Tricopter

Máte svůj copter nebo stavbu/užívaní plánujete a chcete popsat jeho stavbu, úpravy, zalétaní, létání.
Zamčeno
Zpráva
Autor
Semis

#1186 Příspěvek od Semis »

AF/cz píše:Podívej se sem http://www.bayrc.com/boards/viewtopic.php?f=12&t=8134 ten týpek tomu říká power spider - na youtube je ještě nějaký návod, kde to vypadá líp než na téhle fotce zbastlený

Díky.
Tomu spájenýmu pavoukovi jsem se právě chtěl nějak vyvarovat. Moc se mi to nelíbí. Prolezu ještě co kde kdo použil.
Troll

#1187 Příspěvek od Troll »

Spájený pavouk je ale bohužel nejlehčí. Taky jsem původně dělal propojovací desky z cuprextitu ( aby to bylo hezké :) ) ale teď už na to prdím a rovnou spájím dráty a pokud možno co nejkratší a ještě k tomu pouze přimeřeně tlusté. Pravda ale je, že ten můj pavouk je schován téměř vždy v nějakém trupu takže není vidět.
Troll

#1188 Příspěvek od Troll »

TomasC píše:Co mě zajímá, jak máte řešené uchycení motorů a vrtulí. Všechno je tam vícekrát, takže to je místo k šetření!!!
Já mám přišroubovanou přírubu k trubce, ale to se mi nelíbí. Je tam navíc příruba, matice, dlouhé šrouby, atd...

Zvažoval jste někdo v případě hliníkové kostry provést rozvod jen jedním vodičem a minus dát na kostru? Nějaký problém?? Pak lze k regulátoru jít jen jedním silovým a jedním signálovým (tenkým) vodičem.

Příruba se dá vyloučit a dát motor rovnou na trubku, v případě tenkostěnné trubky ale musí být šroub dlouhý, přes obě stěny. Vrtulníkové trubky jsou slabé a šroub jenom přes jednu stěnu by nestačil. U hliníku 10x10 stačí krátký šroub přes jednu stěnu. Unašeče jsem zkoušel gumičkové i kleštinové. Ty gumičkové bývají o trošku lehčí ale ne o moc. Ne vždy na nich vrtule pevně sedí a proto někdy způsobují vibrace. Pokud už je copter zalétán a nebude se s ním třískat, preferuji kleštinové.Pro blbnutí jsou dostatečné i gumičkové, můžou uštřit nejednu vrtuli :wink: . Ty APC jsou za hříšný peníz a lámat je , je dost nehospodárné. Měl jsem od kamaráda jakési vylehčené kopie vrtulí APC, stály za prd, byly už příliš málo tuhé , ve visu to bylo jakž-takž dobré, ale při vyšších otáčkách vibrovaly, pro natáčení naprosto nepoužitelné. Jednovodičový rozvod jsem nezkoušel, spíše používám tenčí kablíky, u mých copterů bývají typické odběry na jeden motor cca 3- 6A , není třeba kabel jako k Temelínu. Pokud musím kablíky prodlužovat, tak raději dva k baterce než tři k motoru . I když jsem někde vystudoval že správně je to právě naopak. Já s tím problém nemám. :)
Hodně se dá ušetřit na materiálu středu, já používám sendvič z balsy potažené sklem, jak tustá balsa a kolik lamina záleží na provedení copteru. Je to o hodně lehčí než běžný sklotextit a dobře se s tím dělá, výborně se to lepí. Taky je třeba popřemýšlet nad podvozkem, i tady se dá dost vydělat anebo i prodělat.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#1189 Příspěvek od JirkaA »

Na ramena se jeví dřevo jako ideální materiál, neb narozdíl od hliníku do značné míry zatlumí vibrace, je to lehký a když s tím člověk práskne, nové stojí desetikoruny...
OK2WY
blesk
Kontaktovat uživatele:

#1190 Příspěvek od blesk »

No teď si musíš zvážit o kolik ušetříš na dřevu a o kolik ušetříš na to jednom vodiči, tam by snad nějaké vířivé proudy vznikat nemuseli... je to zajímavý nápad :wink:
madbull

#1191 Příspěvek od madbull »

děkuji všem za podnětné rady!! :wink: jinak co je a kde by mohli vznikat ty vířivé proudy?Tam neni nic kde by mohli podle mně vzniknout.je to vodič a vede jedním směrem a kolem ničeho?Jinak kouknu na ty motory a rozmyslím.Na vrtulích šetřit nebudu a je mi jedno jestli to bude ostřejší nebo klidný.Létal jsem heli a na ledasco si zvyknu.Spíš postavim a potom budu laborovat s pohonem a aku.4asem bych chtěl zkusit FPV lítání ale na to bych pořídil tu jednotku FY-90Q..Jinak dřevo je z hlediska ceny asi fajn, ale asi spíš vemu al nosníky a menší kvůli váze ale dřevu moc nevěřim:-(Leda něco pevnějšího.kroucení a podobně a navíc už jsem dlouho nikde ai v model. prodejnách neviděl kousek aby byl alespoň trochu rovnej!!:-(
Semis

#1192 Příspěvek od Semis »

Tak jsem udělal tedy taky klasický pavouky z kabelu. Jen se mi moc nelíbí, že se tím pádem musej ty kabely míjet a tedy křížit, což akorát zvedá výšku. Nad tím mám umístěnou řídící desku a díky těm kabelům, musí být skoro o 1cm výš.
Váhy dřeva bych se moc nebál. Když si vemu, že u mě to bude mít něco kolem 700g a na to jsou 4 motory s tahem každej cca 600g, tak je to předimenzovaný snad dost i pro případ že bych tam dal kameru.
Zatím ještě čekám na pár dílů, ale sám jsem zvědavej co mi z toho vyleze :)
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#1193 Příspěvek od koulinek »

Já teda plánuju quad, ale čerpám pochopitelně také tady, no a zatim rozmýšlím u nosníků nad dřevem, ocasníma trubkama z heliny a hranatým profilem. Ta váha co jsem se dočetl je u těhle věcí poměrně zásadní, tím víc plánuje-li se kamera, protože to ovlivňuje letové časy. Proto taky zvažuju jak až moc bych si bastlil elektroniku z jednotlivých senozrů nebo raději jít cestou integrace na jedný destičce, to by taky mohlo váhu ovlivnit, samotnou kapitolou je také držák kamery a "podvozek" Vidno jak se rozprodaly na HC desky tak aj régly sou teď BK jak je tahle kategorie čím dál populárnější :)
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
blesk
Kontaktovat uživatele:

#1194 Příspěvek od blesk »

já se chystám na podzim udělat nějaké malé přítulné čtyř motorové zvíře ve stylu X :-D nějaké typy na výbavu? Desku bych použil od áčkového Jirky, představa? cca 300g lítání ve větší místnosti a za vhodného počasí i venku :-D asi nereálné co?
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#1195 Příspěvek od TomasC »

Troll píše:Unašeče jsem zkoušel gumičkové i kleštinové......

Mám vyzkoušeno uchycení vrtule přímo místo unašeče pro obrácenou montáž. Unašeč se použije jako vrtací šablona vrtule. Vrtuli pak prostě přišroubuješ třemi šroubky.
Dle mě nejlehčí možnost, ale vrtule musí mít dost velký střed.
Samozřejmě vyvážit.

To blesk: mrkni na microXcopter na KK stránkách
Troll

#1196 Příspěvek od Troll »

Nereálné to není, jenom to bude muset být maličké. A když to bude maličké, tebou zmiňovaná deska bude mít docela honičku. :) . Sáhnul bych po něčem trochu lepším než je Kkmulticopter a bude to chodit docela dobře. Můj prozatím nejmenší výrobek má 590g a to jsem použil standadrní výbavu na velký stroj, baterky 2200 mAh , motory cca 55g , regly na 12A. Postavit dobře létací copter se vzdáleností motorů cca 25 cm a váhou pod 400g není nic zváště obtížného. S takovým stroječkem lze úspěšně létat doma, ne ven ale moc dobrý není. Je to moc malé a hned to zmizí z dohledu. Ven to chce něco bytelnějšího co je i trochu vidět .
blesk
Kontaktovat uživatele:

#1197 Příspěvek od blesk »

no docela se mi zamlouvají tyto motory: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=6633

mám jeden doma a fakt jede perfektně a ty udávané parametry jsou reálné
cca 25g

k tomu 10A regly, cca 8g

1800mAh 3S lipoly cca 150g

takže vybavení je cirka 300g k tomu přijmač, deska od jirky, rozvody,... takže do 500g by se to mohlo dostat komplet, ramena tak 30cm (na začátek klidně delší a potom zkracovat)
madbull

#1198 Příspěvek od madbull »

Takže jsem se dopracoval k tomuto závěru..vysílačku pujde z HK s motorama a aku..reglíky stále nemaj a jelikož jsem je našel v cz tak je objednám u nás. 4 ks za cenu 1500 zhruba a poštovné 100 takže asi tak.Ty ocasní trubky jsem našel na HK 450 asi za 3 dolárky a to v uhlíku takže jednou asi taky.zatim postavim z AL nebo to dřevo..vrtule teda aps pokud seženu oboustrané a asi teda 11x4 páč vemu motory do 1000 KV...mé poznatky.zítra jdu objednat :o
madbull

#1199 Příspěvek od madbull »

kdo ze prodava v cr ty pravo i levotocive vrtule na quad?nemohu najit :-(
blesk
Kontaktovat uživatele:

#1200 Příspěvek od blesk »

madbull píše:kdo ze prodava v cr ty pravo i levotocive vrtule na quad?nemohu najit :-(

něco měli myslím MS Composite
Zamčeno

Zpět na „Coptery - projekty“