlouho - celá léta. A nic se neděje.
Mnoho zkušených modelářů, kteří létají s velkými modely, MUSÍ používat paralelní zapojení bateriových paků, protože nevím o tom, že by se vyráběly obr-paky např. 12S 20000mAh. Nemusíme chodit daleko, i Laco V. to tak má.

bohužel, nepomohlo to.
JMalik

#42 Příspěvek od JMalik »

coro píše:
JMalik píše:...

Tu nesúhlasím, nie je zbytočný
- kým tie kábliky neprehoria (ale to zase zároveň nevylučujem), tak.............. ................Ako som písal, nemali by sa roztaviť, ale to by hrozilo len pri zlyhaní článku.

Proto to píšu. Jyrry to má spojené paralelně silovými vodiči a paralelně balančními konektory.
Pokud se nic nestane, nemusíš používat při rychlém nabíjení na letišti pokaždé balancer ( při řazení článků sériově). Ale pokud není vícečlánková baterka v ideálním stavu, je ten balancer jediná možnost jak zastavit nabíjení při nárůstu napětí na jednotlivém článku nad 4,2V.
JMalik

#43 Příspěvek od JMalik »

StrycAlois píše:...........Nevyhulí. S naprostou jistotou. Hulit by to mohlo začít, až když odběr překročí možnosti té teplejší. Pokud to jen paralelně spojíš, nic hulit nebude.
JMaliku, pokud se tobě běžně stává, že ti lipolky jen tak z ničeho-nic začnou hořet volně v trávě, jak tvrdíš, tak něco děláš špatně................

Na všechno se mi reagovat nechce, abych to tady nezasekal, tak jsem si vybral tuhle část, protože to je k věci.
Teď používám právě ty nanotechy a rád bych, kdybys mi tedy poradil co dělám špatně.
Jedná se konkrétně o Turnigy nano - tech 3 300mAh 45 -90C v řazení 5s . Připojené je to k motoru Neu1509/1Y, vrtule RF 17/18.
coro

#44 Příspěvek od coro »

Po ďalekej odbočke sa vrátim k téme Turnigy Nanotech:
- keď som videl prvé fotky (samozrejme, ja nie naživo ale na rcgroups ako je o mne už známe :-) ) ako komusi v tráve horí sada nanotechov lebo otočil autíčko "cez búdu", zamrazilo ma, v zmysle že "prúser - už viem prečo ich majú na hobbykingu a za také ceny.." - myslel som že ide o vadné série tých istých článkov čo prelepuje Hyperion nálepkami G3.

Nepovažujem ich za bezpečné. Možno len niektoré kusy..?
Od dôb dávnych si pamätám že elektróda lipoliek je tepelne nestabilná a je stabilizovaná pridaním prebytočného líthia - ktoré sa ale prebíjaním môže odstrániť (dôvod prečo niekomu nehoreli aj keď sa zúrivo snažil a prepichoval... a inému len tak samé v poličke...)
Ale stále je tu možnosť že niekto šetril alebo nejaký stroj nedávkuje úplne rovnomerne...

Pokusy som s tým nerobil, ale neverím že by zrovna Nanotechy prešli certifikáciou UL, na prebíjanie, prepichovanie, mačkanie, hádzanie o zem a podobne ..
s výsledkom "no explosion", "no fire" - (UL file No. MH27732)
http://www.kokam.com/english/biz/safety.html
coro

#45 Příspěvek od coro »

Bolo by zaujímavé poprepájať články menšej kapacity na striedačku - podľa mechanického uloženia vždy susedné dva (alebo tri) články paralelne a až potom ďalší blok sériovo. To kvoli tomu teplu, aby sa navzájom udržali na rovnakej teplote..
Samozrejme by mali byť prepoje medzi článkami dostatočne dimenzované aby sa neprejavilo že silový kábel je priletovaný na jednu stranu (z tých paralelných)..
Jo a nemala by to byť konštrukcia so vzduchovými medzerami.
Bol by som fakt akademicky zvedavý, či by to aj takto urobené trpelo nejakými problémami..
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“