Založení křidélek

RC házedla - kategorie, která má hodně blízko k "opravdovému" sportu.
Zpráva
Autor
diri
Kontaktovat uživatele:

Re: Založení křidélek

#31 Příspěvek od diri »

Na Stajgim pouzivaju zaujimavy sposob. Na tu polovicu pasky ktora nema lepit sa jednoducho nalepi paska z magnetofonovej kazety. Je to funkcne a jednoduche ale mas na kridle hnede pasiky ktore zakryvaju strbinu.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od RiMr »

Na pásku z videokazety jsem myslel...
Je prohnutá a "napružená"...

Zkusím to s tím pudrem.
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od diri »

Nie videopaska ale paska z kazetaka...
Golfista

#34 Příspěvek od Golfista »

Koukám jak se řeší zavětrování klapky. Já to sice sám nedělal, ale viděl jsem jak tohle dělá na svých modelech F3B, F3J, mini F3B a házedlech Jaro Muller. Sám jsem s tím lítal a lítám.
Stejně jak popisujete, zalepil mezeru páskou. Ale z horní strany a nic neprohýbal. Lepivou část vyhnul ven (až vypadla z mezery) a naplnil tenkou vrstvičkou epoxydu s mikrobalony, kvůli hmotnosti. Pak opatrně zasunul do mezery,l klapku vyklopil a nechal zatvrdnout. Po odtržení pásky zůstal dokonale přesný rádius, kopíruící hranu štěrbiny a přesně navazujíci na křídelko, nebo vztlakovou klapku.
Dělá to tak pro všechny klapky na křídle i rychlostní na obou stranách křídla. Zespoda i zezhora.
Přílohy
klapka2.jpg
klapka1.jpg
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
JMalik

#35 Příspěvek od JMalik »

Přesně tak to jde udělat např. na Gladiátorovi.
Nutný předpoklad je upravená hrana a mezera mezi koncem té hrany a výztuhou, aby to mělo kam zajíždět.
Pokud to nejde dovnitř, musí to být obráceně s kompromisem, že to kopíruje klapku v nulové poloze, ale odstává to při vysunutí flaperonu.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Golfista

#36 Příspěvek od Golfista »

Na mé Ellipse mini a na všech letadlech co jsem měl a viděl, to ve všech polohách jede přesně kolem štěrbiny. Prakticky bez mezery a vůle. Mezera je 0,1 - 0,2 mm. Jak jsem psal lepší a přesnější řešení neznám.
To vyklopení na fotce je naprosté vyvrácení odpojeného křídelka od táhla.
Ať to lítá...
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
Golfista

#37 Příspěvek od Golfista »

Jak ale udělat zavětrování křidélka konstrukčního křídla, bez dutiny na vložení pásky? :(
Golfista

#38 Příspěvek od Golfista »

Jak "zavětrovat" třeba tohle?
klapka.jpg
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od RiMr »

Hledej zavětrování a lepící páska 3M Crystal :)
Myslím, že sem ten návod dával JMalik. Používám to i na rozmazlenějších bublinách, třeba na Cularisu. A na F3k jsem to měl taky.
Našel bych to, ale na mobilu je to opruz.
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od draceq »

Golfista píše:Jak "zavětrovat" třeba tohle?

takhle :):

https://plus.google.com/u/0/photos/118095653445539955133/albums/6072178712497064161/6083320445139496594?authkey=CM6ykY-pp5_YHA&pid=6083320445139496594&oid=118095653445539955133

Konkrétně na téhle fotce jde o zavětrování klapek, takže je shora, ale na principu to nic nemění.

Jak píše RiMr - 3M Scotch Crystal Tape- mají občas i v Tescu, jinak v lepších papírnictvích, cena okolo 45,- / 7,5m.

Variant jak se zbavit "lepivosti" pásky tam, kde nechceš, aby lepila, je vícero. Druhá vrstva pásky, dětský pudr, mikrobalony, páska do magneťáku....

Prakticky je to shodné s variantou 2 uvedenou na první straně tohohle vlákna.
Polynom píše:
http://uloz.to/2791057/zalozeni.jpg

výhodnější je druhý způsob, co nepochopíš, ptej se....
Nahoru to padat nebude a dole to najdem.....
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od RiMr »

To je vončo.
Osobně používám způsob "dvě lepidlem na sobě s posunem". Jeden proužek lepidla uříznu a druhý použiju. Zkoušel jsem i slepení pásek přes jarovou vodu (protože to může být trochu na nervy... :) ) a zatím se to jeví OK.
Hlavně se nesmí ta páska šponovat - při žádném z kroků! Jen tak s citem aby se neudělala vlnka/záhyb, ale nejít do roztažnosti materiálu. To pak dělá divy... :)
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od sharkcom »

Jo, u toho se taky občas vztekam :-) Ale desítkami aplikací se to dost zlepšilo... Chce si to tu pasku lepivim nahoru prichitit jinou paskou v narovne podobě a tu zhora dát n jeden krok...
Sbach 2200mm, Piper L4H 2500mm, Hawker huriccane 1950mm, F3K SHARK.
Letiště Cheb, www.rc.hys.cz
Grugh

#43 Příspěvek od Grugh »

Možná záleží na použité pásce, ale moje pokusy s jarovou vodou (nebo vodou obecně) skončily vytvořením nehezkých vybělených míst. Ale přijde mi, že jich je teď (po 2 dnech) na testovacím vzorku méně než bylo krátce po slepení pásek k sobě.

Navíc bych rád tuhle techniku použil na 3m větroň a tam mám délku kormidla/klapky lehce přes 70 cm. A tak velkou podložku ani ocelové pravítko na uříznutí přesahu nemám. :(

Petr

Edit ---------
Po cca týdnu všechny fleky zmizely. Trik s jarovou vodou mohu směle doporučit.
Naposledy upravil(a) Grugh dne úte 20.01.2015 0:35, celkem upraveno 1 x.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od RiMr »

TY fleky tam zůstat můžou, já jsem to dělal z neprůhledné pásky v barvě křídl, tak to nebylo vidět. Tak to udělej s posunem, není to taková hrůza :)
Já jsem jedno éro zavětrovával na koleně na RC-Mania show na poli, jako stůl posloužilo křídlo a taky to šlo. Třeba zkoušet, najednou to pude :)

Zpět na „F3K/HLG/DLG“