akuvrtačka

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
timi

Re: akuvrtačka

#16 Příspěvek od timi »

Rudy píše:Ahoj. Již 10 let používám první model akučka od Narexu.Doma, na melouchách,vrtám,šroubuji.Bez problému.Bohužel, cena je vyšší, ale já nelituji.R.

Verim, cetl jsem, ze pred lety byla kvalita mnohem lepsi jak dnes.
martin z

#17 Příspěvek od martin z »

z vlastní zkušenosti taky doporučuju Narex ASV 10-2A, mám jí od února. velice šikovná do ruky. původně jsem si chtěl na svoje vrtání koupit další šupku einhell, ale když mě vždy štvalo, že od posledního použití se oba akumulátory samovybily...
FlyBear

#18 Příspěvek od FlyBear »

chastra píše:Já zas mám tuhle.....

Tuhle "Bošku" mám taky. Je supr, můžu doporučit.
jag42

#19 Příspěvek od jag42 »

Problém s NiCd u vrtačky jsem již dávno vyřešil následovně. Malý zdroj potřebného napětí s omezením proudu na cca 50mA (pomocí odporu) a v tom to mám strčený pořád. Když to třeba až za půl roku potřebuju, je to nabité. Když vrtám, nebo šroubuji delší dobu, dám to nabít normálně a pak to vrazím do tohoto udržovače. Mám tři "šuntové" vrtačky a k nim 3 baterie - všechny v tom přípravku. Sáhnu po tom parkrát v roce a je vždy nabito, spotřeba ze sítě skoro nic, zdroj má příkon asi 3W. Baterky takto fungují již 5 let bez problémů. Pokud vrtáte 5O děr za rok a k tomu pár vrutů tak se nevyplatí drahé značkové věci a stejnou službu zastanou i ty nejobyčejnější. A ani těžké práce se nezaleknou, když jsem dělal plot, zmákly 1000 vrutů 4x80 za tři dny, jen jsem točil baterky v nabíječce.
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Jindra_S »

Mám 12V Narexxku, 2 rychlosti a 2 aku v ceně - stála cca 3500,- před 4-5 lety
V užívání jsem byl spokojený, přestože není Lixx, ale než mi po čase jeden aku padne, druhý je nabitý. V posledním roce se však začala házet, vyměnili mi vrtací hlavu (za 850,-) a v podstatě se to jen trochu zlepšilo, pravděpodobně je vadná hřídel, což by se rovnalo v opravně ceně nové.
Mimochodem - teď se u nás otevírá nové OBI a tahle vrtačka je v akci za nějakých 2200,-, takže docela uvažuji, že upgraduji na stejný model.

EDIT 13.9. - Málem jsem koupil novou, ale ještě jsem zkusil více vrtáků a vrtačka je v pohodě - prostě mám křivé 3 náhodně vybrané vrtáky! Výsledek - koupil jsem novou sadu vrtáků a vrtačka jede dál :)
Naposledy upravil(a) Jindra_S dne úte 13.09.2011 7:50, celkem upraveno 1 x.
-
JMalik

#21 Příspěvek od JMalik »

jag42 píše:Problém s NiCd u vrtačky jsem již dávno vyřešil následovně..... ........ Mám tři "šuntové" vrtačky a k nim 3 baterie - všechny v tom přípravku..... .
..... Baterky takto fungují již 5 let

Spočítej kolik stály ty tři šuntové vrtačky, vem skutečně reálnou spotřebu toho trafíčka = příkon, vynásob to třema, protože máš tři kousky , potom vypočítej spotřebu v kW za těch pět let.......... a pak se podívej co stojí špičková Makita. :wink:
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
jag42

#22 Příspěvek od jag42 »

Jednoduché počty: 0.05A x 3ks x 24h x 365 dnů x 5 let=6570W to je 6,6 kW x 6 Kč = 39 Kč Při 50% učinnosti to je do 80 Kč a to mi za vždy nabité baterie určitě stojí.
JMalik

#23 Příspěvek od JMalik »

jag42 píše:Jednoduché počty: 0.05A x 3ks x 24h x 365 dnů x 5 let=6570W to je 6,6 kW x 6 Kč = 39 Kč Při 50% učinnosti to je do 80 Kč a to mi za vždy nabité baterie určitě stojí.

Já Ti to spočítám jinak ano?
Inzeruješ, že ten jeden nabíješ má cca 3W. Moc tomu nevěřím, ale dejme tomu.
3 nabíječe to je cca 10W. Za den je to 240W. Za rok je to 87 600W, za pět let = 438 000W, t.j 438 kW x 6?Kč.
2658Kč.

Když skutečně změříš příkon toho nabíječe, tak zjistíš, že to může být klidně dvojnásobek :wink:
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
arda1
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od arda1 »

Mám už asi 12 let Makitu (profi) 12V - až na to že mi umřely baterky(Nicd) po asi 8mi letech( ke konci už nedržely kapacitu)tak šlape pořád jako zamlada. Tehdá kupovaná za cca 6k ve slevě. Nebylo to pro mě málo peněz tehdá ale nelituji. Pak mám 14.4V Skil(hobby) - tam klekly baterky asi po roce - jinak šlape taky obstojně a domácí kutění jsem s ní spokojen. Radek
ICQ 638556901
PKsoo

#25 Příspěvek od PKsoo »

Ja mam uz 4 roky Black&Decker nieco ako toto http://www.dolmar-makita.cz/aku-naradi/ ... -a-decker/ len troska starsiu verziu, mala 2 NiCd baterie ktore sa absolutne nevybijaju ked ju nepouzivam nie tak ako Asist ( mas som pre tym, vydrzala mi 2 roky ) Einhel a podobne blbiny. Jedina nevyhoda je ze ma iba jednu rychlost, inak maximalna spokojnost. Bracho kupil za cca 40 Eur v Lidli tu Park-side a tiez je vyborna,, v tej cene ma Li-Ion akumulator a ukazovatel nabitia, ba dokonca dvojrychlostna.
PKsoo (Peter) - Pezinok e-mail.: pksoo@azet.sk
jag42

#26 Příspěvek od jag42 »

JMalik - trochu jsi mě na chvíli vyděsil, ale vše je, jako vždy, jinak. Z toho vzorce mi někam uteklo napětí a pak by to bylo 18 x víc a to už by byl problém. Ale proud tam teče jen než se vyrovnají napětí a pak už jen proud trafem naprázdno (skoro). Nemám čím změřit tak malý střídavý proud, ale protože trafo (je tam na tři baterky jedno) je v uzavřené krabičce naprosto studené tak, to odhaduji na opravdu max 2W a to je cca 100 Kč za rok. Tebou uváděných 10W by už dost topilo.
Golfista

#27 Příspěvek od Golfista »

Měl jsem dlouho levnou z obi a pak jsem chtěl funkci brzdy. Koupil jsem si Makitu a nedám na ní dopustit. Až se jednou podělá, zase si ji koupím.
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
JMalik

#28 Příspěvek od JMalik »

jag42 píše:JMalik - trochu jsi mě na chvíli vyděsil, ale vše je, jako vždy, jinak. Z toho vzorce mi někam uteklo napětí a pak by to bylo 18 x víc a to už by byl problém. Ale proud tam teče jen než se vyrovnají napětí a pak už jen proud trafem naprázdno (skoro). Nemám čím změřit tak malý střídavý proud, ale protože trafo (je tam na tři baterky jedno) je v uzavřené krabičce naprosto studené tak, to odhaduji na opravdu max 2W a to je cca 100 Kč za rok. Tebou uváděných 10W by už dost topilo.

Změř to, překvapí Tě to. :wink:
Špičkové přístroje mají ve STANDBY tak 1 - 2W. Nedělá to vůbec nic, jen to udržuje napětí pro zapnutí DO.
Tady to nemá ty parametry.
(Kdyby tam tekl proud jen než se vyrovnají napětí, tak by jsi vytvořil perpetuum mobile. Mělo by to samovybíjení nula a nastal by rovnovážný stav energií .)
JMalik

#29 Příspěvek od JMalik »

Pracuji s tou Makitou a podobnými verky.
Nemyslím si, že je to nutné pro občasnou hobby práci, ale dnes bych už nekupoval nic na Nixx, protože je to ve výsledku minimálně nepříjemnost.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od JirkaA »

Jen perlička - mám Makitu úhlový šroubovák, hodně užitečná věc pro montáž čehokoli do aut. Rok výroby 2000, NiCd aku je původní a pořád drží natolik, že se s tím dá dělat celý den. Já bych NiCd technologie zas tak nezatracoval.
OK2WY
Odpovědět

Zpět na „Dílna“